Научни чуда во Ку`ран

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.398
Поени од реакции
5.030
ama ne dokazuvalee kazi mi samo eden fakt od svetata kniga koj e toj sto pred 1400 god znael deka zemjata i univerzumot pocnuvale od big bang? aj odgovori mi logicno!
no nema da imas odgvor dodeka si ziv.
ako ste protiv svetata kniga togas kjutete si bolje. ne da vi se smeam tuka, 1 gram pamet u glava nemate, za greota ste.
narod sto ne razbira sto nema kapacitet da se sooci so vistinata.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 20:31 ---
i zosto slepo mene ne mi se potrebni nikakvi fakti za da veruvam vo svetata kniga.
ovie fakti se poveke za nevernicite da im stane jasno deka e sveta kniga.
jas i taka si veruvam bez nikakvi fakti toa neznaci deka na slepo veruvam.
Како ќе го објасните фактот што во куранот пишува дека ѕвездите се поблиску од Месечината?

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Како ќе го објасните фактот што во куранот пишува дека ѕвездите се поблиску од Месечината?
nigde ne pisuva deka cvezdite se poblisku od mesecinata!
od pamet go izvadi ova sea ili si procital negde ili si slusal nekog lazgo?
perenje na mozok ti e ova.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
А зошто нема Научни чуда во Библијата?

M

Muranyi

Гостин
We have indeed decked the lower heaven with beauty (in) the stars, (for beauty) and for guard against all obstinate rebellious Satans.

(So) they should not strain their ears in the direction of the Exalted Assembly but be cast away from every side.

-- Sura 37:6-8
Што ќе кажеш на ова?Пак ќе тропаш дека има научни чуда во Куранот?Нема ништо научно во него,само суеверие,чат пат по некоја мудрост,сето тоа помешано со експанзивна идеологија.
"pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili"-одговор на твоето прашање.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Sura 71. Nuh:
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,
16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?

Sura 37. As - Saffat:
6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

На лагата и се кратки нозете. ;)

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Sura 71. Nuh:

Sura 37. As - Saffat:

На лагата и се кратки нозете. ;)
neboto ima 7 nivoa "Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa jedno iznad drugog, stvorio," "i na njima Mjesec svjetlim dao"
tuka za mesecinata od zemjata e zborot samo.

ne se preveduva bukvalno se!

ova ne treba da znaci deka mesecinata e poblisku od cvezdite.
a poso gospod mn ubavo ni objasnuva deka ima 7 nivoa na neba..
mn ubavo pisuva ". Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili "znaci zborot e za naseto nebo koja ja gledame sekoga vecer so cvezdi.
drugite 6 se misterija za coveckiot um uste ne sme gi otkrile.
milo mi e sto se interesiras za svetata kniga, vo idnina ako imas pak vakvi nejasnotii okolu nesto kazi mi.

svetiot Kuran nemoze samo da se procita a vo isto vreme i da se svakja!

Brazil’s famous footballer “Kaka” said that Holy Quran is beyond human words, it is considered as one of miracles.
http://abna.ir/data.asp?lang=3&Id=301686

--- надополнето: 16 мај 2012 во 12:14 ---
Brazil’s famous footballer “Kaka” said that Holy Quran is beyond human words, it is considered as one of miracles.

(Ahlul Bayt News Agency) - A player of Spain’s football Club Riyal Madrid “Ricardo Kaka” said that when one study Holy Quran, he got to know that the words of Holy Quran are beyond human words, rather they are a miracle.
An editor of a religious institute in Brazil said that Kaka is a religious Christian but he also respects other religions.
In Brazil, prayer leader of a Mosque while denying the news saying Kaka is a Muslim said that Kaka is still a Christian and he goes to Church but he likes to listen to the recitation of Holy Quran.
Another leader of an Islamic institute in Brazil said that after hearing the recitation of Holy Quran, Kaka has changed a lot and he is convinced of the dignity of Islam and Muslims.
It is to be noted that Brazil’s famous foot ball player Kaka said during his visit to a specific tourists Mosque in Dubai that Islam is a religion of forgiveness, I am impressed by the attitude and characteristics of Muslims and I want to study more about Islam.

M

Muranyi

Гостин
Па што пишуваш тогаш воопшто за научни чуда во Куранот ако не можел да се сваќа?И што сега,ако Кака кажал нешто за Куранот,треба ние здраво за готово да го сфатиме?Зошто ниедно од т.н.научни чуда(ма да самиот термин "научни чуда"ми е нејасен и не разбирам што значи,посоодветно е научни факти во Куранот да стои)не се објавени пред да ги објави науката?Јас искрено не гледам ни едно чуда или поточно кажано ниеден научен факт во Куранот,сите се побиени како контрадикторности.Во врска со твојот пост,читај ги стиховите во контекст,таму убаво стои дека Алах создал 7 неба,на нив ги поставил Месечината и Сонцето,значи недефинирано во кое од тие неба,а во најблиското небо до Земјата ги поставил ѕвездите.Зошто не е спомнато дека во најблиското небо се наоѓаат Сонцето и Месечината?Каде воопшто науката тврди дека Универзумот се состои од 7 неба или небеси,како сакаш кажи ги?Ти знаеш ли што се ѕвездите и од што се изградени и како настанале?Зарем веруваш дека нивната функција е да го штитат човештвото од демони и слично?Гледам си се фатил дека во Куранот научно е објасен Бинг Бенгот.Ти знаеш ли дека Бинг Бенгот е само теорија?Разликуваш теорија од факт?Зошто секогаш кога има некоја контрадикторност во вашата книга се вадите на тоа демек не се преведува буквално,било извадено од контекст,па таков бил арапскиот тросмислен јазик и слични наивни оправдувања.
Кога ќе излезе некој ваш исламски теолог,со научен факт за било каква работа која научниците сеуште не можат да ја објаснат,а таа сита работа е објаснета разбирливо и експлицитно во Куранот,дури тогаш можеме да говориме за некаква си веродостојност.Се до тогаш,наоѓање на некаква си научна смисла во стихови стари 15 века,кои реално секој може метафорично да ги објаснува на илјадници начини е бесмислено.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ova ne treba da znaci deka mesecinata e poblisku od cvezdite.
a poso gospod mn ubavo ni objasnuva deka ima 7 nivoa na neba..
mn ubavo pisuva ". Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili "znaci zborot e za naseto nebo koja ja gledame sekoga vecer so cvezdi.
drugite 6 se misterija za coveckiot um uste ne sme gi otkrile.
milo mi e sto se interesiras za svetata kniga, vo idnina ako imas pak vakvi nejasnotii okolu nesto kazi mi.
Лажеш! Не се никаква мистерија другите 6, затоа што убаво кажува дека месечината и сонцето се во тие седум, а звездите се на најблиското небо, што значи сонцето и месечината се на останатите 6 кој се подалеку:

Sura 71. Nuh:

Sura 37. As - Saffat:
svetiot Kuran nemoze samo da se procita a vo isto vreme i da se svakja!
Па нормално, кога не ви одговара вас нешто, тогаш неможе буквално да се сваќа. Јас Убаво реков вие и китови што ја држат земјата ќе пронајдете во куранот ако треба.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Мило мое... па ти си сонце на Алах ... Кај те најде баш тебе ти да објаснуваш.
АЈ те молам не објаснувај поеќе... да има Алах во својата војска уште 10 како тебе и отиде целиот ислам јабана за 11 дена :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мило мое... па ти си сонце на Алах ... Кај те најде баш тебе ти да објаснуваш.
АЈ те молам не објаснувај поеќе... да има Алах во својата војска уште 10 како тебе и отиде целиот ислам јабана за 11 дена :)
Мислиш ќе издржи 11 дена? Јас би дал максимум 5 :D

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55

Mosque-ars ... star Liam Neeson

It’s actor Liam Creas-on

Liam Neeson: I may become a Muslim

Catholic movie star is thinking about changing faith
By PETE SAMSON
Published: 25 Jan 2012
Add a comment (247)

HOLLYWOOD star Liam Neeson is considering giving up his Catholic belief and becoming a Muslim.

The actor, 59, admitted Islamic prayer “got into his spirit” while filming in Turkish city Istanbul.
He said: “The Call to Prayer happens five times a day and for the first week it drives you crazy, and then it just gets into your spirit and it’s the most beautiful, beautiful thing.
“There are 4,000 mosques in the city. Some are just stunning and it really makes me think about becoming a Muslim.”
Liam was raised in Northern Ireland as a devout Catholic and altar boy and was named after the local priest.
But the star — whose wife Natasha Richardson died aged 45 in a skiing accident in 2009 — has spoken about challenges to his faith.
He said: “I was reared a Catholic but I think every day we ask ourselves, not consciously, what are we doing on this planet? What’s it all about?
“I’m constantly reading books on God or the absence of God and atheism.”
Liam was criticised in 2010 after claiming Narnia lion Aslan — voiced by him in the movies — is not based on Christ as CS Lewis had claimed but in fact all spiritual leaders including Mohammed.
His latest film The Grey, about an oil drilling team who crash in freezing Alaska, is released in the UK on Friday.
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4083596/Liam-Neeson-news-Liam-Neeson-is-thinking-about-becoming-a-Muslim.html
--- надополнето: 16 мај 2012 во 14:11 ---
najmnogu sto ni se potrebni se vakvi lugje kako Liam Neeson da se konvertiraat vo Islamot, a najmalce sto ni se potrebni se lugje kako vas sto ne razbirate ;)

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
(y) Почнува големот конвертирање на човештвото во Ислам. Само напред:pos:
da vo pravo si gi ima se povekje, da ne se onesvestite sega koga ke go gledate videoto --- надополнето: 16 мај 2012 во 14:23 ---
nz sto se macam jas da vi objasnuvam za naucnite cuda vo Kuranot koga site gi imas na edno mesto.
ako razbirate angliski eve vi. http://www.miraclesofthequran.com/scientific_index.html

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
da vo pravo si gi ima se povekje, da ne se onesvestite sega koga ke go gledate videoto
Јас се онесвестив...
Аллах земи си го слугата, почна да се губи по форуми убедувајќи ги сите дека исламот е полн со научни чуда...

Kajgana Shop

На врв Bottom