Најекономично греење (затоплување)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.541
Поени од реакции
7.297
Gexi не е копија на Hansol... Gexi Е Hansol!! ;)

Сериозно, се работи за буквално истиот уред, буквално исти делови, иста електроника, исти надворешни единици. Единствена разлика е козметичка разлика на внатрешната единица. Oдамна е познато дека Gree им дила Hansol клими на Вивакс, а овие ги продаваат под свое име.
ОК значи Gexi е Хансол само со налепена друга налепница т.е место грее пишува вивакс...значи и под претпоставка дека вивакс нема ништо чачкано во климиве тогаш само по цената се разликуваат и за чудо виваксот е поскап кај нас, gree хансолот 12ка 43000 го зема еден од овде а виваксот е 47000 на адвансмедиа....исто и за Change 18000бту што јас ја земав за 43000 во вивакс варијанта е ваљда оваа GECI со цена од 48000..нешто не штима тука ако се овие цени за виваксот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.955
Поени од реакции
30.685
Дап, цените на Вивакс генерално не се доволно ниски.
Затоа ниту јас не ги земав Вивакс во обзир кога пазарував инвертор за греење. Ќе ми треба вгодина и втор инвертор, па ако се променат цените можеби...

Плус, не сите Gexi се ремаркирани Хансол. Треба добро пребарување на интернет, со броевите од моделите на внатрешната и надворешната единица.
 
Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Siromaviot plakja duplo. Se znae za klimi:
-prozorska Carrier 18000 BTU gree na -20 stepeni. Vekje 15 godini bez problemi.
-Opcija 2 York
-Opcija 3 Daikin (Made in Japan)

za eftini pari ne postoi kvalitet.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.965
Поени од реакции
1.240
Имам ваква клима http://www.inem.hr/proizvod/ac-35-ch-am-bio колку е исплатливо со неа да се греам, ќе служи за комбинирано греење, планирам да ја комбинирам со печка на пелети за површина од 45 м2.
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Gexi vo Cilt ti napisa nekoj pogore deka e 44000 so montaza, jas go zemav 40000, sto znaci ne se tie ceni sto gi pisuva.
A gree hansol videte vo katalogot deka ima dve varijanti od koi ednata e Low Ambient Heating, so grejaci i rabotna temp. do -20
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 17:42 ---
http://www.gree.com.mk/katalog/2013RACEurope.pdf

na strana 14 i str. 15 ke vidite za dve Gree Hansol od koi ednata e low ambient heating
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 17:48 ---
Na str.3
http://www.btmalta.com/user_files/61/hansol-series-presentation.pdf
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Имам ваква клима http://www.inem.hr/proizvod/ac-35-ch-am-bio колку е исплатливо со неа да се греам, ќе служи за комбинирано греење, планирам да ја комбинирам со печка на пелети за површина од 45 м2.
Според податоците кои ги даде имаш одлична клима и нема причина да не ја користиш за затоплување. Посебно што со неа, според сегашните цени на струјата и пелетите, ќе имаш повеќе од двапати пониски трошоци од трошоците кои би ги имал со пелети.
Моја препорака е користи ја нон-стоп
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
nema ni traga od Zorba, vcera im se javiv i normalno pak isto slusam "se obrukavme so tebe" ce dojdeme utre t.e. denes i normalno gi nema. Im napomnav dokolku ne dojdat denes, narednata nedela sam ce najdam majstor i ce ga montiram vnatresnata edinica, kako gi razbrav im godi toa. inaku klimata pokaza rogovi i na greenje ili tocno kazano ne gree a gree se vika :) nego @sass i kaj mene imase nekoja sumnja dali e previsoko montirana vnatresnata edinica, pa grkot prodavacot im rekol so otvoreni kapaci da se proba da sisa vozduh sto jas vece go imav probano i nemase nikakov rezultat.
Ne znam po pravo treba da se bega od ovie kineski klimi, i mene mi preci toa za da postigne i odrzava 22° treba da ja podesam na 28°, sakam ako e 22 da bide od21-23° a ne vaka da gresi za 10tina stepeni
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.955
Поени од реакции
30.685
@goran0505
Баш сакав да го прашам @Sass дали некаде прочитал какви се спецификациите за висина на внатрешната единица во однос на плафонот. Ама како што гледам и од други форуми, изгледа треба бар 30 сантиметри подолу од плафонот. Само не разбрав дали тоа генерално важи, или само за во помали простории.

Инаку кај тебе, според сликата што ја имаш поставено на друг форум, не си ни можел погоре да ја ставиш внатрешната едница. Најгоре е! :)
Не верувам дека тоа влијае толку на перформансите, но некако не ми се допаѓа што цревата се изолирани само со една обвивка од сунѓерче (кое патем и е некако прешироко).

Би сакал да ве замолам сите да поставите слики од изолацијата на цревата. Посебно @gigovit, @Sass и сите со Тошиба клими. Ем да го спредиме квалитетот на изолациите, ем да си размислам до следнава година дали да си имам спремна додатна изолација кога ќе ми ја монтираат климата на пролет/лето вгодина.

@goran0505 се надевам не се лутиш што ќе ги постирам твоите... црева. :P
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
@vanlok toa i najpovece me plasi, sto ako ja montiram i novata vnatresna i problemot e pak prisuten? poradi visinata? ama isto se ponasase i koga ce gi otvorevme plastikite a togas vozduh zema od site strani znaci ne bi trebalo da pati od gusenje. visinata e isto i kaj mene problem poradi odlivot da odi direktno vo oluk.
Cevkite mi se isto vo plan da gi menuvam, imakaj nas nekoj kobajagi italijanski, onaka izgledaat kulturno.
Jas pak bi stavil zamerka i na monterot i na Zorba koji tvrdat deka dolzinsta na cevkite nema vrska mozelo demek i na metar da gi stavat i pak ce rabotelo a vo upatstvoto od Gree e ubavo navedeno minimum 3m a kaj mene se okolu 2.4m maksimum
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 22:08 ---
eve ja visinata

 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.955
Поени од реакции
30.685
@goran0505 во прицип си во право, количината на фреон што фабрички доаѓа во климата одговара како за 3 метри должина на цревата. Толкаво парче (3метри) и стандардно доаѓа со климите. Но изгледа така наједноставно му било на монтерот, пошто 60см парче е незгодно за манипулирање и естетски да изгледа (ова според сликата што ја имаш поставено на друг форум).

Тој мал вишок од фреонот, не ми се верува дека е баш тоа причината за таков голем пад во перформанси. Тоа што пушташ на 28с за да загрее на 20-22с е јасен показател дека нешто не е во ред. Ако менуваш внатрешна едница, зошто не пробаш да ја спуштиш за некои 40см? (не знам како за висината на олукот, ама барем ќе бидеш на чисто дали е до тоа)
За должината, пробај со 3м црева... можеби климата може да оди 60см подесно, ’м?

Инаку што ти кажаа од Зорба, ќе го платат монтерот што би го викал?
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 22:18 ---
Висината на внатрешната единица може да биде и повеќе метри погоре/подолу од внатрешната. Така нешто пишува во повеќето упатства/спецификации.
 
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
na slikata se gleda olukot, ako ja spustam za 40cm ce se besa ludje vo vrat kogaj ce proadjaat :) plus i osiguracite za struja ne mi davaa bar malu podobar manevar. So toa parce sto go isece monterot mozese sifon da napravi pozadi nadvoresnata edinica.
Za Zorba ne mi e bitno dali ce platat ili ne, mene mi e bitno da go zatvoram slucajot.
Ona sto spomenav deka klimata ima postignato 22c a moram da zadadem 28 za da odrzuvam 22 ne e so moznosta na klimata povrzano, i toa e period koga bese potoplo (sega nema sansi ni 17c da postignam), poentata e sto i ona na zadadeni 28c cita deka ima 27-28c a vsusnost ima 22c, znaci poradi evtini senzori cita lazna ambient temperatura vo prostorijata na samata vnatresna edinica bidejci gree change nema i feel funkcija pa da cita i od dalinsko. Ja im "zaviduvam" na tie so toshiba, lg koga ce zadadat temeratura i klimata ja odrzava +-1c od zadadenoto. Bilo koja kineska klima po mene gresi za 5-8c ili bilo koja klima kupena fixed speed do 17.000den. i inverter do 30.000den. sepak ne sa bas cenite bezveza povisoki na brand klimite ili najgolemata greska sto ja pravime e neo klima a toshiba kompresor i golemi cuda, a ostanatata elektrika?. Kogaj ja otvaraa mojata nadvoresna edinica vidov edna 100% nikakva izolacija na inverter elektrikata, duri ne bese ni vo nekoja plasticna kutija tuku bas onaka gola pcb ploca da ja sibaat site magli i isparavanja atmosferski. Gexi-to i hansolot bar imaat plasticna kutija so gumen dihtung za elektrikata
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
10
Поени од реакции
3
Мала исправка, тој со проблемот со сервисот за климата нит има хансол нит па е од Скопје туку е од Тетово, плус донесена му е скроз нова клима и заменета надворешната.
Друго, не ти држи вода и звучиш како реклама за Култ, еве си заклучи Зорба нема добар сервис од еден пост тука (и тој не си го разбрал) а Култ(онлајн маркет или шо и да е тоа) би ги одбрал оти има поуздан сервис па уште и специјализиран за климатизација ? ;)
За Виваксот нема ни да коментирам како можна комбинација во твојот избор пошо е далеку за споредба со брендови како Грее и Тошиба а и во тој случај вероватно највеке ке ти треба добар сервис кој ти знаеш квалитетно да го одбереш :)
Стрелец што уствари ти сакаше да кажеш не ти држи вода. Нее битно од кај е нека биде еве toshibata од енергија , така тие и од таму ја зимаат и исто кошта. Мене ме интересираше ваше мислење за двете. И не мора да е Vivax gexi нека биде gree hansol, само кажи ми одкаде заклучи Vivax Gexi е лоша споредба со Gree Hansol кога и двете се идентични. Друго што е важно дали на пријателот од Тетово е Change или Hansol кога сервисерот е ист, и треба да си ја завршат работата до крај. И да ти кажам право без увреда, ама ти повеќе ми личиш како реклама на Зорба.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.955
Поени од реакции
30.685
Нема потреба од вакви муабети. Идејата е да се пренесуваат искуства и кажуваат мислења, ама без... покажување меѓу нас.
И јас мислам дека искуството на goran0505 со Зорба е лошо, а и нема причина зошто да не му се верува на Горан, кој на почеток летово имаше само пофални зборови за инсталацијата од сервисерите. Дури и ги бранеше кога очигледно беше дека го замајаваат цело лето.

Но од друга страна Стрелец си има право на свое мислење, и нема потреба да го посочуваме дека прави реклами на било кој. Тука чисто разменуваме искуства, а секој може да си донесе свој заклучок.
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
10
Поени од реакции
3
Нема потреба од вакви муабети. Идејата е да се пренесуваат искуства и кажуваат мислења, ама без... покажување меѓу нас.
И јас мислам дека искуството на goran0505 со Зорба е лошо, а и нема причина зошто да не му се верува на Горан, кој на почеток летово имаше само пофални зборови за инсталацијата од сервисерите. Дури и ги бранеше кога очигледно беше дека го замајаваат цело лето.

Но од друга страна Стрелец си има право на свое мислење, и нема потреба да го посочуваме дека прави реклами на било кој. Тука чисто разменуваме искуства, а секој може да си донесе свој заклучок.
Се согласувам со тебе, исто и јас го мислам. Само прашав за мислење за toshiba suzumi plus и Vivax gexi а испадна дека јас сум правел реклама за некого.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.541
Поени од реакции
7.297
Стрелец што уствари ти сакаше да кажеш не ти држи вода. Нее битно од кај е нека биде еве toshibata од енергија , така тие и од таму ја зимаат и исто кошта. Мене ме интересираше ваше мислење за двете. И не мора да е Vivax gexi нека биде gree hansol, само кажи ми одкаде заклучи Vivax Gexi е лоша споредба со Gree Hansol кога и двете се идентични. Друго што е важно дали на пријателот од Тетово е Change или Hansol кога сервисерот е ист, и треба да си ја завршат работата до крај. И да ти кажам право без увреда, ама ти повеќе ми личиш како реклама на Зорба.
Ти напишав како што напишав заради тоа што (од тоа малку што си читнал тука) закључи дека генерално коментарите за Грее биле негативни заради сервисот. Еве и ја имам Грее и задоволен сум до сеа со една голема разлика што мене ми ја монтирава луге од техноклима а не од Зорба и тоа сега првпат го кажувам, фирма што работи со клима опрема на Грее и Хитачи. Моите постови не си ги прочитал изгледа а да сум се жалел на климата не сум, не сум ги ни фалел Грее, пре би рекол дека сум ги бранел од некој што ги куди. Зорба само знам дека е увозник на Грее и има кеш а колку и како работи климатизација тоа незнам, но од друга страна знам па дека техноклима за зорба монтира Грее VRF систем со преку 80 касетни во објект во скопје кои сигурно не се вивакси.
Не си сам во твоето размислување како и тие што ја читаат темава пре би земале вивакс него грее, копија место оригинал, поскапо наместо поефтино....зашто , зашто еден тука имал проблем, довчера со климата, а од скоро(денес) па монтажата искочи дека е проблем а не климата и така и ке искочи на крај. Но генерално да се заклучува дека нечини Грее или нема добар сервис секогаш ке реагирам пошо сам знам дека не е така.
Инаку Грее го има и на еуровент, вивакс е само наленица и трговија...а дали се слични или идентични....
А Култ ти го исмеав зашо нелогично ми беше ем да бараш подобар сервис а во исто време си на идеа да купиш клима од маркет кои пак гарант ке ти викнат некој приучен монтер пошо се трговци не се климаџии, клими денес секој монтира тоа ти е јасно ваљда. Инаку најубаво ако си земеш Тошиба ама и да ти ја наместат од енергија или слични, големи пари се и големи проблеми може да искочат од неправилна монтажа.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom