Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Се спомнаа фенкојлерите. Еве нешто податоци што имам за нив од ланска зима кога се интересирав за нив.
Цените се лански, вероватно сега се пак тука негде:
AERMAC FCX-ACT 32=18500den
AERMAC FCX-ACT 42=20500den
EDEN-WIND 40 = 270+15(termostat)+14(nogarki)
EDEN-WIND 50 = 275+15+14
i za Midea prasuvav tie beа najeftini (okolu 230eu) ama i najslab dizajn imaat.
Carier во енергија кошташе над 400евра и убедливо најскапа понуда што ја добив.
Првите Аермекот се со јако фенси изглед (една намонтирана имам видено во ГТЦ во ЕМИ-шоп после зегин па лево) а и фирмата како бренд ми изгледаше како најсолидна. Највеке се користат во Италија затоа и највеке нивно производство се и тука, негде прочитав дека од вкупно произведени фенкојлери на ниво на ЕУ преку 50-60% се продадени во италија, втората држава на списокот дали 15% имаше продадени.
На прв поглед одлична работа, ем грее ем лади, за 300еврејки кога веке се има топла вода зашто да не се стави фенкојлер кој побрзо ке загрее наместо пример еден радијатор.Ја сакав да сменам еден радијатор со фенкојлер заради побрзо загревање наутро.
Проблемот кај нив е што бараат голем проток на топла вода за да ја дадат топлината што ја имаат по спецификација а и многу брзо изгледа ја ладат водата (делтаТ=10 е спомнато во спецификации а дали е тоа делтаТ на водата или на излез незнам). Овде кај нас кога прашував сите само цена ке кажат колку да ти ја шитнат и толку, а математика колку реално ке грее (или ладно ке дува место топло) ако нема доволен довод на вода и топлина (значи и колку ке потроши енергенс што и да е тоа што ја грее водата) тоа после откако ке ти ја намонтираат :)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Moze da se koristat i radijatori koj veke gi imame vo najgolem broj, ne mora podno ili fenkojleri, za toplinski vozduh-voda, zavisi i od toplinskata pumpa i od nadvor kolku e ladno.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Теоретски мoже радијатори да се употребат, ама ќе требаат барем 3-4 (или повеќе) радијатори на местото на еден. Стандардните радијатори се предвидени за 70-80+ целзиуси, таман за грејна површина на еден радијатор и температура која не е проблем со печка/котел на дрва/пелети. Но топлотните пумпи можат да загреат вода најмногу до 50+ (не повеќе од 60с, ако не грешам), значи мора да се има поголема грешна површина од еден радијатор.
Фенкојлерите тоа го решаваат со специфична грејна површина низ која се дува воздух за да се убрза оддавањето на топлината во собата.

Но со цените на системот воздух-вода, плус фен којлерите, за дупло помалку пари во секоја соба ќе ставите топ квалитет инвертор клима (воздух-воздух). Плус со инвертор клими во секоја соба, ако се расипе еден уред (од некулкуте) сеуште имате греење во другите простории, но ако се расипе воздух-вода системот, во цел стан се губи греењето.
Со оглед дека фен-којлерите на крај пак греат со воздух, и дека целата работа кошта повеќе од дупло поскапо... каде е тука економската логика за купување воздух-вода плус фен којлери??

Решение во случајов би било ѕидно хидропонско греење.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Da, ALI postojat i toplotni pumpi so tri kruga na cirkulacija kade ima dva kompresora i dva ladilna fluida, R410 i R134A, kade temperaturata na vodata moze da se krene do 80C bez doplonitelni grejaci.
Standardnite radijatori se predvideni do 70-90C (po specifikacija), ali vo zavisnost od proektot i izolacijata, dovolno e mnogu poniska temperatura.

Na pr. pred da gi stavam klimite se greev so parno sopstveno na struja, i toa za prostorija od 45-50m2, 3 panelni radijatori (100cm, 160cm, 180cm od koi vkluceni mi bea samo 2komada (100cm i 180cm). Temperaturata na kotleto (za zima 2011-2012, taa ladnata) na vodata bese na 45-53C, osven tie denovi koga bese mnogu ladno 55-60C. Stanuva zbor za kuka so termopan prozori, bez nadvoresna izolacija, so gips karton i 10cm tervol na samo eden nadvoresen zid, gore ploca koja e izolirana od strana na tavanot so 5cm tervol (od pred 30godini).

Taka da i tie obicnite topl. pumpi do 55-60C, brkaat rabota vo 70-80% (bar da ima nekoja delumna izolacija)., kako na pr. poslednoto zimo koe bese toplo
A moze i da se povrze vo serija so veke kotleto na struja ako go imas itn.... ima opcii samo nema pari:)
Ova se odnesuva za onie koi veke imaat postoecko parno, a sekako deka e najdobro so Fenkojleri, ali mnogu rabota i dopolnitelna investicija.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Т
..........
Со оглед дека фен-којлерите на крај пак греат со воздух, и дека целата работа кошта повеќе од дупло поскапо... каде е тука економската логика за купување воздух-вода плус фен којлери??
Во комбинација топлинска пумпа воздух-вода + фенкојлери логиката за ставање фенкојлери е во ладењето т.е така се добива потполна климатизација зиме/лете и уштедата е во климите кои во ваков систем се непотребни. Меѓутоа не сите топлински пумпи воздух-вода се изведени и за ладење, примарно се само за греење а ладењето е опционално така да и цената е различна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Не дека не си во право, но економската логика вели дека не сакам да го амортизирам со ладење, скапиот уред од 5-6 илјади (и повеќе) евра. Ладењето повеќе од успешно се решава со клима од пар стотини евра...

Da, ALI postojat i toplotni pumpi so tri kruga na cirkulacija kade ima dva kompresora i dva ladilna fluida, R410 i R134A, kade temperaturata na vodata moze da se krene do 80C bez doplonitelni grejaci.
Standardnite radijatori se predvideni do 70-90C (po specifikacija), ali vo zavisnost od proektot i izolacijata, dovolno e mnogu poniska temperatura.

...
Ова не го знаев. Но систем со два компресори звучи скапо, и за купување и за одржување, и од енергетски аспект. Посебно кога алтернативата од ѕидно хирдопонско греење е многу поевтина.

Проблемот може да е реши на многу начини, но мислам дека нас првенствено не интересира најекономското можно решение. ;)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Na pr. pred da gi stavam klimite se greev so parno sopstveno na struja, i toa za prostorija od 45-50m2, 3 panelni radijatori (100cm, 160cm, 180cm od koi vkluceni mi bea samo 2komada (100cm i 180cm). Temperaturata na kotleto (za zima 2011-2012, taa ladnata) na vodata bese na 45-53C, osven tie denovi koga bese mnogu ladno 55-60C.
Пошто веќе имаш панални радијатори а не алуминиумски со мала инвестиција би можел да ги претвориш во нешто вакво
со што би им ја зголемил моќноста на истите...и ја имам една ниска панелка 160x30 и обавезно ке и ставам вентилатори одоздола само уште немам смислено како да ги врзам ко овие на видеото како на шина.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Пошто веќе имаш панални радијатори а не алуминиумски со мала инвестиција би можел да ги претвориш во нешто вакво...
Moжеби за преправање на постоечко решение ова е некакво решение, но...

Секое прескапо вода-вода или воздух-вода решение со дување вентилатори на грејното тело и слично... носи прашање: зошто не се земало евтино воздух-воздух решение (инвертор клима)??

Убавината на радијаторско или подно/ѕидно оддавање на топлина е греењето преку радијацијата на топлина. Дување или конвекција (дување топол воздух) не е толку комфорно греење.

Ако веќе правам компромис, и се согласам на греење преку конвекција... тогаш зошто побогу да фрлам толку илјади евра повеќе на (пре)скап систем??!? Инвертор клима, иако е толку поевтино решение, грее сосема успешно со конвекција/дување, посебно заради тоа што хоризонтално го дува топлиот воздух што секогаш најгоре во просторијата, и правилно ја распределува топлината низ целата соба.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Daikin Alterma HT 16 kaj nas cini okolu 10000evra (sega ima popust 10%) t.e. 9000 evra.
Jas imam kuka okolu 200-220m2, i toa 7 sobi, 2 kupatila, 1 wc, i tri hodnika, (i uste tri podrumski prostorii koi gi koristime i uste eden hodnik tamu).
Kolku klima uredi mi trebaat za ovie 7+2+2+1(bez podrumskite) prostorii, kako ke stavam klima vo kupatilo, kako toa estetski ke izgleda i od vnatre i od nadvor, dali ke moze da se stavi sekade klima, na zaboravime na kvalitetot na greenje so klima i radijator.
Mnogu e tesko potpolno da zagreete kuka samo so klima uredi mislam ako e pogolema i rastrkana, hodnici, kupatila...
Pa jas ako postavam 5-6-7 klima uredi, kolku ke me cinat tie, samo creva ke mi strcat od nadvor, ako imam kade da gi stavam da tecat, preku zima koga ke pocne od site nadvoresni edinici ta tece kondenzat, kade ke bide krajot.

