Sega kaj mene na primer dnevnava vo 34 m2 na sprat bez izolacija za da odrzuva zadadena temperatura na rabota mitsubishi ln 35 na fix fan 4 i e odlicno , ako imam potreba za brzinsko stopluvanje vklucuvam 5ta brzina i duva mnogu jako i istovremeno i kompresorot potrosuvackata pojacuva .
E sega ne gi znam tocno koja brzina po kolku m3
no eve na ln 35 nekako ne mi se bas dobro rasporededni izmegu 4ta i 5ta brzina kako da mi fali izmegju brzina , verovatno e pogolema razlika megju niv dve i kako 4ta za malku da mi e nedovolna a 5ta pak e premnogu i zatoa setirana mi e na dva tri intervali da vklucuva po 20 min 5ta brzina i posle se vraka na 4ta.
A pak na auto fan ic ne mi e po kev kako da brka ekonomija i se kako na 2ra do 3ta da raboti tivko necujno i mnogu retko 4ta na kratko a 5ta kratko samo po provetruvanje ili aspirator i zatoa na fix odlicno .
zlatko_ti412 verovatno gi znae kolku m3 po brzini i ke kazi dali ima i toj cuvstvo kako da fali pretposledna brzina.
Да има малку преголема разлика меѓу 4та и 5та....
Еве ги протоците од 1 до 5 брзина кај Мицу LN35VG
258 / 342 / 426 / 510 / 822 (m3/h)
На поновиот LN35VG2 тоа е корегирано и се забрзани малку, особено 3та и 4та мислам на 450 со 650 беа зголемени.
Првата година јас додека бев со старата дрвена дограма и без изолација во 29м2 ја користев на ауто фан додека надвор беа во плус температурите, а кога фати минус свртив на фиксно 3ка преку ден ако е сончево или пак 4ка ако не е и навечер.
5ка пуштав ноќно време со отворена врата кон спална (вкупно ~45m2) као да ми турка натака топлина, така и ми се снимени оние видевцата кај што и мерам максимуми.
Сега со нова дограма и изолација, LN-от ми е цело време на ауто фан и си работи перфектно преку ден шалта 2ра и 3та, и при проветрување крава на 4та....
На 5ка не сум го видел откако ставив изолација, ама и немам оставено до толку да се олади просторот...
Е сеа за циркулација помага тоа што имам втора клима во истиот простор, па ауто фанот си работи перфектно и секаде е рамномерна температурата.
Електрик се улави скроз! За bt50 бараат 80 и кусур!?
Улави се... навреме си зеде DM гледам нема веќе залихи
Me otepa znaci ovaj Df, koga e okolu 0 i vrnezlivo se uklucuva na pola sat / sat, koga e ladno kako denes na 2 sati, premrznav dali e ova normalno ili ima nekoe care ??
Што модел имаш и во колкав/каков простор ја користиш?
Нормално е да прави почести дефрости кога надвор е околу нула и e висока влажноста... тука нема чаре....
Можеш да пробаш да ја од-напниш малку, да и намалиш барана температура на далечинското пример ако во собата е 18С ти на дајлинско задај и 20С и постепено ќе и зголемуваш ако успее да качува на секој полсаат-саат по 1 степен плус до саканата температура.
А ако не може да постигне и сега со дефрости на 2 саати тогаш загубите ти се преголеми и сериозно си ја под-димензионирал, така да или барај уште една клима за во просторот да си помагаат двете, или пак помагај и со греалка/панел бар кога е ефтина тарифа.
Или пак ја користиш климата како калорифер и ја гаснеш кога излегуваш од дома и кога си легнуваш да спиеш

Тогаш ти нема спас