Миг на чудење

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Што е тоа што прави за момент да се зачудувате и запрашувате.Кои се работите кои ги носат ваквите моменти во вашиот живот...

Еве листа на некои работи , на кои , кога и да помислам одново им се восхитувам и ме зачудуваат.

- Самата помисла дека разбирам што мислам т.е дека сум свесен.
- Дека мислите се продукт на хемиска реакција и електрични струења во мозочната кора.А од друга страна електрицитет = енергија = материја.
Едноставно кажано мислата има материјлна природа.
- Дека се на светот е составено од атоми , едни исти атоми , а се е толку различно.
- За тоа колку е стар универзумот , или пак земјата ... мојот живот е само еден мал фрагмент од неа.
- Ме фасцинира самата појава на живот , и животот во било која форма што ја знаеме.
- Тоа што во природата СЕ , ама СЕ , следи некакви правила.
итн ....

Кои се оние работи што ве фасцинираат во животот ??? Работи што прават за момент да се зачудите и восхитувате.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Банирани 4-5 члена од тема. Не е ова ЧДА, не забегувајте.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Изгрејсонце и зајдисонце.Тоа се две работи од природата на кои им се восхитувам.
Вселената.Зарем е можно да е толку прекрасна?
Човекот.Толку е силен и совршен,а толку малку му треба да се скрши.

A

ateist

Гостин
па има многу работи
човековиот организам 50-60 % вода а другите елементи се најраспадливите во вселената а сепак е толку совршен функционален склоп..мислечки , творечки..секако

природата , вселената ...ги има доста

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
распространетоста општо
не мислам само на универзумот туку дали воопшто има граница на оваа распространетост
и каде идеме и каде би можеле да стигнеме и која е целта

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Веќе се спомнати некои миговите и состојбите на кои се восхитувам, чудам и замислувам.
Изгревот и залезот. Денот и посебно ноќта, која е далеку помистична и потаинствена. Ѕвезденото небо, гледано надвор од населени и осветлени места. Соништата како таинствени прозорци кои гледаат кон потсвеста или можеби кон некоја друга реалност. Способноста за бескрајна имагинација, која може да се искористи за прекрасни, но и за ужасни нешта. Првата љубов. Првиот снег (на кој се сеќавам). Првата смрт на некој близок.

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Тоа што ме зачудува е уште колку луѓе не познавам.Само кога ќе си помислам колку ги има на планетава Земја,а јас ни од Скопје не ги знам сите(што е невозможно нели) и сум се прашувала понекогаш како би било кога би го знаела секое новороденче и секој старец.Да ги знам нивните животни приказни,соништа,стравови,очекувања...

Човекот ме зачудува,честопати така седејќи во автобус ги набљудувам луѓето и си замислувам какви им се животите.И колку и да викам дека никогаш повеќе нема да бидам изненадена од некоја акција/реакција на луѓето секогаш се појавува некој кој ќе ми го докаже спротивното.
Чудни сме ние.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Она кое вечно ќе ми поттикнува чудење, кое не можам повеќе да го наречам миг, туку еден цел роман мисловно испишан со неверување, чудење но не и фасцинација е човечката злоба и деструктивност.

Никогаш нема да ја сфатам неиспровоцираната човечка потреба да повреди, уништи, понижи, растури...
Никогаш нема да го разберам човекот кој влечкајќи го своето “совршено“ купче коски и крв безмилосно ќе убие или повреди и ќе ужива во истото. Никогаш нема да го разберам човекот кој измамува насмевка на своето лице кога гледа болка и ужас.

B

Borg_Drone

Гостин
Има многу работи што ме фасцинираат во мојот живот, али пред се најмногу ме фасцинира вселената.Иднината на човекот е таму некаде, со поставувањето на првата колонија на некоја друга планета; стапнувањето на човекот на некоја комета или астероид; откривањето на некој нов минерал, или метал кој може да ни овозможи подобар живот на сите луѓе.
Истражувањето на црни дупки, како и пробните тестови од страна на човекот да создаде црвја дупка која ќе му овозможи патување од една до друга галаксија како на (пр. Андромеда) за доста брзо време.
Иднината на човекот е таму, надвор од нашата атмосфера; надвор од овој свет кој е под стаклено ѕвоно, таму некаде во градот кој се вика „Млечен Пат“ со популација од 100 (сто) милијарди ѕвезди и планети.

M

marsovka

Гостин
Човечката извитопереност и первезија, психологија и начин на функционирање . Едноставно секогаш ме изненадува ама баш секогаш. Нема крај на човековото патување во длабочините на мракот . Комлексноста на сето тоа, сјебаните ситуации и реакции , нема опис на таа фасцинација од човековата психологија и се што може да изроди

Член од
12 март 2009
Мислења
205
Поени од реакции
13
-Човековата поквареност, злоба, љубомора, глупост и болниот ум кој може да направи се за да стигне до некоја определена цел.
-Сложеноста на целиот жив и нежив свет склопен на нашава планета, целиот ред воспоставен помеѓу нив, начинот на кој сме изградени сите, колку сме блиски и скоро исти а сепак премногу различни.
-Вселената, универзумот... Бескрајност? Таинственоста во нивните простори...

Член од
13 септември 2009
Мислења
287
Поени од реакции
110
Исус,
Периодниот систем,
Алберт Ајнштајн
и Космосот и сите оние кои се дрзнале да го изучуваат. Тоа е мислам дека нешто на кое вечно ке му се чудиме. :)

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Се чудам....... како мама и тато можеа да создадат вакво створење ко мене..

Мајка ми - Примариус доктор
Татко ми - Декан на музичка академија
Сестра ми - Дипломиран новинар/ТВ водителка
Ја - БАРАБА :toe:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Се чудам на зачнувањето живот.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Чудењето е показател на незнаење и неразбирање .
Ако си од Африка би се чудел на снегот а ако си од Хималаите би се чудел на антилопите на пример .
Ако зборуваме за чуда на земјата има едно чудо , а тоа е медитацијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom