Мудрост- искуство или знаење?

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
Мудроста е стремење да не Го налутиме Бог или нашиот ближен со нашите дела или зборови

DeepPurple

* Belly Fairy *
Член од
16 јануари 2009
Мислења
121
Поени од реакции
10
Мудроста е стремење да не Го налутиме Бог или нашиот ближен со нашите дела или зборови
пола саат се смеам заради твојот пост, Рабине,Проповедниче или што си:baeh:
ја мислам човекот мудар се рага

CIL

Член од
21 август 2008
Мислења
750
Поени од реакции
55
Мудроста е комбинација помеѓу знаењето и искуството. Спред мене мудар човек е оној кој го гледа светот и секој проблем, од повеќе страни, човек кој не се труди да биде во центарот на вниманието туку повлечено ги набљудува работите.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
Само искуството не го прави човекот мудар. Може да доживее различни искуства и пак да биде теле. Сметам дека мудроста е комбинација од знаење и искуство, кое може да го има една повозрасна личност, да не речам постара.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Само искуството не го прави човекот мудар. Може да доживее различни искуства и пак да биде теле. Сметам дека мудроста е комбинација од знаење и искуство, кое може да го има една повозрасна личност, да не речам постара.
Поискусна е вистинскиот збор

C

Cool Hand Luke

Гостин
Па не би рекол така дека искуството е најбитно...Сепак тоа е меѓу главните за донесување добра одлука во животот.Искуството не се мери со годините,може помладиот да е посикусен од постариот во многу случаи.На пример во љубовта,дали старите знаат колку нас??
Одлично. Мудроста е пред се во сите нас, искуствата само помагаат но и одмагаат таа да излезе на површина, зависно. Некого искуствата можат да го претворат во човечки отпад, зависно од менталниот склоп.
А некои како да не мора ни да искуствуваат многу, имаат вродена способност да и се препуштат на непогрешливата подсвест да прозбори и делува од нив, интуиција ваљда.

R

RAYTHEON23

Гостин
mislam deka mudrosta proizleguva od toa kako nie go koristime naseto (ne)znaenje ili potocno kolku poveke ucime ne samo od nasite greski...tuku i od drugite nie togas go znaeme pravecot kon koj treba da se stremime.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Искуството ни дава поголема контрола во однесувањето , а со самото тоа, доаѓа и мудроста, бидејќи најповеќе зависи како гледаме на работите ,директно инволвирани или како сведоци . тоа значи дека млади луѓе исто така можат мудро да се однесат во дадена ситуација само ако знаат малку да се дистанцираат и проблемот или што и да е го погледаат од друга страна .( многу ме нервира компјутерот не ме слуша)Искуството исто помага ако веќе си имал таква ситуација, знаеш како да постапиш да не се повтори истото.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Тоа е најголема мудрост што извира од нашата најдлабока подсвест и ни самиот мудрец не знае што сакал да каже. Личи на оние источни коан вежби - прашања на кои нема одговор, цел е да предизвикаат празнина и тишина во умот, бидејќи тоа е мудроста што не се објаснува рационално. Оу јеа! :smir:

М

Мрак

Гостин
Има мудри луѓе без никакви поголеми искуства,едноствно мудро размислуваат и на мудар начин ги гледаат работите.Има онакви кои имале одредени искуства и од нив учат,се развиваат како личности и стануваат помудри.Мислам дека помудри се оние постарите кои го преживеале тоа,биидејќи освен природната мудрост кај човекот,имаат доживеано различни искуства.Секогаш постарите се помудри од помладите и тоа е нормално.Има разлика помеѓу некој кој го преживеал веќе периодот,и некој кој во моментот го живее,вториве се заслепени помалку,а првите помуди и со бистра глава размислуваат.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
пола саат се смеам заради твојот пост, Рабине,Проповедниче или што си:baeh:
ја мислам човекот мудар се рага
Јас пак ви се смеам на двајцата
Прво, ма дај не го мешајте тој Господ у муабетов.
Второ ти на 2 години мудра беше?
Мудроста се стекнува со искуството а исто така и знаењето се стекнува со искуството.
Мудроста е искуство и знаење заедно,не едното или другото.

DeepPurple

* Belly Fairy *
Член од
16 јануари 2009
Мислења
121
Поени од реакции
10
Јас пак ви се смеам на двајцата
Прво, ма дај не го мешајте тој Господ у муабетов.
Второ ти на 2 години мудра беше?
Мудроста се стекнува со искуството а исто така и знаењето се стекнува со искуството.
Мудроста е искуство и знаење заедно,не едното или другото.
јас ни сега не сум мудра. ама он го меше оној што не постои во мубатетот

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Мислам дека мудорста не се создава, или ја имаш или ја немаш. Доколку ја имаш со помош на искуството ја активираш и користиш, доколку ја немаш откако ќе удриш неколку пати со нос во ѕид ќе ти текне дека не треба така.
Секој од нас во животот доживува различни ситуации и оттаму разни искуства, но не секој е доволно мудар да извлече порака од конкретното искуство и во иднина да го препознава и избегнува.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Мудроста е дефинитивно спој помеѓу знаење и искуство па и разбирање за животот воопшто.

BeatMaster

The Rising of The Neofit
Член од
22 септември 2009
Мислења
51
Поени од реакции
5
Велат ѓаволот не знае многу затоа што е ѓавол, туку затоа што е стар! Кој се помудри постарите кои имаат искуство или помладите кои имаат повеќе знаење т.е оние кои веќе преживеале се или оние кои што го водат светот? Ве молам напишете ги вашите мислења...
Од аспект од каде што стојам јас, не иде едното без другото, ако сакаш да се наречеш мудар. Познавам луѓе кои се буквално интелектуалци, имаат во себе знаење за многу теми, за многу сфери во животот, а сепак, не знаат како да го искористат тоа. Дел од нив заглавиле на дното на животот, а дел од нив сеуште се татини и мамини галеничиња.
Значи, за да бидеш мудар, треба да имаш искуство. А знаењето, според мене, ќе си дојде со искуството паралелно. Е сега, не значи дека, ако си искусен надри-лекар, дека ќе знаеш колку и оној што завршил медицински и има докторат, но сепак, и оние кои не се надри-лекари ќе гледаат на тебе со почит, затоа што пред нив си станал признат доктор.

Kajgana Shop

На врв Bottom