Мислам значи постојам

Мислам значи постојам

• Да

Гласови: 23 54,8%
  • Не

Гласови: 19 45,2%

• Вкупно гласачи
    42
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Мислам значи постојам, дали бил во право Рене Декарт.
Мислејки да дојде до апсолутна вистина човекот нашол
апсолутна невистина.:) Заклучокот од ова тврдење е следниот :
ЈАС СУМ = мислење(мисла)
Наместо апсолутна вистина човеков го нашол коренот на егото.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Од мислам значи постојам се доаѓа до заклучокот дека перцепирањето за нечие постоење го прави тоа нешто да постои (за тебе).
Јас размислувам дали постојам или не, и у најпрост доказ сум тоа ЈАС што го прави размислувањето = затоа постојам.
едит: да не станат забуни. Под ЈАС се мисли моите мисли/мојот мозок, не моето тело.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Од мислам значи постојам се доаѓа до заклучокот дека перцепирањето за нечие постоење го прави тоа нешто да постои (за тебе).
Јас размислувам дали постојам или не, и у најпрост доказ сум тоа ЈАС што го прави размислувањето = затоа постојам.
едит: да не станат забуни. Под ЈАС се мисли моите мисли/мојот мозок, не моето тело.
А што со свесноста дека мислиш ?
Дали таа свесност дека мислиш.....самото набљудување на мислите е дел од мислењето ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А што со свесноста дека мислиш ?
Дали таа свесност дека мислиш.....самото набљудување на мислите е дел од мислењето ?
Mногу логично. Затоа не постои “празен ум“ како што го тврдат будистите кој е потребен за еден човек да медитира и да достигне високо ниво на свесност.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Mногу логично. Затоа не постои “празен ум“ како што го тврдат будистите кој е потребен за еден човек да медитира и да достигне високо ниво на свесност.
Не те разбрав, дел е од самиот процес на мислење свеста ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не те разбрав, дел е од самиот процес на мислење свеста ?
Глеј. Свесноста, доаѓа со перцепцијата, т.е. ти си свесен за себе и настаните кои те опкружуваат.
Размислувањето е само процесирање на твојата перцепција. Не можеш да размислуваш ако немаш свест.
Не знам шо не ти е јасно.
Да сумирам.
Свесноста е субјективно искуство или перцепција на будност и процесирачките моќи на умот.
(да, го украдов ова од нет, пошо ми фалеа зборови да го објаснам тоа што го мислам)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Глеј. Свесноста, доаѓа со перцепцијата, т.е. ти си свесен за себе и настаните кои те опкружуваат.
Размислувањето е само процесирање на твојата перцепција. Не можеш да размислуваш ако немаш свест.
Не знам шо не ти е јасно.
Да сумирам.
Свесноста е субјективно искуство или перцепција на будност или процесирачките моќи на умот.
(да, го украдов ова од нет, пошо ми фалеа зборови да го објаснам тоа што го мислам)
Можеш да размислуваш ако немаш свест, само што нема да бидеш свесен за тоа имаш многу ситуации како
сон, нервоза, и лудило би било крајниот стадиум.
Ок не ми беше намера да докажувам, оваа работа не се докажува.
Ама те сватив што сакаш да кажеш. Идемо даље.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Чуствувам, доживувам значи постојам. Чуството е многу посилно од мислата.
Значи чуствувам значи постојам затоа што пред се човекот е емотивно суштество а не мисловно.
И со чуствувањето се доаѓа со развој и себеспознание а со мислата до расудување.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Чуствувам, доживувам значи постојам. Чуството е многу посилно од мислата.
Значи чуствувам значи постојам затоа што пред се човекот е емотивно суштество а не мисловно.
И со чуствувањето се доаѓа со развој и себеспознание а со мислата до расудување.
Ако одиме така тогаш има уште 5 со овие две ( мислење и чуство(срцето)) сочинуваат 7.
Аналогно на чакра системот.
Реалноста можеш да ја осознаеш на 7 различни начини.
Над сето тоа си ТИ (свеста)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.447
Поени од реакции
5.131
Продолжување на серијалот на Дмт, Свеста, продолжение по којзнае кој пат. :pos:

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
како прво логички незозможно е да се докаже дали е точна изјавата „мислам значи постојам“
како второ стварно шо ја тераш работата накај свеста цело време. источната цивилизација на други претпоставки стои.
о како трето постоењето е претпоставка на мислата, а мислата не е на постоењето

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.489
Поени од реакции
10.240
А сигурен си дека имаш со што да мислиш??? ахахаха :) :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ne postoi "prazen um",bidejki ne mozeme da go sopreme postojaniot prozes na misli, mozeme samo da gi kontrolirame, a toa se postignuva so meditacija. Inace mislam deka avtorot saka da kaze dali ne e greska da se identifikuvame so umot, i deka naseto postoenje ne e samo vo mislite,i deka na odreden stepen na razvoj kaj covekot mislite prestavuvaat problem.

--- надополнето ---

MISLAM-ZNACI POSTOJAM -apsolutna,gresna, zapadna vistina (NEVISTINA)

Kajgana Shop

На врв Bottom