Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Ne ni ocekuvav da me razbere nekoj, koga i jas ne razbiram.... ili nekoj laze tuka ili mene me kradat od distribucija, ili pak i dvete...

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Ne ni ocekuvav da me razbere nekoj, koga i jas ne razbiram.... ili nekoj laze tuka ili mene me kradat od distribucija, ili pak i dvete...
za mene znam deka ne lazam, nema za shto. a ostanative clenovi zoshto bi lazele. Inace za dopolnitelna ilustracija: moi prijateli: tri clena familija plus edno godishno dete/bebe, se great na klima fonko stara 12ina godini, kapenje, gotvenje na struja plus FUCKEN sushara. Stan severo istocen bez izolacija so nova dograma, great okulu 40m2. Nivnata noemvriska smetka za struja beshe/e 3500mkd
pa sega vidi ti.....
....da ne ima komshijata pushteno nekoe kabelce bez da znaesh....
:boksix:

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Ova za sijalicite se zlozuvam, no ostanatoto za fen, pegla i tako dalje sto navede deka ne e mnogu, ne se slozuvam budejki smetkata e zbir od site potroshuvaci. Znaci dali imame frizerski salon ili ne, vo prashanje se nashite naviki. A ako sakame lagodno da si ziveeme togash nema potreba ni za klimi da pravime muabet. Kako shto navedov i prethodno: i so nashe vnimanie i bez nashe vnimanie EVN so dovolno bogati.
TZLATKO prijatele tetovski. Eve za Noemvri site imame okulu 2 do 2.500 mkd mesecna smetka. Znaci ili ti si greshka deka ne moze normalno semejstvo vo ler period )bez greenje) da bide pod 2000 ili pak jas, moongoses, ogledalceto i ostanatite sedime doma vo temnica, ne gledame TV, ne koristime pc ( a od kade li jas pisuvam sega?) i ne se cistime. Ova cisto bidejki onaka, malce provokativni ti bea postovite, posebno poslednive, me potseti na eden drug clen na forumov. A zo tvoite tehnicki poznavanja, pruzam raka i vadam kapa (eve i rima izvadivme)
Jas mislam deka si vo temnica a pisuvas preku smartfon koj si go napolnil na rabota i najverojatno ne ti e toplo i stavas sisinja plasticni so topla voda pod jorgan i togas ima logika da placas 2x00 denara :bravobe:, ili Tesla ti ostavil vo nasledstvo nekoj proekt. Se salam izvini, ama sekoja cest, ja i vo avgust koga sum 10 dena na odmor, ne se gree, samo ladenej 20 dena i toa ne preterano pa pak sum okolu 3.500, ama koga ce stanam prvo vo cesma cekam da stigne toplata voda pa ja frlam vo lice, i kakov sum jas takvi se i decata i zenata. Stedlivi sijalici samo tamu kade moze (wc i hodnik) i toa obavezno warm light, vo soba za prestoj samo halogeni g4 i g9 i 2 stedlivi sijalici panasonic od tehnomarket vo ona hartieno stolb svetlo od jysk a prethodno imav neonki i mislam deka poludev od niv :shook:
@tzlatko znae od eden forum se razgovarase za spektarot na ovie stedlivi sijalici i kako deluvaat na psihata

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.499
Eve i moj izvestaj za smetkite.
Sept-Okt 2700
Okt-Noem 4900
Noem-Dekemvri 4500
Dekemvri-Jan? dosega za 15dena vo novata smetka sum nesto nad 3000 pa ocekuvam slednata da bide okolu 7000 dokolku nesto ekstremno ne zaladi, a po se izlgeda ke zaladi. Imam kontrolno broilo doma pa znam kolku imam potroseno vo sekoj moment, ne sum evrein ama priznavam si meram sekojdnevno ;)
Ocekuvav pomalce za poslednive 15dena ama i nepazev mnogu. 85% potrosuvackata mi e od 10Kwtnata edinica, pomalata 5.5ka dali 2-3 saati ja pustam vo denot i nevlijae mnogu. Za 90m2 greenje 18saati vo denot na 23-24C tolku ke mu dojde izgleda. Da greev so kotel na struja pretpostavuvam puta 3 ke bese smetkata.

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
istiot iznos za noemvri dekemvri go imav a gream so panel 2.5 kw + dogrevanje so obicna klima dneven prestoj 35m2 od 06 do 23 + plus peralna susara i panel 1.5 kw vo spalna navecer a povremeno i panel vo toalet 0.75 kw[DOUBLEPOST=1419553252][/DOUBLEPOST]tuku kazete na misla sum za 2 klimi a sakam denovive da naracam
se mislam megu toshiba suzumi 16 ili daikion oki komfort 5.5 kw cena skoro ista
sto e podobro za greenje , pomalku bucava?

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Jas mislam deka si vo temnica a pisuvas preku smartfon koj si go napolnil na rabota i najverojatno ne ti e toplo i stavas sisinja plasticni so topla voda pod jorgan i togas ima logika da placas 2x00 denara :bravobe:, ili Tesla ti ostavil vo nasledstvo nekoj proekt. Se salam izvini, ama sekoja cest, ja i vo avgust koga sum 10 dena na odmor, ne se gree, samo ladenej 20 dena i toa ne preterano pa pak sum okolu 3.500, ama koga ce stanam prvo vo cesma cekam da stigne toplata voda pa ja frlam vo lice, i kakov sum jas takvi se i decata i zenata. Stedlivi sijalici samo tamu kade moze (wc i hodnik) i toa obavezno warm light, vo soba za prestoj samo halogeni g4 i g9 i 2 stedlivi sijalici panasonic od tehnomarket vo ona hartieno stolb svetlo od jysk a prethodno imav neonki i mislam deka poludev od niv :shook:
@tzlatko znae od eden forum se razgovarase za spektarot na ovie stedlivi sijalici i kako deluvaat na psihata
Navistina ne sum pameten zosto mojata smetka e 4000 za noemvri!? Koristam plin, stedlivi sijalici, led TV, led monitor, imam novi sovremeni frizideri, perilka i susilka, gream isklucivo edna soba, nikoj ne preteruva so kapenje. Imam maski deca i ne se mnogu po kapenjeto, plus vece 6 meseci sme 3 clena, bevme 4....
Uste nesto e interesno, kolicinata na potroseni kwh za 2014 e za 30% zgolemena vo odnos na 2013, 7000 kwh na 9000 kwh za 2014 .Kako uspevate so mala potrosuvacka mene ne mi e jasno....
Izgleda vo Tetovo ima druga tarifa EVN :uzi::oeoeoe:

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Izgleda vo Tetovo ima druga tarifa EVN :uzi::oeoeoe:
mene izgledqa i na nulata mi trosi :) Stvarno ne e za ovaa tema ama strujata kako koj ja mestel porano na tatkomi e katastrofa. Imam nulirano uzemlenje na nula na sam steker, bar kaj masinata za perenje go vidov toa. Na trofaznite imam 5ta zica koja bi trebalo da nosi uzemlenje ama samata zgrada nema izvedeno uzemlenje, moeto prasanje e dali drzi taa logika na es-forum kako sto e na slikata da se nuluva uzemlenjeto pred fid sklopkata?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.499
Neznam kolku e tocno no mene eden elektricar mi kazuvase deka ako nulata e labavo vrzana (ili kaj broiloto ili gore vo tablata so osiguracite) i nepravi dobar spoj edno kafe da napravis ke ti izbroi 3 ili 5KW.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Ako nulata e vrazana na zemja, nema nisto strasno da se slucuva se dodeka:
-distribucija ne gi promeni vodovite ( mesto nula da smeni so faza) vo trafostanicata. Togas e TRAGEDIJA.
-ne probie nekoja izolacija od nekoj greac koj e vo dopir so voda ( bojler) ili lim (grealka, el sporet...) i fazata dojde vo dopir so zemja, znaci so nula, ce izbijaat osiguraci i celo scenario sto odi so toa.
Od prvoto se gine zatoa sto so dopir na uredot vie FACATE faza direktno vo raka i ako nemate debeli gumeni obuvku, ode voz u kukuruz.
Ova @Strelec so elektricarot: nemora toa da se slucuva na tablata so osiguraci, moze na bilo koj greac ako imate labavo stegnati faza ili nula, pocnuva da se pregreuva provodnikot, se ukrutuva, bakarot stanuva tvrd, izolacijata ako ne e silikonska se pali, normalno potrosuvackata raste ....

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
@moongoses a neonkite kakva potrosnja imaat kako sijalicite obicni ili ?
Неонките се тука некаде со штедливите сијалици. Тие ние што ги викаме штедливи со вистинското име се компактни флуорeсцентни светилки, те компактни неонки. Наједноставно речено тоа се неонки за во фасонка :)
Navistina ne sum pameten zosto mojata smetka e 4000 za noemvri!? Koristam plin, stedlivi sijalici, led TV, led monitor, imam novi sovremeni frizideri, perilka i susilka, gream isklucivo edna soba, nikoj ne preteruva so kapenje. Imam maski deca i ne se mnogu po kapenjeto, plus vece 6 meseci sme 3 clena, bevme 4....
Uste nesto e interesno, kolicinata na potroseni kwh za 2014 e za 30% zgolemena vo odnos na 2013, 7000 kwh na 9000 kwh za 2014 .Kako uspevate so mala potrosuvacka mene ne mi e jasno....
Под итно да спроведеш истрага каде ти се троши толку струја. Или имаш занемарено некој сериозен потрошувач или некој дефект некаде или комшијата плаќа под илјадарка :)

И @tzlatko, @goran0505, @nmarkovski, @Strelec, како да ви помогнеме да пишувате кирилица?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Vidi ne mi treba istraga, otprilika potrosuvackata e na visina na ona sto go koristam, edinstveni ne mi e jasno kako mozat nekoi da trosat upola pomalce od mene. Eve ja racunicata za period vo ler bez greenje/ladenje:
-malo bojlerce 700-800 den/mes.
-golem bojler 400-500 - "-
-frizider i zamrznuvac 300-500 den/mesec
-perenje 200-300 den/mes
-tv 300-400 (skoro cel den )den/mesec
-pc, ruteri, punjaci (skoro 20 casa nekoj i 24 casa).... 400-500 den/mesec
- osvetluvanje 400-500 den/ mesec
Do tuka ima vkupno 2700-3500 den /mes
Kade se tuka pegli, fenovi, mikrovalna i toster se koristi sekojdnevno po 2-3 pati, usisivaci, rerna za pecenje...... Koga gledam vaka pa jas i ne placam mnogu nitu me krade komsijata ili distribucija....

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ајде едно стручно питање
зошто кога троши климата од штек преку 1350 вати грее перфектно, а кога е надворешната под 0с. нејќе повеќе од 1000 да завлече
во што е финтата?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
E hvalim te boze i na tvojata ednas nesto da i fali....
Inace e povrzano so namaluvanje na gustinata na freonot so namaluvanje na T, pa kompresorot ne moze da digne dovolno pritisok, se pregrejuva, a efektot na greenje se namaluva. Poradi toa dobrite invertori imaat zgolemena kolicina na freon od 400-500 grama (zboruvam za 12-ka) koj go cuvaat vo risiverot za vakvi potrebi.

Kajgana Shop

На врв Bottom