Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.962
Поени од реакции
11.245
toa e rabotata posto ja se mislev izmegu daisekai 9 13ka i amberot i se odluciv za amber ama od ova sea sto go vidov se razocarav eb*ate nordikot poveli vidi strana broj 7, na +5 77-8% "ccc na plus 5 stepeni nemoze da dade max " na -15 55% grubo pa kakov nordik e toj koga na -15 dava 2.2kw ako odzememe od 4kw -45%, posle ne trosele pa nema da trosat posto nekako nema sto da dadat :)
zatoa ne me cudi sto gore severnjacite najveke reklamiraat po sajtovi i forumi samo mitsibushi i gree a toshiba mnogu pomalce imam videno, ne ocekuvav da e tolku tapa ama toa e a od moja gledna tocka ako e nordnik iskreno bar min na -5 stepeni sakam da e sposobna da dade 100% od kapacitetot, ne za cjabe se vika nordic...

Обратно си ги сфатил работиве :)
Значи!! Кога купуваш клима,треба да гледаш нејзиниот капацитет да биде таман со загубите на просторот.Фамозниот Пдизајн!
Ако една клима на -7 дава 2.4kw и твојот простор има толкави загуби,тогаш тоа е тоа. Нема што да се мислиш или да ти биде гајле на колку Hz компресорот го вади тоа. Зошто?
Затоа што на повисока температура и загубите на просторот ќе се намалат,а со тоа и моќноста на климата. Што фајде истата таа клима дава 3.2kw на +2 кога истиот тој простор ќе бара 1.7kw! Е затоа е битно во старт да се погоди ПД,и да не биде нордик! Оти кај нас просекот е баш меѓу -2 и +7ц и тука климата треба да модулира и штеди.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Значи!! Кога купуваш клима,треба да гледаш нејзиниот капацитет да биде таман со загубите на просторот.Фамозниот Пдизајн!
Ако една клима на -7 дава 2.4kw и твојот простор има толкави загуби,тогаш тоа е тоа. Нема што да се мислиш или да ти биде гајле на колку Hz компресорот го вади тоа. Зошто?
Затоа што на повисока температура и загубите на просторот ќе се намалат,а со тоа и моќноста на климата. Што фајде истата таа клима дава 3.2kw на +2 кога истиот тој простор ќе бара 1.7kw! Е затоа е битно во старт да се погоди ПД,и да не биде нордик! Оти кај нас просекот е баш меѓу -2 и +7ц и тука климата треба да модулира и штеди.
ne gleam zasto obratno jas sum baral klima sto kolku i da e ladno ke zagree i toa e toa drugo ne me interesiralo dali ke potrosi poveke 30% od poekonomicnata golema rabota bar znam deka nema da treba da se oblekuvam tuku po kratki ke moze da sedam non stop :) A toa sto vikas ako dava 3.2 na +2 koga prostorot ke bara 1.7 togas ke modulira bar 1.7kw moduliraat site problem imaat nordikov ispod 1 za modulacija a i vaka i taka kaj mene bara poveke od 1ipol vo sekoj slucaj. A nordik mi e back up sigurnost utre ako fati stud deka ke zagree kolku i da se spusti nadvoreshnata temperatura. Za pomali sobi mislam deka nisko pd ke gi izvadi a vo princip site nordici po nekoja logika treba da imaat visok pdesign i da se sto poblisku do taa vrednost so opaganja na nadvoreshnata temperatura kade sto vo ovoj slucaj so daisekai nordic ednostavno ne e taka a go ocekuvav sosema sprotivnoto i sosema slucajno deneska za prv pat otvoriv niven service manual.
Isto koga zemav klima mnogu mnogu ne mu se zamarav vo smisol da citam servisni pa kolku zagubi imam ednostavno sakam mokna klima koja sto ke gree i koga ke fatat jaki minusi i predpostavuvam golem del od korisnicite na novi inverteri ne navleguvaat mnogu tehnicki tuku prasuvaat vo prodavnica dali ke gree i kako e so potrosnja ama ocigledno ne im kazuvaat deka na +7 ke gree 100% a posle opaga drasticno snagata tuku istite korisnici mislat deka ako pisuva 4.2kw tolku ke dava klimata i vo minus a sto vo realnost ne e taka eve imame clen sto nemoze da zagree nad 22 stepeni so klima platena 50000+ denari i si ima maka, sto ne mu kazale decko slusaj na 0 stepeni klimata ke dava 2.9kw na -10 2.3kw, tuku oni mu vikaat top e zemaj ja 4.2kw gree i normalno covekot so zadovolstvo ja kupil, ova se grubi merki spored servisnoto....

