Нано Ружин сонува за мултиетничка партија

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
„Ја потврдуваме нашата нескриена поддршка на мултиетничка Македонија, а јас имам еден сон , а тоа е во Македонија конечно да се појави една мултиетничка партија“ изјави Ружин.

Извор:http://alsat-m.tv/mk/index.php/vesti/zemja/11191.html

Дали подржувате ваква идеја, и пред се дали мислите дека вако нешто е реалност...???
Колку се етничките заедници во Македонија созреани да подржат ваква партија....???

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Идејата е добра, само во погрешно време се кажува.Не верувам дека ќе се реализира.Ако влезе една етничка група,другите кои нема да влезат ќе почнат да се бунат зашто влегле овие а не тие. А и не знам колку се спремни партиите на таква варијанта.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Кога ќе излеземе од пубертетот и кога ќе се смират хормоните, можно е.
И воопшто нема да се вика мултиетничка партија. Зборот мултиетничка ќе изумре и ќе се замени со граѓанска.

Мене многу ми смета форсирањето на тоа дека ние сме биле мултиетничка, гледам тоа е многу модерен израз и демек по тоа сме биле нешто оригинални, па не споредуваат со некои салати. Нека ми каже некој дали сме повеќе мултиетничка од Холандија, Германија а особено од В. Британија.
Ако некој сака да го вовлече староседелството во разговорот, тогаш нека ги заборави првите 2, и нека се ограничи на Велика Британија.

а во горните примери ги заборавив и балтичките земји кои се мултиетнички

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Сите се мултиетнички. СДСМ има Македонци има Срби има Власи има и Албанци. Исто и со ДПМНЕ. Во ДУИ има и Македонци и Роми.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Сите се мултиетнички. СДСМ има Македонци има Срби има Власи има и Албанци. Исто и со ДПМНЕ. Во ДУИ има и Македонци и Роми.

Јас мислам дека Србите и Власите си имаат посебни партии, кои го поддржуваат сдсм. Или погрешно сум те разбрала?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас мислам дека Србите и Власите си имаат посебни партии, кои го поддржуваат сдсм. Или погрешно сум те разбрала?
Јани Макрадули? Влав.
Маринела Тушева? Влаинка.
Поранешен Есад Рахиќ? Босанец.
Хари Костов? Влав.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Да сега отидоа со нив :toe::toe:од парламентарните во 2008

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
Стварно со тоа потенцирање мултиетнички. Па цел свет е мултиетнички, нема држава што не е. Ако најде некој пример за едноетничка и еднорелигиска држава нека каже. Киро Глигоров измисли топла вода со соживот и мултиетницизам, ама пак народ се пали и на тоа. :toe: мултиетничко општество :tapp:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Во Македонија нема (или има ама многу малку) етнички партии по статутарна дефинираност. Впрочем, најстарата ваква партија е оригиналното ВМРО (крушевски манифест итн...).

Него, има ваква партија бе, јас сум член. Утре имам состанок со чаирски огранок. Го поканивме да дојде и Селмани, незнам дал ќе се исќефи и ќе намине :) Со сите народи во Македонија соработувам/е...со Трн бугарашот, со Ада панонка, со Зеко србин, со Миша пољак, со Мали германецот, со вујко ми Пандо австралиски, со битолчани...јас ко македоноид исто сум некоја мањина...имаме луѓе :back:

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Во Македонија нема (или има ама многу малку) етнички партии по статутарна дефинираност. Впрочем, најстарата ваква партија е оригиналното ВМРО (крушевски манифест итн...).

Него, има ваква партија бе, јас сум член. Утре имам состанок со чаирски огранок. Го поканивме да дојде и Селмани, незнам дал ќе се исќефи и ќе намине :) Со сите народи во Македонија соработувам/е...со Трн бугарашот, со Ада панонка, со Зеко србин, со Миша пољак, со Мали германецот, со вујко ми Пандо австралиски, со битолчани...јас ко македоноид исто сум некоја мањина...имаме луѓе :back:

Дај кажи како се вика партијата? Може ли и ја да станам член ако ми се бендиса?Дај ми програма:pos2::pos2:

D

Deleted member 12196

Гостин
Мултиетничката партија на Ружин е само предизборен трик. Баш би сакал да видам партија во која Македонците и Албанците ќе работат заедно, со полно почитување на другите. Јас прв ќе се зачленам во таква партија. Се разбира луѓето да ги ценат по квалитет, а не по национална или верска припадност.
Не верувам дека ќе живеам уште 200 години...

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Дa. идејата за политичка партија , условно наречена како мултинационална т.е. составена од припадници на повеќе етникуми кои би биле вклучени како во членството така и во претседателството , веќе подолг период ми се врти во главата.

На еден семинар со еден познат политички аналитичар , разговаравме за просперитетот на една ваква политичка опција , тогаш дури седевме баш припадници на повеќе националности па покраЈ нас македонците имаше и 3 турци еден албанец и 2ца роми...па на шала рековме ај да формираме партија “која ќе ја крстиме ЕВРОПСКА партија на Македонија “...
Шалата настрана , во досегашното мое искуство кога сум реализирал проекти (регионални) а притоа сум приклучувал квалитетни припадници од различни националности , можам да ви кажам дека баш добро проаѓале еве на пример во местата каде што има мнозински турци или албанци па на нив треба да им се презентира проектот (,могу сме подобро прифатени заради тоа што сме вклучиле жители од нивната националност) ! Така што генералната проба за политичка партија е успешна , барем со нашиот случај!

Сакам , навистина верувам дека во иднина ќе се појави политичка партија која ќе обединува со својата политика , се надевам дека ќе добие сериозна потпора од големи спонзори па да ја вметнеме како релевантен политички субјект и сериозна поголема политичка партија која единствено би го променила црно-белиот сооднос во македонската политичка сцена!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178

Kajgana Shop

На врв Bottom