Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.415
Апсолутно се согласувам, особено што на ЕВН им платив 1000 евра за услугата а добив осигурачи и нула со квалитет ко на сликата и животен век од дури 4 години.

Ми дадоа клуче, но има пристап само до 3-ти осигурачи и тоа делот само за гасење а овој бидејќи беше стопен не можеше да се изгаси т.е. заглавен беше во вклучена позиција. До нулата нема пристап а исто така нема пристап и за замена на осигурачите па не можат да се заменат без да се отвори целиот шкаф од каде немам клуч (во шкафот има 2 саати). Во неформален муабет екипата што дојде ми рече дека имале недоволно квалититни приклучоци за нулата а и се случувало често некој од вработените недоволни да ги стегне истите па се случувале работи ко кај мене што се случија.
Kade se glavnite 63 A osiguraci ?

Kaj 80 % od priklucocite kade sto glavniot dovoden kabel do broiloto odi pod zemja ne vozdusno po banderi ima 3 glavni osiguraci pred broiloto meracot od po 63 A za sekoja faza po eden osigurac potoa e broiloto meracot nad meracot ima 3 osiguraci po 32 A i potoa se vnatresnite osiguraci vo Stanot/kukata.

Znaci glavnite osiguraci pred broiloto se 63 A nad broiloto se 32 A i vo kukata stanot se od 16 do 20 A vo zavisnost od aparatite Bojler Sporet i sl.

Kaj tebe kade se tie glavni osiguraci sto treba da se pred broiloto i kolku A ( ampera se ) i dali nad broiloto imas drugi osiguraci pa potoa vnatrsnite vo kukata stanot ?

Член од
25 октомври 2020
Мислења
137
Поени од реакции
242
Od sandaceto evn e dolzen da ti dade klic no vo delot samo kaj osiguracite ...
pred 1m menuvaja nova linija kaj mene i gi vadea na banderi strujomerite na site sto sme prikluceni od taa bandera ni dadoa kluce,kaj saatot ne mozes da gledas/otvaras imas samo staklence da vidis/procitas kw,
не беше кај мене така, пред една година во октомври/ ноември правев промена од двофазна во трофазна струја и ЕВН си намести сандаче надвор на бандера и не добив никаков клуч, прашав и ми одговорија дека ако ми треба нешто, во случај осигурувач да падне, тогаш мора да им се јавам по телефон па тие да дојдат и да си завршат работа.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ova so error F8 kaj HAIER.
F8 kaj postarite e visok pritisok vo sisitemot, a kaj novive F8 e problem so nadvorešniot ventilator. Ako toj ne se dviži obratno nema pritisok vo sistemot, nema ni toplina i klimata dopira so rabota. Može da e neispraven eepromot ili eeprom modulot, motorot na ventilatorot, PCB matičnata na nadvorešnata edinica ili ednostavno konektorot od motorot da ne e uštekan vo PCB-to .....
Možebi i voopšto nema gas vo sistemot, ne e jasno kolku gas isteklo pri tkn. montaža kaj korisnikot, bidejći toj ne e dolžen da znae da oceni dali 100 gr otišlo nastrana ili cel freon.
Moj sovet pismo od advokat za namera i pravac ENERGIJA, da vidiš kako popčinja će ja sredat klimata. Po telefoni ne se vrši taa rabota.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Дали некој се грее или познава некој што се грее на овие панели, ме интересира колкава е сметката за струја:
ИНФРАЦРВЕНИ ГРЕЈНИ ТЕЛА
Jas seriozno razmisluvav za taa varijanta, vo dnevta 40m2 sakav 4 takvi da stavam po 650w edno.
Covekot sto napraviv muabet sto raboti so ovie, mi rece deka klimata e najevtina solucija no tie deka se poprijatni i se setiraat na da receme 21° dodeka klimata se setira na 26°. Toa e zatoa sto panelive gi great telata okolu niv a pomalku vozduhot, a klimata go gree vozduhot.
Slicno kako kjumbe gree ako si poblisku ke ti bide mn zesko. Stavaat termostat i toa gi pravi ekonomicni da rabotat po potreba, kako sto kazuvase covekot vo prosek7-8 sata maksimum na den.
Sega treba da napravis presmetka kolku takvi od 650 ili 700w ke imas i da izracunas za 7 sata ako prostorijata ti e sredno izolirana. Ako e slabo izolirana prosekot na potrosuvacka bil 10 sata na den.
I gi ima tri vida metalni, od granit i od kaleno staklo, od staklo se najdobri.
Isto se prodavaat i na aliekspres, ama so cenite sigurno se tuka nekade. Jas gledav vo elektro panel mislam deka se vikase, seuste sum na misla da zemam edno takvo za spalna, i me interesira iskustva ako nekoj ima.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Jas seriozno razmisluvav za taa varijanta, vo dnevta 40m2 sakav 4 takvi da stavam po 650w edno.
Covekot sto napraviv muabet sto raboti so ovie, mi rece deka klimata e najevtina solucija no tie deka se poprijatni i se setiraat na da receme 21° dodeka klimata se setira na 26°. Toa e zatoa sto panelive gi great telata okolu niv a pomalku vozduhot, a klimata go gree vozduhot.
Slicno kako kjumbe gree ako si poblisku ke ti bide mn zesko. Stavaat termostat i toa gi pravi ekonomicni da rabotat po potreba, kako sto kazuvase covekot vo prosek7-8 sata maksimum na den.
Sega treba da napravis presmetka kolku takvi od 650 ili 700w ke imas i da izracunas za 7 sata ako prostorijata ti e sredno izolirana. Ako e slabo izolirana prosekot na potrosuvacka bil 10 sata na den.
Isto se prodavaat i na aliekspres, ama so cenite sigurno se tuka nekade. Jas gledav vo elektro panel mislam deka se vikase, seuste sum na misla da zemam edno takvo za spalna, i me interesira iskustva ako nekoj ima.
Vaka:
-4x650=2600W e edvaj dovolno za 25m2 bidejći grubo zemeno so greač od 1Kw može da se zagree sredno izoliran prostor so voluman od 25 m3 ili 10 m2 ako prostorijata e visoka 2.5 m,
- so setiranje na 21C i će dobieš valjda 21C, sigurno nema da dobieš 26 C,
-nekoi klimi kolku će staviš T tolku i dobivaš, nekoi treba na poveće, a nekoi i na pomalku- što vrska ima ova so ekonomičnost da mi je znati?!
-predmetite ne great, čovekot e opkružen so vozduh koj ako e topol će ti bide udobno, fintava so greenje na predmetite e tolku izližana čudo edno, će ćekam tie da se zagreat za da posle me great bez da raboti grealkata, gluposti živi.....inače vo prirodata sonceto gree so zračenje (kako i el. greači), gi gree vodata, zemjata, karpite pa tie go great vozduhot koj ne gree nas.....
-ova so termostatov e vrv, da go vidam jas toj čaroben termostat što na -10 C ovie 40 m2 so 2600 W će održuva 21C vo prostorijata so 7-8 časa rabota na den .... naučna fantastka

Inače za volja na vistinata vakov tip na grealki staveni vo dovolen broj i na poveće mesta so dovolno instalirana snaga davaat mnogu prijatno greenje od ednostavna pričina što pravat edna mnogu uednačena AMBIJENTALNA temperatura vo prostorot sekade ista, što pak pravi čuvstvo deka okolu vas e potoplo za stepen dva od ona što e setirano. Toa da, no e PRESKAPO zadovolstvo koe retko koj od nas može da si go dozvoli.
Prema toa od greenje na struja naeftino, prosečno tri pati, e greenjeto so klima blagodarenie na sposobnosta na gasovite koga ja menuvaat agregatnata sostojba ednaš da sobiraat golema količina na latentna toplina koga se gasoviti i da ja isporačuvaat koga se vtečneti.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Јас имам IR греалка (1kw) во бања ама ја користам исклучиво по потреба....
Сум ја оставил зимно време и по неколку часа вклучена као да видам дал ќе загрее ама не ме импресионираше... плочките накрши грелката (оддалечени некои 2 метри) скоро и да не беа загреани воопшто после саати работење и потрошна од 1kw/h.
А при стоење пред неа се осеќа топлина, што е океј за после туширање ама сепак не доволно добро зашто топлината е од страната на телото од каде што е поставена греалката.
Поставена ми е веднаш над огледало во бањата па понекогаш дури знае да биде и проблем и топлината станува непријатна кога се врткам подолго пред огледало за бричење и со главата сум оддалечен неполн метар од греалката.

Е сеа мојата е постара.... еве баш ваква:
Овие новите може се многу подобри ама сепак мислам принципот на работа е тој.... топлината се осеќа само од страната од која те грее греалката.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
Фала на сите за одговорите и што конечно се разви дискусија на темава. Долго време барав искуства и рецензии за панеливе ама најчесто наоѓав само текстови од самите производители.

И јас размислувам да земам барем едно за проба, сакам да земам од тој сајтот што го постирав. Исто и кај мене дневната е околу 40 и кусур квадрати. Имам и уште 2 соби, купатило и ходник. Изолација има добра, 10 цм стиропор фасада, но има доста прозорци. Од Али не би земал поради немање на гаранција, трошоци за транспорт, царина итн. итн..

inače vo prirodata sonceto gree so zračenje (kako i el. greači), gi gree vodata, zemjata, karpite pa tie go great vozduhot koj ne gree nas.....
Ова е буквално на ист принцип, инфрацрвено зрачење исто како и сонцето. Тоа е идејата. How Does An Infrared Space Heater Work?

Јас имам IR греалка (1kw) во бања ама ја користам исклучиво по потреба....
Сум ја оставил зимно време и по неколку часа вклучена као да видам дал ќе загрее ама не ме импресионираше... плочките накрши грелката (оддалечени некои 2 метри) скоро и да не беа загреани воопшто после саати работење и потрошна од 1kw/h.
А при стоење пред неа се осеќа топлина, што е океј за после туширање ама сепак не доволно добро зашто топлината е од страната на телото од каде што е поставена греалката.
Поставена ми е веднаш над огледало во бањата па понекогаш дури знае да биде и проблем и топлината станува непријатна кога се врткам подолго пред огледало за бричење и со главата сум оддалечен неполн метар од греалката.

Е сеа мојата е постара.... еве баш ваква:
Овие новите може се многу подобри ама сепак мислам принципот на работа е тој.... топлината се осеќа само од страната од која те грее греалката.
Добро ова е доста постар и поразличен модел од овие стаклени панели кои имаат поголема ефикасност и слично. Идеално е да се постават на таван за да може да покријат што поголема површина. Е сега тука доаѓа моментот што ако нозете ти се под маса кај што не може да допре инфрацрвената светлина, ќе ти студи на нозете? Веројатно тоа е тоа што викаш топлината се осеќа само од таа страна од која те грее.

@tzlatko во поглед на економичноста, во право си дека веројатно со клима ќе биде поефтино, ама овие некако ме привлекоа бидејќи се лесни за инсталирање, бесшумни, нема дување итн.. Клима уште утре можам да ставам ама за овие би плаќал и малку повеќе струја доколку знам дека ќе ми ја згреат куќата.
Инаку во домот години наназад се грееме на дрва, грее прави бања ама трошиме скоро 60 000 денари од грејна сезона, цепиме, складираме, чистиме пепел, ложиме, дишеме чад, викаме оџачари 2 пати годишно итн... Па си го заборавил се угасило, па потпалувај, па не сака да запали.. Ни здосади веќе така да и со овие да плаќам исто пак би ги ставил ако знам дека нема да се замараме со тие работи.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Инаку во домот години наназад се грееме на дрва, грее прави бања ама трошиме скоро 60 000 денари од грејна сезона, цепиме, складираме, чистиме пепел, ложиме, дишеме чад, викаме оџачари 2 пати годишно итн... Па си го заборавил се угасило, па потпалувај, па не сака да запали.. Ни здосади веќе така да и со овие да плаќам исто пак би ги ставил ако знам дека нема да се замараме со тие работи.
Имаш некоја грешка во математиката! Во најмала рака разликата со коп1 и дрва ќе ти биде х2 ,веројатно и повеќе!
Ако трошиш 18-20 кубика, верувај сметките за струја ќе те шокираат!

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
Имаш некоја грешка во математиката! Во најмала рака разликата со коп1 и дрва ќе ти биде х2 ,веројатно и повеќе!
Ако трошиш 18-20 кубика, верувај сметките за струја ќе те шокираат!
15 кубика рамно. Скоро 60 000 кажав зашто потпалуваме и инвертер кога е јак минус надвор за да помогне на поткровјето кое е исто околу 45 квадрати. Инаку немам математика никаква, само гледам да се отарасам од дрвава :D

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Фала на сите за одговорите и што конечно се разви дискусија на темава. Долго време барав искуства и рецензии за панеливе ама најчесто наоѓав само текстови од самите производители.

И јас размислувам да земам барем едно за проба, сакам да земам од тој сајтот што го постирав. Исто и кај мене дневната е околу 40 и кусур квадрати. Имам и уште 2 соби, купатило и ходник. Изолација има добра, 10 цм стиропор фасада, но има доста прозорци. Од Али не би земал поради немање на гаранција, трошоци за транспорт, царина итн. итн..

Ова е буквално на ист принцип, инфрацрвено зрачење исто како и сонцето. Тоа е идејата. How Does An Infrared Space Heater Work?

Добро ова е доста постар и поразличен модел од овие стаклени панели кои имаат поголема ефикасност и слично. Идеално е да се постават на таван за да може да покријат што поголема површина. Е сега тука доаѓа моментот што ако нозете ти се под маса кај што не може да допре инфрацрвената светлина, ќе ти студи на нозете? Веројатно тоа е тоа што викаш топлината се осеќа само од таа страна од која те грее.

@tzlatko во поглед на економичноста, во право си дека веројатно со клима ќе биде поефтино, ама овие некако ме привлекоа бидејќи се лесни за инсталирање, бесшумни, нема дување итн.. Клима уште утре можам да ставам ама за овие би плаќал и малку повеќе струја доколку знам дека ќе ми ја згреат куќата.
Batali gi ovie grealki, osven za struja će se iznadavaš pari za fensi grealki za snobovi.....
Moj sovet ako si rešil da se greeš skapo pa ušte na gralki, podobro vo tie 40 m2 stavi dve panelki od po 2.5Kw na dvata kraja na prostorijata po možnost pod prozor i da si uživaš kako toa što go pravat na primer norvežanite.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
Batali gi ovie grealki, osven za struja će se iznadavaš pari za fensi grealki za snobovi.....
Moj sovet ako si rešil da se greeš skapo pa ušte na gralki, podobro vo tie 40 m2 stavi dve panelki od po 2.5Kw na dvata kraja na prostorijata po možnost pod prozor i da si uživaš kako toa što go pravat na primer norvežanite.
Не сум решил да се греам скапо само разгледувам дали може да бидат замена за климатизер, ако не се тогаш ќе ставам климатизер не му ја мислам многу. Имам панелка 2.5Kw и голта струја како луда :). Според све што читав тврдат дека инфрацрвените панели се најефтин начин на греење на струја, ама тоа е тврдење од производителите затоа овде прашувам.
https://www.herschel-infrared.co.uk/infrared-heater-comparisons/cheapest-heaters-to-run/

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Не сум решил да се греам скапо само разгледувам дали може да бидат замена за климатизер, ако не се тогаш ќе ставам климатизер не му ја мислам многу. Имам панелка 2.5Kw и голта струја како луда :). Според све што читав тврдат дека инфрацрвените панели се најефтин начин на греење на струја, ама тоа е тврдење од производителите затоа овде прашувам.
https://www.herschel-infrared.co.uk/infrared-heater-comparisons/cheapest-heaters-to-run/
Кога зборуваме за "греалки" т.е. грејно тело кое преку создавање отпор ја претвора струјата во топлинска енергија...
Зборуваме воопштено за греење со коп 1, или просто за 1kw ел.енергија добиваш 1kw топлинска енергија. Просто како грав.
Додуша и јас многу упростив и скратив во објаснувањето(небитна е сега физиката), ама поентата е дека нема поекономична греалка една наспрема друга!
Воопшто и не го кликам линкот оти ова е физика за VII-мо одделение, а очигледно маркетинг компартаментот игра на картата дека масата на народ не учеле физика ;)

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304
15 кубика рамно. Скоро 60 000 кажав зашто потпалуваме и инвертер кога е јак минус надвор за да помогне на поткровјето кое е исто околу 45 квадрати. Инаку немам математика никаква, само гледам да се отарасам од дрвава :D
Ako vaka trosis 1000eura co grealki ke trosis 2000(od tipot na el. infra crveni,paneli,radijatori,Norveski Svedski,Danski pa od tipot na Ruski,Kineski,Japonski,Germanski podmornici itn.)seto e toa marketing.Nesto poevtino ke te kosta so termo akomulacioni pecki so koristenje na akomulacija na evtina stuja,pod uslov da ja akomuliras samo na evtina tarifa.
A naevtino okolu 500eura ke trosat split sistemite(inverteri) vozduh-vozduh,ili nesto poveke toplotma pumpa vozduh -vozduh-voda.
Sto ova e ispitano i provereno.
Pa biraj,sto si sakas,a ako ne premini na poskapata opcija ehsperimentiraj,pa pak ke dojdis na gore kaznoto. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom