Младите сакаат надвор од Македонија

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
BlackFriday, културно ќе те замолам да НЕ СЕРЕШ, пошто очигледно врска немаш што зборуваш.
Имаш комплекс од неуспесите кои си ги доживеал па солиш памет.

Како што напоменав, овде никој не работи за саатница 7.25, и во рестораните некогаш ја симињаат до 7.5 затоа што се заработува многу на Tips. А келнер овде без 2000 долари месечно не си оди дома. Има фини луѓе овде се случува да добијат 200-300 долари дневно само во типс. Реков дека просечна плата е над 2.000 долари. Нискиот просек е над 1700 долари. Цените на апартманите се тие, незнам јас во кое црнечко гето те ставиле и кои црнци те ебеле ама јас овде сум во контакт со real estate agents и знам какви се цените.

Да не должам многу, во USA, што и да работиш ако не си раскурцан сељак што пие по кафани и се курчи по ресторани, ќе имаш доволно пари за се, и плус ќе тргаш солидна сума како заштеда. Има луѓе тука и преку викенд работат и одлично заработуваат.

Треба да си стварно морон/дебил да споредуваш западњачки стандард со македонски...

Гледам еден куп дебили ја полнат устата со гомна околу филмот дека доларот ќе доживеел колапс и стандардот ќе бил до просјачки стап. Се слушате ли што зборите бе морони. За Америка зборите. Земја која ја контролира цела светска економија. Ако им ќефне утре ќе отидат на блиски исток цело злато ќе го соберат. Ако им ќефне ќе почнат ЕВРА да принтаат и кур нема да ги боли. Него џабе ќе објаснувам на некој мрсулковци кои уште чекаат од мама и тато 500 денари за да одат петок/сабота во кафана, или да лигават флаша пиво цела вечер во некој клуб.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Најинтересно е тоа што истата песна ја пееја и СДСМ дур ја разјебуваа земјата. Се кладам дека коа пак ќе дојдат на власт, ќе зборат како сеа што збори ВМРО, додека овие кутрите, одма ќе го сменат одма филмот со розова сценографија, во филм-ноар.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Оваа или овој Блек фрајдеј или пати од некое растројство или е пратен/платен да штрака глупости по форуми, но џабе е кога имаш луѓе кои биле и се во странство, можеш валволине да го слажеш ама повеќето, тешко

Член од
16 август 2009
Мислења
2.214
Поени од реакции
1.714
Точно е дека младите сакаат надвор. Ама секој за надвор не е. Ако се потрудиш малку повеќе, си го организираш буџетот и имаш за се, дури и да праќаш во Македонија. Најбитно е да го користиш мозокот. Секако, се работи многу повеќе од Македонија.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.259
Поени од реакции
9.034
Jok, najmalku 100k vo USA. MINIMUM. Pod uslov da mu priznaat site ispiti za priznavanje sto ima i minimalno da dopolaga uste nekoi sto mu falat, plus drzaven ispit i da ne go zezaat da mu baraat poveke da polaga.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 19:51 ---
та не се будали американциве - кај нив година на мед ску'л кошта 45 000 долари. Нема некој од Зимбабве или од Македонија да дојде и да млати пари со зимбабве или мк диплома.
Зборуваш напамет или си запознат со темава, за малку ќе речев дека си, ама очигледно не си.

Дипломите од медицински факлултет надвор од Америка и Канада не признаени автоматски, па затоа треба да се полагаат околу 4 дополнитени испити кои ја опфаќаат цела медицина. Си има центри низ светот каде можат да се полагат 2 од поважните испити, на балканот најблиску е во Загреб, двата испита грубо коштаат околу 3 000 долара. После се иде во Америка најчесто со J1 visa која те обврзува после специјализацијата да се вратиш у твојата матична земја и да седиш таму 2 години (ти кажи ми зошто :icon_mrgr:) пошо еден испит се полага исклучиво таму и тој кошта околу 1400 долара, е сеа патни трошкови, смештај се е на твоја глава. После ако минеш следува тешкото, да се најде болница што ќе те вработи а додека да ти разгледаат документите знае тоа да трае и до 3-4 месеца, време за кое ти треба таму да седеш со туристичка виза и без можност да работиш било каква работа. (статистиката кажува дека од странските лекари кои ги минале тестовите само 50 посто добиваат место во болница, ако не добиеш место истата година кога си полагал, наредната година уште помалку веројатно пошо си веќе "стар") за да не бидеш со J1 visa пошо е еднакво на пропаст, мораш да се бориш за H1B visa ама за да аплицираш за неа ти треба плус уште еден испит кој исто така кошта околу 1500 долара и потврда од болница која е спремна да те вработи.

Визата H1B ја дават само ако таа година има дефицит на кадар, така да не е сигурно колкава квота ќе пуштат, рулет јбг

Со 100 000 долара ќе завршеш наново цел медицински факултет во Америка, не тропај!

Сепак треба мноооогу пари за да се нафатиш на ова.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Istoto sto ja snajde Jugoslavija so stampanjeto pari, Zimbabve i nekolku drugi primeri gi ceka i SAD. Nema teorije da izdrzat ovaka so printanje bez nikakvo pokritie. Gotovi se, broeni im se denovite.
I bez toa ekonomijata im e za u kurac,site fabriki gi preselija nadvor a od vazduh ne se zivee. Poso nema rabota se pumpa javniot sektor i vojskata, a znaeme kade vodi toj pat. Ustvari Grcite najdobro znaat.

http://www.foxnews.com/opinion/2013/08/05/why-can-kiss-us-economy-goodbye/

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Bez razlika na ekonomskata situcacija, vo Mk nitu ima nekoja dobra arhitektura, nitu infrastruktura.. a i kulturata i mentalitetot na narodot se... Ä///´ß Barem za mene.
Bolje kje ziveam u Germanija cel zivot so minimalna plata i minimalni usovi za zivot barem ke ziveam vo zemja koja me voodushevuva, nego u Mk so solidna finansiska sostojba i rabota po struka (sekako, dobiena so partiska knisha)

Izvinete na latinica.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 23:47 ---
Bez razlika na ekonomskata situcacija, vo Mk nitu ima nekoja dobra arhitektura, nitu infrastruktura.. a i kulturata i mentalitetot na narodot se... Ä///´ß Barem za mene.
Bolje kje ziveam u Germanija cel zivot so minimalna plata i minimalni usovi za zivot barem ke ziveam vo zemja koja me voodushevuva, nego u Mk so solidna finansiska sostojba i rabota po struka (sekako, dobiena so partiska knisha)

Izvinete na latinica.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Јас уште не можам да сфатам како се докажувате дека на запад е црнило скоро исто како во Македонија, кога никој од таму не се вратил (освен оние што не можат да издржат пошо овдека се гледано како принцези/принцови ИЛИ оние што ИЧ не ги бива за работа). Темата е дека сакаат да си одат поради општата атмосфера во државата која што не ти дава слободно да дишеш, каде што со 8000-12000 плата можеш само да се сликаш, немаш шанси да направиш свој дом (да го имаш на свое име), каде што не можеш бре на раат бојлер да вклучиш, а да не ти дојде сметка за струја во износ од 2/4 од твојата плата.

Во сите овие муабети, јас навистина не знам како сите испозаминаа кој поблиску/кој подалеку од МК на дочек на Нова година. Е, тоа не ми е јасно.

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31
Јас уште не можам да сфатам како се докажувате дека на запад е црнило скоро исто како во Македонија, кога никој од таму не се вратил (освен оние што не можат да издржат пошо овдека се гледано како принцези/принцови ИЛИ оние што ИЧ не ги бива за работа). Темата е дека сакаат да си одат поради општата атмосфера во државата која што не ти дава слободно да дишеш, каде што со 8000-12000 плата можеш само да се сликаш, немаш шанси да направиш свој дом (да го имаш на свое име), каде што не можеш бре на раат бојлер да вклучиш, а да не ти дојде сметка за струја во износ од 2/4 од твојата плата.

Во сите овие муабети, јас навистина не знам како сите испозаминаа кој поблиску/кој подалеку од МК на дочек на Нова година. Е, тоа не ми е јасно.
Никој не кажува дека се црнила туку некој пробува да ги прикаже работите малку пореално. Сите сте се фатиле за тие пари. ПАри ко пари. Искрено се надевам дека сите ќе успеете на запад и ќе направите пари. Е тек тогаш ќе сфатите некои работи. Кога ќе нема со кого да одите на едно кафе кога ќе треба да се прослави зголемувањето на плата, кога ќе нема кој да ви честита роденден, и кога за нова година кога сите се слободни и се забављаат со фамилијата и/или пријАтелите вие по своја воља ќе работите. Али овојпат не ради парите туку да заборавите на мизеријата дека алтернативата е да си седиш со даљинскиот сам и да чекаш работен ден. Ете тоа е убавината на успехот. Али има луѓе на кои таквиот живот им одговара. Ако сакаш цел ден секој ден да си преокупиран со работа и со мизерен приватен живот ондак запад е встинскиот избор.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Никој не кажува дека се црнила туку некој пробува да ги прикаже работите малку пореално. Сите сте се фатиле за тие пари. ПАри ко пари. Искрено се надевам дека сите ќе успеете на запад и ќе направите пари. Е тек тогаш ќе сфатите некои работи. Кога ќе нема со кого да одите на едно кафе кога ќе треба да се прослави зголемувањето на плата, кога ќе нема кој да ви честита роденден, и кога за нова година кога сите се слободни и се забављаат со фамилијата и/или пријАтелите вие по своја воља ќе работите. Али овојпат не ради парите туку да заборавите на мизеријата дека алтернативата е да си седиш со даљинскиот сам и да чекаш работен ден. Ете тоа е убавината на успехот. Али има луѓе на кои таквиот живот им одговара. Ако сакаш цел ден секој ден да си преокупиран со работа и со мизерен приватен живот ондак запад е встинскиот избор.
А зошто на запад не може да се има пријатели? Зошто мислите дека секој во странство само работи и во никој случај нема социјален живот?

A

AnFem

Гостин
Океј....кажи ми колку проценти од тие што живеат во становите во МК се сопственици? и Колку проценти од тие во УСА се сопственици?
Ај еден хинт: 95% македонци имаат сопственост на станот, nasproti 65 vo usa...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate
--- надополнето: Dec 29, 2013 2:58 PM ---

Ова ја сумира цела тема и нема потреба од коментар.
Сопственост на станот, кој го делат заедно со уште две-три генерации?
Сопственост на станот, кој најчесто им е наследен од нивните родители, што го купиле уште од времето кога се живеело подобро?
Сопственост на станот, за кој земале кредит и се задолжиле до крајот на животот?
Сакаш да кажеш дека Македонец, со просечни примања во Македонија, може да си дозволи да си купи стан без да се задолжи?

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31
А зошто на запад не може да се има пријатели?
не знам зошто, но така е.
Зошто мислите дека секој во странство само работи и во никој случај нема социјален живот?
не мислам, туку најчесто така се живее, нормално има исклучоци али се подразбира дека не правиме муабет за исклучоци.

Kajgana Shop

На врв Bottom