Мислам значи постојам

Мислам значи постојам

• Да

Гласови: 23 54,8%
  • Не

Гласови: 19 45,2%

• Вкупно гласачи
    42
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
како прво логички незозможно е да се докаже дали е точна изјавата „мислам значи постојам“
како второ стварно шо ја тераш работата накај свеста цело време. источната цивилизација на други претпоставки стои.
о како трето постоењето е претпоставка на мислата, а мислата не е на постоењето
1. Во право си неможе логиката кај што треба искуство. Треба да медитираш за да го разбереш концептот.
Уствари да го уочиш, и да прекинеш да Си тоа што никогаш и не си бил.

2. Jean-Paul Sartre не бил од истокот па истото го уочил што и источните мистици.
Бај д веј и Исус го вика у неколку наврати :)
Koга сме kaj Sartre еве нешто јако што рекол.
She believed in nothing; only her skepticism kept her from being an atheist. :)

3.Постоење на што ?

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
1. Во право си неможе логиката кај што треба искуство. Треба да медитираш за да го разбереш концептот.
Уствари да го уочиш, и да прекинеш да Си тоа што никогаш и не си бил.

2. Jean-Paul Sartre не бил од истокот па истото го уочил што и источните мистици.
Бај д веј и Исус го вика у неколку наврати :)
Koга сме kaj Sartre еве нешто јако што рекол.
She believed in nothing; only her skepticism kept her from being an atheist. :)

3.Постоење на што ?
егзистенцијата
треба да постоиш за да можеш да мислиш
постоењето е претпоставка на егзистенцијата

Член од
24 октомври 2011
Мислења
71
Поени од реакции
28
Мислам - свесен сум дека постојам. Животните не мислат па постојат. Така е, самосвест, его, меч со две острици.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.673
Поени од реакции
31.586
mislam znachi postojam=me baniraat znachi postojam., .........bidejki banot po samata svoja sushtinska funkcija koja mu e nameneta da regulira umstveni ispadi od tipot nacionalizam shovinizam., ne e namenet za isteruvanje ., lichni stavovi na onie shto im se vrtkaat niz umot razni psihosocioloshki razmisli ., a kaj istite e prekinuvachot., .......i zatoa ko vo filmot dodeka se pritisne kopcheto ., mora da pomine niz poveke kontroli., bidejki eden um so potkrepa na drug so slichni stavovi imislenja ., a mozhebi i poloshi., koi toj um ni samiot ne oseka deka e voden i prenesen preku voda zheden od drug patoloshki nastroen um ., e najlosha varijanta ., koja ., nekoi ja imaat na globalno nivo., kako arsenalite na nuklerkite na usa i rusija., ...........samosvesta i samokontrolata na umot poveke vredi odkolku nekoj da ti go predochuva toa vo lanecot na komanduvanje., .armijata beshe samo kako primer;)

Член од
11 септември 2011
Мислења
358
Поени од реакции
608
Мислам - свесен сум дека постојам. Животните не мислат па постојат. Така е, самосвест, его, меч со две острици.
Мислам дека си во заблуда за болдираното зашто животните мислат и размислуваат, но повеќе се водат од инстинктите и чувствата отколку од разумот, и се свесни дека постојат зашто нагонот за опстанок и репродукција го задоволуваат по секоја цена за продолжување на својот вид за разлика од човекот кој повеќе го користи разумот во функција на продолжување на времетраењето на нагонот за репродукција со цел да ужива повеќе во сексот . . .

И мислам дека таа уживанција во сексот пред 50.000 години го натерало првобитниот мажјак да размислува дека храната што ја лови не мора да ја изеде веднаш, но може да ја складира копајќи дупка во земјата (зашто месото во земја не се расипува подолго време) за да има храна подолго време и да може да ја задржи женката покрај себе, а огнот го измислил за да останат со женката подолго време на едно место и кога му паднало парче месо во огнот виделе дека е повкусно и ја натерал женката да му готви додека он идел на лов . . .
Ама кога видел дека уживанцијата во сексот може да ја добие и кај друга женка, го измислил тркалото за да избега од првата женка, а после ја измислил и војната за да доминира врз други мажјаци и да освојува други женки како триумф од воената победа. :)
Уствари мажјакот идел во војна како изговор за да избега од првата женка ама видел дека со тркалото женката може да го стигне и да го прибере па затоа измислил јавање коњи за побрзо да избега, а после почнал да прави и патишта и да гради и мостови и успевал да избега заедно со коњот . . .;)

И затоа ден денес останало женката да го чека принцот на белиот коњ да и се врати, ама најчесто и се враќа само коњот. :pos:

Член од
24 октомври 2011
Мислења
71
Поени од реакции
28
За сега се откриени само слонот, делфинот, мајмунот и уште некое животно дека во огледало се препознаваат себеси, за нив може да се каже дека имаат некое ниво на самосвест. Другите „мислат“ дека во огледалото е некој друг.
Во врска со пештерскиот човек, може и жената била главен фактор што сфатил дека е гол. Абе ништо без жена. :) Се за жена!

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Кога минувате низ тешки времиња запамтете го оваа
ПОБЕДНИЦИТЕ НИКОГАШ НЕ СЕ ОТКАЖУВААТ
И
ОНИЕ КОЈ СЕ ОТКАЖУВААТ НИКОГАШ НЕ ПОБЕДУВААТ .

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
A person's worth is only the sum of his or her knowledge -- the physical body is only an organic machine capable of preserving intellect. - Cult Mechanicus

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
А што со свеста над интелектот и телото.... mind-body?
Дали ако во моментов го изгубиш целота меморија и знаење што го поседуваш ти ќе бидеш истиот човек? Дали исто ќе го перцепираш светот?

Светса е само привидно нешто.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Дали ако во моментов го изгубиш целота меморија и знаење што го поседуваш ти ќе бидеш истиот човек? Дали исто ќе го перцепираш светот?

Свеста е само привидно нешто.
Немам коментар...за жал :)
А сум дискутирал со ѕидов пред мене, а со тебе исто е.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Немај гајле , Омнисајата ќе те ослободи еден ден.
Oд што?
И не се лути што сум те нарекол ѕид.
Ти и самиот викаш дека си машина ;)
За мене лично машината не е ништо подобра од ѕидот.
Исти курац друго паковање.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Oд што?
И не се лути што сум те нарекол ѕид.
Ти и самиот викаш дека си машина ;)
За мене лично машината не е ништо подобра од ѕидот.
Исти курац друго паковање.
Не се лутам , само идиот се лути :)
Од кафезот наречен биоматерија.
Нема вистина во месото, само лага, нема јака страна месото , само слабост, нема континуитет во месото, само распад, нема сигурност во месото освен смртта.

Да се навратиме , мислам значи постојам. Апсолутна невистина , човекот и да немисли (мозочна смрт или општа смрт) пак си постои . Јас како личност сум колекција од настани кои што ми се случиле по случаен редослед и како сум ги сфатил нив. Поради тие настани јас правам перцепција на светот околу мене , фантазирам , мислам , творам , швалерисам.

Човекот може да е и долго време мртов а неговите дејства (со тоа и дел од неговата личност) живеат понатаму.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се лутам , само идиот се лути :)
Од кафезот наречен биоматерија.
Нема вистина во месото, само лага, нема јака страна месото , само слабост, нема континуитет во месото, само распад, нема сигурност во месото освен смртта.

Да се навратиме , мислам значи постојам. Апсолутна невистина , човекот и да немисли (мозочна смрт или општа смрт) пак си постои . Јас како личност сум колекција од настани кои што ми се случиле по случаен редослед и како сум ги сфатил нив. Поради тие настани јас правам перцепција на светот околу мене , фантазирам , мислам , творам , швалерисам.

Човекот може да е и долго време мртов а неговите дејства (со тоа и дел од неговата личност) живеат понатаму.
Ти не си личност!
Ти имаш личност(личности уствари, повеќе).
И да, тие се илузија.
Одкако ќе умрат(отидат) личностите толку од нив, финито.
Не живеат понатака.
Постои "нешто" што продолжува понатака, уствари
за да продолжи треба да постои време и простор.
Таму кај што Е не постои време-простор....како и да е.
Види ја работата на Константин Коротков.

Kajgana Shop

На врв Bottom