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Да те предупредам дека со бот се расправаш!
Тие имаат процент од секоја грее што ќе ја шитнат по препорака на форумов,и користат секаква прилика да ја извалкаат конкуренцијата!
Тоа што ти си човек што има мака нив баш ги заболе. Ако веќе неможеле да ти увалат од нивните,тогаш користат прилика да си праат сеир.
Бтв тоа е истиот "лик" што споредуваше Пулар со Сузуми :tapp:
И бтв ни нивните корисници не минат подобро,оти ако некој се пожали на грее одма рипаат оркестрирано и вреѓаат! Нивните
клими се секогаш безгрешни само корисниците не чинат ;)
Totalno si vo pravo. Trojcata se teski.botovi ama.mislam deka se dvajca eden e so dupli ili.nema.veze, vazno e deka se teska prevara. Sve se vrega napaga samo da se sitne klimicka po sekoja cena od galickite. Pa.bate ne mozes da se k.... Na forumov a da imas model od 80000.namalen na 39000 i da imas vlezna cena od 130dolari. Teska prevara ste. Pogore od Zagreb ne znaat ni za G od brendot a tuka lagi prevari itn itn itn

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Точно дека PdesignH се топлинските загуби на просторот.

И сеа колку е PdesignH за тојата трошна кукјичка 70тите градена што елаборираш во друг пост дека грееш со Он/ОФФ клими па ќумбето го палиш незнам кога....боза муабет за некој стручњак што рабрал PdesignH а има комбинација две On/Офф клими + ќумбе.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Najtocen odgovor i najdobro i najplasticno objasnet. Koj razbra razbra

Член од
14 август 2018
Мислења
4.962
Поени од реакции
11.245
Точно дека PdesignH се топлинските загуби на просторот.

И сеа колку е PdesignH за тојата трошна кукјичка 70тите градена што елаборираш во друг пост дека грееш со Он/ОФФ клими па ќумбето го палиш незнам кога....боза муабет за некој стручњак што рабрал PdesignH а има комбинација две On/Офф клими + ќумбе.
Твоите лични фрустрации лечи си ги на друго место!
Ако вие не помагате туку само продавате,што фајде па ид вашите "трошни" совети?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Твоите лични фрустрации лечи си ги на друго место!
Ако вие не помагате туку само продавате,што фајде па ид вашите "трошни" совети?
Хаха
Не сум исфрутриран далеку од тоа..него ти го гледам муабетот монтерски(продавач)....а може елеборацијата да си ја дополниш дека PdesignH има 3 вредности и секоја е дадена според климатска EU зона.
Ти од кој град си и која зона мислиш дека ти е најблиска?

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.962
Поени од реакции
11.245
Хаха
Не сум иофрутриран него ти го гледам муабетот монтерски(продавач)....а може елеборацијата да си ја дополниш дека PdesignH има 3 вредности и секоја е дадена според климатска EU зона.
И јас ли станав монтер? Ауууу незнаев за ова. Од коњ на магаре сум паднал :facepalm:
Гревчиња:D

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Totalno si vo pravo. Trojcata se teski.botovi ama.mislam deka se dvajca eden e so dupli ili.nema.veze, vazno e deka se teska prevara. Sve se vrega napaga samo da se sitne klimicka po sekoja cena od galickite. Pa.bate ne mozes da se k.... Na forumov a da imas model od 80000.namalen na 39000 i da imas vlezna cena od 130dolari. Teska prevara ste. Pogore od Zagreb ne znaat ni za G od brendot a tuka lagi prevari itn itn itn
ovaa pratka izgleda zaletala po greska nagore ne za drugo vozacot na kamionot bil bash haha

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
I pa I bash ne veruvam deka vakvo isto sranje bi proshlo tamu pa I zatoa i ne e ista cena.
Hahahaha
Автоматски споено мислење:

Ko
Koga bi ima info kolku e prodazbata na Gree vo EU bi se frapiral i ne bi se blamiral.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Хаха
Не сум иофрутриран него ти го гледам муабетот монтерски(продавач)....а може елеборацијата да си ја дополниш дека PdesignH има 3 вредности и секоја е дадена според климатска EU зона.
Ti od zona si zelen.pazar zona. Taa zona si. Pa ke ti kazam, sees magla na forumov ali do.pred par meseci ti uspevase da sitkas sirence, sega te citaat ko bukvar i ti i botovite od prodavnickata za klimicki so ti klavaat lajkovi. Odi sega meri nekoja grealka so beloto merace.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
A nordik mi e back up sigurnost utre ako fati stud deka ke zagree kolku i da se spusti nadvoreshnata temperatura.
Арно ама утрето никако да дојде. Еднаш беше 2016 или која и да беше кога имаше -20 и тоа неколку саати на ноќе.

Само едно прашање а не е „каде е милионот“ од Лила. Дали вреди да се жртвува октомври, ноември, половина декември, половина февруари, март и април и да се живее во некомфор со он офф инвертер или да се пушти греалка за тие 10-20 сезонски часови ноќе кога спиеме и кога климата би се помачила да постигне?

Kajgana Shop

На врв Bottom