- Член од
- 2 март 2017
- Мислења
- 1.396
- Поени од реакции
- 441
Neznam zosto me spomnuvas no ajde ke ti odgovoramПрегледај го приврзокот 184016 Ова е потрошувачката на електрична енергија на Грее Хансол -20 за период од 17.12 до 18.01. Вкупно 516кв за 32дена...Просек некаде 0.67кв/ч..Да повторам за оние што не читаат целосно и не бараат стари постови, греам 31м2 (дневна кујна трпезарија отворен простор) во спрат од семејна куќа со надворешна изолација стиропор, внатрешно пвц Рехау Генео 6коморни со 3стакла, горе на таван плоча само и неизолирано поткровје(тавански отворен простор)над мене(најголемите загуби се овде), температурата 22денски навечер 21 со ајфил, во просторот температура од 22до23.5 степени...Без да навлегувам дали е малце или многу(лани истото време беше многу повеќе кој сака можи да види) ова е мое корисничко искуство и јас сум задоволен од уредот кој го користам...Мислам дека ваквите искуства злато вредат, а не кавгите што постојано се случуваат кој има "поголем" или дали еден бренд било кинески или јапонски е подобар...Видеа снимани од неколку сек.. @Angel c&h каде климата троши 320вати не се веродостојни и јас можам да снимам каде што хансолот троши 109 вати и тоа многу повеќе време, и што ќе значи тоа дека е подобар дека грее се супер??? Потрошувачката можеме да ја мериме на месечно ниво или на цела сезона(ќе поставам и колку потрошила на крајот од сезоната) и тоа сепак зависи колкав простор грееме дома на која температура(да греам повисока како некој сигурно ќе потроши повеќе мене ми е сосема доволна температурата) какви загуби имаме во зависност од надворешната температура..Греам толку кавдрати и толкава сметка за струја имам не ме интересира, секој има различни потрошувачи дома од обични светилки до болјер или сушара и секој ги користи различно...Климе @Klima ured во најскоро време да си набави мерач на потрошувачка и да споделува вакви искуства а не да дава совети за твин или обични компресори(а поим да нема што се истите) или да дава совети од за клима уреди врз основа на подаоци на една страна која најлесно може да се најде на интернет...Климе го споменувам ама има многу Климевци..кои можат да доведат нов корисник во заблуда...Ние не сме продавачи(јас не сум) па да делиме совети и вршиме продажба, можиме да споделиме искуства и врз база на тие искуства самите нови побарувачи да си донесат заклучок...Секако има и поискусни членови кои даваат совети(големина на единицата количество на фреон, големина на изменувач,вид големина на компресор),упатсва (податоци од еуровент и user manuals)и за другите уреди и кои се итекако корисни при набавката на нов уред, но има и нови поднаучени Климевци кои го прават истото, па сето тоа станува каша попара...Апел секој да си го знае своето место, да се престане со мерењето на кој му поголем( без да знае со што да се измери со метро или со шубле и да се престане со кавгите за да ја вратиме темата на свое место, да се вратат Климе и Климевците на свое место...
Merac nemam i ne sakam da kupam a za smetkata minatiot mesec smetkata mi bese okolu 3.800den tuka ne e samo klimata normalno golem bojler na evtina mal bojler vo kujna postojano vklucen masina za alista navecer na evtina gotvenje koga na plin koga na struja zavisi koga ima bocata plin na plin koga ne na stuja taka da meracot ne mi e potreben smetkata e bitna od tempeaturata i od potrosucackata na klimata sum zadovolen taka da iskreno poseben merac za klimata ne mi e potreben.