Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
10429328_491377271013475_6657646288474728946_n.jpg

Аватар не е аватар ако се гледа на било што друго освен минимум 37 инчен телевизор, 1080p BRRIP од околу 10GB или во кино.
Приказната не е ништо посебно, ама за времето кога излезе беше револуција така што нудеше одлична забава и уникатно искуство.

Уште се секавам на сцената и играта со камерата кога прв пат се качи на птицата мислев дека ќе ми се слоши

Winter Sleep 2014 BRRip x264 HORiZON-ArtSubs mkv
Goodbye To Language 2014 1080p BluRay x264 French AAC - Ozlem
The Disappearance of Eleanor Rigby Them 2014 720p WEBRip XviD MP3-RARBG
Before.I.Disappear.2014.HDRip.XviD.AC3-EVO.avi

:ајнапиво:

АКо некој го мрзи да симнува, ептен тука добро зимата ми беше доловена (башка другиот акцент на приказната која искина) :)
Че си најдите најгоре и part 2.

Еве и еден као божем YORK инвертер а уствари е идентичен Гри Хансол или ако сакате Вивакс...
Ништо чудно и наш Фонко да е во групата на марки затскриени под производството на Гри.
Inventor, Tossot, Cooper&Hunter, Sinclair, Krone klima ,Electrolux, Vivax, (вероватно и Crypton) и кузнае уште под кои све други етикети се продаваат климиве.

Последно уредено:
Кинезите не продаваат етикетирани туку кој какво име сака такво ќе му стават на климата.

Кинезите не продаваат етикетирани туку кој какво име сака такво ќе му стават на климата.
Сега го изменив, под кинезите мислев на климите ама лошо се изразив....

Gree e najgolem proizvoditel na klimi za drugi kompanii.
Mozebi i izrabotuvaat klimi za firmi sto i nema da znaeme, klimi sto kostaat i nad iljada evra???
Vo princip tehnologijata e toa nivo sto sekoj moze da proizvede klima koja ke bide kvalitetna, samo sto problemot e koj ke moze da ja prodade po taa cena na cinenje. Zar Kinezite se glupi, a japancive pametni, kao da se od druga planeta. Tie go napravile patentot pred 20god. i tolku, sega sekoj moze da go kupi i razglobi do najmalo strafce, izanalizira i iskopira.
I kaj nas i kade i da bilo na drugo mesto, moze da se zeme uslovno kazano i najskapata klima, da se prekopira do detal i da izraboti istata, samo sto za toa treba oprema i na kraj ime koj ke ja opravda cenata na cinenje kako bi se prodala za soodvetna cena, bidejki ako e dobra togas samata po sebe e skapa, a ako e nekoj tapa brend, poradi nasite predrasudi i X drugi pricini nikoj nema da ja kupi, a ako ima nelepnica Toshiba, Mits,... togas e najdobra.
Kako sto kazav pred mnogu post nanazad, dokolku Hansolot ne bese Gree ili Gexito ne bese Vivax tuku Toshiba, ili Mits, ili.... cenata nemase da bese taa sto e.

Pa kinezive napravija svemirska programa, pa klima im e problem. Prasanjeto e dali sakaat da napravat dobra klima, odnosno dali mozat da napravat pogolem profit od dobar i skap, ili los i eftin ured.

Kaj korejcive imame izgleda obratna situacija , imaat dokazana tehnologija koja znae da proizvede na primer prekrasni koli (kolku zemji vo svetov se sposobni toa uspesno da go pravat znaete i sami), a so klimite kaskaat li kaskaat. Giganti kako Samsung i LG seuste se inferiorni na ova pole, samo ja koristat svojata marketinska masinerija za prodazba, gi uznapredile izgledot, filtrite, WI-FI komunikacija..... no ona osnovnoto, termodinamickoto NE.
Ova sto veli Sass (steta ne mu go znaeme imeto!), deka sekoj moze da proizvede top klima izgleda ne e bas taka, ako ovie korejci ne mozat togas neznam koj bi mozel! Ocigledno e deka kvalitetna klima TESKO se pravi i deka patot do nea e malce podolg i pokrivulest....
Se slozuvam deka mozebi GREE izrabotuva klimi sto se prodavaat po 1000 e za nekoj zvucen brend, bidejci imaat neosporen kvalitet, ako ova so YORK e tocno ( a zosto da ne!), toa e bas toa.
Drugoto stoi za da prodades skapo MORA ime. Na primer TOSHIBA prodava za 20-30 % poskapi klimi od FUJITSU so potpolno isti karakteristiki. FUJITSU ne moze momentalno da ja potkaci cenata za toj iznos- nema koj da gi kupuva. Zatoa po mene FUJITSU e najdobar izbor vo momentov (mislam na japancive), ponataka toa moze da se promeni....

Последно уредено:
Dali nekoj znae odgovor na slednovo.
Koga duva veter ja vrti perkata na nadvoresnata edinica, i od vnatresnata se slusa nekoj zvuk koj e slicen na meuri koga iskacaat od voda (ili ajvar koga se przi :). Otprilika na 3-5 sekundi po edno meurce. Klimata isklucena neli.
Vcera na vetrot go osetiv toa (a i prethodno koga duvalo silen veter) i vikam dali ima nekakvo negativno vlijanie za klimata.
Stetno e samo za lagerite od motorot na ventilatorot. Ako ne vklucena klimata kompresorot ne vrti freonot miruva......ostanuva kade sto e po poslednoto isklucuvanje (tecnata faza). Ventilatorot nemat vlijanie tuka nisto,osven ako veterot gi pomera cevkite ako se vo petlja, pa del tecniot freon se dvizi vo vnatresnata edinica.
Inace pri greenje ako duva mnogu silen veter i te kako vlijae na rabotata na klimata, citaj kompresorot. Imeno ventilatorot koga raboti pri greenje toj navlekuva na izmenuvacot toplina (toj e na -40C na primer a vozduhot e na -10C) pri toa raste pritisokot vo instalacijata priblizno 45 Bara. Zatoa ventilatorot pestanuva da raboti i koga ce padne na priblizno 25 Bara prodolzuva da duva. Ova se razbira e na maximalni postavki, ako e zadadena poniska temperatura ili treba da se odrzuva, pritisocite i brzinata na ventilatorot se srazmerno pomali. E sega ako se vmesa tuka silen veter ( i uste ako e nadvoresnata edinica svrtena vo pravecot na duvanje) moze da mu preci na kompresorot i ce go "tera" na povisoki pritisoci od nominalnite so sto drasticno bi mu go skratilo vekot na traenje. Najverojatno konstruktorite go imaat i ova reseno so nekoj davac na kriticen pritisok koj go isklucuva kompresorot. no jas sepak mislam deka "raatlokot" na rabota e narusen koga ima epten silni vetrista.
Jas imam prilicno cesto silen veter za Skopski uslovi, sinokja povtorno cela nok duvase dosta jak veter (pod silen veter podrazbiram sigurno okolu 50-60km/h na momenti). Ovoj pat klima vklucena.
Zlatko prosliot pat kaza deka na isklucena klima ne bi trebalo da e problem (iako se slusase od vnatresnata zvuk kako meurcinja, i ne e kratka dolzinata na cevkite, 3,5m e), no na vklucena moze da bide.
Koga mi ja montiraa bas mu spomnav i na monterot deka imam pojak veter kaj mene, rece deka ne e problem.
No nekako ne sum bas siguren kolku ne e problem.
Vo sekoe upatstvo za montaza na nadvoresnata sto go imam videno pisuva deka ne treba da se montira na mesto koe e izlozeno na veter. Ne uspeav da najdam zosto.
Pretpostavuvam zasto dava otpor na perkata.

И мојата е на северна страна и кога дува ветер не да ја врти перката него се полни и вода внатре од дождот, баш прееска ја гледав арно што врти перката во иста насока како и кога се уклучува компресорот инаку не знам што би можело да стане ваљда не е толку страшно да мислиш на тоа

Izgleda toa sto jas se storiv kabilj da go napisam i odvoiv od svoeto vreme, ti go pusti po toa veterot sto ti duva. A tolku ubavo ti objasniv zosto ne treba da se montira na veterlivo mesto koga se koristi za greenje i sto se slucuva pri vakva rabota, ti voopsto ne me razbra....Povece veruvaj mu na monterot, nego tasakot go boli.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom