Најекономично греење и ладење

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.498
Поени од реакции
11.460
Искрено јас се мислам за хансолот...
мисли се твое право
Ломото е декларирано до 35м2, ама хартија трпи се нели ама сепак 20м2 мислам без проблем ке ги грееш
така да ако сакаш да идеш на проверено иди на јапонско барем ке знаеш зашо е поскапо

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
Дечки,
Да ве замолам за мислење, денес гледав модели (Сетек, Грее и Нептун)
Следниве ми ги понудија како супер модели..

Панасоникот
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=68061

ЛЏто
https://neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3

И во Гри го гледав Хансолот
https://klimi.mk/product.php?id=264

Што мислите во таа ценовна група што е најдобро ?
Или понудете некој модел..

За 20м2 идеално би било да одбереш клима 12000BTU со економичен компресор (висок COP) кој има минимална моќност <= 200wat. За постигнување температура било која ќе успее да постигне, битно е на одржување да има минимална потрошувачка.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Murto, me interesira sega mene, bez trolanje, najiskreno te prashuvam, koi drugi vidovi na greenje ti gi poznavas? Ili eve, na koj vid ti konkretno misleshe koga go prasha na Klima Ured?
Korekten momak si ti,ne go ni svakam kako trolanje.
Eve ti odgovori advokatot moj za nekoi "nekonvencionalni" nacini
So geotetmalni pumpi, so solarni kolektori (delumno ili celosno greenje),so fotovoltaicni paneli, centralna klimatizacija itn. Bilo koj drug nacin osven inverterive,neka izleze so brojka... trosev x m3 drva ili x kw struja,a sega trosam y kw za struja. Naslovot e najekonomicno, a ne inverteri.
Prodale konj,kupile fico,i vikaat vozime maybach sega. A sto e najkomicno,nivnite doma uste se na konj,ama super e da gi vregame tie sto nemaat ni za konj
Za da bide najekonomicno,treba da go sporedis so nesto neli? Pa makar i so na strina ti klimata ☺

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Abe prijateli sto e ekonomicno zavisi od situacija do situacija.

Ako gradis nova kuka najekonomicno ti e ekstra izolacija. +10cm stiropor na 200m2 koklu sto e nekoja prosecna povrsina na fasada, bi te kostalo +1000 eur, kukata ja nosis skoro do nivo na pasivna, taka da ne ti ni treba klasicno greenje. Normalno ova e poednostavuvanje na rabotite no koga imas mnogu mala potreba od energija i toa vo eden ili dva meseci 99% od rabotata e zavrsena.

E sega zamisli deka ima kuka od 100m2 so parno na drva i klasicni radijatori na 70 stepeni. Kaj ovoj slucaj e ludost da se prefrla na toplotna pumpa. Kaj sto ke treba da plati 5-6 iljadi evra, za topolotnata pumpa, ke treba i da plati za promena na radijatorite na fenkojeri. Duri i da odberi visoko temperaturna pumpa, eve koja bi se greela vodata na 70 stepeni COP kaj niv e 2, no eve da zemime deka e 3.

Energijata od drvoto e priblizno 3 pati poevtina od energijata od strujata, taka da zasteda nema da ima da ja povrati investicijata od 5-6 iljadi, a da ne pravime matematiki za oportuniteten trosok i sl. Isti slucaj e i da mesti klimi vo sekoja soba.

No ako nema nikakov sistem togas investicijata e priblizno ista, potrosuvackata ke bide identicna, taka da prednosta kaj klimite e sto ke moze da investira soba po soba, i e mozebi najisplatliva opcija.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кај стара куќа најефтина инвестиција и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

Ако има пристап на таванот да се нареди изолација тоа е 1000 еур максимум.

После да се стави 5мм изолација под сите теписи и теписони ова околу 500еур максимум.

И по две клими на секој спрат. Тоа е 1300еур по спрат.

Немора одма. Може по ред. Првата година ПВЦ. Сами ќе се исплатат прозорите од првата година греење. Па наредна година по една клима на секој спрат. Пак сами ќе се исплатат климите од една зима. Па наредна година буџет клима и изолации, пак сами ќе се исплатат низ две години.

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Кај стар куќа најефтина инвестицоја и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

После да се стави 5мм изолација под сите теписи и теписони ова околу 500еур максимум.

Немора одма. Може по ред. Првата година ПВЦ. Сами ќе се исплатат прозорите од првата година греење. Па наредна година по една клима на секој спрат. Пак сами ќе се исплатат климите од една зима. Па наредна година буџет клима и изолации, пак сами ќе се исплатат низ две години.
Kamena volna kosta 900 den za 18m2 5ka. Brojkata sto si ja dal 1000 eur mislam e previsoka,osven ako ne stavis 70cm izolacija na krovot. A i ako e ramen tavanot mozes postepeno da si dokupuvas kolku sto si vo moznost

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Така е, ставив некои максимални проекции намерно. Јас со 500еур завршив работа за изолација на кровот. Ама ете уште 500 ако треба да се достави гипскартон и останати пропратни ствари на таванот.

D

Deleted member 95595

Гостин
Korekten momak si ti,ne go ni svakam kako trolanje.
Eve ti odgovori advokatot moj za nekoi "nekonvencionalni" nacini
So geotetmalni pumpi, so solarni kolektori (delumno ili celosno greenje),so fotovoltaicni paneli, centralna klimatizacija itn. Bilo koj drug nacin osven inverterive,neka izleze so brojka... trosev x m3 drva ili x kw struja,a sega trosam y kw za struja. Naslovot e najekonomicno, a ne inverteri.
Prodale konj,kupile fico,i vikaat vozime maybach sega. A sto e najkomicno,nivnite doma uste se na konj,ama super e da gi vregame tie sto nemaat ni za konj
Za da bide najekonomicno,treba da go sporedis so nesto neli? Pa makar i so na strina ti klimata ☺
Jas koga se odlucuvav na shto da se gream, covekot shto mi gi prodade inverterite, koga prv pat dojde doma, me sedna i muabetot go pocna "Ajde da odime na sistem na eliminacija, za da vidime tebe shto najmnogu ke ti odgovara." Na kraj, muabetot se svede, i od negova strana, deka najevtino greenje e toplotna pumpa Vozduh-Voda pa potoa multi-split pa parno na peleti, no ne parno samo za edniot sprat na koj shto jas ziveam, nego samo ako se odluchat i moite da go povrzat i nivniot sprat i da stavime industriski kotel, i toa vo podrum ili nadvor vo dvorot vo mojot slucaj, bidejki imam dupka bash izmislena kako za taa rabota. Mi kaza nikako da ne stavam kotel vo mestoto kade ziveam od povekje pricini, povekjeto zdravstveni. Bidejki moite ne bea spremni da investiraat, taa opcija otpadna. Toplotnata pumpa Vozduh-Voda, iako mi kaza deka e najekonomicnata varijanta, vo mojot slucaj ne odgovarashe bidejki spratot moj e zavrshen sprat, i ne ke mozev na podno greenje da go povrzam sistemot, a toj sistem najdobro funkcioniral oovrzan na podno greenje. Moze da se napravi i bez podno greenje no treba da se kupuva dopolnitelen eden element narecen "buffer." Bez razlika na se, ovaa varijanta e najekonomicna no e mnogu skapa taka da ne moze sekoj da si ja dozvoli (jas nemozev). Taka na kraj ostana ostana multi-splitot kako najsolidna opcija, no posle podolgo istrazuvanje uvidov deka podobro e posebni edinici da stavam mesto multi split, deka multi splitot go plakas mnogu skapo najmnogu radi estetski da izgleda celata rabota, da ne ti e kukjata ili stanot so nadvoredhni edinici, no bidejki jas imav/m mesto da zakacvam nadvoreshni edinici, se odluchiv da ne stavam multi split a i samo nadvoreshnata koshtashe 2500€.

Inace, covekov imashe polno smetki za struja slikani vo telefonot od zadovolni klienti koi imale staveno multi-split i mi davashe mnogu preporaki od negovi klienti da odam i da razgovaram so niv. Jas otidov samo kaj eden klient negov bidejki ispadna deka mi e kolega, mi pokazuvashe smetki, so zena mu, prezadovolni, 4 cleno smejstvo, kukja so tri vnatreshni 2* 3,5kw i edna parapetna 5,5kw Toshiba i najskapa smetka za struja shto mi pokazaa beshe 7500 denari za Januari 2017 so toa shto imaat dve deca i redovno koristat mashina za perenje alishta, sushara, mashina za mienje pajnci.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Кај стара куќа најефтина инвестиција и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.
I ova e mnogu relativna rabota. Kolku stara dograma e dostatno stara za zamena i za zasteda?
Ako dogramata e 10-15 stara, togas nema nikakva sansa da ja povratis investicija barem ne vo prvite 5 godini. Zosto?
Dograma stara 15-tina godini, najverijatno e so termopan staklo so 8-10mm prostor izmegu staklata. Toplosprovodlivosta kaj vakov prozor e okolku 3W 1m2 na 1 stepen razlika. Ako ja zamenis so normalen PVC prozor koj kosta 100 eur ke zastedis okolku 1,5W na 1m2.
So nekoja gruba matematika za 1 sezona ke zastedis okolku 55KW. Ako se grees na drva, 1KW e okolku 1.5 denari, so sto bi zastetil 82.5 denari. eve da receme 100 den. Investicijata od 6200 denari nema da ja vratis nikogas.

