Моралот и хедонизмот

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
У принцип мнозинството одредува што е нормално. Во друштво на илјада лудаци ако си сам нормален, ти си луд. Никаква нова вистина не е тоа.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Stoejki dosledno na senzualistickata teorija na poznanieto vo etikata, Epikur, vo teorijata propoveduval deka uzivanjeto e najgolemo dobro. Srekata se postignuva koga ke se dojde do sigurno i permanentno trajno uzivanje. Megjutoa, zadovolstvata shto se dobivaat od uzivanjeto na materijalnite blaga, t.e. od jadenjeto, pienjeto itn. ne se trajni ni sigurni. Preteranoto pienje sozdava bolki kako i preteranoto jadenje. Za toa Epikur preporacuval duhovno uzivanje, uzivanje shto doagja od zanimavanjeto so so nauka i umetnost kako edinstveno koe ne pravi srekni. Zanimavanjeto so naukata dava nezavisnost i spokojstvo na duhot, sloboda od strav i vozbuda koe se sozdava osobeno so veruvanjeto vo zadgroben zivot. Epikur smetal deka bogovite ne vlijaat na tekot na nastanite na zemjata i ziveat blazen zivot vo mehjuzvezdenoto prostranstvo.
Samiot Epikur avtarhijata ja smeta za golemo dobro, no ne vo sekoj slucaj so malku da bideme zadovolni, tuku ako nemame mnogu, togash da se zadovolime so malkuto. Tvrdo ubeden deka izobilstvoto najslatko go uziva onoj koj najmalku ima potreba od nego i deka seto toa moze prirodno i lesno da se dobavi, a se shto e suetno teshko se dobavuva i deka skromnite corbi davaat isto zadovolstvo kako i raskoshnata sofra, koga samo ke se otstrani custvoto na glad i deka lebot i vodata predizvikuvaat najgolemo zadovolstvo koga gi zema toj shto navistina ima potreba od niv.
Naviknuvanjeto na prosta, skromna sofra, a ne prekumerna izobilna hrana pribavuva ne samo polno zdavje tuku covekot go pravi da se zadovoluva so nuznite potrebi na zivotot.
Tuka i ke go citiram samiot Epikur: ”Koga velime deka zadovolstvoto e namena na zivotot, so toa ne mislime na uzivanjeto na lakomiot i na onie shto se sostojat vo samoto uzivanje, kako shto mnozina ne mislat, koi toa ne go znaat i koi so nas ne se slozuvaat ili koi izopaceno ne sfakaat, tuku mislime na sostojbata vo koja teloto e bez bolki, a dushata bez vozbuda”.
Epikur kako imanenten del od uzivanjeto so koe shto covekot znae da se sudri slucajno ili ne slucajno, ne go sfaka kako luduvanjeto vo zvitot, druzenjeto so ubavi devojki i momcinja, ni uzivanjeto na bogato pripremena sofra so najrazlicni jadenja, tuku (ke go parafraziram nego) trezvenoto razmisluvanje koe gi ispituva pricinite za sekoe odbiranje i izbegnuvanje i gi rastura mislenjata od koi najmnogu nastanuva vozbuda vo dushata.

Член од
27 јуни 2007
Мислења
239
Поени од реакции
5
Не може да се повлече јасна граница помеѓу некои работи чисто од причина што сите ние имаме различна претстава за хедонизам и лудило.

Не мислам дека хедонистите се непромислени, треба добро да размислиш за да можеш нешто да добиеш.
Разликата е во тоа што хедонистот не би го спречило ништо за да го добие тоа што го сака.

Моралистот би го спречиле многу работи, од правила, осудувања и некои замислени стандарди за добро и лошо.
У врска со болдираното: Како тоа не се непромислени и не би го спречило ништо за да го добие тоа што го сака? Баш тоа ги праве хедонистите -хедонисти, дека се непромислени, само им е важно да се задоволат и тоа. Ако не се непромислени значи имаат некој осет за моралот,што значи дека би го спречиле правилата, предрасудите и слично..во добивањето на она шо го сака. Хедонистот како шо рече сама не би го спречило ништо поготово не самиот тој..

С

Сатори

Гостин
...

У врска со болдираното: Како тоа не се непромислени и не би го спречило ништо за да го добие тоа што го сака? Баш тоа ги праве хедонистите -хедонисти, дека се непромислени, само им е важно да се задоволат и тоа. Ако не се непромислени значи имаат некој осет за моралот,што значи дека би го спречиле правилата, предрасудите и слично..во добивањето на она шо го сака. Хедонистот како шо рече сама не би го спречило ништо поготово не самиот тој..
Еххх, да размислеше малку повеќе ќе ти беше јасно.
Хедонистот мора да размислува за да може да го добие тоа што му е неопходно, дури и тоа да е направено по секоја цена, сепак за тоа е направен план.
Хедонистите не прават ништо без план ... мапа на задоволство во која имаш поени на интензитет.
Така да има разлика од промисленост и неморалност.
Тоа и го потенцирам со темава ... :nesum:

Член од
27 јуни 2007
Мислења
239
Поени од реакции
5
хех, у некое од предходните твои мислења пишеше:
"Ако си хедонист битно ти е само да се задоволиш, ако си моралист битно е ти е како ќе дојдеш до тоа задоволство."
Не го пишев тоа без основа.

С

Сатори

Гостин
...

хех, у некое од предходните твои мислења пишеше:
"Ако си хедонист битно ти е само да се задоволиш, ако си моралист битно е ти е како ќе дојдеш до тоа задоволство."
Не го пишев тоа без основа.
Со тоа не мислев дека хедонистите не размислуваат.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Абе сеа кој може да каже што е лудило а што нормално денес ?
Па во време на тотално изместени вредности...

Едно прашање - имаат ли хедонистите некои вредности кон кои се стремат? Или, задоволството им е единствената "вредност"?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Skin од Сканк Енанси пееше вака:

"Just because you feel good,
doesn't make it right..."

Мистичен, сакаш да ги разоткриеш хедонистите на форумов? :)

С

Сатори

Гостин
...

Па во време на тотално изместени вредности...

Едно прашање - имаат ли хедонистите некои вредности кон кои се стремат? Или, задоволството им е единствената "вредност"?
Секако дека имаат среќа, успех, богатство ... се што ќе го направи хедонистот задоволен. :pipi:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Јас делувам како некој кој има недостаток на етички мерила?
Јас не мислам така, ама ти некако стално ми се окупираш со тоа задоволство и како те гледаат луѓето па некои фридоми пишуваш по потписи ко чуда да праиш кога пред илјадници години наводно цивилизирани општества поддржувале секс со деца, животни и убивање како пат до задоволство. А може и ти тоа го правиш. Шо те знам, Велес = син сити. :pipi:

С

Сатори

Гостин
:)

Јас не мислам така, ама ти некако стално ми се окупираш со тоа задоволство и како те гледаат луѓето па некои фридоми пишуваш по потписи ко чуда да праиш кога пред илјадници години наводно цивилизирани општества поддржувале секс со деца, животни и убивање како пат до задоволство. А може и ти тоа го правиш. Шо те знам, Велес = син сити. :pipi:
Е да во Младински, се жртвуваа животни на времето, па ритуали се правеа со кецови и двојки и по некој тромадол.:vozbud:

Инаку ... ме виде бе Баде, фина девојка сум јас.Кога сум правела нешто за задоволство?:nesum:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
У принцип мнозинството одредува што е нормално. Во друштво на илјада лудаци ако си сам нормален, ти си луд. Никаква нова вистина не е тоа.
Мнозинството неможе да им одредува на хедонистите норми и законитости.Тоа се група ебано болни нарциси кои јас лично отсекогаш сум ги мразел.Интересни се за проучување.Како трчкаат наоколу и си играат со концептите и законите на светот.Како си создаваат филмови и бајки во глава.Како со оргазам се уништуваат самите себеси.И како на крај голем дел од нив умираат како бедници.Истрошени,изебени...грди.

Реално хедонистите се оние кои инквизацијата требала да ги помине.Опасноста од хедонизмот како масовна хистерија е голема,затоа филозофијата како негов најголем проучувач,заедно со психологијата и социологијата неизмерно се труди да класифицира и да нормативизира се' што има врска со оваа дефектност на гладниот човек.

Skin од Сканк Енанси пееше вака:

"Just because you feel good,
doesn't make it right..."
But it does feel good.The splendour of the cold needle in your skin.The unknown dick going in you while your boyfriend is sleeping in the next room.Raping a five-year old girl whille you have her parents tied up on a chair watching.Isn't it magnificent?

Е да во Младински, се жртвуваа животни на времето, па ритуали се правеа со кецови и двојки и по некој тромадол.:vozbud:
Имаше повеќе епизоди со ритуали и жртвувања во младински.Ама мислам оти знам за која епизода поточно ми збориш.Тогаш реално ќе ти кажам дека не се работеше за хедонизам,туку за чиста,едноставна глупост.Глупа дечурлаана која не го правеше тоа од задоволство,туку од лесноумност и благоглаголивост.Лично сум ги прашувал какви ритуали правеле,во чие име...и ми се смееја во фаца.If that had anything to do with hedonism,call me Duckey.

P.S:Нејќев да се занимавам со сувопарност на темите за Тоше,затоа овде накратко ќе кажам дека Тоше беше пример за нормативен хедонист.Вид во изумирање покрај овие новиве "прогресивни" хедонисти.Секоја пора на телото оддаваше љубов и уживање во она што го правеше.Беше заљубен во својот живот и во својата работа.Оти знаеше дека тоа што го прави е правилно и вредно.

С

Сатори

Гостин
...

Имаше повеќе епизоди со ритуали и жртвувања во младински.Ама мислам оти знам за која епизода поточно ми збориш.Тогаш реално ќе ти кажам дека не се работеше за хедонизам,туку за чиста,едноставна глупост.Глупа дечурлаана која не го правеше тоа од задоволство,туку од лесноумност и благоглаголивост.Лично сум ги прашувал какви ритуали правеле,во чие име...и ми се смееја во фаца.If that had anything to do with hedonism,call me Duckey.
Знам и јас што беше работата, али тоа беше кажано со голема доза на иронија, баш поради тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom