Nekade na zenjava imalo gomno golemo kako skania kamion...Eden novinar resil da otide da go slika i da npravi intervju za toa koj go isral toa gomno...sretnal nekoj dedo vo blizina na cudoto i go zaprasal:"dedo koj go isra ova gomno?"na toa dedoto odgovoril:"sinko sega ke ti ja kazam celata istorija...mnogu odmna si ziveese eden car,toj imase tri sina...pod carstvoto negovo ziveese edna lamja,sekoj den jadese po eden covek...carot toa ne mozese da go izdrzi i go zamoli najstariot sin da odi i da ja pobedi lamjata,najstariot sin se soglasil...odejki po patot sretnal edna dobra vila, taa go zaprasal kaj odi,ovoj rekol da ja utepam lamjata so zivee pod carstvoto moe,a sto oruzje imas go zaprasala vilata ovoj kazal mec,taa go blagoslovila i toj si go prodolzil patot...stignal kaj lamjata...se borel,se borel i ne ja pobedil,lamjata go izela...carot taguval dolgo vreme,no ne mozel da izdrzi lamjata i ponatamu da jade luge i go ispratil sredniot sin da se bori so lamjata...odejki po patot sretnal edna dobra vila, taa go zaprasal kaj odi,ovoj rekol da ja utepam lamjata so zivee pod carstvoto moe go izede brat mi,moram da ja pobedam,a sto oruzje imas go zaprasala vilata ovoj kazal mec,taa go blagoslovila i toj si go prodolzil patot...stignal kaj lamjata...se borel,se borel i ne ja pobedil,lamjata go izela i nego...carot ostanal so najmaliot sin,taguval taguval,eden den maliot rekol,tato jas ke ja pobedam lamjata,te molam pusti me da odam,a tatkoto go molel da ne odi,ne sakal i najmaloto da go izgubi,na karaj popustil i go pustil najmaloto da odi da ja utepa lamjata...najmaloto trgnalo...odejki po patot sretnal edna dobra vila, taa go zaprasal kaj odi,ovoj rekol da ja utepam lamjata so zivee pod carstvoto moe gi izede moite braka,moram da ja pobedam,a sto oruzje imas go zaprasala vilata ovoj kazal mitrolez,vilata se zacudila,no pak go blagoslovila i toj si go prodolzil patot...stignal kaj lamjata...se borel,se borel i ne ja pobedil,lamjata go izela i nego...carot ostanal bez sinovite,lamjata go izela celoto carstvo i takaa,dedoto ja zavrsil storijata...novinarot zacuden mu rekol:"dobro be dedo za se mi kaza,za carot,carstvoto negovo,sinovite,lamjata.dobrata vila,mitrolezot,a ne mi kaza koj go isral ova gomno?"dedoto:"e od kaj da znam bre sinko koj go isral,nekoj go isral,aj vrvi si po patot"