- Член од
- 15 март 2010
- Мислења
- 51
- Поени од реакции
- 2
da da imam kola carineto i včera si ja zemav od carina se e vo red se vkupno trošoci ispadnaa bribližno 550 evra za renault twingo 1997 god. jas ne ja donesov so col tablici, živeam vo slovenija a kolata vo slovenija ja vozev nekolku meseci pa ja donesov vo MK pred 1 nedela. za col tablici stvarno neznam znam deka ako imaš col tablici na srbska granica srbite ke ti zemele 100 evra poradi toa što ne gi priznavale slovenskite col tablici, tie bile od evropska unija (samo parite da ti gi zemat apaši) inaku da ti kazam odiš na carina t.s. na terminal, jas bev vo štip i mozam da ti kazam deka ušte na vlezot ke počnat da te kradat ke ti zemat 900 den za vlez, pa 300 denari od den šo ke ti stoi kolata kajniv, jas završiv rabota za 3 dena mi rekoa da si ja zemam kolata, najverojatno zatoa što imam prestoj vo slovenija i kolata e na normalni tablici na MOE IME, toa e mnogu vazno, imam prijatel što mu stoi kolata veke 8 dena i ušte ne mu se javile da si ja zeme, kolata ti ja procenuvaat taka što:Pa cenata zavisi od sostojbata na kolata inaku taa obicnta(ne karavanot) i istekuva registracija znaci treba da se nosi na tehnicki vo mart (i za col tabli ako ne e registrirana ti treba tehnicki) a mart skoro pomina a seto toa kosta mnogu ali sekoj si znae sekoj so svoj pamet a i nikoj ne ti nosi bez pari kola 1000 km vo eden pravec a dobivkata ne e 500 evra veruvaj mi so sigurnost ti tvrdam.
A pred kolku vreme go prevede twingoto mnogu malku e 80 evra, spored ova sto go procitav ispadna deka porano bilo poevtino otkolku sega Site davacki li ti bea vkupno 80 evra se razbira bez registracija i transport.
moeto renault twingo 1997 proizvedeno, cenata vo 1997 godina za novo da go kupiš bila 9800 evra. od taa cena oni ti ja cenat 10% t.s. kolata mi ja procenija 980 evra i od tie 980 evra ti zimaat samo 5%, + neznam kolku beše točno eko taksata + 3000 denari za sreduvanje na dokumenti i na kraj danokot odnosno DDV 18% ti presmetuvaat od procenkata na kolata t.s. od 980 evra i ispaga okolu 200 evra ddv, od tuka odkako ke si ja zemeš kolata odiš da izvadiš tiv ili tuv neznam kako točno se vika TUV dokument koj ke te čini nešto poveke od 4000 denari i zanego zakazuvas termin i se čeka 20 dena. ima šansi i da nemozat da ti izdadat TUV za kolata se zavisi od modelot na kolata i od toa dali bila udrena ili takvi raboti, toa TUV vsušnost e nekoj vid na proverka dali e kradena i pregleduvaat eden kup šifri po kolata, na sekoe kapače go strugaat i se pojavuvaat brojki.
a za vlez vo drzavata zakonot e deka odkako ke ti gi napravat dokumentite na granica vo rok od 24 saati moraš kolata da ja odneseš na carinenje t.s. na terminal
se nadevam deka pomognav
ako nešto zaboraviv ke vi pišam ili ako nešto treba prašajte POZDRAV
:party2::party2:
MAMBA
Drugar fala na pomosta inaku me interesira dali jas (nemam ni viza ni drzavjanstvo slovensko) mozam da ja kupam kolata od covek koj e vo makedonija a kolata e na slovenecki tablicki (ako treba ke napravime deka jas sum bil vo slovenija i tamu sum ja kupil kolata toa ne e problem) i tuka da zapocnam so procedurata za carinenje.
Pozdrav
ova si mi go pišal na privatna poraka samo imam problem poradi toa što sum nov korisnik i nemam napišano poveke od 20 mislenja nemozam da ti vratam na porakata,
da ti odgovoram na prašanjevo:
sega koga bev vo makedonija go imav istiot problem, planirav da dojdam vo makedonija da ja prefrlam kolata na eden moj prijatel i jas da se vratam vo slovenija a on da mi gi završi site raboti, toa nemože da se izvede poardi toa šo kolata e na slovenski tablici i jas kako sopstvenik nemozam da ja prodadam kolata na nekoj šo nema viza ili drzavjanstvo, probav i so polnomošno da mu napravam na prijatelot ama i taka nemozev pa morav da ostanam nekolku dena za sam da si ja završam rabotata, e odkako kolata pomine na carinenje posle mozev da mu dadam SAMO polnomošno za da može da mi ja registrira kolata a da mu ja prefrlam nemoze se dodeka kolata nema makedonski tablici.