Jas ne ni pokusuvam da se gream so klima, tuku mi sluzi samo za ladenje.... Mojot objekt e uste polos od ovoj na Goran (visoki se 3.5 m ) , ima 13 m2 i volumen od 46 m3 i na prv pogled izgleda deka za 12-tka klima toa e detska igra. No nee taka, vo leto kaj mene e pekol bidejci ducanot nema krov ( za razlika od Goran koj ima sendvic lim so tervol pomedju, ova go znam bidejci jas sum go pravel krovot...) tuku raven krov so bitumen. Abe pekol klimata raboti non stop i koga e najtoplo ne mozese nitu da spusti ispod 30 C (vo hodnikot e redovno preku 45 C, a kade sto se postaveni nadvoresnite edinici e i preku 50 C. Poradi toa jas mojata FONKO (ista takva ladi bez problem 50 M2 doma) ja kaciv gore na krov na objekt, madvor od ovoj pekol, na ovoj nacin sega moze da spusti i do 28 C. Ova e od pricina sto nad glava imam eden ogromen greac od nekolku tona beton od 13 m2 koj vo leto gree li gree, a vo zima ladi li ladi.
No mojot i uste 10-tina ducani se specificni dodadeni se naknadno i ne se vo proektot za krovna konstrukcija pa se vaka fusarski napraveni, dodeka drugite imaat klasicen "industriski" krov koj e na granica na prifatlivost i nema vrska so krovni konstrukcii za domasna upotreba. No sepak i kako takov gledam deka tie ducani so krov koi se great so klima, a imaat i po 20 M2 deka sosema e prijatna atmosferata, se e individualno, sto rekle rimjanite za vkusovite i ne vredi da se karame.....
Od gore navedenite pricini JAS za da se zagream, go koristam iskustvoto na nasite pretci koi ziveele vo pecini, zamkovi, na otvoreno ......a toa direktno so radiacija, a ne da go gream okolniot vozduh i sto ti ja znam predmetite, a tie mene. Zemete za primer eden kral, zivee vo 15-ti vek, ima pari ima se, zivee vo zamok celiot od kamen, izolacija nula, kako se greel? So radiacija normalno na otvoren ogan. Jas i ne pokusavam da go zagream celiot prostor, koristam grelaka so infra greac koja samo MENE me gree i mene mi e ubavo, bidejci jas cele den sum tuka, tie sto ce dojdat i taka ce otidat za 5 minuti.....Na ovoj nacin placam mnogu pomalku nego vo leto koga moram da go oladsam celiot ducan, ubavo mi e i zagrean sum.