Мигрантите низ Македонија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
@Lurtz сѐ ми е јасно што сакаш да кажеш. Ајде вака да те прашам. Ако Фронтекс е "полиција" за надворешна заштита на ЕУ територија, имаме: или Македонија, Србија, БиХ се црна дупка во таа територија, или Грција е истото во "нашата" (територија на држави надвор од ЕУ). Која е надворешната граница на ЕУ гледано на југ? И како е можно од сите страни да е ЕУ, а во самата средина да не е?

Ние сме исто како Сан Марино во Италија. Само што, таму не важат законите на Италија и истите не им се наметнуваат. Кај нас не важат официјално, но и тоа како се наметнуваат, по нивно да биде, преку договори, усогласување на законодавство итн.
ова ќе биде надвор од темата. Не знам какви се односите на Сан Марино со ЕУ. Ние имаме потпишано разни договори, земано помош и се имаме обврзано како претпристапна членка. Усогласувањето на законите и потпишувањето договори е токму во тој правец. Тоа што во средина не е, веројатно зависи од повеќе фактори. Едни се можеби, други се конкретни, кои зависат од нас. И во кризава многу нешто зависеше од нас.

Последно уредено:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
....не ни постои правна рамка за тоа бидејќи Фронтекс е организација на ЕУ а ние не сме членка....
Точно така, но зошто тогаш ни наложува ние и Србија кои не сме членки на ЕУ да вршиме евиденција кој поминал и се упатил за ЕУ кога тоа треба да го врши Грција како ЕУ членка. Во ЕУ влагаат мигранти, од ЕУ ни пристигаат мигранти, по правило треба Грција да го прави тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.194
Поени од реакции
34.776
Зашто на друго место, зошто да не е сега моментот да ни откриеш која е агендата на соросидите и кои се македонските интереси во контекст на темава-Македонија и мигрантите. Што точно се обидуваат тие соросоиди во оваа миграција на народите низ Македонија и против кои македонски интереси.
Некад мајке ми, не сум сигурен дали навистина не ме разбираш, или ме тролаш. :)

Нели ти одговорив за конекцијата Македонија-имигранти-Сорос - овде?

Се обидуваш да ме натераш да одам во офтопик, или едноставно некако го пропушти одговорт? ;)
Кога реков „на друго место повеќе“, мислев на поширока дискусија за корелацијата на Македонија со Сорос (и неговите НВО), а овде на оваа тема се задржав стриктно на аспектот за актуелнава имигрантска криза. Ај најди ја темата за Сорос па ќе продолжиме таму, можеби мене не ми оди пребарувањето.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.496
Поени од реакции
9.276
Точно така, но зошто тогаш ни наложува ние и Србија кои не сме членки на ЕУ да вршиме евиденција кој поминал и се упатил за ЕУ кога тоа треба да го врши Грција како ЕУ членка. Во ЕУ влагаат мигранти, од ЕУ ни пристигаат мигранти, по правило треба Грција да го прави тоа.
најголемиот апсуд е во тоа што овој Фронтекс теба да е брани Европа на влезот т.е во на влезот во Грција а овие сакаат да ги постват на влезот со МКД. Кој кого ебе овдека.....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.194
Поени од реакции
34.776
Oваа. Пребарувачот не наоѓаше ништо, а го пробував кивордот погоре и со кирилица, после и со латиница.
Гледаш сум запомнил дека и „агенда“ има во наслвот, па пребарував и со тој збор. Ништо не даде пребарувачот.

едит: сега работи пребарувањето, можеби некој глич на веб серверот или така нешто...

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Тие фронтекс се најнеспособна гранична полиција, во медитеранот наместо да ја чуваат границата, тие со нивните флоти пловат во либиски води на само неколку милји од либискиот брег ги прибираат сите чамци на мигрантите..Фронтекс преку својот ангажман во медитеранот, директно ги охрабри мигрантите од Африка да доагаат. Инаку се секавам ЕУ усогласи план за борба против шверцерите на мигранти, беше споменато употреба на воена сила, уништување на шверцерските бродови..денеска утре другиот месец,ништо не испадна од таа акција, во која Фронтекс требаше да биде ударна тупаница.[DOUBLEPOST=1447057904][/DOUBLEPOST]https://www.rt.com/news/321249-eu-africa-migrants-offer/

Еве ја Европа на дело, сега ке почнат и легално да ги земааат...Веке за никого нема да има рестрикции во ЕУ,освен за таканаречен западен балкан. Не третираат како да сме светска црна дупка!

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.194
Поени од реакции
34.776
Човек, за да поддржува ангажман на Фронтекс, со верување или изговор, дека Фронтекс ќе не заштити од имигрански бран, треба да биде едно од следниве работи:

- целосно неинформиран
- некој што некако ќарува од тоа (политичар, или близок до нив, или платен од петтоколонашките невладини организации)
- глуп, ако го информирале и одбива да се соочи со реалноста

EУ, ако навистина сакаше да се заштити од огомен имигрантски бран, ќе имаше имигрантска политика слична Австралија (која исто така има имигрантски проблем). Во Австралија, сите имигранти што нема легално да влезат на граничен премин, и регуларно да се пријават со документи - автоматски се депортираат надвор од државата без дискусија и без било каков процес. Самиот тој факт допринесе драстично да се намали нелегалната имиграција во Австралија.

Но што прави ЕУ?
Па напротив, Фронтекс ги собира имигрантите од африканскиот брег за “да не се удават попатно“. Не само тоа туку ЕУ донесоа конвенција за „бегалци“ која е многу полабава во описот, од конвенцијата на ОН за бегалци. Тие практично сакаат имиграција, иако изгледа дека ги изненади димензијата на имигранскиот бран. Затоа сега гледаат да сместат солиден дел од тие имигранти, и тоа најлошите од нив, во држави како Македонија. Затоа ни прават притисок, затоа сега се случува „политичка криза“ овде.

Фронтекс да не чува од влегување на имигранти??
Како да не, поточно е дека ќе ги организираат полесно да влегуваат, и да ги сместат кај нас. Како одстапка кон нас, којзнае можеби ќе ни ја пуштаат онаа народната:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Човек, утињаш поента. Де сорос ти е виновен, алџезаира, бугарите, сега и фронтекс...уште Ротшилд фали овде. Тие се виновни што навреме немаше доволно возови, техника, жица и персонал, прифатни центри итн. Ех мајката, погани страни и домаќи издајници. Извини ама сто страни едно исто верглаш без никакви подробности и факти, типично свирање к**цу за мале паре.
За промена прочитај ги изјавите на Попоски, Чавков и Ципрас во врска со кризата-ниедна држава не може да се справи сама. Се споменува дури и потреба за помош од ЕУ во финансиски, технички и човечки ресурси.
Фронтекс да не чува од влегување на имигранти??
тебе пиле никој нема да те брани. Тие си ја бранат зоната, иаме некоиси договори...ама што ќе ти пишувам, пак ќе уфрлиш некоја теорија на заговор.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.194
Поени од реакции
34.776
Ниски удари, иако стрплив сум со тебе како со мало дете (а тука некаде, на тоа ниво ти е и дискусијата)

Човек, утињаш поента. Де сорос ти е виновен, алџезаира, бугарите, сега и фронтекс...
Де кажи, кој е виновен за мигринатскава криза? Или што веќе ти е тезата?
Мислам, имаш некоја теза, или само си олеснуваш од мозокот, како што ги олеснуваш цревата кога си јадел грав? :cautious:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ниски удари, иако стрплив сум со тебе како со мало дете (а тука некаде, на тоа ниво ти е и дискусијата)
Правиш примедби за стилот со кој самиот пишуваш. чисто како пример, од само 2 постови
Мислам, имаш некоја теза, или само си олеснуваш од мозокот, како што ги олеснуваш цревата кога си јадел грав? :cautious:
- глуп, ако го информирале и одбива да се соочи со реалноста
толку за тоа туку
Де кажи, кој е виновен? Или што веќе ти е тезата?
Кој е виновен за што, за камповите, за персоналот, за возовите, жиците, камерите, обезбедување на границите..односно кој е одговорен-ти што мислиш кој е.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.194
Поени од реакции
34.776
Де не се прави сега buthurt, ти самиот беше тој што ги извади ракавиците.
Не дигресирај, за кризата со бегалците зборуваме (не за мене).
Кој е виновен за што, за камповите, за персоналот, за возовите, жиците, камерите, обезбедување на границите..ти што мислиш кој е.
Многу прецизно и јасно те прашав, кажи која ти е тезата. Кажи кој според тебе е виновен за бегалската криза?

Јас најдобронамерно, и прилично опширно, објаснив која е корелацијата на Македонија, и на имигрантите, со Сорос и неговите невладини организации. Не ме патронизирај со „пиле“„дете“ и без аргументи самиот како дете (од интелекутален аспект) да нафрлаш квалификации како „свирање курцу“ и „теории на заговор“, „Ротшилд“, итн...

Ако имаш две чисти, кажи што конкретно не е точно од моето излагање. И кажи ја твојата теза. Да видиме колку критика може да издржи твојата теза.
Или твојата теза е без аргументи да ги отфрлаш туѓите тези, и ретардирано да вреѓаш??

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Многу прецизно и јасно те прашав, кажи која ти е тезата. Кажи кој според тебе е виновен за бегалската криза??
Ванлок, ти ги вадиш тезите од ракав дека сите што ги набројав се виновни.
Кој раководи со нашата гранична безбедност, алџезаира, сорос, фронтекс или МВР? Кој раководи со одлуките за градење кампови-алџезаира, клетиот запад или македонската влада? Кој носи одлука за прифатните центри, бебедноста на коридорот, граничната линија итн...сорос, милчин, алџезаира или македонскиот државен врв и институциите?
Ако имаш две чисти, кажи што конкретно не е точно од моето излагање. Да видиме колку критика може да издржи твојата теза.
кое твое излагање? За фронтекс, Соросоидите или бугарите? Пун си теории, не знам на кое мислиш

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Кој е виновен за што, за камповите, за персоналот, за возовите, жиците, камерите, обезбедување на границите..ти што мислиш кој е
За разни побуни (протести) кога се собирал народ и по 50 и повеќе илјади луѓе полицијата била така организирана што не сме можеле ни да прдниме.
А сега 2-3000 луѓе и доволно е хаос да се случи. Се работи за прво намерно отсуство на упатства и потоа намерно неделотворни упатства.
Ако добро се сеќавате, најголемите мешаници на границата се случија после посета на висок европски политичар кој порача „затворете ја границата“. Од некоја причина сакаа скандал слики за низ гласилата во Европа и тие скандал слики ги добија. А Груевски и ДПМНЕ да не глуми антисорос, антизапад, македонски патриотизам или проруска наклонетост. Да не го лажи простодушниот народ посебно од селските средини кога ја води најсоросовската Влада која ги донесе најсоросовските закони и целосно западно потчинета.
И затоа немојте да се карате. Народот е искористуван од сите страни, посебно од политичките партии. Нивната игра на наводно соперништво, меѓусебни обвинувања е само за да биде народот разделен, распаметен и целосно измрцварен. Да изгуби секакво достинство и да се покори што и да се прави.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom