Извини што ќе те помачиме .. за ноем и дек можеш да видеш kwh Скапа и ЕвтинаСептњмври 3200
Окт 3450
Ноем 3370
Декември 13 800
Јануари 14 100
Фебр 10500
Извини што ќе те помачиме .. за ноем и дек можеш да видеш kwh Скапа и ЕвтинаСептњмври 3200
Окт 3450
Ноем 3370
Декември 13 800
Јануари 14 100
Фебр 10500
Дури и 5000евра да ти стигне сметка евн нема да признаат дека е грешка тоа да го знаеш.Со ништо.
A ti zatoa prasa kolku ima na skapa a kolku na eftina tarifaЈас се си мислам нонстоп броилото работи на скапа Т1 ко го менувале сатот може заборавиле да наместа тарифи .. думам ко се сменуваше евтината струја од 14 до 16 кај нас се блокира на првиот спрат нонтоп беше Т2 пријавме одма дојде типот што го чита сатот го поправи
Климата е во домашни услови,насочена да дува надолу.Прашањето ми беше зошто на исто зададена температура понекогаш дува млак воздух и работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и климата си прави вклучи исклучи.Според мене со вториот начин на работа е поголема заштедата или сум грешка.Кога работи постојано троши околу 650-700 W.Поздрав.Не,одговорот не беше таков како што го кажуваш...Да не беше климата Грее и да не беше одговорот од Стрелец,немаше да се извртува одговорот и да се оди во ваква насока..Беше советувано климата да не се гаси,да работи 24/7 шо сите го трубиме на форумот,да не се чепка 2-3 дена со далечинското и да се види како ќе се однесува.. @ElVi не гледам дека има проблем со загревањето туку се обидува да открие зошто понекогаш дува млак воздух и исклучува климата..Советот беше добронамерен а другото останато што се изврти за Грее беше злонамерно!
@ElVi каде ти е поставена климата во домашни услови или деловен простор?Дали дува директно во луѓе,дали е насочена вертикално надолу?
Дали работи 24/7?
Ако климата дува жешко на 30ц кога ќе зададеш е ок (во повеќето случаи)кога ќе ја намалиш исто така жешкиот воздух станува поладен..кога ќе ја намалиш под она што таа го регистрира на сензорот како зададена температура исклучува,ако зададеш пониско се разбира..На топло време кога задаваш приближна температура во простор имаш дома 22 сакаш 23 дува помлако..Работи ја со ифил далечинското поставено онаму каде што сакаш да ја имаш таа темпертура и насочено кон климата..фан постави ауто ,кога имаш поголем фан изгледа како да дува помлако но испоралува исто количина на енергија,смета дувањето, на поладно трена повисок фан..
некои работи треба да ги прочиташ видиш кај пријатели кои имаат инвертер..Ако не е нешто во ред повикај сервис..имаш гаранција...Не е секогаш до климата до нас е,особено и на форум ако прашаш незнаеш што одговор ќе добиеш,уште ако е и нпотполно поставено прашњето уште понепотполн одговор ќе добиеш..
Толку од мене,поз
Види убаво дали ти продале инвертерКлимата е во домашни услови,насочена да дува надолу.Прашањето ми беше зошто на исто зададена температура понекогаш дува млак воздух и работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и климата си прави вклучи исклучи.Според мене со вториот начин на работа е поголема заштедата или сум грешка.Кога работи постојано троши околу 650-700 W.Поздрав.
Можеби е поскапа, како првична инвестиција, но може да размислите за таков вид на греење, но наместо на дрва тоа да биде со топлинска пумпа.Размислувам да ставам парно на дрва на спратот, Дали нелој знае отприлика колку би ме чинела инсталација на парно за 150 квадрати.
Инвертер е.Види убаво дали ти продале инвертер
Ako nemaat dovolno stedstva za toplotna pumpa. Podobra varijanta od kotel na drva e kotel na peleti. So peletite pomala maka ke ima i moze da go sta i duri.i vo soba poso nema da chadi i da prlavi. A bashka nema treba da go pazat kotelot na peleti dali ima drva ili dali ke ugasi koga nema doma da bidat se se shteluva elektronski i nema da se zamaraat.Можеби е поскапа, како првична инвестиција, но може да размислите за таков вид на греење, но наместо на дрва тоа да биде со топлинска пумпа.
Stvarno nema logika muabetov. Izgleda devojkata ima drugi potroshuvachi i zatoa tolkava e smetkata.Abe kakvi 13000 denari za smetka za struja za so edna inverter klima? Nema bukvalno nikakva logika muabetov.
Климата само ја надокнадува топлинта која се губи за да се добие онаа која ја посакуваме..Ако е мала разликата во посакуваната(избрана)температура би требало да дува помлако(релативно е ова,со термометар е реално)..Кога дува потопло надокнадува повеќе би требало и повеќе да троши и не би требало тогаш да исклучи..Не троши постојано по 650-700 климата,оди и под и над...Мене ми личи како постојано да работите со далечинското и задавате температури како ви одговараат? Се остава една фиксна температура 22 или 23 или 24 ц и се остава да работи климата постојано 24/7..Кога од 28 ја намалиш на 23 а во просторијата е 24ц,нормално е да дува жешко климата тогаш и по намалувањето на темпертурата да изгасни?!Се остава на автоматски и се работи со ифил на далечинското поставено онаму каде што сакате да ја имате посакуваната(зададена)темпертура,нормално далечинското насочено кон климата за да може да го регистрира истата..Климата е во домашни услови,насочена да дува надолу.Прашањето ми беше зошто на исто зададена температура понекогаш дува млак воздух и работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и климата си прави вклучи исклучи.Според мене со вториот начин на работа е поголема заштедата или сум грешка.Кога работи постојано троши околу 650-700 W.Поздрав.
Има сега и котли на дрва кои сами се гасат кога ќе ја достигни котелот зададената температура. Ги гаси дрвата потоа пак ги пали. За неизолиран објект котелот на пелети многу повеќе ќе потроши(пари), 90% пелетите кои што ни ги продаваат не се добри правени се од разни смоли, книга... па премногу се затнува котелот и оџакот, и треба редовно чистење. Ако загреваат толкав простор ќе треба да го чистат секој ден од пепел. Да не споменувам колку луѓе познавам што им се зафркнал котелот зошто во пелетите има железа. Можеш да замислиш колку чини сервис.[DOUBLEPOST=1552689446][/DOUBLEPOST]Ako nemaat dovolno stedstva za toplotna pumpa. Podobra varijanta od kotel na drva e kotel na peleti. So peletite pomala maka ke ima i moze da go sta i duri.i vo soba poso nema da chadi i da prlavi. A bashka nema treba da go pazat kotelot na peleti dali ima drva ili dali ke ugasi koga nema doma da bidat se se shteluva elektronski i nema da se zamaraat.
Edinstveno e sto ednash vo 2-3 dena me treba da go polnat so peleti i da go citatat od pepel na 5 dena.
Нема врска дека некој цело време ја менува температурата од 22 па 28 , потоа по еден час, два ја симнува пак на 23, па тука демек е проблемот. Тоа никој не го прави, кој е тој што сака да му варира толку температурата во собата. И да смениш, креваш и спушташ степен-два.Климата само ја надокнадува топлинта која се губи за да се добие онаа која ја посакуваме..Ако е мала разликата во посакуваната(избрана)температура би требало да дува помлако(релативно е ова,со термометар е реално)..Кога дува потопло надокнадува повеќе би требало и повеќе да троши и не би требало тогаш да исклучи..Не троши постојано по 650-700 климата,оди и под и над...Мене ми личи како постојано да работите со далечинското и задавате температури како ви одговараат? Се остава една фиксна температура 22 или 23 или 24 ц и се остава да работи климата постојано 24/7..Кога од 28 ја намалиш на 23 а во просторијата е 24ц,нормално е да дува жешко климата тогаш и по намалувањето на темпертурата да изгасни?!Се остава на автоматски и се работи со ифил на далечинското поставено онаму каде што сакате да ја имате посакуваната(зададена)темпертура,нормално далечинското насочено кон климата за да може да го регистрира истата..
Поздрав