Најекономично греење (затоплување)

Член од
28 февруари 2019
Мислења
42
Поени од реакции
110
Фермин eve kolku i da se slagam so tebe da centralno si e centralno,ama kaj nas mislam deka ce pominat min20 god dodeka se gasificira.taka da vo momentot klimata ostanuva kako najekonomicno moze i ne najkomforno greenje.
Би се сложил дека климата е убедливо број 2 во поглед на греење , економичност ,заштита на животната средина и комфорт така така.
Да не се збуни некој , ја оценувам со број 2 поради тоа што мене ми е побитен комфорто наместо потрошувачката. Иначе во секој случај е најдобар избор во споредба со останатите начини на греење, само сакав споредба да направам од моја гледна точка.
 
Член од
29 септември 2012
Мислења
176
Поени од реакции
245
Би се сложил дека климата е убедливо број 2 во поглед на греење , економичност ,заштита на животната средина и комфорт така така.
Да не се збуни некој , ја оценувам со број 2 поради тоа што мене ми е побитен комфорто наместо потрошувачката. Иначе во секој случај е најдобар избор во споредба со останатите начини на греење, само сакав споредба да направам од моја гледна точка.
Se soglasuvam,samo za sekoj konfor se doplaka.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
1.668
Поени од реакции
1.047
Не се секаде по таа цена. Кај нас се 3000 спремни за горење.
Стави ги во пресметка сите трошоци.
Skapo e so drva plus cepenje skladiranje cistenje na kumcite sekoja godina treba krecenje
Najbotnoto zagaduvanje od Greenje so drva.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.192
Поени од реакции
3.260
Skapo e so drva plus cepenje skladiranje cistenje na kumcite sekoja godina treba krecenje
Najbotnoto zagaduvanje od Greenje so drva.
Убав на чичко, тоа што загадувањето ќе биде преместено од Скопје во Новаци и Битола, не ја мења суштината! Производството на струја, која тебе ти се чини еколошка во Ск, воопшто не е такво!
 
Член од
16 март 2019
Мислења
1.668
Поени од реакции
1.047
Убав на чичко, тоа што загадувањето ќе биде преместено од Скопје во Новаци и Битола, не ја мења суштината! Производството на струја, која тебе ти се чини еколошка во Ск, воопшто не е такво!
Zatoa pisav na prethodnata strana na temava Drzavata Treba da ja Gasificira Rek Bitola i da napravi Gasni Termo Centrali za proizvodstvo na struja ( za da nema pokacuvanje na strujata i da e so ovaa cena ili eventualno ako moze da e poevtina ) togas strujata ke bide najekoloski proizvedena
 
Член од
27 јули 2020
Мислења
319
Поени од реакции
514
И сега ќе се вратиме 100 години назад и во муабет и во начин на затоплување.
Загадувањето во Битола, бидете искрени, кога е поголемо, во Зима или во другите сезони. И сега , ај пишите и дека РЕК работи трипати повеќе и загадува трипати повеќе во Зимо, оти луѓето се греат на клими.
Е ај да ги видиме мерните станици на " МОЈ ВОЗДУХ " или кај ќе кажете.
Ако не се краде дрва и ако секоја печка работи со минимално загадување, проблемот не би го споменувале.
Пустошењето на природата и горењето на се и сешто, а најмалку на суви дрва е проблемот.
Болестите на дишните патишта и белите дробови и на младо и на старо, многукратно повеќе прави штета по сите жители на Македонија.
И повеќе стануваме посиромашни, понесреќни поболни.
 
Член од
28 февруари 2019
Мислења
42
Поени од реакции
110
И сега ќе се вратиме 100 години назад и во муабет и во начин на затоплување.
Загадувањето во Битола, бидете искрени, кога е поголемо, во Зима или во другите сезони. И сега , ај пишите и дека РЕК работи трипати повеќе и загадува трипати повеќе во Зимо, оти луѓето се греат на клими.
Е ај да ги видиме мерните станици на " МОЈ ВОЗДУХ " или кај ќе кажете.
Ако не се краде дрва и ако секоја печка работи со минимално загадување, проблемот не би го споменувале.
Пустошењето на природата и горењето на се и сешто, а најмалку на суви дрва е проблемот.
Болестите на дишните патишта и белите дробови и на младо и на старо, многукратно повеќе прави штета по сите жители на Македонија.
И повеќе стануваме посиромашни, понесреќни поболни.
Тоа е затоа што кај нас секогаш се гледаат само последиците, а не и причините
 
Член од
27 јули 2020
Мислења
319
Поени од реакции
514
Тоа е затоа што кај нас секогаш се гледаат само последиците, а не и причините

Се знае и што е причина, само уште важи од памтивека
ДАЈ МУ ВЛАСТ ДА МУ ЧУЕШ ГЛАС, и да видиш по 10 год како " пеел"
 
Член од
14 август 2018
Мислења
564
Поени од реакции
922
И ако не им го нарушува здравјето на комшиите. Идеме кон тоа време кога казните ќе ги сменат штетните навики, и нема да прашаат дали можеш. Кај нас прво казна , без да нуди прелазно решение.
Може!!!
Еве јас прв согласен сум за ова! Прв ќе го фрлам ќумбето! Ама знаеш кога?!?
Кога ќе ги забранат сите смрдени дизели без филтер за честички и еуро 6 ;)
Кога ќе ги забранат сите автобуси и камиони <еуро 6
Кога ќе ги затворат сите фабрики,рудници,сепарации и погони што не исполнуваат европска норматива!
Може така?!
Zatoa pisav na prethodnata strana na temava Drzavata Treba da ja Gasificira Rek Bitola i da napravi Gasni Termo Centrali za proizvodstvo na struja ( za da nema pokacuvanje na strujata i da e so ovaa cena ili eventualno ako moze da e poevtina ) togas strujata ke bide najekoloski proizvedena
Лепи незнаш шта причаш! Какво црно гасифицирање на РЕК?! Појма немаш какви печки се тоа!!!
А за нови централи на гас,мало морген оти Кочо и остала багра нема да имаат профит таму ;) ама и тоа е виша политика што ти неможеш да ја разбереш!
Им се сере нив за ЕУ директиви...
 
Член од
1 октомври 2018
Мислења
226
Поени од реакции
415
Овој калкулатор не го бива (или јас не се снаоѓам).
Топлотните загуби кај тебе, од она што го напиша за просторот, од моето искуство и пресметките во KnaufTerm, ти се поеѓу 2,1 и 2,7 W на еден м2 за 1 степен разлика. Еве ако земеме некој просек од 2,5W, а имаш 40м2 површина и внатре грееш на 23 степени, побарувачката на -7 надворешна ти е
2,7*40*30=3240W.
 
Член од
27 јули 2020
Мислења
319
Поени од реакции
514
Може!!!
Еве јас прв согласен сум за ова! Прв ќе го фрлам ќумбето! Ама знаеш кога?!?
Кога ќе ги забранат сите смрдени дизели без филтер за честички и еуро 6 ;)
Кога ќе ги забранат сите автобуси и камиони <еуро 6
Кога ќе ги затворат сите фабрики,рудници,сепарации и погони што не исполнуваат европска норматива!
Може така?!

Лепи незнаш шта причаш! Какво црно гасифицирање на РЕК?! Појма немаш какви печки се тоа!!!
А за нови централи на гас,мало морген оти Кочо и остала багра нема да имаат профит таму ;) ама и тоа е виша политика што ти неможеш да ја разбереш!
Им се сере нив за ЕУ директиви...

Пак истите муабети не бива да се тераат.
Јас не можам да кажувам дека РЕК ич не загадува. Ама да се става во контекст дека греењето на клими доведувало до поголемо загадување од затоплувањето со лоши печки и лоши горива. Ние во Скопје точно си знаеме дека греењето на " ќумбиња" - доведува до главното загадување.
Јас знам дека во секој град е така. Треба да се унапреди секој вид на затоплување, а не муабетот вие нас ни загадувате.
И вие ли у Лето им го мочате езерото на Охриѓани. Кај не води.
Јас во Скопја околина, знам со што се греат, со отпад, со прагови од шини, со отпадни масла од индустрија. И за ова ли треба да си трошиме енергијата, за убедување дека водата е мокра. Место да наоѓаме заеднички точки и здружно да менуваме кон подобро.
Набрзо ќе видиш, дај Боже и сите да дочекаме. И коли со внатрешно согорување ќе забранат, и греење на фосилни горива.
Проблем кај нас е што секојпат неспремни ги дочекуваме тие промени. Дајте нешто за арно, за убаво, нешто напред да се помрднеме.
 
Член од
14 август 2018
Мислења
564
Поени од реакции
922
Пак истите муабети не бива да се тераат.
Јас не можам да кажувам дека РЕК ич не загадува. Ама да се става во контекст дека греењето на клими доведувало до поголемо загадување од затоплувањето со лоши печки и лоши горива. Ние во Скопје точно си знаеме дека греењето на " ќумбиња" - доведува до главното загадување.
Јас знам дека во секој град е така. Треба да се унапреди секој вид на затоплување, а не муабетот вие нас ни загадувате.
И вие ли у Лето им го мочате езерото на Охриѓани. Кај не води.
Јас во Скопја околина, знам со што се греат, со отпад, со прагови од шини, со отпадни масла од индустрија. И за ова ли треба да си трошиме енергијата, за убедување дека водата е мокра. Место да наоѓаме заеднички точки и здружно да менуваме кон подобро.
Набрзо ќе видиш, дај Боже и сите да дочекаме. И коли со внатрешно согорување ќе забранат, и греење на фосилни горива.
Проблем кај нас е што секојпат неспремни ги дочекуваме тие промени. Дајте нешто за арно, за убаво, нешто напред да се помрднеме.
Ај еве и јас сум за позитива!
Ама не заборавај дека во Март кога го акнаа карантинот,истите тие ќумбиња пукаа! А загадување немаше?! 2+2=?
 
Член од
28 февруари 2019
Мислења
42
Поени од реакции
110
Се знае и што е причина, само уште важи од памтивека
ДАЈ МУ ВЛАСТ ДА МУ ЧУЕШ ГЛАС, и да видиш по 10 год како " пеел"
Светот одамна е отиден у к***ц братче. Не е само кај нас , масовно се сечат шуми и прашуми за да се засадат палмини дрва , соја , пченка (ГМО) , за да се прехранат фармите за кои ИСТо така се уништуваат горенаведените шуми и прашуми за да се ослободи простор.Се уништуваат живеалиштата на животните , почвата станува трула. Океаните се загадени до максимум со хемикалии , пластика. Исто така фабриките кои нерегулирано постојано испуштаат отровни токсини во реките и воздухот.Каде оди сето тоа ? ВО ТЕБЕ. Да не навлегувам во темата , мислам дека ме разбираш , длабока и широка е.. И за крај тука сме ние ЛУЃЕТО кои сами си мочаме и сереме во нашиот двор. Дали некогаш си се запрашал зошто си болен ? Што те направило болен ? Се се случува причински последично , со секое нарушување на природниот тек на настаните во природата, кога тогаш , природата ќе ти го возврати ударот , си има механизми таа. Не можиме вечно да се понашаме како господари на планетата , затоа што не сме , еден ден ќе не снема , планетата ќе опстои и ќе се регенерира кога тогаш. Затоа не треба да се КЛАЊАШ , туку треба да мислиш , да мислиш како треба да живееш во хармонија со природата и сите нејзини останати жители. Е тоа братче, имаме непоправлива штета направено , која постојано расте , а свеста на народот се смалува. Проблемите се решааваат од корен , само треба да се биде рационален, и да се стават пред се интересите не на народот , туку на народот и природата во целина , а не на корпорациите. И не само кај нас , целото човештво е за***но од кое јас одамна имам кренато раце :). Извинете знам дека малку избегав од темата , ама морав. И за крај ДРВАТА не се опција за греење во никој случај , со секое нерегулирано пресечено дрво ти не правиш злосторство против својот народ или држава , туку правиш злостосрство против целото човештво.

ПС. генерално зборував ,да не ме сфатиш дека тебе ти се обраќам.
 
Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
2.775
Поени од реакции
1.726
Последно уредено:
На врв Bottom