Најекономично греење и ладење

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Сега ви одам пак off topic но ова од секогаш ме чудело. Дали сте приметиле дека кога On/Off климите се во режим на греење, вентилаторот на надворешната единица цело време е исклучен и после некое време ќе се уклучи на кратко (1,2мин) и пак се исклучи, или пак ќе врти и одвреме навреме ќе се исклучи на 1,2мин и пак продолжува да врти? Ако да, дали некој знае зошто се случува оваа појава кај On/Off климите во мод на греење?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.797
Поени од реакции
4.157
Сега ви одам пак off topic но ова од секогаш ме чудело. Дали сте приметиле дека кога On/Off климите се во режим на греење, вентилаторот на надворешната единица цело време е исклучен и после некое време ќе се уклучи на кратко (1,2мин) и пак се исклучи, или пак ќе врти и одвреме навреме ќе се исклучи на 1,2мин и пак продолжува да врти? Ако да, дали некој знае зошто се случува оваа појава кај On/Off климите во мод на греење?
Na toj način se štiti kompresorot od pregrevanje i pregolem pritisok na gasot. Kaj inverterite brzinata na ventilatorot e stepenasto kontrolirana so 3-4 fiksni brzini ili kontinuirano so invertorski PWM modul.

Член од
3 февруари 2016
Мислења
40
Поени од реакции
18
За мултисплит незнам ама како си ги поставил климиве мислам ќе ти биде топло евентуално за бањата плус греаличе
Ако имаш пари мој предлог
Прегледај го приврзокот 273750

Мислам ја користи 25 дена на греење нон стоп
Edna 12ka mitsubishi edna toshiba 13ka neli e podobro da bidat 2 x 18 izgledot e izgled i ne mora da bide bas kako ona mitsubishi so si go predlozil

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Koj model go imas na beko on-off klima ? AKO sakas stavi Sliki od klimata i od dalecinskoto
Porano beko bea Rebrendirani LG

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.255
Поени од реакции
2.295
[/QUOT
Nemat PVM modulator

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
Добарден. Ајде еден чаленџ за специјалистите.
Стан 80 м2 ќоше на зграда 2 надворешни зидови изолација фасада 10цм стиропор долу горе нема комшии не греат. Под плочките (кујна ходник) 2цм пресован стиропор фибран. Под ламинатот стои стариот паркет колку толку ке штити нешто. Столарија алумуниумски прозори. Имам инсталирано парно со нов котел на струја bosh e-tronik кое не планирам да го користам со оглед цената на струјата(за недај боже да падне -20) . На сликата има детално се. Планирам греење на 2 инвертер клими на тие позиции како на сликата. Едната во дневна кујна едната во мало ходниче наспроти вратите на спалните да може да ги загрева.
Е сега прашањето е какви клими да земам. 2 x 5.5kw мислам дека би грееле како примарно греење. Буџет имам солиден да би земал средно висока класана клими.
Искуства предлози повелете.Прегледај го приврзокот 273726
Со таква изолација,Една 5.5 во дневна и две 3.5 од 18-20К (реални 2.5)

Член од
25 септември 2019
Мислења
86
Поени од реакции
161
Mozebi eden multisplit 2x9ki so eden motor vo dvete sobi ke vrsi rabota. Ako ima nekoj iskustvo so multisplit da kaze

Pred nekolku dena se rasprasavme za multisplit (Daikin), i cenata ni doagase po skapo nego so dve split inverteri i za instalacija po beter izgleda nadvor niz fasada.
Normalno vo split sistem se naplakja inverterot so 5 m instalacija, vo multi toa ne ide i posebno se naplakase.. montazha isto taka posebno sa klimite, i na kraj iskoci cenata pogolema

