240kwh vo poslednite 3 nedeli vo Fevruari. Ova e prv, necel mesec sto koristam Hansol -20.
Meracot nema tarifi ali matematikata e slednata:
240x4.81(prosecna cena na KWh) = 1154 denari. Sto bi doslo okolu 1500 ako bese cel mesec. Verojatno i pomalku - veruvam deka pogolem del od potrosuvackata e na evtina ali kako i da e ova e greenje za badijala! Zaklucok: chudo se klimive za greenje.
Ova e za 34m2 dnevna vo tipicna nova zgrada. 24h raboti, odrzuva temperatura od 22 stepeni koga ne sme vo dnevna, vo 14h pretezno se mesti na 24 i taka ostanuva. Ako zezi otvarame vrata
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
no i generalno se drzi dista toplo sto mnogu luge go smetaat za zesko. 24 stepeni vo soba na 7 metri dijagonalno od klima na visina 180cm.
Orientaciono, prethodnite meseci greev na peleti - parno. Bez isklucok, sekoj den trosev po 1 vreka peleti za dnevna od 17-02h sekoj den sto idi nesto pod 6000. Plus spalna od 22-02h. Gratis bese toa sto ne bevme ni stopleni kako sto treba duri ne se zagree prostorot. Sekoj den koga si dojdev doma bese 18 stepeni i parnoto krevase temperatura 1-1.5 stepen na saat vo relativno topli meseci pa okolu 8-9 na vecer idese taman temperaturata.
Okolu klimata:
Sega so malce pogolema sigurnost mozam da kazam deka Gree hansol e odlicen ured. Eve nadvor -9 e a mene mi zezi. Vo ovaj period sto ja koristam naprajv i dosta merenja. Ima odlicna modulacija (veke pisav za ova - ima mnogu nizok minimum od 110w i dosta vreme se zadrzuva na 110-170W). Ne mi se veruva kolku mnogu toplina izleguva od cudovo koga ima potreba. Mislam deka za prostor kako mojot e odlicen izbor. Znaci momentalno raboti na 50%(950W) na nadvoresna -9 a vo sobata e zesko
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
. Neverojatno.
Defrost denes napravi ednas od ko si dojdov od rabota i tolku. Pred nekoj den koga vrnese snegot praese defrosti pocesto, mislam 3 ili 4 pati vo vecer.
Ja gledav nadvoresnata edinica pri difrostite i cela bese pobelena.
Za klimava plativ 35000 i mislam vredi sekoj denar, da ne recam alal da im se parite na kinezive. + So 10 godini garancija e.
Potocno garancijata e pojce kako osiguruvanje oti garancija so kosta 800 denari godisno i ne e bas garancija po definicija ali kako i da e... Za parite mislam deka se dobiva premnogu so hansolot.
Bitno mi bese da dojdam do nekoj vakov zaklucok taka da vo idnina ne planiram da se zamaram so merenjava tolku. Ednostavno gledam deka funkcionira dobro i evtino.
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk