Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Каква хистерија си
Со другар ти Коста си во ист салон на грее?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Sreka sto se vklopi vo druzinata kontra Gree, inace ke osanese bez lajkcinja. Od 2003 mislenja, maksimalni 212 lajka.....katastrofa. Tvoeto mislenje e izgleda za respekt....hahahhahaa.[DOUBLEPOST=1546178287][/DOUBLEPOST]
Ајде малце тајм аут, го измив филтерот со жешка вода и не дочекав да се исуши, туку по сугестии на некој членови го ставив и ја пуштив климата на греење. Веќе неколку дена кога е пуштена климата на дување, мириса на риба :tapp: Се работи за стара он/оф клима, но досега не сум го имал овој непријатен мирис. Чаре ?
Filterot zadolzitelno treba da se isusi. Zemi iscisti go, isusi go. Isprskaj go izmenuvacot se tecnost za cistenje so aromatizer. Pusti ja klimata na odvlaznuvanje eden period koga ne si doma, da ne ti e ladno.
I VEKE NIKOGAS NE GO STAVAJ FILTEROT MOKAR. VAZI I ZA SITE DRUGI.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ајде малце тајм аут, го измив филтерот со жешка вода и не дочекав да се исуши, туку по сугестии на некој членови го ставив и ја пуштив климата на греење. Веќе неколку дена кога е пуштена климата на дување, мириса на риба :tapp: Се работи за стара он/оф клима, но досега не сум го имал овој непријатен мирис. Чаре ?
Има риба заглавено во изменувачот најверојатно.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
Sreka sto se vklopi vo druzinata kontra Gree, inace ke osanese bez lajkcinja. Od 2003 mislenja, maksimalni 212 lajka.....katastrofa. Tvoeto mislenje e izgleda za respekt....hahahhahaa.[DOUBLEPOST=1546178287][/DOUBLEPOST]
Filterot zadolzitelno treba da se isusi. Zemi iscisti go, isusi go. Isprskaj go izmenuvacot se tecnost za cistenje so aromatizer. Pusti ja klimata na odvlaznuvanje eden period koga ne si doma, da ne ti e ladno.
Каква хистерија си немаш појма

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
Smesno pa stavi go filterot da e utop i za 1 min veke e suv barut ne ve razbiram pa koga ladi klimata vnatre e utop od kondenzat voda zasto da ne se stava mokar smeshki

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Најдискутираните клими за тие пари се:
Хаиер Тундра 12
Вивакс Аери 12
Грее Ломо ЛЦ 12

Сите три се отприлика тука со перформанси, сите ќе те грејат до -15.
Од тие што имаат пишувано тука најмногу има за Тундра 12 и Аери 12 и сите се задоволни. Ретко кој има купено Грее Ломо ЛЦ (бифша ЛОМО ЕКО) за да знаеме повеќе
Bivsa Lomo eko posto ja spomna si e odlicna klima za parite koja na moe insistiranje bese cekana i nacekana na popust i zemena za da go pokrie delot na kujnata i trpezarijata kaj deda. A vo sudot prevagna (ona sto sekogas mi e prv prioritet vo izbor) pozitivnoto korisnicko iskustvoto na drugar mi doktorot koj vo ordinaciite negovi niz skopje ima staveno 8 ili 10 komada (ne pamtam tocno imam pisano porano) i vo site do edna e zadovolen od greenjeto!

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Jas nikakov konkreten odgovor ne dobiv dosega, kakva klima bi mi odgovarala za 12m2 dnevna soba taa mi e prioritet, a zaedno so salonot i kujnata se 20m2(zasega ne se spoeni no planiram potamu), budzetot mi e 30 000den...
Ti stegni gaz i malce zacitaj po temava a paralelno i razguglaj ne samo cekaj nekoj nesto da ti kaze. Imas eden zamjak @SpiderWeb toj mozi da ti pomogni so informacii kako od Lerin da donesis zasto za vas tamu toa e super blagodet...

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Nabrzina gi razgledav poslednive 5-7 strani i moze da vi kazam deka:
1. Goleminata i tezinata na nadvoresnata ne znaci po avtomatizam golema mok
Gree U-Crown 45kg max 5.4 KW
Mitsubishi LN 35kg max 5.4 KW
Gree Amber -30 45kg max 7.2 KW
Daikin UruruSarara 50kg max 9.0 KW
Panasonic HeatCharge 40kg max 9.2 KW

2. Gree imaat toplinski kapacitet, samo nemaat ekonomicnost. Jas Hansolot go imam pusteno da zagreva i koga sobata e izladena, i vo rok od 1 cas uspea da krene od 14 na 22 stepeni. Duri i da vlece po 1.8KW kolku sto e deklariran maximumot, poveke mi se isplaka odkolku da bide cela vecer gree cela vecer na so 1KW. Problemot kaj Gree, konkretno kaj Hansolot koj go imam, e visokata potrosuvacka na odrzuvanje.

Glavniot problem najverojatno lezi vo greacot. Znaci do sega kolku i da bila opterena klimata saketo nema zamrzanto. Site defrosti se suvi. Kako klimata da gubese zdiv. Ova mozebi se dolzi na eve kako sto citam jakiot greac od 150tina W. Ova isto taka znaci deka namesto planiranite 0.85KW/h, kolku sto kazav deka mi e granicata na isplatlivosta za greenje so klimata dobivam 1KW.

Bas me interesira dali voopsto postoi moznost da se iskluci greacot?
Mitsu LN e 6.3kw max kapacitet.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
14 август 2018
Мислења
4.971
Поени од реакции
11.272
Jas nikakov konkreten odgovor ne dobiv dosega, kakva klima bi mi odgovarala za 12m2 dnevna soba taa mi e prioritet, a zaedno so salonot i kujnata se 20m2(zasega ne se spoeni no planiram potamu), budzetot mi e 30 000den...
Па не беше лошо и да подобјасниш плус нешто.На југ,ама на една страна отворен,на две,под тебе подрум,дограма,прозори дупли,обични??? До сега како си се греел,колку си трошел,зошто си се решил на промена?? Се е ова битно!
Плус буџетов? Прво беше 20к па 25к,па сега 30к.Знаеш колку мења тоа?

Ti stegni gaz i malce zacitaj po temava a paralelno i razguglaj ne samo cekaj nekoj nesto da ti kaze. Imas eden zamjak @SpiderWeb toj mozi da ti pomogni so informacii kako od Lerin da donesis zasto za vas tamu toa e super blagodet...
Арно кажа,а за тоа у Лерин таму на рати не даваат!

Член од
29 декември 2018
Мислења
14
Поени од реакции
8
Prozori obicni, nadvoresna vrata nova, na jug mi e cel stan, se greev so pecka i plakam 4000den 3500den tuka negde prosek vo najladnite meseci no so e najvazno ne sme stopleni, osven ako ja gusnis peckata :), po preporaka na dva drugari vo mojata zgrada koj stavija klima i se zadovolni, edniot ima gree mislam 3.5 drugiot gorenje 5.5 na sever e toj,
maksimum 30k bi mozel da odvojam.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.971
Поени од реакции
11.272
Prozori obicni, nadvoresna vrata nova, na jug mi e cel stan, se greev so pecka i plakam 4000den 3500den tuka negde prosek vo najladnite meseci no so e najvazno ne sme stopleni, osven ako ja gusnis peckata :), po preporaka na dva drugari vo mojata zgrada koj stavija klima i se zadovolni, edniot ima gree mislam 3.5 drugiot gorenje 5.5 na sever e toj,
Е сега друже слушај ваму паталец ;)
Да си викнеш мајстор да ти провери кој греач ти е цркнат,и да го смениш за илјадарче! Претпоставувам печката е барем четворка? А ако таа не те згрее,да бегаш од клима како од ѓавол!
Ни тундра ни аери ни ломо нема да те згреат.А ако мислиш сметките со клима ќе ти бидат помали,гадно се лажеш ;)
Толку имам да кажам

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
gi proveriv greacite se vo red, cetvorka da, pa pomali smetki plakaat eve drugarite dvata i plus kade kade potoplo e kaj niv, vo ista zgrada sme
ako imas prijateli kako tvojata situacija/stan ondak kopiraj od kaj niv ako se zadovolni:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
14 август 2018
Мислења
4.971
Поени од реакции
11.272
gi proveriv greacite se vo red, cetvorka da, pa pomali smetki plakaat eve drugarite dvata i plus kade kade potoplo e kaj niv, vo ista zgrada sme
Прво @dzodza8 ти немаш тогаш проблем со греењето,туку со топлинските загуби.Види пост на @mdeni

A @Simonkud муабетов е исто ама ете не е исто.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Proveri si gi prozorite , pronajdi post od @mdeni imase pishano detalno kolku e bitna izolacijata posebno ako imash toplotni zagubi preku prozorite. Pisha stan na prizemje to e mn bitno.Znaci nemash toploten izvor odozdola kako tvoite drugari vo ista zgrada. Kaj niv toj pod niv dosta pomaga pri zagrevanje. Mnogu tesko e izbor za sebe na klima ne pa za drug.

Kajgana Shop

На врв Bottom