O
Orion.
Гостин
Кога ќе направам компарација помеѓу саатите поминати на книга во средно и истите сега на факс ми се плаче..
Едно нешто не ми е јансо, како од дома може да ме натераат да учам? Јас ако сум се решил да не се замарам со тоа и крај ќе биде. Еве до осмо мајка ми секој ден ми трубеше учи учи, читнуев нешто по малце. Сега за во средно сум им кажал не се замарам и готово. Ете на сестра ми никаков притисок и немаат праено па со 10ки е на факс. А јас во средно сега дома книга немам фатено, нашколо ако чепнам нешто, и се снаоѓам и во ред ми се оценките. А ова 10 единици да ги наредиш...Незнам стварно колку треба да си им згрешил на професорите за 10 единици да ти стават, сигурно не е само од не учење. Можно е да е од не редовност или немирен да е.Требало од мал да ти створат навика тие што се грижеле за тебе А ако не те терале да учиш, не е твоја вината. Страшно е да имаш 10 единици. Еве сега доаѓа тромесечие, пробај да ги кренеш оцените. Кога ќе предава професорката на час, слушај ја, математика кога објаснува задачи слушај па потоа кога ќе решава еден пример, пробувај пред да го реши таа ти да го решиш. И да згрешиш, барем ќе пробуваш.
Со саат време учење на ден ќе имаш 3-4ки со оглед на паднатите критериуми во образованиево, камоли двојки. Ама гледај што повисоки оцени да добиеш и од втора друга песна да пееш.
Да те стегнат уште од мал, ама не основно негде 7, 8мо одделение. Уште од прво, од второ. Кога бев јас прво, второ и требаше да учам, мајка ми или татко ми ќе ме седнеа на маса и ајде сега пишувај домашна ќе ми речеа. Така првите 3-4 месеца во прво и после самата си седнував да си пишувам домашна без никој да ми каже. Ако му створиш навика некого од мал, лесно ќе е после. Да не постапеа така со мене како помала може ќе гледав цртани по цел ден и немаше да успеам да се запишам на овој факултет што сум сега.Едно нешто не ми е јансо, како од дома може да ме натераат да учам? Јас ако сум се решил да не се замарам со тоа и крај ќе биде. Еве до осмо мајка ми секој ден ми трубеше учи учи, читнуев нешто по малце. Сега за во средно сум им кажал не се замарам и готово. Ете на сестра ми никаков притисок и немаат праено па со 10ки е на факс. А јас во средно сега дома книга немам фатено, нашколо ако чепнам нешто, и се снаоѓам и во ред ми се оценките. А ова 10 единици да ги наредиш...Незнам стварно колку треба да си им згрешил на професорите за 10 единици да ти стават, сигурно не е само од не учење. Можно е да е од не редовност или немирен да е.
Eden od retkite dobri soveti shto gi prochitav na temava.1) Само план за работа/учење може да те врати во права насока, али и да си ги исполнуваш навремено сите точки. Ќе си направиш план за секој ден од колку до колку ќе учиш тоа, оноа, трето, четврто...
2) Слушај внимателно на предавања
3) И обавезно кога ќе ти заврши денот во школо, кога ќе си отидеш дома седни и прочити еднаш-двапати што си учел денес, пошто ќе заборавиш...
Овие се тие три работи што ме туркат мене и ако го немаш планот џабе ти е сѐ, стално ќе одлагаш работи и на крајот пак ќе си на нула.
Не мора секогаш да значи, мене ме имаше фатено слична мрза во прва и завршив со 7 двојки на крај, втора бев многу добра, сега во трета сум скроз одлична. Без никаква основа стигнав до јака петка, си се навраќав на материјалите од претходно, си учев, едноставно сакав да поминувам време со книгата. Секој си има свои периоди.Во нашава држава би било Знаењето е СИЛА, Врските се МОЌ.
Али како и да е серизно друже, јас сум 4 - та година средно, и сега при крај ме фати некоја мрза.
А ти вака уште на почеток ако е фаќа мрза, незнам што ќе правиш кога ќе дојдеш 4 - та.
Верувај ми МНОГУ се разликуваат основното и средното, тоа ќе го научиш со тек на времето, но немој да си дозволиш да останеш на полагање, ке ти оди летото за џабе.
И НЕ ! НЕ СИ ФРАЕР АКО ИМАШ ЕДИНИЦИ.
Со среќа и поздрав.
Направи го првиот чекор.да точно така немам створено навика за учење а сакам да створам но незнам како?
ОСМЕЛИ СЕ!! Направи го првиот чекор.
Понатаму се е полесно од што мислиш