- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 7.124
- Поени од реакции
- 16.652
Види.. ова што го пишуваш, не е многу поразлично од она што сите горе-доле го утврдија.термостат на ламелите нема,термоетатот е на излезот од компресорот и вториот е над ламелите позади климата што ја мери надворешната температура-барем јас толку видов и мислам и на шемата стои толку,-оти не ја растурив цела..
-Проблемот кој го имав беше оти климата по секој дефрост се гаснеше два до три пати,кога температурата е 0 до -5 степени а дефрост правеше на секои 1час до 1.30ас кога врнеше снег ..и беше неподносливо...а во подобри услови од дефрост или со пуштање на климата гасне 2-3 пати и цепа..
И по триста реаѓирања и инспекции ништо само ме гледаа како теле во шарени врата,овие од фујитсу,и им велев дај мерете ја исправноста на NTC сензорите или сменете ги па да видиме ,па ако не е тоа дај да смениме ел.плоча, не одвртеа ни штрав велејки не те разбираме, а не сакаа ни да седат кога врнеше снег да го видат проблемот оти тоа се монтажери(чукачи на дипли) а не сервисери-сервис немаат како и сите други банана фирми
На крајот кога ми истече гаранцијата од 2 години ја отворив внатрешната за чистење и го извадив сензорот од под пластиката која е со решетки и го пикнав под пластиката од климата и чао пријатно ни се гасне ни ништо работи ко сат
Оваа беше оти топлиот воздух се креваше на таванот и ја искључуваше климата
Но за да се извади капачето под које се наогање термисторот мораше да се оштрафи дел од пластиката на климата а таа беше под гаранција
Значи климата работеше одлично и на -5степени грее а за дефрости прави дефрости и тоа суви ..
Поддимензионирана клима. Плус не е ништо чудно да прави ДФ кога врне снег или има магла. Баш тие -3/+3ц се најкритични за работата на било која клима. Што мислиш, кај нас на такви услови не прават дефрост?!
И да, нема термистор што ги мери ламелите…! Воздухот го мери и надвор и внатре..
Само овој дел не го разбрав најдобро:
“-Проблемот кој го имав беше оти климата по секој дефрост се гаснеше два до три пати”?

,zatoa postojat 24btu.