Најекономично греење и ладење

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
И јас ли станав монтер? Ауууу незнаев за ова. Од коњ на магаре сум паднал :facepalm:
Гревчиња:D
Ti monter a jas prodavac -ka ha ha...vo helahopki
Автоматски споено мислење:

Арно ама утрето никако да дојде. Еднаш беше 2016 или која и да беше кога имаше -20 и тоа неколку саати на ноќе.

Само едно прашање а не е „каде е милионот“ од Лила. Дали вреди да се жртвува октомври, ноември, половина декември, половина февруари, март и април и да се живее во некомфор со он офф инвертер или да се пушти греалка за тие 10-20 сезонски часови ноќе кога спиеме и кога климата би се помачила да постигне?
nagradno prasanje za 100$

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
И јас ли станав монтер? Ауууу незнаев за ова. Од коњ на магаре сум паднал :facepalm:
Гревчиња:D
Ке те поштуев да ми реплицираше на делот околу Pdesignh ама пошто сте вие една клапа шиткачи тука локациски по GPS Прилепска регија да ви разјаснам каде ви шкрипи.

Шораи16 со цена од 59.990
И сеа вие анализирате и трубите дека климава-моделов на -15 според Еуровент вадела 3.1kw. Ок ете нека вади толку небитно дали е ЕВ тест или производителот им го дал и платил да го објават.
Ама за тие мизерни 3.1kw da vadi na -15 toa znaci deka ima PdesignH 3.8kw(битен момент)....a Amberot ima PdesignH 5kw!!!
Zasto napisav 3.8kw e PdesignH?
zasto na -15 treba da izvadi 81,58% od PdesignH sto vo slucajov dava samo 3.8 Pdesignh ако на -15 и измериле 3.1kw
Пресметај слободно колку е 3.1 во % од 3,8.
И после пресметај колку е 81,58 од 5кw за амберот
Ако не ти бев доволно јасен...Шораи за да има тест на -15 треба да ја направиш нордик и внесеш во ладна зона, ама тогаш ке треба да има Pdesignh i SCOP за ладна зона на енергетската(а она кутрата нема такво), но кога би имала таква енергетска за ладна таму би пишувало PdesignH=3.8....што е далеку од Амберот3,5кw со 5kw Pdesignh....

Последно уредено:
Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Арно ама утрето никако да дојде. Еднаш беше 2016 или која и да беше кога имаше -20 и тоа неколку саати на ноќе.

Само едно прашање а не е „каде е милионот“ од Лила. Дали вреди да се жртвува октомври, ноември, половина декември, половина февруари, март и април и да се живее во некомфор со он офф инвертер или да се пушти греалка за тие 10-20 сезонски часови ноќе кога спиеме и кога климата би се помачила да постигне?
toa nikoj neznae ama sto pravime koga ke stegne togas sto ke recete nekolku saati se posto jas ubavo se sekavam deka ne bea nekolku saati noke tuku bese 2 3 nedeli ispod 7 8 preku den ajde i -4 5 da bese preku den, i toa se poklopuva so predodnite moi postovi kolku dava ispod 5 ovaa klima sto kosta poveke od 50000, 60% od nejziniot deklariran kapacitet i spored tebe toa e dovolno...da moze ke e so odlicna izolacija na cel stan tek za kuka da nepravam muabet...i najinteresno e sto clenot sto ja kupi sega na ova vreme nemoze da mu postigne tek ako fati debel minus sto pravime togas ke mu se kaze ama klimata bara back up greenje, posto ste se fatile kaj nas e prosek od -8 citaj "nekolku saati vo godinata" taa gree i na -15 ama toa na minus 15 99% od kupuvacite go razbiraat deka na -15 ke dava 4.2kw kako sto i 90% od kupuvacite idat vo prodavnica i ne sedat po forumi da razberat deka ona ke raboti a ne gree na -15 so nejziniot deklariran kapacitet. E zatoa tuka sekogas ke mu dadam prednost na nordik klimite.I toa on-off ako vi rabotat izgleda vi se vo mali sobi kaj mene on-off na plus 10 12 stepeni znaat da rabotat i da za kraj resenie ne e grealka zatoa se zemalo klima ako ne termo pecka da se zapali sto ke kosta 20 sezonski casovi da se pusti neli :)

Ке те поштуев да ми реплицираше на делот околу Pdesignh ама пошто сте вие една клапа шиткачи тука локациски по GPS Прилепска регија да ви разјаснам каде ви шкрипи.
И сеа вие анализирате и трубите дека климава-моделов на -15 според Еуровент вадела 3.1kw. Ок ете нека вади толку.
Ама за тие мизерни 3.1kw da vadi na -15 toa znaci deka ima PdesignH 3.8kw....a Amberot ima PdesignH 5kw!!!
Zasto napisav 3.8kw e PdesignH...zasto ako vlegla na test na -15 treba da izvadi 81,58% od PdesignH sto vo slucajov dava samo 3.8 Pdesignh ако на -15 и измерила 3.1kw
cim se klapa sitkaci od prilep i okolu neka se angaziraat malce poveke da mu pomognat na clenot sto ne go gree novata klima shorai bar kolku za na forumov neka se isperat deka mu ja sredile rabotata i taka si ima maka covekot od septemvri, a ne prazni muabeti da pravat.
Baska sto se fatile za eurovent sto mu go zagree prostorot sega ne e -15 a spored servisnoto na -15 treba da vadi 2.31kw pa sea koj laze eurovent ili samata fabrika spored servisniot manuel, aj da gi vidam sea prosta matematika 4.2kw - 55% grubo plus minus 3% posto sepak grafa e i toa dava 2.31kw fabricka specifikacija mene taa mi e poverodostojna odkolku eurovent.

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
ova Daikin bas ne mi stoi Daikin koga kompresorot e turski a VE e czeska taka LG isto taka turski proizvod taka da za nasiot skucen paza neznam nit japoncite kolku se japonski nit kinezite kolku se kineski. Pozdrav
незнам зошто со сила се правиш ко да не ти е јасно дека сите што имаат било какво производство гледаат да намалат трошоци.
во време на глобален пазар секој има право и нормално е да произведува или нарачува делови од кај сака но под нивни контроли.
конкретно Даикин иако се прави во Турција,си имаат свои критеријуми за квалитет.
свои луѓе кои контролираат квалитет.

ко за пример,и Версаче да шие во Македонија ќе има свои преставници и контрола за квалитет во нашите фабрики.
тоа не значи дека сошиениот производ ќе биде неквалитетен.
напротив сите модни светски брендови се шијат во МК.

Аналогно и во Турција се произведуваат Даикин,ЛГ,Митсубуши или незнам кои други...си имат квалитет,уживај.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.962
Поени од реакции
11.245

И сеа вие анализирате и трубите дека климава-моделов на -15 според Еуровент вадела 3.1kw. Ок ете нека вади толку небитно дали е ЕВ тест или производителот им го дал и платил да го објават.
Ама за тие мизерни 3.1kw da vadi na -15 toa znaci deka ima PdesignH 3.8kw(битен момент)....a Amberot ima PdesignH 5kw!!!
Zasto napisav 3.8kw e PdesignH?
zasto na -15 treba da izvadi 81,58% od PdesignH sto vo slucajov dava samo 3.8 Pdesignh ако на -15 и измериле 3.1kw
Ако не ти бев доволно јасен...Шораи за да има тест на -15 треба да ја направиш нордик и внесеш во ладна зона, ама тогаш ке треба да има Pdesignh i SCOP за ладна зона на енергетската(а она кутрата нема такво), но кога би имала таква енергетска за ладна таму би пишувало PdesignH=3.8....што е далеку од Амберот3,5кw со 5kw Pdesignh....
Да висеше и на други теми освен оваа,ќе разбереше дека од Велес сум,и се останато...
Ама if you're hammer everything looks like nail!
Нејсе. Денес 15-ти Декември ќумбе не запалив,и две обични клими топлат со пали-гаси! Да! Гасат на ова време! Дефрост немаат направено сеуште и нема ни да направат.
И ти сакаш да дискутираме нордици?!

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
I pa I bash ne veruvam deka vakvo isto sranje bi proshlo tamu pa I zatoa i ne e ista cena.
bazata e gore, pazarot de :)
baska 2400evra se tamu garant daikin kompresor imaat hehehe

Imav st
z
Zemav Hisense pa ja ke vi spodelam iskustva inaku imam edna Gree u crown i mozam da kazam deka klimata e ludnica i za ladenje i za greenje, 3.5kw cel stan od 60m2 mi go gree.
nemoj taka da im zboris sigurno ti raboti on-off i ti trosi 1600w kako moze nordik da bide ludnica ke te iskaraat odma :D pogotovo 60m2 da grees so edna 3.5ka nema sansi lazes nesto heheh

Член од
17 јануари 2011
Мислења
242
Поени од реакции
131
bazata e gore, pazarot de :)
baska 2400evra se tamu garant daikin kompresor imaat hehehe

nemoj taka da im zboris sigurno ti raboti on-off i ti trosi 1600w kako moze nordik da bide ludnica ke te iskaraat odma :D pogotovo 60m2 da grees so edna 3.5ka nema sansi lazes nesto heheh
Ne lazam, na ovaa esen/zima postignuva. Inaku imav i st ama se rasipa i sea posle 2 meseci karanje so setec mi odobrija zamena. Da ima minus temperaturi mora uste edna klima da se razbereme

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503

Pozdrva do site ama ova Daikin bas ne mi stoi Daikin koga kompresorot e turski a VE e czeska taka LG isto taka turski proizvod taka da za nasiot skucen paza neznam nit japoncite kolku se japonski nit kinezite kolku se kineski. Pozdrav

Sent from my iPhone using Tapatalk
Класичен пример дека ни од Јапонец нема да добиеш платено-испорачано
Според Спецификацијата од Даикин за тој модел RXB-C треба НЕ да тежи 30кг а кај тебе е некоја Турската верзија со 28кг...

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Ne lazam, na ovaa esen/zima postignuva. Inaku imav i st ama se rasipa i sea posle 2 meseci karanje so setec mi odobrija zamena. Da ima minus temperaturi mora uste edna klima da se razbereme
Ima eden Hisense prototip,vo nekoja vizba vo Srbija montirana NE,pa so netrpenie gi ocekuvame neizinite impresii.Ke vidime kako ke se pokaze,podnoto ladenje vo zima,greenje leto.Imase na forumov negde pisano.
Izvori Srpski forumi-Elite ili Benc taka nekako

Член од
17 јануари 2011
Мислења
242
Поени од реакции
131
ne mi ja svati shalata ama nema veze :)
Не сум спиен и преморен сум деновиве. Само сакав да кажам дека Грее дефинитифно се топ за клими, јас сум презадоволен. Летото кога ја пуштив на ладење како ветер од сибир на -30 да дува

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Срање у боја е сеа со коронава и кога апартманот у Грција ти седи празен нормално е да ти се гледа све срање :)
Sedi leb ne jade :)
kjuti bar nema da mrznam tamu zimovo so Gree Lomo
24+ saati mu trebaat za da zagree 25 kvadrata soba na +10 nadvoreshna temperatura I da ja slusham perkata kako mele na ganc nova Gree Lomo Грее Ломо
Sedi miren da ne pocnam pak so sliki I videa od ovie 3ta klasa KONZERVI.

Kajgana Shop

На врв Bottom