Метеор над Македонија

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Вечерва околу 19,40 движејќи се по тесниот пат од едно од подшарпланиските села забележав една чудна појава , не само јас него тројца бевме во автомобилот и сите тројца бевме вчудовидени од појавата.

Значи околи 19,40 движејќи се со автомобил од мојата десна страна забележав осветлување на цел Полог за миг ко да изгреа уште една Месечина, кога се свртев на секунда или две, ама беше многу краток период видов една голема сино светликава топка како паѓа го осветлува цел полог, и исчезна од видик со се светлината. Топката беше одприлика на висина од околу 1000 метри орентационо се појави некаде над Брвеница од мојот видик, и беше тоа стварно чудна појава ко светлечка ракета ама чисто сумшам дека постои светлечка ракета со толкави димензии која може да осветли цела котлина.

Ако знае некој за што се работи или го видел и друг истово ова нека пише
 
Член од
29 септември 2008
Мислења
219
Поени од реакции
5
во тој момент се наоѓав на планината галичица на самиот превој и пријавив во полиција мислејки дека се ловокрадци кои користат светлецки ракети
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Го видов и јас... баш во тој период бев заедно со еден другар и онака зјапавме во чудната светлина... која дефинитивно беше помоќна од грмотевица за која што помисливме дека ја имало
 

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.403
Поени од реакции
6.023
Според описот дефинитивно метеор (гледам дека другиве форумџии веќе напишале).

Досега 2 пати истото го имам забележано ,еднаш на 5години и мислам минатата година,штета што сега го пропуштив.
 
Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
972
Го забележав и јас, наеднаш цело небо се осветли како грмотевица едно 5 секунди, а потоа се распрсна мал дел прво помислив дека е огномет ама ни пукна а и кај толкава светлина ќе создаде ?
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Метеор е.Веројатно некој малку поголем кој успеал да пенетрира до пониската атмосфера.
 

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Не е фер пааа зошто не го видов :nerv::nerv::nerv:
Имам гледано пред некоја год, кога имаше дожд од метеори...ауф прекрасно беше. Сакам пак :pipi:
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Panika u Vranju, Surdulici... Meteor iznad juga Srbije!!!

Velika svetlosna lopta koja je oko juče oko 19.30 sati proletela nebom južne Srbije uznemirila je brojne stanovnike Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja, Preševa i okolnih mesta
s

Panika... Građani pomislili da je novi zemljotres i bežali iz kuća



Građani koji žive u ovom delu zemlje čuli su detonaciju, a neki su osetili i blagi potres. Nadležni kažu da nema razloga za zabrinutost jer je, najverovatnije, reč o sjajnom meteoru, odnosno bolidu, koji samo u izuzetnim slučajevima može biti opasan.
Detonacija je, prema rečima dežurnog operativca u vranjskom Sektoru za vanredne situacije Saše Stevića, posledica probijanja zvučnog zida, odnosno velike brzine kojom je objekat leteo. Slično objašnjenje važi i za potres koji, međutim, nije registrovan u Seizmološkom zavodu.
- Prizor je bio zastrašujući, ogromna svetlosna lopta proletela je iznad grada! Uplašili smo se zemljotresa i u šoku smo počeli da napuštamo kuće - priča Zorica Aleksić iz Surdulice.
Još nije potvrđeno da li je ovaj, zasad „neidentifikovani leteći objekat", pao u Srbiji ili nastavio svoj let ka nekim drugim predelima. Tako meštani Predejana tvrde da je „bleštava svetlost" pala u atar sela Suševlje, a stanovnici Grdelice navode da se pad dogodio na lokaciji u blizini Sarajevskog mosta, na ulazu u Grdeličku klisuru. Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković", kaže za Press da je čak moguće da ovakvi objekti uđu u Zemljinu atmosferu, pa da potom izađu iz nje.
- Nije nužno da meteori uvek padnu na tle. U ovom slučaju, verovatno se radi o sjajnom meteoru, odnosno bolidu, iako zasad nema pouzdanih podataka o tome, pošto mi u Beogradu taj fenomen nismo registrovali. Bolidi su uglavnom asteroidnog porekla i, poput ostalih sličnih nebeskih tela, veoma retko se dešava da nekoga povrede - objašnjava Jeličić.
 

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.537
Поени од реакции
14.670
го видов и си замислив желба :)

--- надополнето ---

ама беше негде кај 21:30
моѓеби уште еден имало :vozbud:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom