Најекономично греење (затоплување)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Друг параметар:
За само три месеци јавниот долг зголемен за една милијарда евра на 59,5 отсто од БДП



Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Каков НАТО!?
Знаеш колкав е падот на БДП во првиот квартал во земјите на ЕУ... 17%
Знаеш колкав е падот во САД истиот квартал? 37%.... не се случило од големата депресија 1929-33 (дури ни тогаш)!
Знаеш колкав е падот на цените енергенсите (земниот гас и нафта?) во однос на пред-корона кризата? Сакам да кажам наебуе ко жути и Русија која обично го полни БДП-то со 30-40% од извоз на енергенси... ама сега трпи и ќути!
Знаеш колку беа стасувањата те ануитетите од кредити земани во главно за лудиот проект СК 2014 и популизам?...Цели 700 милиони Евра (кои треба да се подмират во 2020та)! Ги заболе кредитодавателите дали имало Корона и како и со што и од што ќе им платиш? А мораш!....Сѐ стои! И тоа секаде... Од сусамот ли пари!?
ЗА СТРУЈАТА
Знаеш по која цена ја купуваме струјата од миницентралите на Квиско- Хидро-Жмиц. и мангата Анѓуш од Велес како и на некои партиски војници, ботови... кои години назад инвестираа во фотоволтаици? Од 150 до 200 Евра МЕгават? Знаеш колку е на светска берза моментално цена на мегават? 40 Евра. А Од ЕЛЕМ (електрани на МКД) се откупува по 50-60 Евра мегават!
Знаеш колку партиски ботови набутаа у овие две (ЕЛЕМ МЕПСО) јавни претпријатија? Знаеш ли колку набутаа у РЕК БТ? Предходните највеќе а и овие нешто... Само еден пример ќе ти кажам: ТЕЦ во Северна Дакота (САД) со слична старост и капацитет ко РЕК БТ ја опслужуваат САМО 400-450 вработени... Колку илјади се начукани у РЕК?!
Комплексна е материјава и треба од корен менување...Овие од “Регулаторна“ да се истераат на клоци бидејки се сатрапи на властите (кои и да се) и наместо народот, застапуваат нечии бизнис интереси.... па во регулаторна да се стават нови луѓе кои за мала надокнда ќе работат под најголема контрола... што знам ако не професори на ФЕИТ тогаш невработени инженери економисти и студенти... Второ да се истераат сите партиски ботови начукани во ЕЛЕМ и МЕПСО последниве 5-6 години (оно би требало истото да се направи во сите јавни претпријатија и во администрацијата)... трето, да се сведат платите на овие две (ЕСМ те ребрендиран МЕПСО и ЕЛЕМ) како што се во другите јавни претпријатија... да се донесе нов закон за енергетика, да се отфрли оној на Анѓуш и Мурте сосема, да се дозволи на секое домаќинство (со можностите) да произведува неограничено ел. енергија со микро-фотоволтаици и овозможи да го продава вишикот ел енергија во мрежата (преку НЕТ-метеринг) или макар и на комшиите.... и осмо или шесто: инвестирање... наместо во луди проекти како СК14, метро за автобус во СК, тунел под Кале, дури не и во гасификација.... туку инвестирање во вечната тема Чебрен и искористување на ЕУ грантови за фотоволтаици и ветерни централи (со туѓи пари и да не се исплатат за скоро време, со гага пара, за нас ќе бидат рентабилни)... така цената на струјата ќе падне или ќе остане на исто....
А КЛИМИТЕ, КАКО...? ОК?
 
Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.155
Поени од реакции
2.176
Дали производителите имаат детални спецификации за овие работи како турбина/компресор, модулација и слично на страна од класичните user manual (кориснички упатства)?

Како би се предимензионирал?

Морам повеќе да се потковам со знаење на темата за да се вклучам во понатамошни дискусии бидејќи не сакам вака до недоглед со реплики да замарам некој кој има познавања па да прашувам смешки во обид да дојдам до одговор.

Некаде до на есен ќе гледам тука да ископам корисни постови (кои ги има доста само голема тема е додека разлистам), да разгледам по продавници, па тек потоа да се вклучам повторно во дискусија за што е најдобро да изберам.





1. Во право си за бучавоста, индивидуално е на кој колку му е гласно и дали тоа е океј според него. Сепак сигурно има разлика кај моделите во однос кој е побучен или не, можеби не значителнс, но воочлива.

2. Во оѕднос на јонизатори, филтри и слично во двојба сум.... Од една страна сакам да направам се' што можам од таа страна да им пружам дома заштита, а од др страна не познавам некој со таква клима - а цените значително се разликуваат од клима до клима.

3. Фала за советот во однос на протокот на воздух vs бучавост.
Да, просторот е отприлика некои 35m2, без изолација, со тоа што на зима ја затворам вратата кон малиот салон + сум лепенка на дел од др куќа. Практично имам јужна и западна страна цели ѕидови без изолација, а на цела северо-источна или сум лепенка или салончето е каде ќе затворам врата.

Просторот како простор не ме плаши дури и за 3,5 но под услов да испорачува декларирана топлина бидејќи климата ќе е позиционирана над дневниот боравак, а кујната која е споена (отворен простор) и не мора во крајни точки да ја има истата температура (иако разликата би била во некој степен само). Просторот е дополнително преграден со висок кујнски елемент (скоро на 15-20cm) од таван кон дополнително ќе го враќа првиот бран на топол воздух назад...

Така да, или идеална 3,5 или солидна 5,5 (што ми е попосакувана и пологична опцијс и покрај стравот за бучавоста) со прочистувачи, јонизатори и слични тракатанци на неа...
Bi ti preporacal pokraj nasiov forum,procitaj malce i od srpskite,hrvatskite i drugi forumi pa poarno ke se potkovas i naucis,mnogu treba citanje ,pa togas ke si doneses naispraen zaklucok.Ne se baziraj samo na ovaj forum,makar da i ovaj forum ne e los,bas e eden i od podobrite na balkanskive prostori.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
3.127
Поени од реакции
4.941
Zdravo dali popustot e realen na ovaa klima?
Toj model na Toshiba e slab model Mirai modelite na Toshiba se slabi

ako sakas Toshiba todas odberi od modelite Toshiba suzumi plus ili Toshiba Super Daisekai


Mnogu podobar izbor od Toshiba Mirai se slednive modeli na inverter klimi



 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Немој да ја гледаш декларираната големина како некој репер за проток на воздух или бучавост. Земи го AMBER 2,5KW, има 900м3/h проток на воздух што е повеќе од поголемиот број на 5,5KW, бидејќи во суштина е 5,5 декларирана како 2,5.
епа ај ако не да купам амбер 2,5 за 60м2
ова е хаос,кај просечен потрошувач неможе да се снајде со спецификациите па уште да му речеш купи 2,5кв ама имаш 5,5
целиот ќе биде во прашалници :)
Автоматски споено мислење:

Zdravo dali popustot e realen na ovaa klima?
Мираи моделите се стари од пред некоја година,сега замена за MIRAI е SEIYA
Автоматски споено мислење:

Нема везе ова сега со нато мато. Има врска што си се прави бизнис од дотични особи.
i te kako ima vrska.Koga si vo Nato,tie ti diktiraat se.dali diretno ili inderektno
ke vidis za nekoj mesec ke se pokacat danocite.
zbori so bugari i romanci ke ti kazat sto ne ceka
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Zdravo dali popustot e realen na ovaa klima?
ако ги споредиш цените со опкружувањето ГР на пример која е поевтина дестинација за клими од МК особено јапонските....ми изгледа реален попустот. Овде можеш да видиш дека кај јужниве цените на Мираи 18ка се движат од 960 до 1000 Евра (само провери ознаките броеви и букви да не нѐ е истиот модел, зошто кај нас и тоа се случува)... дури и по некои европски сајтови држи цена од иљадарче така да, на твоето прашање би рекол “ДА“ попустот е реален .....и навистина, кај реномираниот бренд “Тошиба“ овој модел (Мираи) е постар и е Entry-level model ... но се надевам нема да наседнеш на ловџиски приказни дека ентри-левел кај кинески производител (и тоа стар модел), е подобар избор од ентри л... од јапонски производител!
 
Член од
8 мај 2020
Мислења
77
Поени од реакции
147
Zdravo dali popustot e realen na ovaa klima?
Попустот е многу реален, од причина како што ти кажаа во некој од постовите дека се работи за модел кој е заменет сега со моделот SEIYA, но како модел кој е многу докажан години наназад поготово поголемите капацитети.Така да еден модел заменува друг и спецификациите додатно се подобруваат и има одредени модификации секако позитивни, но сепак како краен корисник треба да те интересира докажаноста на одреден модел поточно како поминал низ годините кориснички искуства. Моделот се покажа како многу економичен, со прецизен дефрости солидна модулација, а за истрајноста на компонентите секако стои Тошиба зад било кој модел. R32 разладен медиум имаш така да иако веќе моделот е заменет со друг секако се работи за тазе промена :) Во секој случај супер избор на цена со перформанси.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
3.127
Поени од реакции
4.941
Колку чудни луѓе постојат за скара и за журки имаат пари а на вакви топли денови не им дозволуваат на сопствените деца да пуштат клима за да не трошат струја за своите деца немаат пари за струја а за скари пиење и журки имаат :facepalm:
За жал секакви луѓе постојат
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
разбрав дека климите кои имале R410 можеле да се полнат со R32.
Најверојатно ова е таа акција,постари клими ги преполнуваат со 32

и оваа МИРАИ има COP 3.38 (гледам спецификации од SEIYA)
Aко бркаш субвенции не ти исполнува услов
 
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Macci isto i im stavaat voda i sok vnatre, ne znam i toa dali go znaes. koga vekke se pravis korejski strucnjak procitaj malku poeduciraj se pred da treses vakvi zeleni ili vazno da tecat od dogan klimite.
 
D

Deleted member 12196

Гостин
разбрав дека климите кои имале R410 можеле да се полнат со R32.
Најверојатно ова е таа акција,постари клими ги преполнуваат со 32

и оваа МИРАИ има COP 3.38 (гледам спецификации од SEIYA)
Aко бркаш субвенции не ти исполнува услов
Не сум баш сигурен дека Р410 може да се замени со Р32.
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Macci isto i im stavaat voda i sok vnatre, ne znam i toa dali go znaes. koga vekke se pravis korejski strucnjak procitaj malku poeduciraj se pred da treses vakvi zeleni ili vazno da tecat od dogan klimite.
не паламуди нешто што не знаеш.
иди прашај во Енергија,стручниот тим па после прај се фраер.

ни сум ни се правам стручњак,само споделувам информации впрочем затоа е и форумот.

и внимавај како ми реплицираш,не сме пред кооперација
 
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Знаеш колку е на светска берза моментално цена на мегават? 40 Евра.
Ова беше зимата. Како што видов сега цените се помеѓу 30 и 40 еур за мегават а прогнозите се дека така ќе останат такви подолго време. Еве и прогнози и детални анализи за цените по пазари. https://aleasoft.com/european-electricity-markets-prices-continue-downward-favoured-renewable-energy-production/
Рачунај дека ова е за цени во Европа, тој што работи во хидроцентрала сигурно платата не му е 400-500 еур. Ако даваа наши плати рачунај колку поевтина би била енергијата и тогаш спореди ја со цената кај нас.
Иначе предлозите ти се на место, само што тешко ќе се спроведат кај нас уште долго време, ако воопшто и се спроведат.
Како што гледав набрзина за опцијата сам да инсталираш панели на кров е практично невозможна опција. Ти требало проект, ти требало согласнот од ЕВН за приклучок на нивната мрежа и внесување на ел. енергија, вишокот не знам дали воошто и го плаќале и тнт.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Ова беше зимата. Како што видов сега цените се помеѓу 30 и 40 еур за мегават а прогнозите се дека така ќе останат такви подолго време. Еве и прогнози и детални анализи за цените по пазари. https://aleasoft.com/european-electricity-markets-prices-continue-downward-favoured-renewable-energy-production/
Рачунај дека ова е за цени во Европа, тој што работи во хидроцентрала сигурно платата не му е 400-500 еур. Ако даваа наши плати рачунај колку поевтина би била енергијата и тогаш спореди ја со цената кај нас.
Иначе предлозите ти се на место, само што тешко ќе се спроведат кај нас уште долго време, ако воопшто и се спроведат.
Како што гледав набрзина за опцијата сам да инсталираш панели на кров е практично невозможна опција. Ти требало проект, ти требало согласнот од ЕВН за приклучок на нивната мрежа и внесување на ел. енергија, вишокот не знам дали воошто и го плаќале и тнт.
Ете тоа се цените и состојбата... токму затоа трагедија е покачувањето на цените на струјата кај нас... Цената на енергенсите паѓа, а кај нас се зголемува! Надвор од ум!
Да она со микро-фотоволтаици за сега е невозможна мисија, ако не се лажам со последниот закон за енергетика дозволија инсталирање до 4кW од семејство (те од објект), а вишокот не можеш да го продадеш те никој не го купува (кој би го купил овде и зошто кога има монопол!?) ... додека во Германија и Данска со овој систем (за воља на вистината повеќе со микро ветерни централи, иако во Герм има и многу фотололтаици) ги задоволуваат 50-60% од потребите на домаќинствата за струја ... токму на овој начин. Како индивидуалци или организирани во мали задруги на станари, кои произведуваат струја за себе, а вишокот го продаваат во мрежата (е тој вишок е +50% од потребите на малите потрошувачи) https://makfax.com.mk/daily-news/германците-и-данците-заработуваат-од/ ...
еве од 2011та едно видео https://www.youtube.com/watch?v=EuwfkW5M-kU&t=1s како тоа изгледа со двосмерно броило кое веројатно врти и назад и напред, зависно дали трошиш струја или произведуваш вишок и ја даваш во мрежата (систен наречен Нет-метеринг)...
Па до некои подобри и понормални времиња и ние кои имаме 50-60% подобри услови од нив за фотоволтаици, те 1460 kWh/kWp во некои делови на МКД Штипска околија, Св Николе, Прилеп северно од Ох Гевгелија, јуж од Битола и тн... иако генерално цела МКД е со поволни услови... или да се надеваме на некои времиња во кои батериите за домаќинство од 15kW/h на Tesla, Mercesdes, Huawei, Mitsu... од 6-7,000Evra да паднат со цена под 1000, како што беше случаj со IT хардверот во 80-90-00 ...., ма да тешко некако оди, батериите се специфична работа. Ем тешки ем скапи ем релативно краток рок на употреба....
 
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
или да се надеваме на некои времиња во кои батериите за домаќинство од 15kW/h на Tesla, Mercesdes, Huawei, Mitsu... од 6-7,000Evra да паднат со цена под 1000
Ова нема шанси да се случи. Кога Tesla дојде во Европа со пријатели разгледувавме да увеземе по некој PowerWall од 10KW. На крајот изглегуваше цена над 10000 еур, со сите давачки. Ако се сеќавам добро имаше огромна акциза на батерии кои најмногу ја креваа цената и мислам дека тука сеуште нема промени.
Иначе цената на батериите мислам дека ќе расти. Побарувачката се зголемува, нема некоја технологија која ќе може да спакува голем капацитет во помало пакување, едино ако се порамни со намалување на потрошувачката ама........
 

Kajgana Shop

На врв Bottom