Dokolku dogramata ne e smeneta vo poslednite 50 godini, i se grees na struja (paneli, kvarcni pecki i sl) togas potpolno se slozuvam so tebe deka investicijata se vraka za 1 godina.

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Дечки,
Да ве замолам за мислење, денес гледав модели (Сетек, Грее и Нептун)
Следниве ми ги понудија како супер модели..

Панасоникот
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=68061

ЛЏто
https://neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3

И во Гри го гледав Хансолот
https://klimi.mk/product.php?id=264

Што мислите во таа ценовна група што е најдобро ?
Или понудете некој модел..
Ако се гледа објективно од сите три понудени модели Хансолот е без конкуренција. Од тие три модели моја препорака е : Грее Хансол.
Сепак доколку сакаш пообјективно мислење од поупатените треба да дадеш податоци за каков простор планираш да набавиш клима уред-инвертер. ( површина, изололација, изложеност, катност, и сл.).

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
I ova e mnogu relativna rabota. Kolku stara dograma e dostatno stara za zamena i za zasteda?
Ako dogramata e 10-15 stara, togas nema nikakva sansa da ja povratis investicija barem ne vo prvite 5 godini. Zosto?
Dograma stara 15-tina godini, najverijatno e so termopan staklo so 8-10mm prostor izmegu staklata. Toplosprovodlivosta kaj vakov prozor e okolku 3W 1m2 na 1 stepen razlika. Ako ja zamenis so normalen PVC prozor koj kosta 100 eur ke zastedis okolku 1,5W na 1m2.
So nekoja gruba matematika za 1 sezona ke zastedis okolku 55KW. Ako se grees na drva, 1KW e okolku 1.5 denari, so sto bi zastetil 82.5 denari. eve da receme 100 den. Investicijata od 6200 denari nema da ja vratis nikogas.

Dokolku dogramata ne e smeneta vo poslednite 50 godini, i se grees na struja (paneli, kvarcni pecki i sl) togas potpolno se slozuvam so tebe deka investicijata se vraka za 1 godina.
Неточно. Не зборуваме за термоспроводливост! Туку за дихтување на прозорот со рамката. И старите прозори со две стакла и 20цм воздух меѓу стаклата се сосема добри ако ги запечатиш комплетно со силикон. Значи само за дихтување дискутирам. Не сме стигнале до термоспроводливост воопшто!

Понатаму 10-15 години стара куќа, не е баш стара. Не сме ние америка па да се рушат куќите секои 15 минути. Кај нас стара куќа е 30+ години стара. А просек може да е длабоко над 40 години. Тие куќи имаат многу слаби прозорци, многу слабо дихтување, иако термоспроводливоста на прозорот како прозор е пристојна.

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420

Каде може да се купи изолација за под теписи и колку чини?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ако се гледа објективно од сите три понудени модели Хансолот е без конкуренција. Од тие три модели моја препорака е : Грее Хансол.
Сепак доколку сакаш пообјективно мислење од поупатените треба да дадеш податоци за каков простор планираш да набавиш клима уред-инвертер. ( површина, изололација, изложеност, катност, и сл.).
А да го споредеше сo ASYG 35 LLC, кој бтв е иста цена со Хансолот во Хидросет (иако доста поевтин во соседството)!?... Проработе ли кај тебе LLCE-to или сте само на LUCA, кој е несомнено врвен модел и веројатно си врши работа беспрекорно!? Но имаш ли мислење за помалиот (и послаб) брат на LUCA од семејството Fujitsu!? Не мислиш дека за 20тина кв е подобар избор LLCE од Хансол?... прашува Џио, за греење на дневна од 20 квадрати ако добро разбрав со PVC столарија!? Веројатно и 09ка од Fuji би му вршела работа, но не боли глава од 1kW повеќе, особено и поради тоа што како рече тој северна страна е (прилично ладна просторија)!?

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886

Kajgana Shop

На врв Bottom