Најекономично греење (затоплување)

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Klima oblozena so kebe, epten jaka tehnologija..... Hahahaha :lolzz::lolzz:
gostite sto ke dojdat na prv pogled ke recat vidi go domakinot zvucnikot kaj go zakalcil gore, mislis all in one surround...
Автоматски споено мислење:

Ne omalovazuvaj odma citaj malku poubavo sto se ima modelov i noviteti i najdi nesto slicno na pazarov, ne isto barem priblizno slicno. Informiraj se prvo pa posle tropaj.
iskreno prosecni performansi osven sto vinamanie na dizajn ima dobieno od fabrika, i da filtri ima ama nema zamena za poseben filter za vozduh klimata napraven samo za taa namena.
 
Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.628
Поени од реакции
10.296
Klima oblozena so kebe, epten jaka tehnologija..... Hahahaha :lolzz::lolzz:
Ви ги разбирам фрустрациите дека во џебот ви брцаат со новиве модели... Јасно како ден.
Цел месец пеевте во хор со затнати уши:јамболија,јамболија,јамболија! Кога Златко ви покажа зошто ЛН-от е толку пари.
Сега гледам нова песна сте вежбале- "Ќебе"
Се надевам и кореографија ќе извадите ;)
КУД Грее
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.862
Поени од реакции
7.714
Јас сум сигурен дека за неколку години ќе го ископираат ова кога нема веќе да биде во мода.
Исто како што направија со двостепениот, двоцичиндричен, дворотациски и што ли уште двоне компресор од кого сите се откажаа.
 
Член од
1 април 2019
Мислења
63
Поени од реакции
173
Momci izgleda da nemate vreme da malo pomognete starijem clanu 60+ :)

Trazio sam nekog majstora da pregleda 2 klime Muse 12 u Kumanovu. Jer cudno rade. Zet koji je u inostranstvu kaze da je sve ok sa klimama, mada ja mislim da nije.

Kupljene su pocetkom zime, kada su zet i moja cerka kupili i novi stan. Mozda ja malo preterujem, jer mi to mozda i profesionalna deformacija, elektro inzenjer sam po struci, a imam podosta iskustva sa toplotnim pumpama malog kapaciteta. Mozda se nesto promenilo u termodinamici od kada sam diplomirao osamdesetih godina u Beogradu, ali je cinjenica da je ipak nesto cudno :)

Klime jednostavno ne umeju da se snadju sa grejanjem, prave velike oscilacije u temperaturi, gase se, cini mi se prerano, tj ne umeju da smanje kapacitet, greju sad na ovim spoljnim temperaturama za moj pojam prilicno bespotrebno jako, sa velikim kapacitetom itd itd.

Pa sam mislio da neko dodje, platio bih sve normalno, da pregledamo uredjaje.

Ili ako Vi mozete ovde da me posavetujete o cemu se radi ?

Hvala

PS: Zvao sam jutros servis koji je namestao klime, ono sto su mi rekli nema blage veze, kao da sam pricao sa nekim ko se uopste ne bavi frigo mehanikom i klimatizacijom.
Автоматски споено мислење:

Imam utisak da je ili nesto hardverski zeznuto, ili je mozda algoritam po kome rade klime los. Nesto od ta 2 je sigurno. Koliko vidim po cevima, gasa ima, cini mi se da je i montaza pravilno uradjena.
Obe klime su u prostoru od po 30+ m2, greju ukupno oko 70m2.
Nemam nikakav vatmetar da vidim koliko trose, ali smatram na osnovu veoma toplog vazduha koji izduvavaju pre nego se iskljuce, da se one gase na veoma visokim kapacitetima. Ne razumem zasto ? Vidi se da imaju snagu, to je ocigledno, ali mi se njihov rad uopste ne svidja.
Provericu i to ovih dana, samo da nadjem merace.
Mozete li da mi napisete koji se kompresor ugradjuje u njih i da mi posaljete neki link gde bi mogao da vidim detaljno specifikaciju kompresora ?

PS jos jednom: Izvinjavam se sto pisem komsijski srpski, znam i makedonski podosta, ali ne tako dobro, pa bi bilo smesno svima Vama kada bi pokusavao :)
Taka rabotat Gree klimite. Ne moduliraat dobro. Ke spustat do 500w/h i koga ke postignat zadadena temperatura ke isklucat. Vikaat taka se podeseni da duvaat stalno toplo. Ima tuka Gree prodavaci i korisnici moze ke kazat nesto poveke.
 
Член од
29 август 2019
Мислења
1.188
Поени од реакции
2.862
Случајно ми излезе видевцево и ме зачуди...
Очигледно Мицу има модел што ја јаде Уруру Сарара на Даикин.... ама си го крие во Јапан и не го дава на остаток од свет :)

 
Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Јас сум сигурен дека за неколку години ќе го ископираат ова кога нема веќе да биде во мода.
Исто како што направија со двостепениот, двоцичиндричен, дворотациски и што ли уште двоне компресор од кого сите се откажаа.
A zamisli imaat duri i tricilindricen kompresor pred nekoja godina go izvadija.....i sea so praime
 
Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
423
Taka rabotat Gree klimite. Ne moduliraat dobro. Ke spustat do 500w/h i koga ke postignat zadadena temperatura ke isklucat. Vikaat taka se podeseni da duvaat stalno toplo. Ima tuka Gree prodavaci i korisnici moze ke kazat nesto poveke.
Така работат одредени модели на Грее не сите,така е и кај другите брендови. Кај Грее Хансол пред помалку од месец беше напишано дека спушта и до 95вати.
20210224_115911.jpg
Ломо регулар кај нас LCLH.
 
Член од
9 октомври 2008
Мислења
5
Поени од реакции
5
Никој не може точно да каже без да ги знае топлинските загуби, може само да се претпоставува. Провери просечна температура за последните 20 години во Струмица и ќе видиш дали и колку денови ќе ти треба догревање но може и воооппшто да не ти треба.

Јас би одел со 18ка во дневната и 12ки или 9ки во помалите соби во зависност колку се топлинските загуби.За да не погрешиш па да се каеш немој се одеднаш да купиш, земи ја прво 18ката во дневна, користи ја неколку дена и види како и колку загрева па според неа како некој репер земи ги и за помалите соби. 13м2 е навистина мал простор би требало и 9ка да може ама кој ќе го знае без пресметка? Исто битно е дали ќе држиш отворени врати па сите клими да си помагаат или ќе биде секоја во своја затворена просторија. При монтажа ќе бараш да ги вакумираат климите.

Треба и да видиш колку ти се битни сметките за струја односно да си пресметаш поевтина во старт но понеефикасна клима или поскапа а поекономична? По одреден број години ќе дојде до изедначување на цената и потоа поефикасната ќе ти штеди струја но дали тоа ти се исплати секој сам треба да пресмета во зависност од големината на буџетот.

Класичните ѕидни клими заради високата монтажа губат во ефикасноста на греењето а добиваат на ладење како и обратно ниско монтирана подобро ќе грее но полошо ќе лади (како парапетните на пример).

Ако можеш стави изолација на куќата, ќе се исплати.
Малку бев отсутен ... Кај нас парите - се секогаш проблем, и затоа скоро сите решенија ни се половични, и од незнаење голем дел но и од кратење на средствата... Изолација на куката веке не е опција, децата се веке големи и големи се трошоците, останува да се најде минимум прифатливо решение за ова ... Инаку, досега - конкретно оваа зима што поминува се греам: - дневната од сабајле (од 6 часот) работи 12-ка обична клима и жената која моментално работи од дома (јас сум на работа) кога ке процени и во зависност од температурата надвор и постигната внатре, го пали каминот на дрва и тој си работи до вечер, до легнување ... Детската се грее со термо печка која е мала 2 или 2,5 kw, која више мање е нон стоп уклучена да прима, а во спалната се уклучува улјен радијатор од 8 часот вечер и работи цела вечер на 1 kw ..... Струја плакам плус вообичаеното од 5-8000 денари и плус трошам 6-7 кубни метри дрва.. Значи правам релативно голем трошок и релативно сум средно згреен ... Сега идејата ми е, старата клима 12-ка (LG, Made in Koreja) да оди во спалната, па колку ке постига - постига (тука ке биде и улјениот радијатор за догревање ако има потреба), во детската (ипак е јужна страна) би одел со 9-ка инвертер (или 12-ка ???), и во дневната со 18-ка... Вратите повеке време можат да бидат и отворени но знаат децата и да се затворат во соба, а вратата од спалната е отворена кога е помеко времето, но кога е ладно - ја затвараме бидејки “влече“ од дневната и имаш непријатно чуствво како ти се зема топлината и таму се уклучува радијаторот ...
И премногу ја растегнав ... во мегувреме разговарав со мој пријател кој продава бела техника и тој ми предлага Амбер 12 за дневната - 36 квадрати и тоа да се постави на кратката страна (3.6 м) да дува према долгата (10 м)(ова мислам тешко ке оди бидејки имам само 40-45 цм од прозор до таван, прашање - дали стварно ке биде лошо ако климата ја ставам на долгата страна ???). Ме убедува дека е доста мокна клима и дека 12-ка е сасвим доволно за таа квадратура, а за детската ми вели дека било која 9-ка ке врши работа, чак ми даде и конкретна понуда од 70.000 дена за Амберот и 9-ка по избор Грее или Вивакс, незнам кој модели беа... Но ми рече дека Амберот е и “добар“ потрошач на струја... Бидејки беше и лично кај мене дома, уз муабет рече дека и 18-ка, Ломо или Тундра или Аери од Вивакс (сите помалку од 40.000 денари +/-) - солидно би ја грееле дневната пошто е релативно мала и тоа со помала потрошувачка на струја заради подобра модулација ???, за детската - гледајки на лице место - потврди дека 9-ка би била доволна, бидејки се плаши дека 12-ка често би се исклучувања (overkill мод ако добро разбрав или On/Off мод) иако цените на 12-ки и Грее и Вивакс биле скоро па исти со 9-ките (ке ги даде за иста цена)...
Дали ова на пријателот држи вода за поставеноста на климата во дневна, за потрошувачката струја и “модулацијата“ и за оној On/Off ефект кај посилните клими во помали простории ) и на крај - мада тешко е тоа да се процени - дали да се оди со 12-ка Амбер, или со 18-ка Ломо, Тундра или Аери (ипак е поефтина варијанта) во дневната или со 9-ка или 12-ка од Грее или Вивакс моделите ... Ваше мислење околу тоа - која комбинација (или и друга комбинација на клими, слободно предложете, буџетот е тој - max 70.000 за 2-те клими) и ваше мислење околу потрошувачката на климите - дали стварно може да се добие приметна разлика во потрошувачката на струја од различен избор на клими - примерно за грејна сезона и колку отпликата се движи тоа (искуствено) .... Однапред ви благодарам
 
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.395
Поени од реакции
2.668
Малку бев отсутен ... Кај нас парите - се секогаш проблем, и затоа скоро сите решенија ни се половични, и од незнаење голем дел но и од кратење на средствата... Изолација на куката веке не е опција, децата се веке големи и големи се трошоците, останува да се најде минимум прифатливо решение за ова ... Инаку, досега - конкретно оваа зима што поминува се греам: - дневната од сабајле (од 6 часот) работи 12-ка обична клима и жената која моментално работи од дома (јас сум на работа) кога ке процени и во зависност од температурата надвор и постигната внатре, го пали каминот на дрва и тој си работи до вечер, до легнување ... Детската се грее со термо печка која е мала 2 или 2,5 kw, која више мање е нон стоп уклучена да прима, а во спалната се уклучува улјен радијатор од 8 часот вечер и работи цела вечер на 1 kw ..... Струја плакам плус вообичаеното од 5-8000 денари и плус трошам 6-7 кубни метри дрва.. Значи правам релативно голем трошок и релативно сум средно згреен ... Сега идејата ми е, старата клима 12-ка (LG, Made in Koreja) да оди во спалната, па колку ке постига - постига (тука ке биде и улјениот радијатор за догревање ако има потреба), во детската (ипак е јужна страна) би одел со 9-ка инвертер (или 12-ка ???), и во дневната со 18-ка... Вратите повеке време можат да бидат и отворени но знаат децата и да се затворат во соба, а вратата од спалната е отворена кога е помеко времето, но кога е ладно - ја затвараме бидејки “влече“ од дневната и имаш непријатно чуствво како ти се зема топлината и таму се уклучува радијаторот ...
И премногу ја растегнав ... во мегувреме разговарав со мој пријател кој продава бела техника и тој ми предлага Амбер 12 за дневната - 36 квадрати и тоа да се постави на кратката страна (3.6 м) да дува према долгата (10 м)(ова мислам тешко ке оди бидејки имам само 40-45 цм од прозор до таван, прашање - дали стварно ке биде лошо ако климата ја ставам на долгата страна ???). Ме убедува дека е доста мокна клима и дека 12-ка е сасвим доволно за таа квадратура, а за детската ми вели дека било која 9-ка ке врши работа, чак ми даде и конкретна понуда од 70.000 дена за Амберот и 9-ка по избор Грее или Вивакс, незнам кој модели беа... Но ми рече дека Амберот е и “добар“ потрошач на струја... Бидејки беше и лично кај мене дома, уз муабет рече дека и 18-ка, Ломо или Тундра или Аери од Вивакс (сите помалку од 40.000 денари +/-) - солидно би ја грееле дневната пошто е релативно мала и тоа со помала потрошувачка на струја заради подобра модулација ???, за детската - гледајки на лице место - потврди дека 9-ка би била доволна, бидејки се плаши дека 12-ка често би се исклучувања (overkill мод ако добро разбрав или On/Off мод) иако цените на 12-ки и Грее и Вивакс биле скоро па исти со 9-ките (ке ги даде за иста цена)...
Дали ова на пријателот држи вода за поставеноста на климата во дневна, за потрошувачката струја и “модулацијата“ и за оној On/Off ефект кај посилните клими во помали простории ) и на крај - мада тешко е тоа да се процени - дали да се оди со 12-ка Амбер, или со 18-ка Ломо, Тундра или Аери (ипак е поефтина варијанта) во дневната или со 9-ка или 12-ка од Грее или Вивакс моделите ... Ваше мислење околу тоа - која комбинација (или и друга комбинација на клими, слободно предложете, буџетот е тој - max 70.000 за 2-те клими) и ваше мислење околу потрошувачката на климите - дали стварно може да се добие приметна разлика во потрошувачката на струја од различен избор на клими - примерно за грејна сезона и колку отпликата се движи тоа (искуствено) .... Однапред ви благодарам
Jas bi stavil konzolna Gree 18K vo dnevna i edna 9k Pular vo detska, za 70000.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
3.138
Поени од реакции
4.957
Tesla не оди баш во добар правец, сега климите TCL и AUX им ги ребрендира а порано беа од Chigo што беше подобро од AUX и TCL

Прегледај го приврзокот 285574Прегледај го приврзокот 285575
Tocno sega Tesla se proizveduva ( Rebrendira ) vo AUX i TCL porano bea Chigo i bea ekstra ( neznam zosto Chigo poveke ne rebrendira klimi ) no i sega se solidni sepak i TCL pravat dobri klimi porano MAX klimite bea rebrendirani TCL isto taka odlicniot model na Fuego Espana bese TCL i bese odlicen inaku potoa Fuego se pravese rebrendirase vo AUX isto i sega Fuego povtorno e rebrendiran TCL
Pak ke kazam Chigo bea ekstra no i TCL i AUX se dobri brendovi i pravat dosta solidni klimi.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom