Најекономично греење и ладење

Член од
30 септември 2020
Мислења
25
Поени од реакции
9
Ве молам помагајте!
Еве ме мене повторно. После долго испитување, читање и размислување, се одлучив да го греам станот со две клими. Станот е новоградба, прво вселување.

Јас размислувам за овие две клими со ваква поставеност.
1. Дали ќе се згрејам? Дали ќе имам секаде во станот над 21 степн?
2. Дали ми требаат појаки или повеќе клими?

Искрено ви благодарам

Raspored_Stan.jpg

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ве молам помагајте!
Еве ме мене повторно. После долго испитување, читање и размислување, се одлучив да го греам станот со две клими. Станот е новоградба, прво вселување.

Искрено ви благодарам

Прегледај го приврзокот 273905

Двете спални на Југ ли се свртени. Имаат ли прозорците надворешни ролетни.
Зградата каква изолација има, има ли енергетски пасош. Знаеш ли колку треба топлина во секоја соба на -7 степени.
Ако немаш поголем буџет, земи по една панелка од 1кв за малата спална, и една 1,5кв за поголемата спална. По потреба да си дополниш.
Можеш да напишеш зошто вака си одлучил, и во ПП ако ти е позгодно.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.833
Ве молам помагајте!

Искрено ви благодарам

Vo detska mozes i so 9K da odis, nema potreba od 12K.
18K za dnevnata e OK, ima 7 brzini, nema da imas problem so protokot na vozduh.
Автоматски споено мислење:

Ве молам помагајте!

Искрено ви благодарам

Член од
30 септември 2020
Мислења
25
Поени од реакции
9
Зградата каква изолација има, има ли енергетски пасош. Знаеш ли колку треба топлина во секоја соба на -7 степени.
Ако немаш поголем буџет, земи по една панелка од 1кв за малата спална, и една 1,5кв за поголемата спална. По потреба да си дополниш.

Вака се одлучив бидејки мислам дека ова е најекономично, со две клими. Размислував и за други опции, како пример парно со котел на пелети...

Големиот ѕид, скоро сите соби се на запад, Тераса 1 - дел од дневна на Југ. Тераса 2 - дел од Детска соба 1 на Север. Зградата има 10-ка изолација со ПВЦ дограма + ролетни, но сум на прв спрат - под мене нема никој. Не знам колку ми треба на -7 степени.

Не е проблем да купам панелки, но сепак сакам да го стоплам станот со 2 клими. ислиш дека овие клими нема да ми бидат доволни?

Доколку би одел во Детска со 9K, тоа за во детската би било сосема доволно, но дали ќе успеам да ги стоплам барем приближно спаланата и другата детска.

Идејата ми е со јачината на двете клими да обезбедам доволно топлина во другите две соби каде нема клима (спална и детска 2). Што мислиш?

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Вака се одлучив бидејки мислам дека ова е најекономично, со две клими. Размислував и за други опции, како пример парно со котел на пелети...

Големиот ѕид, скоро сите соби се на запад, Тераса 1 - дел од дневна на Југ. Тераса 2 - дел од Детска соба 1 на Север. Зградата има 10-ка изолација со ПВЦ дограма + ролетни, но сум на прв спрат - под мене нема никој. Не знам колку ми треба на -7 степени.

Не е проблем да купам панелки, но сепак сакам да го стоплам станот со 2 клими. ислиш дека овие клими нема да ми бидат доволни?

Јас сум од Скопје, делот каде седам е строго на Север, ќош и изложен на ветер и магла. Кога ќе дува и има влага, не треба да е под нула, се чуствува во собите. За под -2 -3 степени да не зборам. Ако немаш добра изолација во спалните, ќе имаш чуство на ладен воздух таму кај ќе ти биде главата. За индиректно да ги грееш спалните само спуштени ролетни и главите према внатрешен ѕид. Знаеш дека ќе треба да не ги гаснеш климите и да бидат поставени 2-3 степена повисоко од тоа што очекуваш во спалните.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Ве молам помагајте!

Искрено ви благодарам

Со овој распоред за да ги стоплиш Спалната и Децка 2 на 21С, останатиот простор ќе треба да го згрееш на 25-6С.
Пошто немаш директен проток кон вратите од тие 2 соби претпоставувам другиот простор ќе треба да биде +5 степени загреан за да добиеш 21С таму.

18ка + 12ка би требало да се повеќе од доволно.... ако не ти е проблем тие 2 соби каде што се поставени климите да имаат повисока температура и малку бучава.
Пулар-от на Грее е нов модел од годинава, до сега нема искуства никој споделено, би ти препорачал убаво да погледнеш сервисно упатство + подетално за компресорот што го носат тие 2 модела како и продукт фише пред да пазариш (ако успееш да ги добиеш тие информации од некој од продавачиве тука пошто никој до сега ги нема споделено).

Член од
30 септември 2020
Мислења
25
Поени од реакции
9
Со овој распоред за да ги стоплиш Спалната и Децка 2 на 21С, останатиот простор ќе треба да го згрееш на 25-6С.
Пошто немаш директен проток кон вратите од тие 2 соби претпоставувам другиот простор ќе треба да биде +5 степени загреан за да добиеш 21С таму.

18ка + 12ка би требало да се повеќе од доволно.... ако не ти е проблем тие 2 соби каде што се поставени климите да имаат повисока температура и малку бучава.
Пулар-от на Грее е нов модел од годинава, до сега нема искуства никој споделено, би ти препорачал убаво да погледнеш сервисно упатство + подетално за компресорот што го носат тие 2 модела како и продукт фише пред да пазариш (ако успееш да ги добиеш тие информации од некој од продавачиве тука пошто никој до сега ги нема споделено).
Искрено прво мислев за Gree Fairy за во дневната и некоја послаба за во Детска, но се премислив за Pular како посилна верзија на Gree а не порад некои мои стручни анализи. Не сум стручен во таа област. И Fairy одлично ќе ми ја стопли дневната соба, но мислев дека Пуларот ќе има дополнителна сила за да даде топлина во Детска 2 и дел во Спална.

Мене воопшто не ми е проблем да биде + 5 во дневна за да добијам 21 степен во Спална, ама сигурно тоаа ќе значи поголема потрошувачка. Не знам колку :) Исто така не ми е прблем да се сите врати отворени, освен што ќе треба да се нагодувам со децата да не затвораат врати од нивните соби :)

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Искрено прво мислев за Gree Fairy за во дневната и некоја послаба за во Детска, но се премислив за Pular како посилна верзија на Gree а не порад некои мои стручни анализи. Не сум стручен во таа област. И Fairy одлично ќе ми ја стопли дневната соба, но мислев дека Пуларот ќе има дополнителна сила за да даде топлина во Детска 2 и дел во Спална.

Мене воопшто не ми е проблем да биде + 5 во дневна за да добијам 21 степен во Спална, ама сигурно тоаа ќе значи поголема потрошувачка. Не знам колку :) Исто така не ми е прблем да се сите врати отворени, освен што ќе треба да се нагодувам со децата да не затвораат врати од нивните соби :)
Баш на тоа алудирав, дали Пулар е посилен од Фери и слични модели, кој е поекономичен и слични такви споредби...
Тоа можеш да видиш во Сервисното упатство, споредуваќи ги компресорите како и споредуваќи ги продукт фише документите кои идат со климата ако можеш да ги најдеш пред да купиш и пред да биди доцна за споредби.

Тоа со сите врати отворени е мислам очигледно задолжително ако сакаш да се греат сите соби со 1-2 клими.... иначе барај панелки за со затворени врати.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.816
Поени од реакции
4.261

Pobaraj od poupatenite ProductFische i sporedigi 2ta modeli,ako stavis pular taman ke spodelis sto/kako...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.816
Поени од реакции
4.261
Член од
30 септември 2020
Мислења
25
Поени од реакции
9
Kolkav ti e bujetot.
предидов 60-70 К за комплетно греење на станот (2 клими)

Baraj go @Strelec

I jas mislam vo toj pravec*
Лаички, ако споредам перформански не ми личи така. Али што знам...

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.833

Vo toj slucaj OK e 12K vo detska.
Pular 18K e sosema OK za dnevna.

Kajgana Shop

На врв Bottom