Член од
14 август 2018
Мислења
4.960
Поени од реакции
11.228
Pred nekolku dena se rasprasavme za multisplit (Daikin), i cenata ni doagase po skapo nego so dve split inverteri i za instalacija po beter izgleda nadvor niz fasada.
Normalno vo split sistem se naplakja inverterot so 5 m instalacija, vo multi toa ne ide i posebno se naplakase.. montazha isto taka posebno sa klimite, i na kraj iskoci cenata pogolema
Дискутирано е порано каде треба мултисплит и зошто е поскап!
Тоа само кај нас кај што е дива лига може кој што сака да прави и да мести.
Немора ни толку на запад да одиш,Словенија,Маџарска имаат такви закони. Живееш во старо градско јадро,во зграда од пред втора светска војна!? Нема шанси клима да обесиш од надворешна страна на фасада! Барем три закони ќе прекршиш! И нова зграда да е,архитектот имал замисла како да изгледа фасадата,а и предвидел места за клима(ако нема централно VRF). Дали ти треба една внатрешна,или две или пет! Имаш предвидено место за само една надворешна по стан! Е за саглам земји е мултисплит,не за Тунгузија(т.е.кај нас).
Кај нас Ганц нова зграда,фасада во три бои,прекрасна! Откако ги продадоа становите,ја направија Шутка однадвор! Кој обесил надворешна под прозор,кој на тераса,на кој одводот му виси,сите 50 клими различни... Како тумори по фасада која каде никнала! Грозно изгледа сега! И затоа уште вакви муабети се прават. Мултисплит? Не бе тоа скапо е! ...Оти сме дива лига!

Член од
29 август 2008
Мислења
5.817
Поени од реакции
4.261
Ajde inverter/kajgandzii vo najava novo pokacuvanje od 01.2021 ...

D

Deleted member 53418

Гостин
Ќумбето на дрва е спремно да испорача максимален капацитет во секој даден момент од денот :vozbud:

Член од
11 април 2018
Мислења
210
Поени од реакции
61
За соба од 20кв.520в.на час е голема потрошувачка за ова топло време.За 24часа ке ти потроши 12-12.5кв.Сигурно вентилаторот ти е во прва брзина.Постави вентилатор на поголема брзина.Види колку вкупно сати ти работела климата на греење и колку вкупно киловати ти потрошила
Ја користам околу 25 дена за греење но само еден ден ја оставив 24/7 за проба ( вчера). За 24 часа покажа потрошувачка од 14 кв а не спушта под 500 в.
Наместена ми е на 23 с и на ауто фан.
Автоматски споено мислење:

За соба од 20кв.520в.на час е голема потрошувачка за ова топло време.За 24часа ке ти потроши 12-12.5кв.Сигурно вентилаторот ти е во прва брзина.Постави вентилатор на поголема брзина.Види колку вкупно сати ти работела климата на греење и колку вкупно киловати ти потрошила
Ја користам околу 25 дена за греење но само еден ден ја оставив 24/7 за проба ( вчера). За 24 часа покажа потрошувачка од 14 кв а не спушта под 500 в.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.960
Поени од реакции
11.228
Незнам само зошто вакво изненаџење?

А и овие курирциве,скроз неписмени по ве-ме-ро стандард... есенското намалување на водостоите го поврзуваат со ес-де-ес! Да им каже некој дека три месеци работат хидроцентралите нормално ќе им се завртат во главата сите два неврона!

Одамна си имаме ние проблем во енергетскиот сектор! Курто и Мурто само не дотепаа...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.817
Поени од реакции
4.261

Smeni fan,na med-low ili medium...

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Edna 12ka mitsubishi edna toshiba 13ka neli e podobro da bidat 2 x 18 izgledot e izgled i ne mora da bide bas kako ona mitsubishi so si go predlozil

Таа митсу 12-ката е појака и поекономична од секоја друга 18 а исто и тошибата по потреба може да биде 18-ка
и двете можат да работат како најекономични 1.5-ки така да ти никогаш нема да ги имаш овие проблеми со исклучување
на климата.Реално никогаш нема да имаш потреба од 5 кв.топлина ако климите ги користиш без гасење.Земиш 18-ки си заебал работа.

Постави на далјинското фан на трета црта, ќе ти исклучува ама барем ќе намалиш потрошувачката

Kajgana Shop

На врв Bottom