Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
што има тука лошо што оде во defrost на секои сат или два под 0 ? троши? дува ладно? оти читав и Hitachi то го прави ...
Трошат климите при дефрост, кога дефроститра климата она е во мод на ладење, а тогаш компресорот работи, изменувачот на надворешната е топол и го топи мразот а на внатрешната изменувачот е ладен, завртени се топла/ладна страна само што во дефрост климата недува внатре па не се осеќа.
После дефростот треба да повлече дополнително повеќе за да ја надокнади паузата од дефрост-периодот кога реално негреела и собата се оладила за степен-два.
и дефростите влагаат во вкупното мерење на Еуровент, тие модели со повеќе дефрост циклуси на мерењето редовно имаат мал COP...оние со мали изменувачи и лесни надворешни.
Само да дополнам, на Еуровент дефростите максимално може да бидат 3 на број дур се мери а се мери 3 саата па затоа и дефростот е најчесто 1 на час. Ако направи повеќе од 3 дефроста за 3 саата, тогаш тестот нема ни да се признае и климата нема да помине. Има документи и тие варијанти со дефрости се покажани со дијаграм за еден два или 3 дефроста, но нема за 4 дефроста.
Тестот се прави по стандард EN14511, а дали во Еуровент лабораторија е правен или во било која сертифицирана лабораторија за ЕN14511 се прави на исти начин и секаде е иста процедурата.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Трошат климите при дефрост, кога дефроститра климата она е во мод на ладење, а тогаш компресорот работи, изменувачот на надворешната е топол и го топи мразот а на внатрешната изменувачот е ладен, завртени се топла/ладна страна само што во дефрсот климата недува внатре па не се осеќа.
После дефростот треба да повлече дополнително повеќе за да ја надокнади паузата од дефрост-периодот кога реално негреела и собата се оладила за степен-два.
и дефтостите влагаат во вкупното мерење на Еуровент, тие модели со повеќе дефрост циклуси на мерењето редовно имаат мал COP...оние со мали изменувачи и лесни надворешни.
да да убо обајаснато сето ова го знаев + некои клими ги креваат перките не работи внатрешната само ме буне овие кратки дефрости 5м нема логични шанси внатрешна температура да падне 1/2ц за 5м дур прави дефрост за после да надохнадува пак истио loop 500-400-300-100w дур да стаса до мин пак дефрост да мавни ако е на 1 сат и ќе си играме дефост офф/он лооол Извини али немие логично или има друга раб што не ја знам :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Зависи на која Температура и која влажност го гледаш тоа.....дефростите се најчести на температури околу 0C~ -2Ц и кога има голема влажност над 80%, за скопје ако збориме такви денови има многу....ако дефрост-логиката е како по часовник и штом е под 0Ц да прави на секој саат цела зима ке тера така на секој саат пауза 8~10мин.
Е сеа све е до излоација и колку е ладно надвор за да збориме колку ке падне Темп за тоа време, ако ич непадне температурата а надвор е -7C тогаш си блиску до пасивна куќа :)
Ако надвор е +0C и помалку ке падне внатрешната....зависи
Еуровент мери на најладно на -7 а другите тестови се на +2 +7 и +12...
значи дефрост тука само на -7 може да се јават, така да у таа насока и таа темп -7Ц ми е објаснувањето.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Оваа Митсубиши ја гледав пред да го купам Даикинот.
Поради тоа што според Еуровент Даикинот е подобар се одлучив за него и цената му беше подобра, а инаку редовна цена му е 64700, јас го купив за 58230 со 10% попуст.
Инаку Митцибишиво се продава за 64000 кеш во Прилеп.

Како тоа 30-40 пати замрзна?? Мислиш на дефрости??
Немој да ми кажиш дека Митцубишито твое не направило дефрост ниту еднаш.
Греето замрзна како внатрешноста од фрижидер за длабоко. А кога одмрзнуваше еден тон вода течеше.

Мојата ни 1.

