Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 95595

Гостин
Не, ако не ти смета звукот!
Ne mi smeta. Deka e poladno denovive, sakam ednata klima vo dnevna da ja stavam na 4ka izduv, taa shto duva nakaj hodnikot. Edna nedela taka da ja rabotam, duri ne si zamine sestra mi pa da nema potreba so otvoreni vrati da gream. So najjak izduv, podobar efekt ke dobijan, izduvot na nikoj nema da mu smeta, ne duva nakaj lugje, a na buchavata voopshto ne obrnuvame vnimanie, ne ni smeta na nikoj.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
20181208_084417.jpg I kolku vi vlecat na minusni t klimite?Kaj mene od 700w do 1200w.Potrosuvacka za poslednite 4 dena prosek 660w so toa sto navecer ja uklucuvam i klimava vo detska soba koja trosi okolu 4kw od vecer .Vkupno za 4 dena poyrosuvacka od 2 klimi 80 kw za 74m2 prosek 825w sto e fenomenalno barem za mene.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Моментално сабајлево беше 1020w. Сега падна на 940w изгледа се затопли надвор.

Сабајле излегов да фрлам ѓубре и смрди корне надвор нормално. Ладно грч. Гледам 1020w. Онака си се фасцинирав... да бевме сега на котелот/панелки којзнае колку ќе цицаа. А клима прави дома бања со 1 kw. Стварно да се чудиш колку пари летнале во ветрот низ годините. А сите сме имале клими низ домовиве. Ама кој да ги упали да греат. Еве по улицава ѕиркам сите перки стојат. Никој не упалил клима денес. А чури ли чури од оџак.

Незнаат луѓето. Дел незнаат, дел не веруваат. Еден киловат човече. Па и два да се. Смешно е тоа колку е малце. Сите сме со 24kw котли, со 5х2kw панелки, со цевки, со свашта. За џабе.

Стисни копче изаџе куварица.

D

Deleted member 95595

Гостин
Моментално сабајлево беше 1020w. Сега падна на 940w изгледа се затопли надвор.

Сабајле излегов да фрлам ѓубре и смрди корне надвор нормално. Ладно грч. Гледам 1020w. Онака си се фасцинирав... да бевме сега на котелот/панелки којзнае колку ќе цицаа. А клима прави дома бања со 1 kw. Стварно да се чудиш колку пари летнале во ветрот низ годините. А сите сме имале клими низ домовиве. Ама кој да ги упали да греат. Еве по улицава ѕиркам сите перки стојат. Никој не упалил клима денес. А чури ли чури од оџак.

Незнаат луѓето. Дел незнаат, дел не веруваат. Еден киловат човече. Па и два да се. Смешно е тоа колку е малце. Сите сме со 24kw котли, со 5х2kw панелки, со цевки, со свашта. За џабе.

Стисни копче изаџе куварица.
Jas pa deka snoshti prv pat vidov potroshuvachka 950/960W na klimava, si rekov neshto zabegala, a gledam i ti i Alekso slichni potroshuvachki postirate znachi sosema normalno si e toa. Merach imam samo na ednava klima, za drugite dve ne znam. Sega mnogu toplo mi beshe doma, 23,5 stepeni kaj glavata od bebeto mi stigna pa namaliv dva stepeni na klimive vo dnevna i sega i na 24 se namesteni i eve ja WNot vo momentov 273W troshi.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Haier Tundra 18 од 09:00 вчера до 09:00 денес 22 киловати потрошени. Постојано на 24 пуштена со втор степен на издув од три, само ноќта од 01:00 до 05:00 е на quiet mode. Еве сега си крцка од 750 - 1020. Вака излегува дека отприлика сите клими се тука негде со потрошувачка кога е ладно. Многу зависи која температура се сетира, моја проценка е да сетирам температура 22 би трошела 4кв или 500 денари помалку дневно, но не се исплаќа за толку мала сума да се мрзни.

Друга битна работа е доколку продолжи со вакво темпо уште долго нема да знам што значи дефрост. Останува да се покажи уште на -15 и да се заокружи добрата инвестиција.

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Ова се резултатите од анкетата:
https://docs.google.com/forms/d/1Xl4MKKQpTvRY6xjfpXBCZcngHsQeZkyxr4MNkwWwKiY/viewanalytics

И да ви напоменам, од принцип GREE да не купувате. Се обидоја одредени членови на форумов (вработени во Gree) да пуштат некаде 15 гласања лажни, пример најдобар бренд Gree, најисплатлив Gree и се одбрано натаму Gree... Ќе ги прашам јавно, не ви е срам? Друго, подобри сте од Panasonic? Форумов служи да им се помогне на поединци со реални искуства од членовите на форумов, не некој да тера бизнис да манипулира овде со еден куп народ за 200еур плата што ја зема од Gree, срамота!
Ако има модератори на форумов, предлагам сите да се организирате и да ги посочите и да бидат банирани!
Бугарски воз м?:D:D

Член од
17 март 2017
Мислења
93
Поени од реакции
176
Проста математика и манипулација во м2 :).... на Даикинот кјарот е 2.000, на Мидеата е 4.000ден....Мидеата е одма подобра "и препорачана од комшики" како во м2 така и во Kw od Daikonot нели, и уште 12ка ? :)
Прегледај го приврзокот 200764[DOUBLEPOST=1544224979][/DOUBLEPOST]Nakako LG ne gi spomnavte u Anketava...slabo procentot ? :)
Eve nasiot clen od severniot sosed imal iskustvo so LG za koj veli deka e bivsi Goldstar.
Goldstar za denes e kako na nekoj da mu kazes Levis501 i ke te gleeda ko tele ama ipak postarive generacii ke se prisetat na toj Brend.
...@Jozza imao si LG i znamo da te te nervirala.....mozes da pojasnis sto te to nervirala ta LG?
Прегледај го приврзокот 200776
Nikako nije pamtila položaj krilaca u grejanju. Svako paljenje morao sam opet da podešavam krilca. A sama kultura rada ista kao kod Vox klime, samo za više para. Ne kažem da nije grejala, ali to isto može za manje para. E sad, ja sam imao LG pre 10god, do sada su se možda i popravili, ali a nisam hteo da eksperimentišem. Ukratko, sad na poslu imam Daikin, u kući Fujitsu, kod mojih Fujitsu i Vox, i sve rade OK, tj pamte položaj krilaca.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Nikako nije pamtila položaj krilaca u grejanju. Svako paljenje morao sam opet da podešavam krilca. A sama kultura rada ista kao kod Vox klime, samo za više para. Ne kažem da nije grejala, ali to isto može za manje para. E sad, ja sam imao LG pre 10god, do sada su se možda i popravili, ali a nisam hteo da eksperimentišem. Ukratko, sad na poslu imam Daikin, u kući Fujitsu, kod mojih Fujitsu i Vox, i sve rade OK, tj pamte položaj krilaca.

Имаат, како немаат...!? Десет години е многу за LG, а камо ли 30! Ако немаат, што би барал овој преубав хиперинвертер на LG во енергетска класа оценет од Eurovent со А+++/А+++ во друштво со најдобри инветтери od 4-5kW оценет како втор најдобар....??? Или ајде меѓу најдобрите! Имаат исто така модел и меѓу 10 најдобри во класа од 3-4kW.... ѕирнав на Eurovent глава боли (како и цената)...но и за него вели TOL -10, добро според Accu годинава ќе можел и кај нас...:P инаку ќе играл чочек на -15 и пониско! (као да не може!?)
Па и на темава колку видов имаше 2-3ца задоволни од LG, особено од оној со Twin Rotary Compresor....LG Inverter AC uses Dual rotary compressor which has twin Rotors...
upload_2018-12-8_17-22-2.png

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Имаат, како немаат...!? Десет години е многу за LG, а камо ли 30! Ако немаат, што би барал овој преубав хиперинвертер на LG оценет со А+++/А+++ во друштво со најдобри инветтери во класа 4-5kW оценет како втор најдобар....??? Или ајде меѓу најдобрите! Имаат исто така модел и меѓу 10 најдобри во класа од 3-4kW.... ѕирнав на Eurovent глава боли (како и цената)...но и за него вели TOL -10, добро според Accu годинава ќе можел...:P ќе играл чочек на -15!
Но колку видов и на темава имаше 2-3ца задоволни од LG, особено од оној со Twin Rotary Compresor....LG Inverter AC uses Dual rotary compressor which has twin Rotors...
Прегледај го приврзокот 200815
Toa sto e do -10°C neznacu deka nema odlicno da topli i na -15 ili -20°C mnogu od klimite sto se deklarirani do -15°C odlicno Great i na poniski temperaturi.
E Sega sto im znaci toa -10°C na LG i zosto skoro site modeli im se do -10°C toa neznam ama znam deka LG inverter odlicno Great i na poniski temperaturi od -10°C.

Член од
17 март 2017
Мислења
93
Поени од реакции
176
Sa twin-rotor kompresorom nema greške. Strelac je citirao moj kasniji odgovor na pitanje jednog korisnika foruma koju klimu da kupi za budžet do max 500eur, i dcoumio se između LG, Midea Mission i još neke klime. Za cene koje je naveo, LG nema šta da traži. LG ima dobre i skupe klime, a niža klasa im je preskupa za ono što nudi. Midea Mission 12 ima da se kupi za 400eur, a za 500eur ima Daikin ili Fujitsu. Proverene modele koji provereno dobro greju.

Kajgana Shop

На врв Bottom