Sto so podnite plocki na terasata ? Terasata ne e pokriena ili se tusiraat na terasata sto tolku imaat vlaga ? A i da e taka toa ne go objasnuva ona za sto se pocna muabetot koj Sass go naved pod broj tri "
3. Kondenzaciona vlaga" odnosno kondenzacijata na staklata od prozorite.
Taa kondenzacija i jas ja imav zimoska na temopan stakla greejki go prostorot so klima, koga ke go pustev radijatorot pod prozorot kondenzacijata ja snemuvase. Mnogu prosto e da se svati taa kondenzacija na prozorite ako vi tekne kako se zamagluva stakloto koga zimno vreme ke huknete na nego, stakloto e ladno a vozduhot sto ke go izdisete na stakloto e topol i vednas kondenzira. Po moe za da se izbegne treba da se najde nacin staklata na prozorite da se sto potopli. Teorijata deka ako vo prostorijata e 23C ili potoplo pa nema da kondenziraat nema vrska, pak kondenziraat od ednostavna pricina sto povrsinata na staklata nema da bide 23 ako vo prostorot e 23 bidejki stakloto na prozorite e vo direkten kontakt so nadvoresniot laden vozduh i se najladniot del od prostorijata.
Na sllikite se gleda deka na -10 nadvor i +20 vnatre T na staklata e +9 kaj obicno termopan staklo a +15 so Low-E staklo + puneto so Argon no Argonot ne vlijae bitno plus posle nekoj 4-5 godini pak treba da se punat.
E sea za da se stoplat bitno e kako ke se montira klimata, ako e veke kupen inverter za primarno zagrevanje na prostorot a ne za ladenje, togas najdobro e da se namontira na mesto za da duvanjeto bide ako ne direktno barem paralelno na prozorot. Postavuvanje na klimata nad prozor pomalku ima efekt.
Vtoro sto moze da se napravi e da se stavi Low-E staklo koe ja zgolemuva temperaturata na vnatresnmoto staklo (dokolku pravilno se namontira stranata so zelezniot oksid)
Ovde ima poveke za toa ke go citiram samo delot za montazata
"Low-E staklo bitno samnjuje U-vrijednost stakla blokirajući prolaz IR zraka, a propušta sunčevu svijetlost. Stoga ako želimo blokirati gubitak toplinske energije iz prostorije, unutrašnja strana (prema prostoriji) IZO-stakla mora biti Low-e, tada dopuštamo ulazak sunčeve topline koja doprinosi grijanju prostorije, a ako želimo spriječiti ulazak sunčeve topline u prostoriju tada je potrebno postaviti na vanjsku stranu Izo stakla Low-e staklo."
Cenata na vakvoto stalko e minimalno poskapa od cenata na istoto termopan staklo bez toj nanesen sloj, ako vi kazat golema razlika u cena ve lazat. Slusnav deka iziglas gi imaat vo skopje za drugi firmi neznam.
Problemot e sto i so vakvo staklo temperatirata na povrsinata ke bide +15 namesto +9 samo denski i toa na soncev den?
Za preku nokj da ne kondenziraat pak treba nesto sto ke gi zagree a za toa ili klimata treba da duva vo toj pravec ili da pustite go radijatorot pod niv
Za kraj koj ima problem so muvla po zidovi ocet mu e lekot. Moze i obicen za gotvennje da se koristi koj e poslab. Imam probano so koncentriraniot ocet se prodava vo Tinex malo sisence 50den e, go razrediv 1:5 so voda, sve toa u prskalka od prazno sise Ajax i sprziv i muvla i boja bukvalno vriese zidot
zidot za edna vecer se isusi sledniot den suv ko barut bese
Pazete na oci i koristete rakavici i ocila pri prskanje so ovoj mix