Tokmu poradi ovie pricini mnogu podobro e voda-vozduh ako sakame za pogolema kuka kompletno da ja greeme so topl. pumpa (vozduh-vozduh ili voda-vozduh), a ako nemame tolku pari (kako na pr, jas) ke kombinirame klimi so struja, parno i sl.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Jas imam kuka okolu 200-220m2, i toa 7 sobi, 2 kupatila, 1 wc, i tri hodnika, (i uste tri podrumski prostorii koi gi koristime i uste eden hodnik tamu).
Kolku klima uredi mi trebaat za ovie 7+2+2+1(bez podrumskite) prostorii, kako ke stavam klima vo kupatilo, kako toa estetski ke izgleda i od vnatre i od nadvor, dali ke moze da se stavi sekade klima, na zaboravime na kvalitetot na greenje so klima i radijator.
Ова е далеку од стандардна ситуација пријателе. :)
Инаку и јас сум во слична ситуација, со тоа што не е целиот објект во моја сопственост (иако би можело да се договори заедничко решение).
Кај тебе секако мора нестандардно (централно) решение. Но многу тешко оволкав простор економично да го решиш со топлотна пупма а без подно/ѕидно хидропонско греење. Радијаторско греење тешко ќе заврши работа, а да биде економично (значи водата да не загрева на повеќе од 40с).

Можеби почеста ситуација е оваа: стан од некои 70тина квадрати, организирани во една голема дневна соба (и трпезарија), мала кујна, бања и одделно мал тоалет, мал ходник кон двете преостанати (помали) соби: спална и детска.
Тука исто, не може лесно да се решат двете соби (не е комфорно со една клима за двете соби), ходникот и санитарните простории. Но неспоредливо поевтино ќе биде со една квалитетна инвертор клима, и два помали/поевтини модели клими.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Eh stom imas podrum i LowTemp ke ti zavrsi rabota ako ja namestis nadvoresnata vo podrumot, tamu sekako nema da fati debel minus za da namali od 50C na 35C ;)
Inaku potpolno se slagam, matematikata so edna klima koja gree edna prostorija i matematikata za cel stan/kuka so 2,3 ili pojse inverteri ne e ista i doagja mnogu blisku do cenata na toplinska pumpa vozduh-voda. Sekako ne zboram za ALtermata ali od ponizok rang/brend se naogja. Inaku se rasprasuvav i za chileri koi rabotat na princip vozduh-voda, mislam deka se vikaat vodeno ladeni chileri....great do 60C, a cenata i doagja isto kako vo eden vlez primer so 20stana site da kupat po 2 invertora a se dobiva sistem vozduh-voda po otprilika 1500eu po stan. Normalno ako ima uslovi da se dogovorat stanarite :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Eh stom imas podrum i LowTemp ke ti zavrsi rabota ako ja namestis nadvoresnata vo podrumot, tamu sekako nema da fati debel minus za da namali od 50C na 35C ;)
Како мислиш ова да биде возможно?
Ајде ако зборувавме за подрум/ходници од влез на станбена зграда со десетици станари (и со тоа голем волумен на воздух, тогаш дап). ;)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Како мислиш ова да биде возможно?
Ајде ако зборувавме за подрум/ходници од влез на станбена зграда со десетици станари (и со тоа голем волумен на воздух, тогаш дап). ;)
Подрумот е или целиот или делумно под земја, а возможно е да е потопло исто како што летно време таму е секогаш поладно од пример надвор кога е +37 и обратно преку зима е потопло зашто е под земјата која поспоро се лади....а за просторот ако мислиш дека е проблем има куп примери со монтирани пумпи во гаражи така да сигурно просторот не му е помал од гаража за да нема доволно воздух.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ako ja stavis nadv. edinica vo podrum kade e potoplo od nadvor (vo zima), za kratko vreme vo podrumot ke stane postudeno nego li nadvor.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Нема подрумот толкав топлински капацитет, за од него да загреваш. Можеби некое кратко време додека не се исцрпи енергијата, после ефикасност никаква.

Kajgana Shop

На врв Bottom