Моќи на јогито

C

Cool Hand Luke

Гостин
За да можете да преместувате планини или во момент да ја исполните секоја >своја< желба морате да се препознаете себеси како идентичен со Оној кој и ги поставил тие планини.
Но тогаш совршенството ви е совршено видливо па не сакате ништо да менувате или да ги спречувате натамошните промени. Се сте вие па не чувствувате потреба за покажување на моќ или совршенство.
Знајте дека моќите не се во техниката туку во Оној кој ги практицира.
http://www.yogacentar.hr/raja_04.html
Текстот многу ми се допадна, се пронајдов прилично, само не можев цел да го преведам. И овде има интересна вежба http://www.yogacentar.hr/raja_02.html

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Незнам зошто, но луѓе како Махатма Ганди - мислам дека - се поблиску до Христос, одколку јогите со посебни моќи.

Жалам ако некого повредувам со мојот став, но луѓе кои поради своите моќи се воздигнуваат над Христос, Го игнорираат или дури велат дека тие самите се Христос, треба многу предпазливо да бидат “конзумирани“.

Уште еднаш Sorry ако некого “нагазив“ или повредив! :smir:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Незнам зошто, но луѓе како Махатма Ганди - мислам дека - се поблиску до Христос, одколку јогите со посебни моќи.

Жалам ако некого повредувам со мојот став, но луѓе кои поради своите моќи се воздигнуваат над Христос, Го игнорираат или дури велат дека тие самите се Христос, треба многу предпазливо да бидат “конзумирани“.

Исто како и оние кои се воздигнуваат над Кришна (во овој случај Христос):smir:

S

smart ass

Гостин
еден филџан кафе и цигара има поголема моќ...ја убрзува работата кај срцето,како нитро кај колите или афтербрнер кај авиониве.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Спиро, Вистината не само што навредува, туку ни удира шлаканици и боксови, од кои треба да се разбудиме од гревовниот сон и заспаност.

Што мислиш за овој став?

За да можете да преместувате планини или во момент да ја исполните секоја >своја< желба морате да се препознаете себеси како идентичен со Оној кој и ги поставил тие планини.
Но тогаш совршенството ви е совршено видливо па не сакате ништо да менувате или да ги спречувате натамошните промени. Се сте вие па не чувствувате потреба за покажување на моќ или совршенство.
Знајте дека моќите не се во техниката туку во Оној кој ги практицира.
http://www.yogacentar.hr/raja_04.html
Текстот многу ми се допадна, се пронајдов прилично, само не можев цел да го преведам. И овде има интересна вежба http://www.yogacentar.hr/raja_02.html

Cool, посочи ми/ни ја целта од јогата. Која е таа и зашто токму таа е нешто поинаку.

Член од
28 септември 2009
Мислења
15
Поени од реакции
0
Има врсти и врсти јога, и самата се бавам хата јога-вежби за истегнување на телото и вежби за дишење и немам ниту една од способностите наведени тука на страната, нити пак имам таква цел.

Просто-тоа не е точно.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Мики и Зулеика, целта на јогата не е до физичките истегнувања туку до постигнување на медитација, зголемена свест, будност. Свеста е тоа што не прави луѓе, колку е поголема толку сме побезусловно среќни и со самото тоа поблиску до свесноста за Бога.

Зулеика, ако не постојат моќи во ред, но тоа е вистина за тебе, нека остане и така, без генерализација само. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики и Зулеика, целта на јогата не е до физичките истегнувања туку до постигнување на медитација, зголемена свест, будност. Свеста е тоа што не прави луѓе, колку е поголема толку сме побезусловно среќни и со самото тоа поблиску до свесноста за Бога.

Зулеика, ако не постојат моќи во ред, но тоа е вистина за тебе, нека остане и така, без генерализација само. :)
Кул, целта на јогата НЕ Е во некое си таму проширување на свеста, туку демонски пат за стапување во контаКт со „..духовите на поднебесието...„.

Кога во 60-те години, славните „Битлси„ отидоа на „просветлување„ во Индија, на враќање го донесоа и учењето од нивниот гуру па од тоа време почна пандемиско ширење на трикови од далечниот Исток.

Во почетокот, јогата се „продаваше„ на два принципи:

1. Стекнување на „контрола„ на умот над телото, со измачување на телото со оние познати телесни акробации.
2. После тоа „стекнување„ контрола, следи средба на умот со „ништавилото„. т.е. нирваната. Тоа е опишано како состојба кога змијата се увртува околу рбетот од јогинот, па ползејќи кон мозокот, таа змија го опседнува и човековиот ум. Таа состојба на опседнатост на умот со змијата,. т.е. со ѓаволот, некои ја нарекуваат така како што ја нарекуваат, а ја поистоветуваат со наводното ослободување на духот од телесните стеги и „спој„ на духот со апстракција, како што е „ништавилото“„, или поточно, со лукавиот.

Арна ама, некои мангупи ја „провалија„ целата таа сатанска конструкција, па денес јогата се „продава„ саде по првиот принцип: наводната контрола на духот врз телото, со поставување на телото во неприродни и измачувачки пози.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.984
Поени од реакции
61.761
Кул, целта на јогата НЕ Е во некое си таму проширување на свеста, туку демонски пат за стапување во контаКт со „..духовите на поднебесието...„.

Кога во 60-те години, славните „Битлси„ отидоа на „просветлување„ во Индија, на враќање го донесоа и учењето од нивниот гуру па од тоа време почна пандемиско ширење на трикови од далечниот Исток.
:pos2:

Што ви е бе луѓе од вчера сте се фатиле за Ленон и за Битлси? Кју Клукс Кланот не ги мразеше толку :pos2:.

Ништо не донесоа назад освен малку индиски елементи во неколку песни. Повеќето предвреме си заминаа зошто увиделе дека не е тоа тоа...

Јога и Битлси, во религија... :pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тие „..малку индиски елементи...„ од демонско потекло, го заразија Светот џоа вирус, разбираш....За злото, квантитетот „малку„ има страотен ефект.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.984
Поени од реакции
61.761
Така е Мики... :pos2: Лудница сте вие на „Религија“. „Хумор“ и „Чек дис аут“ можат вода да ви носат.

Во се гледате зло, се сатанизирате. Се е демонски, ако не е во склад со вашите налудничави сваќања и толкувања за светот.

Патем, за дечките кои ги спомна сум жива подвижна енциклопедија. Не можеш ни да претпоставиш колку урнебесна смеа предизвикува во мене кога ве читам како самоуверено дискутирате за работи за кои немате три чисти претстави. За твоја среќа, не е потребно никакво знаење за да дискутираш на религија. Потребно е само да работи фантазијата и да се шири дискусијата во сите можни правци. Деновиве се Битлси на дневен ред, утре за кој ќе зборуваме: Негативното влијанието на Monty Python's Life of Brian врз христијанството и како тоа John Cleese ќе гори во пеколот? :pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Шизик, нема поголема фантазија и фантазмагорија од запаѓањето под демонското влијание, а притоа да се нема осет за истото тоа влијание, туку да се прифати демонизмот како начин на живеење.

Уживај...

П.С. Убеден сум дека повеќе „знаеш„ за сите измислени прикаски околу и за „Битлсите„ отколку за тебе самиот.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.984
Поени од реакции
61.761
Шизик, нема поголема фантазија и фантазмагорија од запаѓањето под демонското влијание, а притоа да се нема осет за истото тоа влијание, туку да се прифати демонизмот како начин на живеење.

Уживај...

П.С. Убеден сум дека повеќе „знаеш„ за сите измислени прикаски околу и за „Битлсите„ отколку за тебе самиот.
Знам дека си убеден, ти си убеден за многу работи за кои не си видел :). Затоа и не ме чуди што ме познаваш повеќе одколку што јас се знам самиот...

Шизик... :pos2:

А бе Мики, да ти го имам умот на 2-3 дена, да одморам малку... :pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има и што да видиш, а за твојот случај, не сум убеден...:pos2:

Само ти уживај...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Има и што да видиш, а за твојот случај, не сум убеден...:pos2:

Само ти уживај...
Мишко Микице...
Како да ужива на подфорум религија бе?
Сериозно мислиш дека ако ја пуштиш Јестрдеј од Битлси на винилка обратно ќе го слушниш натемаго кај шо мрчи?

Kajgana Shop

На врв Bottom