п.с. Со здравје да те користи даикинот :)

да да убо обајаснато сето ова го знаев + некои клими ги креваат перките не работи внатрешната само ме буне овие кратки дефрости 5м нема логични шанси внатрешна температура да падне 1/2ц за 5м дур прави дефрост за после да надохнадува пак истио loop 500-400-300-100w дур да стаса до мин пак дефрост да мавни ако е на 1 сат и ќе си играме дефост офф/он лооол Извини али немие логично или има друга раб што не ја знам :)
Ќе ти објаснат, како што им одговара :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
@ZigZag1115 Не си згрешил што меѓу Митсу SF50VE и Daikinot си го одбрал Даикинот.
А ова и за @cyberbaze бесплатно иде за да научи нешто :)

На 2 големи работи е штедено кај SF50 во однос на FH50 за да се добие поефтин модел и пониска класа, прво:
- ставен е помал компресор, и второ
- има мала внатрешна која е со исти димензии за сите величини од SFсеријата и за 2,5 3,5 i 5,5kw.

Кога ке ставиш таква мала внатрешна со мала турбина(вентилатор) за да таа дува појако од тие 720м3 колку што се максимални м3 за SF50 ona би била многу побучна зашто би требало турбината да ротира со многу обртаи. Поголема или подолга турбина со помал број на обртаи ке извади исти издув но потивко. Затоа издувот е задржан на ниско ниво како за 3,5ка а бучавоста во прифатливи граници.
За компресорите
SF50 го носи моделот SNB130
FH35 и FH25 моделот SNB140
Споредба кој компресор колку снага дава и со кој COP се прави секогаш и стриктно само на 60Hz (на пола ротации од макс. или на 50% оптеретување)
И тука се гледа дека моделот SNB130 е со сличен капацитет како SNB140 кој се вградува во 3,5ки(не и во 5,5ки) и кој е за нијанса појак за некои 250w.
Се гледа и дека кубикажата на компресорот грубо земено е идентична со вредноста изразена во BTU, или 130ката е со 12,386бту а 140ката има 13,239бту, или приближно секогаш испаѓа колку cc3 толку е и во btu x1000, ako e so 20cc3 тогаш грубо дава 20.000btu на 60Hz. Или ако треба резиме, SF50 носи помал компресор од FH35 i FH25 :)

Ова може да се коментира како што и му беше укажано на ликот саркастично, дека SF50 има мал компресор, затоа што e сличен со оној кај 3,5ките од FH серијата и тоа е така и факт. Или би рекле за да биде SF50 реална 5,5ка ке мора компресорот да ротира доста пооптеретено од FH35 а и дека е далеку за споредба со FH50 која го има пак оној третиот компресор SNB172 со номинални 4,8kw но затоа тој модел FH50 и кошта 500евра поскапо од SF50.

Е сега табелата за максималната снага нормално дека е поголема кај SNB130 затоа што таа снага ке ја извади кога ке заврти на max обртаи кои кај SNB130 идат до 130Hz, а кај SNB140 се ограничени ротациите до максимум до 107Hz па така лимитиран му е и максималниот капацитет, а лимитиран е зошто нема потреба компресорот да врти на обртаи над 107Hz, наменет за помалите единици на FH серијата па капацитетот е исполнет и на тие 107Hz, и не му треба појак капацитет од тоа со појако оптеретување и ротации.

(Овие податоци се само за моќноста на компресорот, во електрониката на климата додатно може да се намалат обртаите и мислам неодат над 95Hz кај FH Моделот)
FH komp.jpg

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Епа нека го прекрстат тогаш форумов во ФОРУМ ЗА ШЕГИ И КАКО ДА БИДИШ ЗАЕБАН.
Каква корист некој би имал да прашува овде каква клима да купи ако сака да се префрли од друго греење. И онака секој ќе му понуди тоа што го продава, исто како да бил по продавници[DOUBLEPOST=1552850017][/DOUBLEPOST]

Не е едно кило туку +2кг на надворешната(ни старата не е 48кг) и -2 на внатрешната. :)
Нека пишат и +2кw.
Фала за сервисното
Па и треба, кога на еден лик му е дозволено да манипулира со тоа што прикажува месечна сметка, а таа била за 22 денови, што мислиш што од болдираното е вистина.
Буквално во секое мислење наведува вакви работи за кои што треба да трошиш еден куп време да проверуваш дали се веродостојни и најчесто испаѓаат лага.
Се форсира тоа фамозно модулирање од 100 - 200 вати, а да застаниш до клима која што дува со таква потрошувачка ќе замрзниш.

Плус имаш објекти со убава изолација каде што 22 степени е супер температура за седење и објекти без изолација каде и 25 степени се чувствува ладно.
Затоа џабе е и фалење и мерење и се кога буквално никој не живее во исти услови, на некој може клима од 20000 денари да не му троши ич, на некој и од 80000 да не може да го затопли. Некој пушта на 20 степени некој на 24. А климите верувај се сите тука до една, само се дига толку галама за продажба плус.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Па и треба, кога на еден лик му е дозволено да манипулира со тоа што прикажува месечна сметка, а таа била за 22 денови, што мислиш што од болдираното е вистина.
Кој лик па си ти што ти дозволуваат без твои сметки покажани за други сметки да збориш ?
Значи не сум ја ЕВН да им кажам кога да измерат, некад за 22 некад за 36дена читаат а еве ми ја сметка за Јануар, 6.449к е за 36 дена.
Мене лично не ми одговара да ми читаат за 36 дена у најладниот месец за да и сметката биде 6к.
Но вкупно за сите месеци ми е џабе греењето за 80м2, и сите сметки сум ги покажал од октомври навака...така да слободно иди грицкај семки негде, зашто за моите сметки немаш право да коментираш кога Ти лепи твоите не си ги покажал....да беа твоите за покажување ке ги покажеше :)
Вака земи грицкај семки негде и збори си со комшиите кој колку каде што платил :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
купив 2 инвертера cooper hunter по 5,5 киловати се, + обична климам имам ( и таа ја исчистија мајсторите ја светнаа ). инвестиција 2000 еура у кеш. ке видиме како ке се покажат наредното зимо. еден монтирав во днената соба која што е прва соба во станот другиот до детска која што е последа соба, и двата дуваат директно накај вратите а се поставени над прозорите така да се надевам дека со тоа ке се топли и претсобјето и ке може нешто да постигнам ко со парно т.е. секаде да ми е толпо со отворени врати. климата е во спална бидејки таму само по потреба ке се затоплува. лек за WC-то нема ама јеби га тоа е што е.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
gledam na internet novi modeli na vivax klimi
ACP-12CH35AULI R32
ВИВАХ НОВ.PNG

I
ACP-12CH35AUJI R32
22222.PNG
Koja cena se neznam na lik kako da se kopija na HISENSE ili AUX
ima li nekoj info za nonive modeli ???

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
купив 2 инвертера cooper hunter по 5,5 киловати се, + обична климам имам ( и таа ја исчистија мајсторите ја светнаа ). инвестиција 2000 еура у кеш. ке видиме како ке се покажат наредното зимо. еден монтирав во днената соба која што е прва соба во станот другиот до детска која што е последа соба, и двата дуваат директно накај вратите а се поставени над прозорите така да се надевам дека со тоа ке се топли и претсобјето и ке може нешто да постигнам ко со парно т.е. секаде да ми е толпо со отворени врати. климата е во спална бидејки таму само по потреба ке се затоплува. лек за WC-то нема ама јеби га тоа е што е.
Незнам зошто 5.5 во спалната. Со 2.5/3.5 ќе било подобро.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199

Искрено бев малце скептик кога споделувавте сметки но овие сметки што ми доаѓаат благо речено ме запрепастуваат :)

Да повторам куќа 2 спрата по 80+ квадрати од кој првиот спрат не се грее примарно на струја.

3 фрижидери, 2 шпорети, 2 машини за перење, 2 машини за садови.

А гледам во претхнодните постови изоставив и термо печка во спална во ладните денови :)

И да сметката е за цела куќа.

Господе боже што значело греење на клима :)

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Еееееееееееее...
Ovaj te zafrkna i tebe gree 160m2 na dva sprata.so edna 5.5ka:):)

Naucna fantastika samo ne mi teknuva filmot :)[DOUBLEPOST=1552927747][/DOUBLEPOST]
Кај ќе ти оди душата ако го за**еш човекот?
Има некоја званична потврда оваа препорачанава машина или превземено начисто од бугарскиот проспект?
Sega ovaj nema da zaebe nekoj.
Moze tvojata klima da gree 160m2

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Си се спасил човекот. Исто како јас што си се спасив

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Ovaj te zafrkna i tebe gree 160m2 na dva sprata.so edna 5.5ka:):)

Naucna fantastika samo ne mi teknuva filmot :)[DOUBLEPOST=1552927747][/DOUBLEPOST]
Sega ovaj nema da zaebe nekoj.
Moze tvojata klima da gree 160m2
5 пати потенцирав дека првиот спрат не се грее на струја.

Ги кажувам два спрата да се има предвид за двојните апарати кои трошат струја.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom