M
Mr.InF3ction
Гостин
Мачкај прстите со љута пиперка и ќе се одвикнешВерувај, којзнае колку пати пробав да грицкам нешто друго, па дури и маст си купив од аптека за одвикнување, ама брате ништо не помага
Мачкај прстите со љута пиперка и ќе се одвикнешВерувај, којзнае колку пати пробав да грицкам нешто друго, па дури и маст си купив од аптека за одвикнување, ама брате ништо не помага
Факторот време и мене ми е најзаебана ствар. Јас морам да спијам минимум 8 часа дневно. И морам да одвојам уште 2 за тренинг. Тоа се 10 фиксни МИНИМУМ. Сега летово не ми претставуваше проблем. Но сега со факултетов и плус како што рачунам да се вработам ќе ми биде многу тесно.Point taken!
Точно е што викаш за надградувањето, признавам и јас дека малку погрубо (не) го образложив мојот одговор.
Поентата е дека ако рецимо се придржуваш целосно под некој план (Schedule if I may say) кога ќе се најдеш во сосема нова средина и бидеш принуден да менуваш се` од корен, самата промена ќе биде далеку покомплексна.
Имаш право за тоа дека треба да ги имаш добрите навики (себенадградување на било какво ниво) но тоа мислам дека ќе има уште подобри резултати ако не е поврзано со факторот време.
Па добро, не сум некој фрик што грицка нокт all the time, туку имам забележано дека тоа ми се случува инстиктивно, во некои ситуации. На пример секогаш кога сум исплашена, кога сум нервозна, кога се двоумам т.е. во некои невротични ситуации.Повеќе членови од моето семејство ја имаа оваа навика. Постојат начини како да се одвикнеш. Краткорочно гледано прво нешто што би ти помогнало е на неколку недели да идеш на маникир бидејќи ако ноктите ти изгледаат убаво ќе ти биде криво да ги грицкаш. Постојат и различни препарати што се ставаат на прстите кои грицкањето нокти ќе ти го направат гадно на вкус. На долгорочен план треба да сфатиш зошто грицкаш нокти, дали е кога си возбудена или слично. Ако е заради тоа треба да ја дознаеш причината за возбуда и во тој момент да реагираш свесно и да не ги грицкаш ноктите. Ако тоа не успее секогаш можеш да се консултираш со некое стручно лице.
Е богами уште ова ми остана да го пробамМачкај прстите со љута пиперка и ќе се одвикнеш
Никој не рече дека си. Сестра ми слично како тебе реагираше. Нејзе и помогна тоа што се трудеше да мисли да не ги грицка ноктите нон стоп. Знам дека звучи глупо малце, но после некој период престана да ги грицка. При толку фокусирање на тоа после некој период станува потсвесно.Па добро, не сум некој фрик што грицка нокт all the time, туку имам забележано дека тоа ми се случува инстиктивно, во некои ситуации. На пример секогаш кога сум исплашена, кога сум нервозна, кога се двоумам т.е. во некои невротични ситуации.
Абе таман си е се, само што изгледа јас сум се уште во прва фаза на одвикнување, т.е. мозокот се уште не е убеден дека јас навистина сакам да се откажам од оваа навика, и не дава наредби за одвикнување. И како што велиш ти, свеста е важна, можеби и пресудна за одвикнувањето. Кога во тој момент кога ти доаѓа нагон за грицкање мислиш на нешто друго и ставаш забрани на рефлексите за грицкање, некако би успеала.Никој не рече дека си. Сестра ми слично како тебе реагираше. Нејзе и помогна тоа што се трудеше да мисли да не ги грицка ноктите нон стоп. Знам дека звучи глупо малце, но после некој период престана да ги грицка. При толку фокусирање на тоа после некој период станува потсвесно.
Финтата е што е многу тешко баш во тој момент кога ти доаѓа нагон за грицкање да се сецнеш и спротивставиш. Затоа добра варијанта е тоа што ти спомнав.Абе таман си е се, само што изгледа јас сум се уште во прва фаза на одвикнување, т.е. мозокот се уште не е убеден дека јас навистина сакам да се откажам од оваа навика, и не дава наредби за одвикнување. И како што велиш ти, свеста е важна, можеби и пресудна за одвикнувањето. Кога во тој момент кога ти доаѓа нагон за грицкање мислиш на нешто друго и ставаш забрани на рефлексите за грицкање, некако би успеала.
Е па затоа и ти велев дека никако не можам да се одвикнам. Али фала за советот, па белки сега вака поупорна ќе успеам.Финтата е што е многу тешко баш во тој момент кога ти доаѓа нагон за грицкање да се сецнеш и спротивставиш. Затоа добра варијанта е тоа што ти спомнав.
стави си Луто на ноктите, подмачкај ги со некоја лута пиперка или со нешто Горко или многу кисело и ќе ти помине за една неделаВерувај, којзнае колку пати пробав да грицкам нешто друго, па дури и маст си купив од аптека за одвикнување, ама брате ништо не помага