Најекономично греење и ладење

Член од
12 септември 2008
Мислења
75
Поени од реакции
12
Да ве прашам во однос на топлењево, дали е подобро климава да постигне повисока температура па да запре со работа со кревањето на перкиве или некоја пониска температура со послабо дување и испуштање на послаба топлина. Не знам дали ме разбравте зошто кај мене е ставена моментално на ауто и на 24 степена и ме интересира кое е нај адекватното сетирање на клима дали на ауто или на пр. средна јачина на дување? Инаку имам телефункен 7ца од годинава сум во план да се греам на неа.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Да ве прашам во однос на топлењево, дали е подобро климава да постигне повисока температура па да запре со работа со кревањето на перкиве или некоја пониска температура со послабо дување и испуштање на послаба топлина. Не знам дали ме разбравте зошто кај мене е ставена моментално на ауто и на 24 степена и ме интересира кое е нај адекватното сетирање на клима дали на ауто или на пр. средна јачина на дување? Инаку имам телефункен 7ца од годинава сум во план да се греам на неа.
Sega dodeka e potoplo vremeto rabotija na Auto Fan i 23 ili 24°C koga ke zaladi na Fan 2 ( ako e so 3 brzini ) odnosno na Fan 3 ( ako e so 5 brzini ) i na 25 ili 26°C Kako ti odgovara inaku NAVECER NE JA GASI bidejki najekonomicno greenje e so klima da raboti 24/7 dokolku raboti klimatizerot 24/7 taka e najekonomicno so toa sto samo ke ja namaluvas ili zgolemuvas temperaturata vo zavisnost od potrebite no ne ja gasi ( koga ke gi cistis/peres filtrite preporaclivo 2 pati vo mesecot da se perat so mlaka voda togas gasija klimata isperigi filterite 20 minuti neka se iscedat i vratigi vo klimatizerot ) samo togas gasenje koga se perat filterite inaki klimata da raboti 24/7

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Sega dodeka e potoplo vremeto rabotija na Auto Fan i 23 ili 24°C koga ke zaladi na Fan 2 ( ako e so 3 brzini ) odnosno na Fan 3 ( ako e so 5 brzini ) i na 25 ili 26°C Kako ti odgovara inaku NAVECER NE JA GASI bidejki najekonomicno greenje e so klima da raboti 24/7 dokolku raboti klimatizerot 24/7 taka e najekonomicno so toa sto samo ke ja namaluvas ili zgolemuvas temperaturata vo zavisnost od potrebite no ne ja gasi ( koga ke gi cistis/peres filtrite preporaclivo 2 pati vo mesecot da se perat so mlaka voda togas gasija klimata isperigi filterite 20 minuti neka se iscedat i vratigi vo klimatizerot ) samo togas gasenje koga se perat filterite inaki klimata da raboti 24/7
Naprotiv moe mislenje e deka voopšto nema potreba od gasenje pri mienje na filtrite, što e problem ako se mokri, pri greenje se sušat za minuta, pri ladenje višokot voda se cedi vo kadičkata i za 5 min se suvi.
Jas na primer nikogaš ne ja gasam za mienje na filtrite! Aj objasni ni zošto mora da se gasi klimata! Baš naprotiv treba da raboti za pobrzo sušenje na filtrite.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Naprotiv moe mislenje e deka voopšto nema potreba od gasenje pri mienje na filtrite, što e problem ako se mokri, pri greenje se sušat za minuta, pri ladenje višokot voda se cedi vo kadičkata i za 5 min se suvi.
Jas na primer nikogaš ne ja gasam za mienje na filtrite! Aj objasni ni zošto mora da se gasi klimata! Baš naprotiv treba da raboti za pobrzo sušenje na filtrite.
Licno jas praktikuvam da ja gasam klimata koga gi peram filterite ja gasam bidejki toj proces so mienje i cedenje na filterite trae okolu 20 minuti ako e vklucena a jas gi vratam mokri filterite neiscedeni mozebi od kapkite na filterite ke kapne vo sondata ( senzorot/termostatot ) za temperatura ke napravi nekoj problem i zatoa ja gasam klimata koga se perat filterite.

Член од
12 септември 2008
Мислења
75
Поени од реакции
12
Во ред така и ми дојде некако периодов само на ауто и 24 ми е ставена, инаку од 5 брзини преку ден и мислев на 3ка да тера а за навечер дали е подобро да намалам на 20 или не сум пробал дали оди и подоле температурата.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Во ред така и ми дојде некако периодов само на ауто и 24 ми е ставена, инаку од 5 брзини преку ден и мислев на 3ка да тера а за навечер дали е подобро да намалам на 20 или не сум пробал дали оди и подоле температурата.
Druze navecer od 22 do 07 sabajle e evtina struja taka da navecer ( ako ne spies vo prostorot kade sto e montirana klimata ) slobodno pustija na 28°C i Fan 5 neka topli na Evtina Tarifa prostorot ke apsorbira toplina i preku den klimata stavija na 24°C i Fan 3 Znaci navecer na evtina tarifa na pogolema temperatura za da apsorbira prostorot poveke toplina na evtina tarifa.

Sovet:Izvadigo kondez luleto i crevoto od Nadvoresnata Edinica
za klimata koga ke pravi zimoska Defrost vodata da tece po sloboden pat ( stavi fotografija od Nadvoresnata Edinica )

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.511
Поени од реакции
2.800
Druze navecer od 22 do 07 sabajle e evtina struja taka da navecer ( ako ne spies vo prostorot kade sto e montirana klimata ) slobodno pustija na 28°C i Fan 5 neka topli na Evtina Tarifa prostorot ke apsorbira toplina i preku den klimata stavija na 24°C i Fan 3 Znaci navecer na evtina tarifa na pogolema temperatura za da apsorbira prostorot poveke toplina na evtina tarifa.

za klimata koga ke pravi zimoska Defrost vodata da tece po sloboden pat ( stavi fotografija od Nadvoresnata Edinica )
Lepi, noknata tarifa da ne e gratis?
Poglupu preporaki nemam slusnato.
Neka te slusa i noke neka lapa klimata 1500W…. smetkata ke bide lepota …. kako tebe….posle ti plati mu ja.
Kakvi se ne strcnjaci se javuvaat…..hahaha

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Lepi, noknata tarifa da ne e gratis?
Poglupu preporaki nemam slusnato.
Neka te slusa i noke neka lapa klimata 1500W…. smetkata ke bide lepota …. kako tebe….posle ti plati mu ja.
Kakvi se ne strcnjaci se javuvaat…..hahaha
Normalno deka Noknata Tarifa ne e gratis NO e duplo poevtina od Skapata Tarifa i plus za noknata tarifa nevazat blok tarifite tuku blok tarifite se samo za Skapata Tarifa Taka da iako ne e gratis noknata tarifa Mnogu Podobro e klimata nokno vreme da raboti na povisoka zadadena Temperatura i prostorot da apsorbira toplina a preku den vo skapa Tarifa da odrzuva na 23 ili 24°C

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.224
Поени од реакции
2.266

Mnogu e 4c ama do kaj 2c pozelno e,sepak noknata e poevtina duplo.
Ama ova ne vazi za nokta sabota - nedela.
I jas koga ke zaladi ja primenuvam ova finta.
Olomnani plativ 140 evra,a lani 160 evra,oti ja skinaaa dnevnata evtina tarifa.
A ovaa godina ocekuvam preku 200 evra za 100m3 i plus dodatno nesto,za cela grejna sezona,ama ke vidime kako ke se dvizat cenite.
Dosega bese super so ova taktika,ama samo od kako ke padnat poniski temperaturite.
Sega za sega e toplo,samo popladne ja vklucvam.

Член од
21 април 2008
Мислења
264
Поени од реакции
128
28 степена и најдобрата клима има баеги да троши и ке биде сауна ептен ако не живее у куќа каде фури пд сите страни.

Навечер според мене 18-20 ако си без изолација или 21/22 добра изолација,стан мислам дека е доволно.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.224
Поени од реакции
2.266
28 степена и најдобрата клима има баеги да троши и ке биде сауна ептен ако не живее у куќа каде фури пд сите страни.

Навечер според мене 18-20 ако си без изолација или 21/22 добра изолација,стан мислам дека е доволно.
Stanot e potopol,jas sum vo kuka,i ne spieme vo prostorot kade go grejme,i mozam da si go dozvolam toa.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Mnogu e 4c ama do kaj 2c pozelno e,sepak noknata e poevtina duplo.
Ama ova ne vazi za nokta sabota - nedela.
I jas koga ke zaladi ja primenuvam ova finta.
Olomnani plativ 140 evra,a lani 160 evra,oti ja skinaaa dnevnata evtina tarifa.
A ovaa godina ocekuvam preku 200 evra za 100m3 i plus dodatno nesto,za cela grejna sezona,ama ke vidime kako ke se dvizat cenite.
Dosega bese super so ova taktika,ama samo od kako ke padnat poniski temperaturite.
Sega za sega e toplo,samo popladne ja vklucvam.
Nemora 28°C najdobro na kolku stepeni mu odgovara na clenot na tolku da ja pusta navecer klimata jas samo primer dadov eve primer navecer 26°C ili 27°C za sto poveke da apsorbira toplina samiot prostor na evtina tarufa navecer a preku den od 23°C do 24°C na skapa tarifa inaku sabota od 22 casot nedela celden do ponedelnik do 7 casot nautro e evtina tarifa i slobodno klimata ( ako ima potreba ) moze da raboti na 26°C
Inaku za cenite na Elektricnata Energija od Januar mesec ke ima nova korekcija na cenata taka da realno pred nas e teska zima od ekonomski aspekt.

Член од
12 септември 2008
Мислења
75
Поени од реакции
12
Ве разбирам извадено ми е тој дел од климата ама не можам да ви ја сликам високо е на 3ти и од доле нема убаво да се фати иначе под прозор ми е. Ќе пробам некако утре. Здравје зимо ќе намалувам преку ноќ а преку ден 25 26 ќе пробам да терам сепак ќе тестирам и според времето надвор.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.297
Поени од реакции
5.346
Здравје зимо ќе намалувам преку ноќ а преку ден 25 26 ќе пробам да терам сепак ќе тестирам и според времето надвор.
Ako klimata ne e montirana vo prostor kade sto se spie ( za da ne preci navecer ) togas slobodno nokno vreme rabotija na povisoka zadadena temperatura primer ( 27°C i FAN 5-ta brzina ) NO dokolku vo toj prostor kade sto e montirana klimata spie nekoj togas ne e izvodlivo da spie nekoj na 27°C zatoa velam ako klimata e vo prostor ( kade sto ne se spie ) togas nokno vreme slobodno zadadi povisoka temperatura primer 27°C a preku den 24°C ili 25°C vo zavosnost od vremeskite uslovi.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Nema nikakva smisla nitu će zaštedete so noćna rabota na klimite na ovie T, samo ja abite bez potreba i go kratite vekot na koristenje. Sega na 12C nadvorešna za pola čas ja imate baranata T, toa znači 1 čas na eftina pa togaš koja korist od cela noć rabotenje?
Drugi padež e 4 C i podole, togaš da, ako ne rabotela noćta i treba poveće energija na skapa tarifa za da ja vrati posakuvanata T, će potroši poveće baška forsiranje na visoki vrteži i počesti i podolgi defrosti....
Moja preporaka nad +4C ništo od rabotenje noće, a pod toa mora da raboti i toa bez da ja namaluvate T neka si vozi na istata bidejći ništo nema da postignete na -5 C so 2C pomalku (toa e ogromna razlika i napor za za sekoja klima koga treba da gi nadoknaduva), samo će ja preopteretuvate klimata sabajle za da gi vrati ovie izgubeni 2C.
Ova e moj prijatelski sovet, a vie kako sakate.

Kajgana Shop

На врв Bottom