Намалувањето на партиципацијата не треба да биде намалена. Ајде идеме со ред. Фала на опомена, за многу години нека е и ти да си дочекаш.
1.Ова со да умре козата на комшијата обвинување најтешко ме погоди, озбилно. На тема кај што треба објективно да се согледаат работите на краток и долг рок, добивам одговори од ваков тип, као ,,нема бе тоа е Македонче, менталитет јбг’’. Не бе, тие шо го пишавте ова вие сте тој менталитет. Тоа е тој прост менталитет се да се прифаќа безрезервно шо е наложено ,,од горе, од Владата’’. Навика останата од социјализмот. Навика што тивко ја убива слободната мисла. Полесно е да мислиш дека некој ја мисли за тебе наместо, ти за себе самиот.
2. На краток рок ова е евтин популизам. Матурантите да речат ,,Мм супер, топ влада’’ со рачето ќе заокружат ВМРО-ДПМНЕ на избори. Па ќе се јават првоборци, шо сеа се прва па ќе почната да се бунат, тие се бетер прости, пошо се борат за право кое никаде не постои. Како едни, така други, уше па и неуставно било. Многу знаете шо е неуставно! Немате право да барате намалување на партиципацијата, кривете го татко ви ја шо ја пелснал маја ви година порано, иамјте семејни расправии ако сакате ради тоа, тоа не е воопшто валиден аргумент.
3. На долг рок: намален квалитет на факултетот, невозможност за унапредување на условите за студирање кои и сега се лоши, прибирање на лош кадар ниско вреднуван кој ќе биде задоволен и со ниска плата, вештачка конкуренција продуцирана од напливот,, дипломирани’’, од тој наплив дипломирани 80% невработени и пак армија незадоволници.
4. Бенеамата не туку ми линкај Устав, личиш на сајбер-руки шо научил да линка па сеа среќен шо научил нешо ново и цело време го прави. Нешо ко папагал коа вика ,,АЛО АЛО АЛО’’. Сум видел и боље од нашиов Устав. Ти реков, си ставил право на образование. Значи образование може да се толкува и како да идеш на тренизи по пливање или фудбал, како основно средно, високо, ама сигурно не САМО како високо, како шо ти го употреби. Кој има пари ќе студира, кој нема, немора. Никој не го обврзува, не го задолжува, а ако ти е за тоа нема ни да го зафркава. Кој е паемтен а нема пари,ни неговите мжат да го спонзорираат нека го употреби паметот и нека напраи пари. Simple as that. Неможе, е тоа веќе не занима нити држава нити други граѓани. Солидарност, fuck it!