Мудрост- искуство или знаење?

Член од
24 октомври 2011
Мислења
71
Поени од реакции
28
Има многу и искусни и полни со знаење и знаат тоа да го применат на дело. Но според мене мудриот е првенствено свесен за Вистината.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Има многу и искусни и полни со знаење и знаат тоа да го применат на дело. Но според мене мудриот е првенствено свесен за Вистината.
... zatoa shto znaenjeto e samo zbir na informacii a mudrosta e sposobnost istite da se raspoznavaat kako vistiniti ili ne

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Mудрост се стекнува со мислење, знаење се стекнува со учење, но мудроста е поважна од знаењето. Mислење = Фантазија, а тоа најдобро го кажал А.Einstein дека фантазијата е поважна од знаењето. Но искуството не те прави мудар, ако ги искусиш работите веќе е касно, мудар си ако ги предвидеш нештата пред да се случат и ако успееш да ги направиш вистинските потези. Целта е да станеш мудар додека си млад зашто кога ќе остареш веќе е касно

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Mудрост се стекнува со мислење, знаење се стекнува со учење, но мудроста е поважна од знаењето. Mислење = Фантазија, а тоа најдобро го кажал А.Einstein дека фантазијата е поважна од знаењето. Но искуството не те прави мудар, ако ги искусиш работите веќе е касно, мудар си ако ги предвидеш нештата пред да се случат и ако успееш да ги направиш вистинските потези. Целта е да станеш мудар додека си млад зашто кога ќе остареш веќе е касно
nikogash za nishto ne e kasno, od celiov post samo so toa ne se slozuvam

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Еве нешто што се надевам дека ќе ве заинтересира...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
mozesh da bidesh mudar i dokolku ucish od sopstvenite greshki, bitno e da izvlecesh poenta od seto toa, iskustvo koe ke te nadgradi... mudriot nikogash ne paga koga ke dobie napad, tuku stanuva posilen, a znaenjeto tuka nema nikakva vrednost...

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
nikogash za nishto ne e kasno, od celiov post samo so toa ne se slozuvam

Касно е на пример на 60 години да сватиш дека животот ти поминал 24/7 со алкохол дека жената те напуштила со децата и сега наместо да живеете среќно и весело со сопругата децата и внуците ти си сам осамен и уништен, сега твојата мудрост можеш само на други да ја делиш, а за твојот живот е касно, не те сака ниту жената ниту децата, а внуците не си ги ни запознал, си се уништил себеси и твоите најблиски

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Касно е на пример на 60 години да сватиш дека животот ти поминал 24/7 со алкохол дека жената те напуштила со децата и сега наместо да живеете среќно и весело со сопругата децата и внуците ти си сам осамен и уништен, сега твојата мудрост можеш само на други да ја делиш, а за твојот живот е касно, не те сака ниту жената ниту децата, а внуците не си ги ни запознал, си се уништил себеси и твоите најблиски
ne e tocno...
ako na 60 god svatish deka zivotot shto si go pominal ne te napravil sreken, toa znaci deka imash moznost do ostatokot na zivotot da si ja barash srekata, a i istata da ja pronajdesh
mnogu podobro otkolku nikogash da ne go svatish istoto

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
ne e tocno...
ako na 60 god svatish deka zivotot shto si go pominal ne te napravil sreken, toa znaci deka imash moznost do ostatokot na zivotot da si ja barash srekata, a i istata da ja pronajdesh
mnogu podobro otkolku nikogash da ne go svatish istoto
Зависи кој како гледа на работите сепак поголема мудрост е да ги предвидеш работите отколку да дозволиш истите да се случат.

• Ми се допаѓа

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Зависи кој како гледа на работите сепак поголема мудрост е да ги предвидеш работите отколку да дозволиш истите да се случат.
tocno, ama sekogash moze neshto da te iznenadi neli...
a dokolku se sluci neshto neposakuvano i nepredvideno, mozesh istoto iskustvo da go upotrebish mudro

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
tocno, ama sekogash moze neshto da te iznenadi neli...
a dokolku se sluci neshto neposakuvano i nepredvideno, mozesh istoto iskustvo da go upotrebish mudro
Точно и со искуство се стекнува мудрост и можеш да го искористиш, но многу постари луѓе и покрај своето искуство не се стекнале со мудрост и повторно ги прават истите грешки

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Точно и со искуство се стекнува мудрост и можеш да го искористиш, но многу постари луѓе и покрај своето искуство не се стекнале со мудрост и повторно ги прават истите грешки
tuka veke se raboti za zaspanost, zaspanost vo golema mera...megutoa kako shto idat godinite, novite generacii se se porazbudeni, veke na starosta nema da se gleda taka

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
tuka veke se raboti za zaspanost, zaspanost vo golema mera...megutoa kako shto idat godinite, novite generacii se se porazbudeni, veke na starosta nema da se gleda taka
Eве ти едно клипче погледни го интерсно е. Дечково преживеал авионска несреќа (пред две години во Hudson river во New York) и се стекнал со голема мудрост:)
http://www.no.net.mk/archives/15705

• Ми се допаѓа

Kajgana Shop

На врв Bottom