Метафизика

Член од
30 октомври 2020
Мислења
772
Поени од реакции
1.372
......

Еве убав пример во контекст на она што зборувам со Snowball, убаво е да се има лично мислење, но тоа секако треба си го провериме, еволуираме..., бидејќи јас размислувам, заклучувам лично носам став, но потребно е воедно да сум искрен кон себеси, дека све ова што постои не започнува со моето постоење... :) Конкретно оваа теза во Православието протолошки и есхатолошки е базирана на личносна егзистенција.
Не можам да знам, некое чувсто ми е, но секако ќе видам после неминовниот час.
Во мојата философија на живот, тоа е левел 2 од играта, сега играм левел 1, не ми е потребно да знам за 2, но тоа не ја намалува мојата почит кон мудроста на книгата.
Повеќе би рекол дека го искусувам Дао :)
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
1.779
Поени од реакции
608
...значи,ако не сме на јасна позиција со нашето Православие,Католицизам,Евангелизам,Протестантство и уште којзнае колку човечки изуми за манипулации и моќ ние не сме верници?
Секој е слободен што ќе одлучи да биде, неспорно.
Како си сигурен дека е изум и манипулација нештото доколку не го познаваш?
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
293
Поени од реакции
678
...го познавам доволно за да имам изграден став
...Библија,Исус,Бог едно големо ДА
...Религиски правци,Црква,Свештеници едно големо НЕ
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
1.779
Поени од реакции
608
...го познавам доволно за да имам изграден став
...Библија,Исус,Бог едно големо ДА
...Религиски правци,Црква,Свештеници едно големо НЕ
Ова веќе е за темата Христијанство.

Исус ја создаде Црквата, нашите предци се Црква, свештеници..., историски континуитет и врска со Исус...
Може да префрлиме на соодветната тема доколку има интерес за еклисиолошките аспекти на Христијанството
 

Hyperion VI

In search of Light
Член од
3 октомври 2020
Мислења
478
Поени од реакции
727
Ова веќе е за темата Христијанство.

Исус ја создаде Црквата, нашите предци се Црква, свештеници..., историски континуитет и врска со Исус...
Може да префрлиме на соодветната тема доколку има интерес за еклисиолошките аспекти на Христијанството
Од каде ви е пренесена на вас апостолската сукцесија(наследство),
во евангелско-методистичката црква?
Колку што знам вие немате бискупи(епископи)?
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
125
Поени од реакции
135
Слично гледаме на свет, има нешто... прана.. чи.. :)


Ова за стравот генетски, токму Шелдрик погоре зборува за морфогенетските полоња, се запишуваат и пренесуваат навики, не само ние, нели и кокошките имаат вроден страв од сенката на орелот?
Се согласувам за енергијата. Физички закон е дека не се губи се пренесува, но дали ние имаме контрола над тоа?
Стравот е одличен мотиватор и ствара силни невронски врски негативност е што предизвикува разни фобии и растројства. Дали медитацијата како техника може да се искористи како мост за пост трауматски синдроми и надминување на одредени стравови.
Ако има негативни мора да има и позитивни искуства. