Најекономично греење и ладење

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
super :) nek si stai 24btu neka baboti u 40m2, cim toa bilo resenieto - japanka :aplauz:
daj mu samo brojce da te bara posle za sovetot, da te pocasti :ајнапиво:
Ovaa japanka sto ja preporacav i vo 25 m2 podobro ke raboti od kolku polovinata kineski od 12000 btu i nema da bidi uragan,vo toa bidi siguren.
Samo steta sto ne si imal takva prilika da ja vidis.
Min izduv ima 0d 300M2 i modulira do 300w potrosuvacka mi.Toa kaj 12 kineski e ne vozmozno.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
Ovaa japanka sto ja preporacav i vo 25 m2 podobro ke raboti od kolku polovinata kineski od 12000 btu i nema da bidi uragan,vo toa bidi siguren.
Samo steta sto ne si imal takva prilika da ja vidis.
Min izduv ima 0d 300M2 i modulira do 300w potrosuvacka mi.Toa kaj 12 kineski e ne vozmozno.
Ма џабе ќе модулира и со 100м3 кога за 40 квадрати треба издув и пак нема рамномерно да биде стоплена собата.
Две 3.5ки се секогаш подобри од една седумка.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Нормално дека две 3.5ки се секогаш подобри од една седумка, но тоа значи поголема почетна инвестиција.

Колку што го сфатив јас, муабетот од @filipinec беше дека таа 24ка има моќ за кога има потреба од повеќе топлина но исто така има способност за ниска модулација и низок издув кога нема потреба од толку топлина... за разлика од многу 18ки и 24ки кај кои минималниот издув е доста поголем и не можат да се стишат кога нема потреба од снага.

Дали 24ка е неопходна за тој простор или можеби и добра 18ка ќе брка работа е сосем друго прашање...

Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
@Strelec ај те молам повеќе податоци за гцф450 и колку кошта само филтерот. Може и пп да не ја спамираме темата.
Благодарам

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Ма џабе ќе модулира и со 100м3 кога за 40 квадрати треба издув и пак нема рамномерно да биде стоплена собата.
Две 3.5ки се секогаш подобри од една седумка.
Ako ima uslov ubavo da ja centralizira vnatresnata zosto da ne e edna.A kako ja zateravme ne so dve,so tri uste poarno ke e.Ma ajde da ne ja pretervame malce.Edna e dovolana samo da se najdi soodveten model.
Prostorot e veli 37m2 ama so povisoki tavani.Veli relativno izoliran,a saka ni stepen da ne mu paga ambientalnata od 25c podolu,koga ke fati ladno,znaci i na -20c nadvoresna.Zatoa prvin jas ja ispolnuvam zelbata na coekot i mu kazuvam deka postoj takva klima,i sum siguren deka ke go zatopli a nema da mu bide uragan.
Toshiba Suzumi 24btu mu ja preporacav,sto e 82 000 denaristo e seuste na promocija gledam,Dvoen cilindricen rotacionen kompresor R-32 so zafatnina od 15cm3
Taa e i se ponasa mozi i kako 9btu ,ama i kako zmej za toplina koga ke zatreba.Klimata e od sreden rang,odma posle Dasekai vo klasata na Toshiba. Toshiba.https://www.toshibaclim.com/Portals/0/Documentation/Manuels%20produits/Manuels%20techniques%202018/SM_%20RAS-22_24PAVSG-E-TR-_EN%281%29.pdf
Jas ne sum protiv mozi da ima i drugi klimi ajde iznesete.Sepak samo kvaliteten japonec mozi da gi ima ovie karakteristiki.
Predlozete i vie ajde ,nekoja Fugitisu,Daikin,Mitcibusi Panasonik pa i kinezi neka se,Vivaks,GREE,HARIER,MIDEA,i ostanati iznesete podatoci i ceni,sto ke mu odgovara na covekot.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Ako ima uslov ubavo da ja centralizira vnatresnata zosto da ne e edna.A kako ja zateravme ne so dve,so tri uste poarno ke e.Ma ajde da ne ja pretervame malce.Edna e dovolana samo da se najdi soodveten model.
Prostorot e veli 37m2 ama so povisoki tavani.Veli relativno izoliran,a saka ni stepen da ne mu paga ambientalnata od 25c podolu,koga ke fati ladno,znaci i na -20c nadvoresna.Zatoa prvin jas ja ispolnuvam zelbata na coekot i mu kazuvam deka postoj takva klima,i sum siguren deka ke go zatopli a nema da mu bide uragan.
Toshiba Suzumi 24btu mu ja preporacav,sto e 82 000 denaristo e seuste na promocija gledam,Dvoen cilindricen rotacionen kompresor R-32 so zafatnina od 15cm3
Taa e i se ponasa mozi i kako 9btu ,ama i kako zmej za toplina koga ke zatreba.Klimata e od sreden rang,odma posle Dasekai vo klasata na Toshiba. Toshiba.https://www.toshibaclim.com/Portals/0/Documentation/Manuels%20produits/Manuels%20techniques%202018/SM_%20RAS-22_24PAVSG-E-TR-_EN%281%29.pdf
Jas ne sum protiv mozi da ima i drugi klimi ajde iznesete.Sepak samo kvaliteten japonec mozi da gi ima ovie karakteristiki.
Predlozete i vie ajde ,nekoja Fugitisu,Daikin,Mitcibusi Panasonik pa i kinezi neka se,Vivaks,GREE,HARIER,MIDEA,i ostanati iznesete podatoci i ceni,sto ke mu odgovara na covekot.
Fala za odgovorot, a jas gi gledav Suzumi 18 i 22 tie nemaat li kapacitet da zavrsat rabota, ili ovaa Fujitsu asyg 18 klca
Автоматски споено мислење:

Пробај сеа, средено е во Public

Информирани сте биле секако штом сте избрале модел..меѓутоа тоа е показател дека од секаде не се купува клима... погрешно ве информирале зашто прво такви продавач(к)и прво незнат знаат што продаваат... и добро би било да ни кажеш кој продавачи (град, продавница) ве посоветува дека vivax 12 aeqi е за греење 40м2?
Ne mozam da odgovoram zatoa sto tatko mi ja stavi klimata pred nekolku godini, jas sega baram resenie

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
Не сакам да му предложам една јака,оти човекот бара клима за дома,како сакаш гледај две се подобри од една.Не викам дека 7-ка нема да заврши работа,ама комфор...(да неречам нула)! Еве пред некој пост предложив да не фрла пари и оптимизира греење за -20ц! Според мене нон-сенс освен ако не живее Берово или некое планинско село.
И плус веќе имал една аери!? Нели е пологично само да додаде уште една 3.5ка?

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Fala za odgovorot, a jas gi gledav Suzumi 18 i 22 tie nemaat li kapacitet da zavrsat rabota, ili ovaa Fujitsu asyg 18 klca
SUZUMI 18 I 22BTU nosat isti kompresor,13cm3 zafatnina,samo sto 22 e malce friziran.Posigurna ti e 24btu so 15cm3,posnazna pogolema nadvoresna.
I Fugitsu se dobri,samo ovaj model i e vlezna klasa na Fugitsu.
Jas koga bi igrral,najdobro bi se odlucil za Suzumi 24bru,sto e sigurno sigurno,nema promars.E sega cenata taaa e Japonec e vo prasanje isptan model,i prednost e sto e na promocija.Novite modeli se isti karakteristki,samo nesto djiddji midji dopolnuvanje,so ist kompresori,zboruvam za Suzumi vs Shorai kaj toshiba.

Не сакам да му предложам една јака,оти човекот бара клима за дома,како сакаш гледај две се подобри од една.Не викам дека 7-ка нема да заврши работа,ама комфор...(да неречам нула)! Еве пред некој пост предложив да не фрла пари и оптимизира греење за -20ц! Според мене нон-сенс освен ако не живее Берово или некое планинско село.
Ova e i jak i slaba toa e prednosta kaj Toshibata,
I jas gream 40M2 zar treba so edna,vo otvoren prostor i super e zagreano.Negledas deka Android i 50m2+ dve sobi= 80m2 gej,a ti velis dve vo 37m2 (y) .Mislam deka e dovolno ovaa,stvarno ako mozi da ja zemi ke bide zadovolen.

Последно уредено:
Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Imam custvo deka istava klima ako uste dva pati ja dodadam deka nema nisto da se zagree, duva samo mlak vozduh i tri takvi nema da toplat garantiram, ne znam za drugi brendovi 12ki ama ovaa e mn losa za greenje

SUZUMI 18 I 22BTU nosat isti kompresor,13cm3 zafatnina,samo sto 22 e malce friziran.Posigurna ti e 24btu so 15cm3,posnazna pogolema nadvoresna.
I Fugitsu se dobri,samo ovaj model i e vlezna klasa na Fugitsu.
Jas koga bi igrral,najdobro bi se odlucil za Suzumi 24bru,sto e sigurno sigurno,nema promars.E sega cenata taaa e Japonec e vo prasanje isptan model,i prednost e sto e na promocija.Novite modeli se isti karakteristki,samo nesto djiddji midji dopolnuvanje,so ist kompresori,zboruvam za Suzumi vs Shorai kaj toshiba.

Ova e i jak i slaba toa e prednosta kaj Toshibata,
I jas gream 40M2 zar treba so edna,vo otvoren prostor i super e zagreano.Negledas deka Android i 50m2+ dve sobi= 80m2 gej,a ti velis dve vo 37m2 (y) .Mislam deka e dovolno ovaa,stvarno ako mozi da ja zemi ke bide zadovolen.
A Suzumi se podobri od Shorai?

Член од
20 февруари 2021
Мислења
98
Поени од реакции
272
Deda, odmaraj, ne tupi i ne filozofiraj.
Ostavi zeta da komanduje kuci, i uziva sa tvojom cerkom.
Sinko, zet i mnogo radi i komanduje kuci :), nemam ja nista protiv, naprotiv. Cerka stvarno uziva, jer nista i ne radi :). A sa tim se ne slazem.
Sa zetom bolje pricam nego sa cerkom. Sa njim se i extra slazem.
Sto se tice *tupljenja* pozivam te da dodjes kod mene na jednu dobru domacu rakiju, pa proceni da li sam takav ili ne. Vodim te i na jedan extra rucak. Evo i broj tel mogu da ti ostavim, ako hoces.
Izvolte na gosti u Kumanovo.
Sto se tice *filozofiranja*, ovde se ne radi ni o kakvom filozofskom tumacenju, vec realno klime Gree Muse ne rade kako treba, pogotovo sto su u proizvodjackoj specifikaciji napisane lazi. Nema tu mnogo filozofiranja. Ti filozofiras i pricas nebuloze.

Gree Muse klime ne rade kako treba. Proizvodjac je obmanuo kupce. Tacka.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Imam custvo deka istava klima ako uste dva pati ja dodadam deka nema nisto da se zagree, duva samo mlak vozduh i tri takvi nema da toplat garantiram, ne znam za drugi brendovi 12ki ama ovaa e mn losa za greenje

Isti se,samo pnova serija se Shorai,ja prekrstija suzumi vo Shoaj,Suzumi veke 12 odini na pazarov,pa aj da se smeni nesto,isto kako ka telefonite,ili kaj avtomobilite.Inace ,Kompresor,softver,nadvoresna edinica isti,logika na rabora ista,kultura na rabota ista,samo nova cena.

Член од
20 февруари 2021
Мислења
98
Поени од реакции
272
edit: Malo sam iscitao forum, ovu temu, jer su mi bile cudne burne reakcije nekih clanova odmah posle mog prvog pisanja, nisam ni mogao da pretpostavim o kakvim se relacijama radi oko Gree klima. I sve mi je jasno :). Neka i ostane tako, nemam vise nameru da se ubedjujem i smetam u fantazijama pojedinih clanova, koje nazalost, obmanjuju neiskusne clanove. Uostalom, verovatno je i zet mi citao mozda sve ovo (mada sumnjam jer nema mnogo vremena), pa uzeo taj model :) Ajd cao

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498

Hisense TQ70DB0EG-TQ70DB0EW

Почитувани. Мислење и искуство со климава дали има некој, за во Маврово се планира кај роднини мои во викендица да се стави, за простор 50м2 дневна и галерија на спрат 20м2? Дали ќе врши работа и дали е моделов ок, искуство неко? Благодарам
Za 50m2 vo Mavrovo samo ova
Ako im se eksperimentira so Hisens od koi veke so prviot sneg ima poplaki so lopata da gi rines neka rizikuvaat.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818

Климата што ја имаш не е лоша на греење,повеќето(ако не и сите) модели за тие пари се всушност двеиполки на греење. Просторот и топлинските загуби ти се проблем,затоа и такво чувство имаш дека не грее. Претпоставувам за ладење била земена? Инаку мене ми нема логика некој да ја предложи за 40 квадрати куќа.
Нејсе... еве сега е околу 0ц! Пробај само со аерито дали ќе постигне температура! Ако не постига,земи греалче било какво и пушти го плус. Ако почне да модулира со греалката ќе можеш отприлика да пресметаш колкави ти се топлотните загуби.(јас верувам дека барем 20-21ц климата сама може да постигне).
Како и да е експериментирај и сам ќе откриеш што всушност ти треба за греење!!
П.С.да не испадне дека место 7-ка ќе треба да додадеш 2.5ка :D

@filipinec не дека не се согласувам со тоа што го пишуваш,ама сепак мислам дека има подобри решенија во пракса.

Едит:не било надвор нула :ROFLMAO: Ама ми ја разбравте поентата:D

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Климата што ја имаш не е лоша на греење,повеќето(ако не и сите) модели за тие пари се всушност двеиполки на греење. Просторот и топлинските загуби ти се проблем,затоа и такво чувство имаш дека не грее. Претпоставувам за ладење била земена? Инаку мене ми нема логика некој да ја предложи за 40 квадрати куќа.
Нејсе... еве сега е околу 0ц! Пробај само со аерито дали ќе постигне температура! Ако не постига,земи греалче било какво и пушти го плус. Ако почне да модулира со греалката ќе можеш отприлика да пресметаш колкави ти се топлотните загуби.(јас верувам дека барем 20-21ц климата сама може да постигне).
Како и да е експериментирај и сам ќе откриеш што всушност ти треба за греење!!
П.С.да не испадне дека место 7-ка ќе треба да додадеш 2.5ка :D

@filipinec не дека не се согласувам со тоа што го пишуваш,ама сепак мислам дека има подобри решенија во пракса.

Едит:не било надвор нула :ROFLMAO: Ама ми ја разбравте поентата:D
ama kakvo AERI nekoja AEQI ima takva so Q

Kajgana Shop

На врв Bottom