Надворешни односи на Македонија

Член од
24 март 2010
Мислења
15.326
Поени од реакции
26.272
Ванлок подсвеста е страшна работа си напишал покрај сурово и сирово значи не и суво.Не верувам дека ке успеам да ја доловам истата жестина и жар од сношти но ке се обидам.Честит празник на сите славјани во македонија- денот на сесловенските просветители на античките македонци кои не разбираат славјански македонски јазик и пожелувам описменување.Сите кои се сеќаваат овде на моите постови знаат дека весело си ги плескав и ке си ги плескам американците за нивната злобна и арогантна бесчуствителна политика.Но кој овде има мандат да ја втурне македонија во конфронтација со најголемото зло на светот-Америка до себеуништување.КОЈ СМЕ БЕ НИЕ ДА БРАНИМЕ ТАМУ СИ НЕКАКОВ ТУРСКИ ТЕК.Дали имате мозок во главата.Така србите го бранеа цел свет од американски империјализам и си го окркаа иако никој не очекувал да го чинат тоа само режимот српски го труеше народот за подолго да се оддржи.Но Србија преживеа и без Косово но ние нема- ке исчезнеме како народ.АААх да ке заборавев тогаш беше пијаниот Јелцин на власт ееее сега е трезниот и моќен ПУТИН. Гледам оние 60 проруси лани што наци хунтата од Киев живи ги запали со бензин во Одесса по налог на американците уште чекаат чичко Путин да ги изгасне.И ние ке почекаме -стрпливи сме само нека биде пеколот.Да ве подсетам Одесса е на само 200км од најсилната црноморската руска флота во светот а ние каде се наоѓаме?Опкружени со 6 милиони албанци кои ако има потреба како еден ке не смачкаат со помош на ЦИА.Избудалена и дезориентирана Србија која како лисица која си ја исекла опашката не советува дека тоа е во мода само што кај нас телото ке го лапнат албанците и ке остане само опашката да си ја пришијат србите како надоместок.Вечно мудрата Бугарија ке ни помогне во несраќата тие вешто и мудро го откажаа јужниот тек и се простија од ООООсумсто милиони долари годишно ама ние паметни сега ке сме инкасирале 200 милиони годишно од транзит на од смртоносниот гасовод.А за што за да ги потрошиме на стиропор и мерцедеси а и ке ни требаат за семејствата на полицајците кои ке го бранат гасоводот од албанските терористи.Многу мудро!Ама затоа пак Грција не е истата онаа непријателска, сега е НАШИОТ Ципрас таму тој не сака на иста страна сме -господ напомош.И драги мои ако американците сакаа да ја растурат Македонија најубава прилика беше кога и возљубениот Љупчо го бараше тоа а многу од вас се сложија со него туку едвај западот успеа да го спречи тоа.Колку и да е злобна Америка е сега засега гарант за постоењето на Македонија таа е господар на сите видови терористи низ светот ако навистина сака ке не снемаше до сега а вие не сте тие што сте способни да не одбраните та ни вашиот нов пријател Лазански.Дечкото е многу интелигентен и мудар и голем патриот тој не работи за пари туку ги остварува интересите на својата земја колку полошо за Македонија толку подобро за неговата Србија ако некој луд и му даде некое евро и нема да одбие.[DOUBLEPOST=1432464824][/DOUBLEPOST]нека постои пола час тука и сам ке си го избришам нема потреба ид мене овде повеќе.
Нема зошто да го бришеш, легитимни стравови си изнел. Русија досега нема покажано дека знае да си ги брани сојузниците. Моментално Лавров не дава никакви гаранции за Македонија, само предупредува и хушка. Ама не знам од каде заклучокот дека Македонија дефинитивно избрала да игра со руска помош?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.039
Ванлок подсвеста е страшна работа си напишал покрај сурово и сирово значи не и суво.Не верувам дека ке успеам да ја доловам истата жестина и жар од сношти но ке се обидам.Честит празник на сите славјани во македонија- денот на сесловенските просветители на античките македонци кои не разбираат славјански македонски јазик и пожелувам описменување.Сите кои се сеќаваат овде на моите постови знаат дека весело си ги плескав и ке си ги плескам американците за нивната злобна и арогантна бесчуствителна политика.Но кој овде има мандат да ја втурне македонија во конфронтација со најголемото зло на светот-Америка до себеуништување.КОЈ СМЕ БЕ НИЕ ДА БРАНИМЕ ТАМУ СИ НЕКАКОВ ТУРСКИ ТЕК.Дали имате мозок во главата.Така србите го бранеа цел свет од американски империјализам и си го окркаа иако никој не очекувал да го чинат тоа само режимот српски го труеше народот за подолго да се оддржи.Но Србија преживеа и без Косово но ние нема- ке исчезнеме како народ.АААх да ке заборавев тогаш беше пијаниот Јелцин на власт ееее сега е трезниот и моќен ПУТИН. Гледам оние 60 проруси лани што наци хунтата од Киев живи ги запали со бензин во Одесса по налог на американците уште чекаат чичко Путин да ги изгасне.И ние ке почекаме -стрпливи сме само нека биде пеколот.Да ве подсетам Одесса е на само 200км од најсилната црноморската руска флота во светот а ние каде се наоѓаме?Опкружени со 6 милиони албанци кои ако има потреба како еден ке не смачкаат со помош на ЦИА.Избудалена и дезориентирана Србија која како лисица која си ја исекла опашката не советува дека тоа е во мода само што кај нас телото ке го лапнат албанците и ке остане само опашката да си ја пришијат србите како надоместок.Вечно мудрата Бугарија ке ни помогне во несраќата тие вешто и мудро го откажаа јужниот тек и се простија од ООООсумсто милиони долари годишно ама ние паметни сега ке сме инкасирале 200 милиони годишно од транзит на од смртоносниот гасовод.А за што за да ги потрошиме на стиропор и мерцедеси а и ке ни требаат за семејствата на полицајците кои ке го бранат гасоводот од албанските терористи.Многу мудро!Ама затоа пак Грција не е истата онаа непријателска, сега е НАШИОТ Ципрас таму тој не сака на иста страна сме -господ напомош.И драги мои ако американците сакаа да ја растурат Македонија најубава прилика беше кога и возљубениот Љупчо го бараше тоа а многу од вас се сложија со него туку едвај западот успеа да го спречи тоа.Колку и да е злобна Америка е сега засега гарант за постоењето на Македонија таа е господар на сите видови терористи низ светот ако навистина сака ке не снемаше до сега а вие не сте тие што сте способни да не одбраните та ни вашиот нов пријател Лазански.Дечкото е многу интелигентен и мудар и голем патриот тој не работи за пари туку ги остварува интересите на својата земја колку полошо за Македонија толку подобро за неговата Србија ако некој луд и му даде некое евро и нема да одбие.[DOUBLEPOST=1432464824][/DOUBLEPOST]нека постои пола час тука и сам ке си го избришам нема потреба ид мене овде повеќе.
Не знам за други постови ама сигурен сум дека овој пост нема да биде пипнат.
Еве и јас те цитирам, ако твоето биде бришено значи и моево ќе биде (а нема, затоа што ниту сме офтопик ниту други правила се прекршени).

Назад на темата. Како што им напишав и на некои други овде - која е всушност фактичката ситуација? Што е тоа што ти сметаш дека сега е толку добро со Македонија па ете да седиме мирни и да не се бориме за нашите национални интереси?

Ти не наведе факти за ова, туку само подоста нафрлени моменти кои не формираат никаква кохерентно елаборирана теза. Се што видов јас во твојот пост е некој недефиниран страв и понижувачки дефетизам.
Нејсе. Еве јас да се обидам, неколку факти за реалната состојба со Македонија:

- Македонија повеќе децении живее во постојано заложништво од албанскиот тероризам. Без разлика на тоа колку права ќе добијат Албанците, во секој еден момент (кога САД ќе нарача) може да се случат вооружени терористички акти.
Дури ни новите предлозите на Заев, нов рамковен договор со „поголеми и подлабоки“ права за Албанците, како на пример задолжително изучување на Албански јазик и што ти ја знам што се нема да му текне - можеби и секој по дома да чува по 30% Албанци во домот, 90% застапеност на Албанците во администрацијата, задолжително кинење на секоја македонска невеста од Албанец (и понекое машко дете, за да не се бунат ЛГБТ Албанците).... Ништо нема, дури ни ваквите нечии желби, нема да ги сменат работите. Албанците се вазали на САД, и ќе рипнат кога тие ќе им кажат „СКОКАЈ“.
Ништо нема да ги смени работите, освен нашата решителност еднаш за секогаш да се справиме со овој суштински проблем и предизвик на нашето постоење.

- Гасоводот Турски Тек е повеќе повод, отколку причина сам по себе. Тој нуди реални и многу големи економски бенефити за овој измачен и сиромашен Македонски народ, но сепак и тоа е само позадина и симболика на тоа што од нас го бараат: Да се предадеме, да капитулираме, да се натртиме и цврсто да ги зграбиме сопствените глуждови.

- На Македонија и се заканува бела смрт и целосна Албанизација. Додека твоите деца (сеедно дали ги имаш, или планираш да ги имаш) мора да се едуцираат и да се квалификуваат па дури потоа да ги поминат еден куп други филтри за да имаат некаква шанса за државно вработување - за албанските деца доволно е што се Албанци. 20% од работните места им се загарантирани, па макар и неписмени биле. Сите сме сведоци на купишта неписмени Албанци во државната администрација кои ни државниот јазик не умеаат да го зборуваат (чест на исклучоците).
Не велам дека ситуацијата во државата би била идеална без рамковниот договор, ама тој дефинитвно е тешко страње во едно општество кое претендира да биде слободно и демократско.

- Тебе и многу други @Volvo - ве имаат индоктринирано на ќутење и трпење. Демек секогаш има и полошо, ќути и трпи (а кубурот е за „ако затреба“). Дури сте и да ве разбере човек, кога ние Македонците навистина би живееле еден достоинствен живот. Кога не би живееле во тешка сиромаштија (која ете со гасоводот има шанси да се намали), кога не би биле заложници на Албанците во сопствената држава, со деца кои секојдневно се тепани по автобусите и секаде, со постојани заплашувања и тепачки и убиства каде секогаш подебелиот крај го јадат Македонците а Албанците се заштитени како бели мечки од „меѓународниот фактор“ (читај Америте).

Дали разбираш дека ова е тоа. Сега е крајно време да се раскрсти со внатрешниот непријател. Ова што ние го имаме овде не е ни мир ни благосостојба. Дали разбираш дека на период од половина век, до век, ќе не снема како народ.
Од другата страна на паричката, не ја споредувај таа Русија пред две децении, со оваа сегашната Русија. Тој Јелцин беше марионета на САД, овој сегашниов руски лидер не ќе да е. Успешно се справи со нивното Косово во Чеченија. Се спротиствавува и во Украина и во Сирија, и низ цел свет.

Најпосле, не е дека ние сега бираме страна. Па ете избравме да бидеме против САД. Не, тие самите не ставија наспроти нив, кога Албанците ги одбраа за вазали и за главни терористи и дестабилизатори во државава и во регионот.
Изборот сега нам ни е да умираме полека и во срам... Или да се обидеме да преживееме, и да се бориме.

Знаеш како велат - кукавицата умира илјада смртти, храбриот само еднаш.

W

wicked_1

Гостин
Ги цитира прес-изјавите на Заев како официјален и зацртан став на партијата, па ги испревртува у некои луди параноични верзии за што ќе не чека, ако не владеат неговите.

После почетната агенда за гасоводот како обично алиби на власта за да не дефокусира од барањата на западот да се понесе одговорност за криминалите и конфликтот, сега е на ниво каде што сериозно верува дека гасот е зад врата, и демек сега е моментот да се ќути и да не се бара одговорност, да идеме анти-европа, и накај нашите браќа руси, кои само добро ни мислат. Компартивните прегледи низ историјата кои му ги презентираше секој човек тука ги игнорира.
"Сега е крајно време да се раскрсти со внатрешниот непријател"

Секакви повраќаници ќе се напишат, само да останат одредени групи у фотеља, индиректно би објавил дури и војна. Ужас.

Последно уредено:
Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Нема зошто да го бришеш, легитимни стравови си изнел. Русија досега нема покажано дека знае да си ги брани сојузниците. Моментално Лавров не дава никакви гаранции за Македонија, само предупредува и хушка. Ама не знам од каде заклучокот дека Македонија дефинитивно избрала да игра со руска помош?

http://infomax.mk/wp/

Дали мислиш дека се глупи американците и не знаат кој го финансира и подржува овој медиум ?

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Многу плитко од твоја страна....

Очигледно е дека некој ја спрема тука јавноста за окршај... Провидни се финансиите и подршката... Сето тоа од глава ќе му се скрши на нашиот народ и државата.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.326
Поени од реакции
26.272
Многу плитко од твоја страна....

Очигледно е дека некој ја спрема тука јавноста за окршај... Провидни се финансиите и подршката... Сето тоа од глава ќе му се скрши на нашиот народ и државата.
Нормално е дека судир ќе има. И веќе го има, на две политички групации. На САД им е битно политичката групација што ќе го добие судирот да ги имплементира нивните интереси. Додуша, истото им е битно и на Русите. Судирот како таков, со сета внатрешно-политичка реторика и фолклор, не ги интересира многу.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Очигледно ти уште не си свесен за каков судир станува збор и кои се страните и кои се вмешаните и крајниот исход итн итн... Си играте со државата и судбината на народот...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.039
Koja e таа судбина, што ти ја претпочиташ П’рвуте?
Капитулација, бела смрт, албанизација...?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.326
Поени од реакции
26.272
каков судир станува збор и кои се страните и кои се вмешаните и крајниот исход итн итн...
Очигледно е дека некој ја спрема тука јавноста за окршај...
Сега, одлучи се. Се работи за голем судир кој ќе се случи сакала Македонија да учествува во него или не, со многу моќни страни и за тебе познат краен избор или се работи за окршај, кој не мора да се случи ако медиуми како Инфомакс не го стимулираат? :vozbud:

Вака кога го пишуваш и едното и другото, во два поста еден под друг, некако се губам во муабетот.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Ќе ве видам дали ќе навивате кукавички и тогаш од форумот кога ќе почне ...

Светот е биполарен, а изборот беше ваш да бидете на страната на која сте.

Толку од мене... Можете да продолжите

ПС. Војна се води само кога може да се победи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.039
Забораваш дека изборот на страната е непостоечки. Изборот веќе е направен за нас. А војната веќе одамна е почната... Се што можеш да одбереш е, споро и срамно самоубиство - или борба, и којзнае можеби и победа.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Go chitam Volvo za negoviot famozen post koj beshe izbrishan pa sega go povtori ama so pomalku zhar demek. i rezignirano sam ke go izbrishi ...nema potreba od nego ovde poveke.
Volvo "has spoken".
Но кој овде има мандат да ја втурне македонија во конфронтација со најголемото зло на светот-Америка до себеуништување.КОЈ СМЕ БЕ НИЕ ДА БРАНИМЕ ТАМУ СИ НЕКАКОВ ТУРСКИ ТЕК.

A bre kakov Turski Tek sme branele, neshto shto e na papiru, a dali toj Turski Tek ke pomine niz Makedonija ili ne(goooolemo prashanje), vnatreshnite problemi na Makedonija, kontrolirani od најголемото зло на светот-Америка, ke si ostanat se dodeka iluzijata za Golema Albanija toa zlo ja pothranuva. Patishtata na drogata , beloto robje, trgovijata so chovechki organi se kade kade povazhni od Turskiot Tek i nosat gooolemi profiti . Ekspoziturata ovde na Balkanot e Bondsteel , laboratorii za droga po Z. Makedonija i Kosovo kolku sakash pa zatoa ima potreba za imunitet na zagrozenoto malcinstvo, da mozhat da si ja teraat rabotata bez problem.
I ne znam kako toa Makedonija e tolku vazhna za Turskiot Tok. Od Turcija ke stigne do Makedonija po vozdushen pat, pa posle ke ja preleta Srbija i oop eve go vo Ungarija i ostatokot od EU, znachi Makedonija e mnogu vazhna demek.

Да ве подсетам Одесса е на само 200км од најсилната црноморската руска флота во светот а ние каде се наоѓаме?Опкружени со 6 милиони албанци кои ако има потреба како еден ке не смачкаат со помош на ЦИА.

Pa ne e bash taka plukni zalepi. Albancite kako eden ke ne smachkaat i ke bide "happily ever after", ama vo praksa rabotite ne se bash taka. Koga veke ja spomna Ukraina, 40 milioni Ukrainci kako eden smachkaa nekolku milioni Novorusi??? Probaa, ama eve Poroshenko veke neodolivo lichi na upotrben kuton, a Nuland i Kerry se rastrchaa kaj трезниот и моќен ПУТИН da pravat "damadge control"...Proektot Ukraina propadna a toj nivniot premier se obrakja na Zapadot...Ne se plashite od Rusija, mozhete da ja pobedite ....pathetic. Za nekolku godini ruskiot gas ke ja zaobikoli Ukraina (barem taka planiraat) i koj potoa ke se zamara so Ukraina? Mozhe lesno Velika Albanija istoto da ja snajde ama "o tom potom".

Ima mnogu raboti shto se odluchuvaat zad zatvoreni vrati, nedostapni do javnosta, a nie mozheme da vadime zakluchoci od lagi i poluvistini shto gi gledame i slushame vo MSM i internet. Za sluchajot vo Kumanovo kolku samo teorii izlegoa i pak na krajot nishto ne znaeme.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Значи да сумираме

Вие всушност сакате војна со албанската популација во која што очекувате максимална помош од Русија , доколку се вмеша директно Америка?

Како мислите конкретно да ги решите проблемот со Албанците во војната ?

W

wicked_1

Гостин
Значи да сумираме

Вие всушност сакате војна со албанската популација во која што очекувате максимална помош од Русија , доколку се вмеша директно Америка?
Дипломатски и економски соработки Македонија - САД постојат од 45та година до сега и тоа најмногу во регионот имаме профитирано, дури и по ветото у 2008ма за влез у НАТО, имаме потпишано Декларација, со која ни се гарантира безбедност од страна на Америте, а овие се палат со празна изјава на Лавров која руската амбасада ја отфрла како официјален став, па веќе се спремни да ги "решаваат проблемитe" под закрила на брачата руси.

Kajgana Shop

На врв Bottom