Препорачајте инвертер за просторија со површина од 30 квадрати, со 3 надворешни ѕидови без изолација, со пвц дограма. Буџет 800 евра +- 50 евра.
Баш и ја ги гледав овие две клими, не ми се ризикува со 12ки клими што демек достигнуваaт максимална моќност до 4.5/5 kW.
Ме интересира ова што пишува влезна моќност од 1400W е моќност што ќе ја повлече климата за да даде надворешна моќност максимум 5.4 кW колку што е пишува во спецификациите??...исто ме интересира кога ќе се постигне на пример зададената температура од на пр. 22 степени при 0 надворешна, колку би трошела за одржување на постигнатата температура (дали негде може да се види во спецификации). Знам дека за ова влијаат повеќе фактори како квадратура, изолација, надворешна темп. али сепак ориентационо би ме интересирало за да знам колкави потрошњи да очекувам.
Значи во основа веќе не одговарам на вакви "млати слама" прашања,ама па досадно ми е и ќе направам исклучок!
1.Максимална моќност или влезна моќност е чисто техничко прашање! Нема врска со перформансите на една клима туку со безбедноста доколку на еден осигурач се врзани повеќе потрошувачи! Максималната моќност може и да се надмине во старт за некој 20-30% секундарно!
2.Секоја клима си иде со енергетска налепница,уште поубаво ако има еуровент.Се што треба да знаете за перформансите си пишува таму.
3.Инвертер климите имаат варијабилна/променлива работа во зависност од тоа што ќе им каже електрониката(сензорот за внатрешна вс зададена температура). Ако климата неможе да ја постигне зададената Т тогаш "И" не останува од инвертер и си работи како он-офф клима т.е. си пука на максимум!
Е тука лежи зајакот! Инвертерот штеди само кога постигнува зададена Т и после одржава/надополнува загуби. (Јас би да дебатирам дека нема заштеда во однос на он-офф климите,ама тоа е друг муабет.)
4.ни самите незнаете колкави загуби имате,а сакате математики да правите.
Океј,ај една вежба! Неизолирана куќа може да има 150W/h на квадратен метар потреба на -2ц. Со ~30кв.м тоа се 4.5kw/h. Погоре спомната клима толку и може да даде сирота на -2ц! Што значи во тој случај ќе си р'мба на максимум и ќе си влече 1400w/h со Cop3.
Од на Насте математиката со 200-300w до мојата,небо и земја разлика.
Затоа и не се решаваат текстуални задачи летно време! Туку зимно време се зима греалка и на ладното се пробува.