Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.013
Поени од реакции
34.411
...Ona sto spomena ti so radijator da probam, sum se greel za ovie 10 godini so se, i radijator i plinsko, vo prevod se moze da te zagree ama po dosta visoka cena...
Не сме се разбрале сосема пријателе. Јас сакав да кажам со обични греалки да заклучиш реално колку киловати ти требаат за загревање на дуќанот.

Разбираш?
Можеби ти требаат 7киловати, тогаш не е до климата. Можеби и 3киловати ти се доволно, тогаш климата дефинитивно неисправно работи.

Поентата со греалките е дека они секогаш имаат фиксен СОР фактор од 1. Значи ако панелка од 3киловати ти го загрева дуќанот, тогаш тоа е реалната моќност што ти треба.

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Не сме се разбрале сосема пријателе. Јас сакав да кажам со обични греалки да заклучиш реално колку киловати ти требаат за загревање на дуќанот.

Разбираш?
Можеби ти требаат 7киловати, тогаш не е до климата. Можеби и 3киловати ти се доволно, тогаш климата дефинитивно неисправно работи.

Поентата со греалките е дека они секогаш имаат фиксен СОР фактор од 1. Значи ако панелка од 3киловати ти го загрева дуќанот, тогаш тоа е реалната моќност што ти треба.
te razbrav jas sto sakas da kazes toa i od zorba uste lani mi go kazaja deka nekomu prodale filia a se pokazale kako great dobro a kaj nego ne gree, tek na kraj im kazal deka i termo 3,5kw ne mu pomagalo i oni mu rekle pa kako sakas togas so klima da se grees ako nemoze termo da te zagre.
Radijator so 2kw moze da go zagree mojot ducan pa moze i changeto da go zagree full optereteno, celo vreme toa vi go kazuvam, problemot e sto ne gledam ekonomicnost vo inverterot. Placav debelo i za radijator i za plin pa sega i za inverter. Neli kupuvas inverter si mislis trosi 1kw a isporacuva 3+kw a od toa nema nisto kaj mene, smetkite se skoro kako so radijator.
Problemot sto go imav so klimata e daleku zad mene, ne racunaj na toa deka nesto ne e vo red so klimata bidejci si dobiv nova i nadvor i vnatre, samo daljinskoto staro mi ostana dan e do nego?:D ili bateriite za nego sto gi koristam toshiba :ROFLMAO:, ili ete 30m od mene komsijata od @tzlatko istiot problem go ima, i nemu ne mu cini klimata?
Za ladenje nema koj ne ja pofali, site vikaa "Svezo e a prijatno", ne ti prae stres ka drugite klimi on/off kako onaa kilavata od @yamaha10 :)
Treba da odnesem radijator pa da probam eden den so nego eden den so klimata so ista postignata temperatura pa da vidam na watt metar koj potrosil povece

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Jas ne ni pokusuvam da se gream so klima, tuku mi sluzi samo za ladenje.... Mojot objekt e uste polos od ovoj na Goran (visoki se 3.5 m ) , ima 13 m2 i volumen od 46 m3 i na prv pogled izgleda deka za 12-tka klima toa e detska igra. No nee taka, vo leto kaj mene e pekol bidejci ducanot nema krov ( za razlika od Goran koj ima sendvic lim so tervol pomedju, ova go znam bidejci jas sum go pravel krovot...) tuku raven krov so bitumen. Abe pekol klimata raboti non stop i koga e najtoplo ne mozese nitu da spusti ispod 30 C (vo hodnikot e redovno preku 45 C, a kade sto se postaveni nadvoresnite edinici e i preku 50 C. Poradi toa jas mojata FONKO (ista takva ladi bez problem 50 M2 doma) ja kaciv gore na krov na objekt, madvor od ovoj pekol, na ovoj nacin sega moze da spusti i do 28 C. Ova e od pricina sto nad glava imam eden ogromen greac od nekolku tona beton od 13 m2 koj vo leto gree li gree, a vo zima ladi li ladi.
No mojot i uste 10-tina ducani se specificni dodadeni se naknadno i ne se vo proektot za krovna konstrukcija pa se vaka fusarski napraveni, dodeka drugite imaat klasicen "industriski" krov koj e na granica na prifatlivost i nema vrska so krovni konstrukcii za domasna upotreba. No sepak i kako takov gledam deka tie ducani so krov koi se great so klima, a imaat i po 20 M2 deka sosema e prijatna atmosferata, se e individualno, sto rekle rimjanite za vkusovite i ne vredi da se karame.....
Od gore navedenite pricini JAS za da se zagream, go koristam iskustvoto na nasite pretci koi ziveele vo pecini, zamkovi, na otvoreno ......a toa direktno so radiacija, a ne da go gream okolniot vozduh i sto ti ja znam predmetite, a tie mene. Zemete za primer eden kral, zivee vo 15-ti vek, ima pari ima se, zivee vo zamok celiot od kamen, izolacija nula, kako se greel? So radiacija normalno na otvoren ogan. Jas i ne pokusavam da go zagream celiot prostor, koristam grelaka so infra greac koja samo MENE me gree i mene mi e ubavo, bidejci jas cele den sum tuka, tie sto ce dojdat i taka ce otidat za 5 minuti.....Na ovoj nacin placam mnogu pomalku nego vo leto koga moram da go oladsam celiot ducan, ubavo mi e i zagrean sum.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Честито нова клима, одличен избор според ова што го пратам на темава. Секогаш има и подобро, ама во еден момент мора да се пресече и каже ова и ова ќе го купам

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Еве и еден као божем YORK инвертер а уствари е идентичен Гри Хансол или ако сакате Вивакс...
Ништо чудно и наш Фонко да е во групата на марки затскриени под производството на Гри.
Inventor, Tossot, Cooper&Hunter, Sinclair, Krone klima ,Electrolux, Vivax, (вероватно и Crypton) и кузнае уште под кои све други етикети се продаваат климиве.

Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Кинезите не продаваат етикетирани туку кој какво име сака такво ќе му стават на климата.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Кинезите не продаваат етикетирани туку кој какво име сака такво ќе му стават на климата.
Сега го изменив, под кинезите мислев на климите ама лошо се изразив....

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Gree e najgolem proizvoditel na klimi za drugi kompanii.
Mozebi i izrabotuvaat klimi za firmi sto i nema da znaeme, klimi sto kostaat i nad iljada evra???
Vo princip tehnologijata e toa nivo sto sekoj moze da proizvede klima koja ke bide kvalitetna, samo sto problemot e koj ke moze da ja prodade po taa cena na cinenje. Zar Kinezite se glupi, a japancive pametni, kao da se od druga planeta. Tie go napravile patentot pred 20god. i tolku, sega sekoj moze da go kupi i razglobi do najmalo strafce, izanalizira i iskopira.
I kaj nas i kade i da bilo na drugo mesto, moze da se zeme uslovno kazano i najskapata klima, da se prekopira do detal i da izraboti istata, samo sto za toa treba oprema i na kraj ime koj ke ja opravda cenata na cinenje kako bi se prodala za soodvetna cena, bidejki ako e dobra togas samata po sebe e skapa, a ako e nekoj tapa brend, poradi nasite predrasudi i X drugi pricini nikoj nema da ja kupi, a ako ima nelepnica Toshiba, Mits,... togas e najdobra.
Kako sto kazav pred mnogu post nanazad, dokolku Hansolot ne bese Gree ili Gexito ne bese Vivax tuku Toshiba, ili Mits, ili.... cenata nemase da bese taa sto e.

Pa kinezive napravija svemirska programa, pa klima im e problem. Prasanjeto e dali sakaat da napravat dobra klima, odnosno dali mozat da napravat pogolem profit od dobar i skap, ili los i eftin ured.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Kaj korejcive imame izgleda obratna situacija , imaat dokazana tehnologija koja znae da proizvede na primer prekrasni koli (kolku zemji vo svetov se sposobni toa uspesno da go pravat znaete i sami), a so klimite kaskaat li kaskaat. Giganti kako Samsung i LG seuste se inferiorni na ova pole, samo ja koristat svojata marketinska masinerija za prodazba, gi uznapredile izgledot, filtrite, WI-FI komunikacija..... no ona osnovnoto, termodinamickoto NE.
Ova sto veli Sass (steta ne mu go znaeme imeto!), deka sekoj moze da proizvede top klima izgleda ne e bas taka, ako ovie korejci ne mozat togas neznam koj bi mozel! Ocigledno e deka kvalitetna klima TESKO se pravi i deka patot do nea e malce podolg i pokrivulest....
Se slozuvam deka mozebi GREE izrabotuva klimi sto se prodavaat po 1000 e za nekoj zvucen brend, bidejci imaat neosporen kvalitet, ako ova so YORK e tocno ( a zosto da ne!), toa e bas toa.
Drugoto stoi za da prodades skapo MORA ime. Na primer TOSHIBA prodava za 20-30 % poskapi klimi od FUJITSU so potpolno isti karakteristiki. FUJITSU ne moze momentalno da ja potkaci cenata za toj iznos- nema koj da gi kupuva. Zatoa po mene FUJITSU e najdobar izbor vo momentov (mislam na japancive), ponataka toa moze da se promeni....

Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Dali nekoj znae odgovor na slednovo.
Koga duva veter ja vrti perkata na nadvoresnata edinica, i od vnatresnata se slusa nekoj zvuk koj e slicen na meuri koga iskacaat od voda (ili ajvar koga se przi :). Otprilika na 3-5 sekundi po edno meurce. Klimata isklucena neli.
Vcera na vetrot go osetiv toa (a i prethodno koga duvalo silen veter) i vikam dali ima nekakvo negativno vlijanie za klimata.
Stetno e samo za lagerite od motorot na ventilatorot. Ako ne vklucena klimata kompresorot ne vrti freonot miruva......ostanuva kade sto e po poslednoto isklucuvanje (tecnata faza). Ventilatorot nemat vlijanie tuka nisto,osven ako veterot gi pomera cevkite ako se vo petlja, pa del tecniot freon se dvizi vo vnatresnata edinica.
Inace pri greenje ako duva mnogu silen veter i te kako vlijae na rabotata na klimata, citaj kompresorot. Imeno ventilatorot koga raboti pri greenje toj navlekuva na izmenuvacot toplina (toj e na -40C na primer a vozduhot e na -10C) pri toa raste pritisokot vo instalacijata priblizno 45 Bara. Zatoa ventilatorot pestanuva da raboti i koga ce padne na priblizno 25 Bara prodolzuva da duva. Ova se razbira e na maximalni postavki, ako e zadadena poniska temperatura ili treba da se odrzuva, pritisocite i brzinata na ventilatorot se srazmerno pomali. E sega ako se vmesa tuka silen veter ( i uste ako e nadvoresnata edinica svrtena vo pravecot na duvanje) moze da mu preci na kompresorot i ce go "tera" na povisoki pritisoci od nominalnite so sto drasticno bi mu go skratilo vekot na traenje. Najverojatno konstruktorite go imaat i ova reseno so nekoj davac na kriticen pritisok koj go isklucuva kompresorot. no jas sepak mislam deka "raatlokot" na rabota e narusen koga ima epten silni vetrista.
Jas imam prilicno cesto silen veter za Skopski uslovi, sinokja povtorno cela nok duvase dosta jak veter (pod silen veter podrazbiram sigurno okolu 50-60km/h na momenti). Ovoj pat klima vklucena.
Zlatko prosliot pat kaza deka na isklucena klima ne bi trebalo da e problem (iako se slusase od vnatresnata zvuk kako meurcinja, i ne e kratka dolzinata na cevkite, 3,5m e), no na vklucena moze da bide.
Koga mi ja montiraa bas mu spomnav i na monterot deka imam pojak veter kaj mene, rece deka ne e problem.
No nekako ne sum bas siguren kolku ne e problem.
Vo sekoe upatstvo za montaza na nadvoresnata sto go imam videno pisuva deka ne treba da se montira na mesto koe e izlozeno na veter. Ne uspeav da najdam zosto.
Pretpostavuvam zasto dava otpor na perkata.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
И мојата е на северна страна и кога дува ветер не да ја врти перката него се полни и вода внатре од дождот, баш прееска ја гледав арно што врти перката во иста насока како и кога се уклучува компресорот инаку не знам што би можело да стане ваљда не е толку страшно да мислиш на тоа

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Izgleda toa sto jas se storiv kabilj da go napisam i odvoiv od svoeto vreme, ti go pusti po toa veterot sto ti duva. A tolku ubavo ti objasniv zosto ne treba da se montira na veterlivo mesto koga se koristi za greenje i sto se slucuva pri vakva rabota, ti voopsto ne me razbra....Povece veruvaj mu na monterot, nego tasakot go boli.....

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Jas mislam deka korejancive napravile matematika deka so dobra reklama a poslab kvalitet, benefitot im e pogolem. A ne e deka ne znaat da napravat dobra klima. Lg prestige e pokazana na site testovi kako najdobra klima za greenje vo zimski uslovi, ne samo po parametar na nagolema toplina oddadena na niska temp., tuku i drugi kriteriumi, Cop, filtri i neznam uste sto...

Ne znam kade citav za da vi go pratam linkot, ama google e tuka

Da, se slozuvam deka e tesko da se naprvi dobra klima, ama koga e napravena samo ostanuva "turskiot del" da se rasturi i iskopira, a ponatamu dali i matematikata e Ok, toa e drugo prasanje[DOUBLEPOST=1418132436][/DOUBLEPOST]http://www.bauerenergi.no/
http://www.forbrukerradet.no/annet/tester-og-kjøpetips/produkter/_attachment/1144523?_ts=13d8ce7f4ba

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Aha SEGA LG napravil dobra klima po testovi, praktikata ce go kaze svoeto. A japoncive cepat unazad od koga pametam. Znaci LG za toa vreme se prepraval deka moze da napravi ama ne sakal od mene nepoznati pricini. Vidi da ti kazam znam deka si po struka inzener, neznam po koja, jas mojata ja kazav ovde javno. Kazav i deka sum zapoznaen (bev na vremeto pred 30 god odlicen so nea - sega sum vo 1-vo odd) so termodinamikata. Toa bea dva ogromni ispiti, ludjeto gubea godini za da gi polozat termodinamika 1 i termodinamika2.... zosto mislis deka se toa ednostavni raboti....plus se secavam deka za nea velea deka e FILOZOFIJA NA FIZIKATA...sosema tocno ....edinstveno se nejzina pomos uzivame vo blagodetite na nesto sto makar malce lici na perpetuum mobile so odnosot potroseno dadeno (normalno odnosot e 1 sprema 1, zemame od prirodata i pak i go vracame nazad preku toplina ).....
Ima tuka dosta trikovi, koja taa gospodjata TERMODINAMIKA gi drzi vo rakavot.
So drugoto se slozuvam, nemas ime raboti eftino na kolicina, dobivkata e ista, a kinezite imaat narod za vezbanje i ha ha. Ama sto pravime so ovie sto vece imaat brend a ne umeaat?
Uostalom zosto ti ne kupi LG tuku imas dve kineski i edna japanska?

Kajgana Shop

На врв Bottom