Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Прозорите какви се?

Над собата има стан? Изолиран кров?

Под собата стан? Или гаража?
Стан..20 квадрати дневна..пвц дограма...северна страна е собата..прилично е ладна..

Jas jasno te prasav tebe, eve pak ke prasam, osven greenje na drva,so panelki, i inverter klimi, KOI OSTANATI NACINI NA GREENJE ZNAES TI, ZA DA ISKACAS SO TVRDENJA DEKA SO INVERTERI E NAJEVTINO?

Murto, me interesira sega mene, bez trolanje, najiskreno te prashuvam, koi drugi vidovi na greenje ti gi poznavas? Ili eve, na koj vid ti konkretno misleshe koga go prasha na Klima Ured?

Murto, me interesira sega mene, bez trolanje, najiskreno te prashuvam, koi drugi vidovi na greenje ti gi poznavas? Ili eve, na koj vid ti konkretno misleshe koga go prasha na Klima Ured?
pregoreno ulje, plasticni sisinja i gumi, otpadni iverici, otpaden tekstil i sl. Pri site ovie nacini na ogrevanje ke projdes so pomalce od 1000ce mesecno a ce se grees ko u sauna.
:D

Искрено јас се мислам за хансолот...

мисли се твое право
Ломото е декларирано до 35м2, ама хартија трпи се нели ама сепак 20м2 мислам без проблем ке ги грееш
така да ако сакаш да идеш на проверено иди на јапонско барем ке знаеш зашо е поскапо

Sent from my iPhone using Tapatalk

Дечки,
Да ве замолам за мислење, денес гледав модели (Сетек, Грее и Нептун)
Следниве ми ги понудија како супер модели..

Панасоникот
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=68061

ЛЏто
https://neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3

И во Гри го гледав Хансолот
https://klimi.mk/product.php?id=264

Што мислите во таа ценовна група што е најдобро ?
Или понудете некој модел..

За 20м2 идеално би било да одбереш клима 12000BTU со економичен компресор (висок COP) кој има минимална моќност <= 200wat. За постигнување температура било која ќе успее да постигне, битно е на одржување да има минимална потрошувачка.

Korekten momak si ti,ne go ni svakam kako trolanje.
Eve ti odgovori advokatot moj za nekoi "nekonvencionalni" nacini
So geotetmalni pumpi, so solarni kolektori (delumno ili celosno greenje),so fotovoltaicni paneli, centralna klimatizacija itn. Bilo koj drug nacin osven inverterive,neka izleze so brojka... trosev x m3 drva ili x kw struja,a sega trosam y kw za struja. Naslovot e najekonomicno, a ne inverteri.
Prodale konj,kupile fico,i vikaat vozime maybach sega. A sto e najkomicno,nivnite doma uste se na konj,ama super e da gi vregame tie sto nemaat ni za konj
Za da bide najekonomicno,treba da go sporedis so nesto neli? Pa makar i so na strina ti klimata ☺

Abe prijateli sto e ekonomicno zavisi od situacija do situacija.

Ako gradis nova kuka najekonomicno ti e ekstra izolacija. +10cm stiropor na 200m2 koklu sto e nekoja prosecna povrsina na fasada, bi te kostalo +1000 eur, kukata ja nosis skoro do nivo na pasivna, taka da ne ti ni treba klasicno greenje. Normalno ova e poednostavuvanje na rabotite no koga imas mnogu mala potreba od energija i toa vo eden ili dva meseci 99% od rabotata e zavrsena.

E sega zamisli deka ima kuka od 100m2 so parno na drva i klasicni radijatori na 70 stepeni. Kaj ovoj slucaj e ludost da se prefrla na toplotna pumpa. Kaj sto ke treba da plati 5-6 iljadi evra, za topolotnata pumpa, ke treba i da plati za promena na radijatorite na fenkojeri. Duri i da odberi visoko temperaturna pumpa, eve koja bi se greela vodata na 70 stepeni COP kaj niv e 2, no eve da zemime deka e 3.

Energijata od drvoto e priblizno 3 pati poevtina od energijata od strujata, taka da zasteda nema da ima da ja povrati investicijata od 5-6 iljadi, a da ne pravime matematiki za oportuniteten trosok i sl. Isti slucaj e i da mesti klimi vo sekoja soba.

No ako nema nikakov sistem togas investicijata e priblizno ista, potrosuvackata ke bide identicna, taka da prednosta kaj klimite e sto ke moze da investira soba po soba, i e mozebi najisplatliva opcija.

Кај стара куќа најефтина инвестиција и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

Ако има пристап на таванот да се нареди изолација тоа е 1000 еур максимум.

После да се стави 5мм изолација под сите теписи и теписони ова околу 500еур максимум.

И по две клими на секој спрат. Тоа е 1300еур по спрат.

Немора одма. Може по ред. Првата година ПВЦ. Сами ќе се исплатат прозорите од првата година греење. Па наредна година по една клима на секој спрат. Пак сами ќе се исплатат климите од една зима. Па наредна година буџет клима и изолации, пак сами ќе се исплатат низ две години.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom