Најекономично греење и ладење

Член од
20 декември 2020
Мислења
124
Поени од реакции
147
Imaj si pravo nikoj ne ti go osporuva...ama.nemas pravo da pisuvas za nesto sto go nemas....isto kako jas da kazam deka (Tesiba e tijna i MiceTebusi e made in Turkey )i da pisuvam za niv deka se 100000mkd deka ne.cinat deka za smetka na potrosnata laden izduv imaat,deka nemaat display nemaat povejketo wi-fi itn
Toa go lici ...?si videl nekadr da pisam necinat...?!!
Шо се разбираш ти од квалитет и производство

Член од
29 август 2008
Мислења
5.769
Поени од реакции
4.191
Шо се разбираш ти од квалитет и производство
Od tebe 100 pati povejke
Автоматски споено мислење:

Темава е ко некое секташко дувло.
Temata ako prodolzat nekoi clenovi da se prepiraat da sirat nevistini i polu informacii koj znae nakaj ke zatera.....
Neka instavat kluc adminite 1 nedela ne ne ostavija rajat da si praznuvame....

Последно уредено:
Член од
20 декември 2020
Мислења
124
Поени од реакции
147
Kako si zadovolen
[/QU
Od tebe 100 pati povejke

Temata ako prodolzat nekoi clenovi da se prepiraat da sirat nevistini i polu informacii koj znae nakaj ke zatera.....
Neka instavat kluc adminite 1 nedela ne ne ostavija rajat da si praznuvame....
Имав фино објаснување за производството во Кина и производството во Македонија од странските инвестиции никој уста не отвори посебно овој горе прилепскиот мај..н а овде се прави паметен со ни едно логично прашање освен празни муабети или трт.муде.е

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.031
Поени од реакции
1.110
1.Midea MT-12N8D6-I / MT-12N8D6-O
2. Hisense TQ35XE0EG-TQ35XE0EW
3.Vivax ACP-12CH35AERI R32
4.Gree FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D
5.Hairy TUNDRA GREEN AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA
Poekonomicna koja bi bila polbav kompresor koja bi se odlucile vie ?
Midea истиот модел го има другар.Лани зимото и ова,задоволен е.Има на самиот дисплеј колку троши.Од 1800 до 200-300 кога модулира.Е колку е точно тоа незнае и он.

Член од
19 март 2013
Мислења
333
Поени од реакции
185
PANASONIC CS-Z12SKEW јас ваква имам 2-3 години.5-6 саата дневно работи преку зимо,во куќа,20 квадрати соба.Немам никакви забелешки до сега.
Од каде ти е купена, јас овој модел не го гледам никаде во понуда?

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Абе само кај мене е збркан форумов или кај сите ви се измешани пораките последни од вчера а погоре денешни од пред некој час....
А и ко да недостасуваат доста постови од вчера и од ноќеска....

Член од
20 декември 2020
Мислења
124
Поени од реакции
147
Midea истиот модел го има другар.Лани зимото и ова,задоволен е.Има на самиот дисплеј колку троши.Од 1800 до 200-300 кога модулира.Е колку е точно тоа незнае и он.
Јас би земал
Panasonic CS/CU FZ35 UKE со попуст 32.900
Fujitsu ASYG 12KPCA со попуст 32900

druze ti pak utka ....so vaka ??? koja gree fary ?? 17k ? ne gledas deka taa e on-off nee inverter ....cccccccccc
Така е

Јас би земал
Panasonic CS/CU FZ35 UKE со попуст 32.900
Fujitsu ASYG 12KPCA со попуст 32900

Така е

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.076
Поени од реакции
11.470
Среќни Божиќни празници. Христос се роди.

Потрошувачка на Haier Tundra Green 5.5kw AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA
Вкупно 703 kwh за 60 денови.

Од тоа, климата се користи само преку ден т.е. 12-14h дневно, започнувајќи од 10-12h претпладне до 22-23h навечер.
Сетирана е на 24 степени, прва брзина, а после првите два-три часа работи во quiet mode.
Загрева 35m2, отворен простор во куќа, долен спрат без изолација (за следната година ќе има изолација) и со пвц дограма. Дополнително, во дневната има внатрешни скали кон горен спрат и над климата има простор од скалите низ кој бега топлината нагоре. Исто од вториот спрат има една врата постојано отворена која носи топлина горе во соба од 12m2.

Просторот е затоплен, го грее од 12-15 степени на почеток до некои 20-21 степен достигнува за 20мин. Потоа, грее на 21-22 степени (иако сетирана на 24) и отприлика толку одржава, по неколку часа работење или пак ако се остави во прв фан цело време одржава 23 степени.

Бидејќи стар човек седи во просторот ми вели дека повеќе од доволна му е климата за топлење, особено што температурите надвор се практично есенски, наместо зимски.

За поголема зима ќе треба затворање на горната врата од просторијата на втор спрат (бидејќи доста ладен воздух слегува од таму) и комплетна изолација на прв спрат (тоа вгодина).

Во однос на самата клима, доста силна и моќна, цело време работи без да исклучува заради температурните загуби во просторот, но доколку беше затворено без ватрешни скали тој простор повеќе од добро ќе го загрева и тоа со најверојатно on-off работење.

Вака, троши просек некои 900 вати (можеби и помалку) за еден час работа и во сите овие околности повеќе од добро си ја брка работата.

Заклучокот е дека било која клима до 35 квадрати ќе ве задоволи иако е ентри модел на 5.5kw или пак некоја поскапа. Се' останато се нијанси, плаќате комоција при работа и слично.

Климата работи побучно само во 2-3 брзина (има 3 брзини, тоа е мана). Во прва брзина и особено во quiet mode e супер работата без да ве малтретира некоја бучава. Има јонизатор, има wifi контрола и за парите кои е купена 38500 ден + 5500 ден монтажа си ја брка работата во целост.

Препорака за оние кои немаат пари за поскап јапонски модел т.е. за тошиба или мицубиши.
Кинезот можи троши малку повеќе, но таа разлика во пари не е толку преголема за да ја занемарите.
Мене разликата во цена до посакуваниот јапонец (тошибата) ми беше цели 30.000 денари (монтажа, wifi контрола, повисока цена кај јапонецот) па затоа се одлучив за оваа варијанта, а со тие 30.000 денари целосно ќе го изолирам првиот спрат со стиропор (надворешно) - нешто што го започнав есенва, а ќе го завршам оваа пролет.

Убави празници и без кавги, тука сме за да учиме еден од друг. Мене доста ми помогнаа луѓе на темава т.е. нивните мислења и искуства. Има што да се научи, прочита.

Attachments

Член од
11 април 2012
Мислења
4.662
Поени од реакции
5.376
Јас само да прашам, на што ги потрошивте парите од заштедите за греење минатата сезона?
Немав отворено темава повеќе од година и ништо не се сменило мерење чив е потопол од едни исти 13-14-15 ликови(а реално изгледа се 2-3 со шизофренија па не знаат кој е кој
Иначе да ти одговорам на прашањето: според ова што согледав ми личи дека парите се трошени на нови сонди за мерење издув усис, нови мерачи со јаки апови, па дури и за развивање на програмерски вештини за автоматизација собирање податоци и визуелен приказ

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
Јас само да прашам, на што ги потрошивте парите од заштедите за греење минатата сезона?
Немав отворено темава повеќе од година и ништо не се сменило мерење чив е потопол од едни исти 13-14-15 ликови(а реално изгледа се 2-3 со шизофренија па не знаат кој е кој
Иначе да ти одговорам на прашањето: според ова што согледав ми личи дека парите се трошени на нови сонди за мерење издув усис, нови мерачи со јаки апови, па дури и за развивање на програмерски вештини за автоматизација собирање податоци и визуелен приказ
На нови гаќи. Претходно во ладно можеше да се носат скинати под тренерки / пижами

Kajgana Shop

На врв Bottom