Научни чуда во Ку`ран

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Во сурата Немл(Мравки), подглавје 27, ајет 17-18 вели:
“И му се собраа на Сулејман војските негови, џинните, луѓето и птиците, сите војници до војници, наредени,”
“и кога стигнаа до долината на мравките, една мравка рече: „О, мравки, влегувајте во живеалиштата свои за да не ве прегази Сулејман и војските негови, а тоа и да не го забележите!“
Некој ќе помисли:Каква е па сега оваа книга, овој Куран?! Оваа книга, Куранот зборува за мравки, мравки кои меѓусебе разговараат! Ова е безвредна книга!
Денеска дојдовме до сознание дека од сите животни и инсекти најмногу сличности со човекот имаат мравките. Тие ги погребуваат мртвите како што прават луѓето. Тие имаат софистицирани методи на организации, имаа надлежни организации, предводници, итн.
Куранот зборува за напредната природа на мравките уште пред 1 400 додини!
(Претседателот на Исламското истражвање -Организација др. Закир Наик)
Nope.Noope, nope..

Конкретните разлики меѓу овие видови се учат во основно одделение, помеѓу шесто и осмо одделение. На час по биологија. И од анатомски и од социјален аспект. Ама тоа ти е кога некој бегал од часови. Или е ќор/глуп. Кои две од трите дадени видови се слични :
A)

Б)

В)

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
\

--- надополнето: 12 февруари 2014 во 18:48 ---
\

--- надополнето: 12 февруари 2014 во 18:54 ---
Ер-Рахман (Милостивиот)

19.Ги оддели две мориња кои само се допираат!
20.M
еѓу нив има Препрека, и не се мешаат!

Последно уредено од модератор:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Кикс од старт. Сликата е направена во заливот на Алјаска во 2010. Авторот,Kent Smith, си ја има ставено на Flickr и има преку милион прегледи. Наречена е Merging Oceans. На сликата се представени две водени маси се како се среќаваат. Поради различното ниво на сол имаат различна густина и се јавува површински напон меѓу двете маси кој привремено го спречува мешањето на двете. По релативно кусо време напонот се губи и се промешуваат.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Kako je kapetan Kusto primio Islam?

U Francuskoj, Islam
se​
veoma brzo siri medju ljudima, koji su poznati u raznim naucnim oblastima. Danas, broj ljudi koji su napustili krscanstvo i primili Islam dostigao je 100 000. Arhbisop pariski francuske katolicke crkve je sluzbeno potvrdio ovu cifru. Medju onima koji preferiraju Islam, nisu samo ljudi iz radnicke klase i sluzbenici, medju njima su i veoma poznati ljudi. Veliki francuski naucnik - okeanograf, inicijator istrazivanja dubina mora i okeana, izumitelj, (akvalunga) aparature za autonomno ronjenje, podvodne kuce, autor mnogih popularnih knjiga i dokumentarnih filmova, Zak Kusto je poznat u cijelom svijetu. Medjutim mali broj ljudi zna, da naucna istrazivanja koja je on otkrio i cinjenica da su se ta naucna otkrica reflektirala u Kur’anu su ga navela da prihvati Islam i umre kao Musliman. Dobro poznat cijelom svijetu, istrazivac podvodne okoline je izjavio, da je izbor Islama najbolja i najispravnija odluka u njegovom zivotu. U TV serijama “ZIVO MORE”, kapetan Kusto otkriva svijetu iznenadjujuci svijet pod morima, rijekama i okeanima. Istrazivajuci vode na otvorenim mjestima ispred Gibraltara, otkrio je iznenadjujucu cinjenicu koju nauka nije mogla objasniti. Otkrio je dva vodena sloja, koja se ne mijesaju. Podjeljena su kao da imaju izmedju sebe odredjenu granicu. Oba imaju temperaturu, slanost, zivotinjski i biljni svijet. Ovo su vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana koje se dodiruju ispred Gibraltara. "1962, - govori Zak Kusto – njemacki naucnici su otkrili da u Bab el Mandeb, gdje se vode zaliva Adena i Crvenog mora medjusobno dodiruju, vode Crvenog mora i Indijskog okeana se ne mijesaju. Prateci primjer kolega, poceli smo da istrazujemo da li se vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana mijesaju. Prvo smo istrazivali vodu Mediteranskog mora – prirodni nivo slanosti, gustoce i oblike zivota koji je svojstven u tim vodama. Isto smo uradili u Atlanskom okeanu. Ove dvije vode se dodiruju ispred Gibraltara vec hiljadama godina i bilo bi logicno, da ove velike kolicine vode su se trebale davno izmijesati – njihova slanost i gustoca trebali bi da su identicne ili makar slicne. Medjutim, cak i na mjestima gdje se medjusobno dodiruju svaka od tih voda zadrzava svoja svojstva. Drugim rjecima, na mjestima gdje se valovi dodiruju, vodena pregrada sprjecava mijesanje voda. Nakon ove jasne i nevjerovatne cinjenice naucnik je bio veoma iznenadjen. "Dugo sam se odmarao na pohvalama ovog fenomena kojeg nisu objasnili zakoni fizike i hemije", - pise Kusto. Medjutim, naucnik se je jos vise iznenadio kada je cuo da je o tome zapisano u Kur’anu jos prije 1400 godina. To je saznao od francuskog doktora Morisa Bukaya koji je prihvatio Islam prije njega. "Kada sam mu rekao o onome sta sam otkrio, on mi je skepticno odgovorio, da je Kur’an jos prije 1400 godina rekao o tome. Za mene je to bilo kao udar groma iz vedra neba. I zaista, kad sam procitao
prevod​
Kur’ana tako je stajalo. Nakon toga sam uzviknuo: "Kunem se, da ovaj Ku’ran, za kojim moderna nauka kasni 1400 godina, ne moze biti govor covjeka. To je zaista govor Svemoguceg." Nakon toga sam prihvatio Islam i svaki dan sam bio zadivljen istinom, pravdom, lahkocom, korisnosti ove vjere. Neizmjerno sam zahvalan Onome Koji je otvorio moje oci da vidim Istinu, - dalje pise Kusto.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Kako je kapetan Kusto primio Islam?
Jacques-Yves Cousteau 11 June 1910 – 25 June 1997
Изјава од Cousteau Foundation (преименувана во The Cousteau Society во 1992) дадена во 1991 во врска со твоето "прашање":

"...наведуваме дека Командантот Кусто не е станал муслиман и дека овие гласини , накусо се неосновани."

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Jacques-Yves Cousteau 11 June 1910 – 25 June 1997
Изјава од Cousteau Foundation (преименувана во The Cousteau Society во 1992) дадена во 1991 во врска со твоето "прашање":

"...наведуваме дека Командантот Кусто не е станал муслиман и дека овие гласини , накусо се неосновани."
Неколку пати е побиено ова тврдење, но сепак се поставува одново и одново :tapp:

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Користа од енергијата на ветерот спомната во Куранот

А на Сулејман, силен ветер му потчинивме, по негова заповед дуваше кон земјата која ја благословивме; а Ние сe добро знаеме, (Куран, 21/81)
Како што може да се види од горенаведениот стих Аллах го поставил ветерот да му служи на Сулејман(Соломон) а.с. и воедно да му биде како средство кое е под негова заповед. Овде има една индиција која нам во денешното модерно време ни е доста интересна, а тоа е енергијата на ветероти користа која ја имаме ние денеска во современиот начин на користење, од ветерници кои даваат електрична енергија, па се до транспорт и пренос на патници и луѓе.
А на Сулејман – ветрот (му го потчинивме), наутро преминуваше растојание од еден месец и навечер растојание од еден месец; и сторивме од изворите растопен бакар да му тече..“(Куран 34/12)
Овој факт на периодичен превоз од едно до друго место е технологија која денес сличи на воздушниот авио траспорт и превоз со високо развиена технологија која ги користи бенефициите на ветерот и она што Аллах го оставил како корист на луѓето.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Користа од енергијата на ветерот спомната во Куранот

А) Овде има една индиција која нам во денешното модерно време ни е доста интересна, а тоа е енергијата на ветероти користа која ја имаме ние денеска во современиот начин на користење, од ветерници кои даваат електрична енергија, па се до транспорт и пренос на патници и луѓе.

Б) Овој факт на периодичен превоз од едно до друго место е технологија која денес сличи на воздушниот авио траспорт и превоз со високо развиена технологија која ги користи бенефициите на ветерот и она што Аллах го оставил како корист на луѓето.
А ) Машала, ветерници. Само Херон од Александрија да не направил машина(тркало) која ја искористувала енергијата на ветерот, во 1 век од новата ера. Пар века пред да се роди исламот. Мада се тврди дека и Хамураби во 17 век п.н.е. планирал да ја користи силата на ветрот за иригациони потреби.Ама ќе го оставиме Вавилонецот на страна.

Б) Какви бакрачи, какви авиони. Ти свесен си на кој принцип функционира авионот? За бродови со едра зборува, ако воопшто станува збор за нешто конкретно и не е метафора.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59

Јапонски научник примил Ислам поради ајетот за смоквите и маслинките

Проф. д-р Таха Ибрахим Халифа, професор по биологија на Универзитетот Ел-Азхар и поранешен декан, открил дека еден голем јапонски научник во областа на земјоделието примил Ислам откако ја открил големата научна надприродност во чесниот Куран. Имено неговата истражувачка работа го третирала прашањето за смоквите и маслинките.
Таха Ибрахим вели: „Метхалеутонидсот се лачи во мозокот на човекот и животните во многу мали количини. Составен е протеини, а во себе име нешто и сулфур кој лесно може да се врзи со цинк, железо и фосфор. Оваа материја се смета за многу важна за животниот опстанок на човечкото тело, а посебно тоа што го намалува холестеролот, го уредува метаболизмот, го зајакнува срцето и го регулира правилното дишење.
Професорот исто така вели: „ Лачењето на оваа материја од мозокот на човекот почнува постепено од 15 до 35 година, а потоа се намалува до шеесетите години, Затоа не е лесно човекот да ја здобие оваа материја, а и кај животните исто така може да се најде но во многу мали проценти.“

Вели: „Кога истражувањата се усмерија во пронаоѓање на ова магична материја помеѓу флората, и група на јапонски научници тргнала во истражување на оваа материја која има најдобро влијание за спречување на старечка сенилност. Најпосле оваа материја ја нашле само во два вида на билки, а тоа се смоквите и маслинките.“

Д-р Таха Ибрахим повикува на размислување за Аллаховата заклетва во маслинката и смоквата и поврзување на овие заклетви со создавањето на човекот во најубав облик, и потоа негово враќање во најниските степени.

Тој вели: „ Откако оваа материја е издвоена од смоквата и маслинката, заклучиле дека нејзината употреба, при поправањето на здравјето на човекот, само од смоквата, или само од маслинката, не ги дала очекуваните резултати, па најпосле издвоените материи ги помешале во размер 1:7 за маслинките.“

Потоа, оваа група на научници, се потрудиле да го најдат најдобриот однос на овие две билки, за да го добијат најдобриот резултат. Д-р Тах, вели: „Овој јапонски научник барал во Куранот благороден, и видел дека смоквите се спомнуваат еднаш а маслинките шест пати, па уште еднаш идиректно во 20-иот ајет од сурата Ел- Му’минун: „ И дрвото кое на Синајската гора расте, кое масло дава, и зачин за оние кои го јадат.“ Д-р Таха Ибрахим им ги пратил сите информации кој ги земал од Куранот на овие јапонски научници. Откако се увериле дека во Куранот уште пред 1429 години се спомнува она што тие сега го откриле, водачот на групата на овој истражувачки тим го примил Исламот, а тимот му ја предал леценцата за научното откритие на професорот д-р Таха Ибрахим.

Вистината ја кажал Возвишениот Аллах во Куранот:

„ Во името на Аллах, Сомилосниот, Милостивиот!

1.Се колнам во смоквата и маслинката,
2.И Синајската гора,
3.И градот овој, сигурен,
4.Ние човекот го создаваме во најубав склад,
5.Потоа во во најниски низини ќе го вратиме,
6.Само не и оние кој ќе веруваат и добри дела ќе прават, нив им припаѓа непрекината награда
7.Па тогаш, што те наведува да ја негираш пресметката?
8.Зарем Аллах не е судија, најправеден?!“

(Сура 95, Ет-Тин)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Јапонски научник примил Ислам поради ајетот за смоквите и маслинките

Проф. д-р Таха Ибрахим Халифа, професор по биологија на Универзитетот Ел-Азхар и поранешен декан, открил дека еден голем јапонски научник во областа на земјоделието примил Ислам откако ја открил големата научна надприродност во чесниот Куран. Имено неговата истражувачка работа го третирала прашањето за смоквите и маслинките.
Таха Ибрахим вели: „Метхалеутонидсот се лачи во мозокот на човекот и животните во многу мали количини. Составен е протеини, а во себе име нешто и сулфур кој лесно може да се врзи со цинк, железо и фосфор. Оваа материја се смета за многу важна за животниот опстанок на човечкото тело, а посебно тоа што го намалува холестеролот, го уредува метаболизмот, го зајакнува срцето и го регулира правилното дишење.
Професорот исто така вели: „ Лачењето на оваа материја од мозокот на човекот почнува постепено од 15 до 35 година, а потоа се намалува до шеесетите години, Затоа не е лесно човекот да ја здобие оваа материја, а и кај животните исто така може да се најде но во многу мали проценти.“

Вели: „Кога истражувањата се усмерија во пронаоѓање на ова магична материја помеѓу флората, и група на јапонски научници тргнала во истражување на оваа материја која има најдобро влијание за спречување на старечка сенилност. Најпосле оваа материја ја нашле само во два вида на билки, а тоа се смоквите и маслинките.“

Д-р Таха Ибрахим повикува на размислување за Аллаховата заклетва во маслинката и смоквата и поврзување на овие заклетви со создавањето на човекот во најубав облик, и потоа негово враќање во најниските степени.

Тој вели: „ Откако оваа материја е издвоена од смоквата и маслинката, заклучиле дека нејзината употреба, при поправањето на здравјето на човекот, само од смоквата, или само од маслинката, не ги дала очекуваните резултати, па најпосле издвоените материи ги помешале во размер 1:7 за маслинките.“

Потоа, оваа група на научници, се потрудиле да го најдат најдобриот однос на овие две билки, за да го добијат најдобриот резултат. Д-р Тах, вели: „Овој јапонски научник барал во Куранот благороден, и видел дека смоквите се спомнуваат еднаш а маслинките шест пати, па уште еднаш идиректно во 20-иот ајет од сурата Ел- Му’минун: „ И дрвото кое на Синајската гора расте, кое масло дава, и зачин за оние кои го јадат.“ Д-р Таха Ибрахим им ги пратил сите информации кој ги земал од Куранот на овие јапонски научници. Откако се увериле дека во Куранот уште пред 1429 години се спомнува она што тие сега го откриле, водачот на групата на овој истражувачки тим го примил Исламот, а тимот му ја предал леценцата за научното откритие на професорот д-р Таха Ибрахим.

Вистината ја кажал Возвишениот Аллах во Куранот:

„ Во името на Аллах, Сомилосниот, Милостивиот!

1.Се колнам во смоквата и маслинката,
2.И Синајската гора,
3.И градот овој, сигурен,
4.Ние човекот го создаваме во најубав склад,
5.Потоа во во најниски низини ќе го вратиме,
6.Само не и оние кој ќе веруваат и добри дела ќе прават, нив им припаѓа непрекината награда
7.Па тогаш, што те наведува да ја негираш пресметката?
8.Зарем Аллах не е судија, најправеден?!“

(Сура 95, Ет-Тин)
Оној што ја пишувал пропаганднава порака. Те заебал .Многу гадно.
Го згреши името на супстанцата.Металотионоин (Metallothionein) се вика на македонски. Поправете си таму во Исламскиот центар. И не се лачи, ниту произведува мозокот.Веза нема. Тресеш зелени. И истата се наоѓа доста лесно кај сите живи организми. Прокариоти, протозоа,пастенија, безрбетници и 'рбетници.

Него, ќе бидеш фин и да го споделиш името на јапонскиот научник?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Оној што ја пишувал пропаганднава порака. Те заебал .Многу гадно.
Го згреши името на супстанцата.Металотионоин (Metallothionein) се вика на македонски. Поправете си таму во Исламскиот центар. И не се лачи, ниту произведува мозокот.Веза нема. Тресеш зелени. И истата се наоѓа доста лесно кај сите живи организми. Прокариоти, протозоа,пастенија, безрбетници и 'рбетници.

Него, ќе бидеш фин и да го споделиш името на јапонскиот научник?
многу значи кога има некој кој се разбира подетално во овие работи, браво царе :cuc:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.116
Поени од реакции
9.505
Ер-Рахман (Милостивиот)

19.Ги оддели две мориња кои само се допираат!
20.M
еѓу нив има Препрека, и не се мешаат!
Овој феномен е опишан во Римската и античката Грчка литература 800 години пред Куранот и секој морнар и рибар можел да го види секаде каде река се влева во море или каде се среќаваат две мориња во теснец. Можел и Мухамед да го види пошто бил трговец и прилично нашетан човек за тоа време пред да почне со пророкувањето.

Исто така описот кој го даваш ја прави истата грешка како и античките извори со предпоставка дека не се мешаат двете води.
Всушност се мешаат кога ке се изедначи температурата само треба време, ден-два во зависност од условите али тогаш не можело да се забележи тоа.

И овој пример од почетокот на темата е даден многу пати.

Kajgana Shop

На врв Bottom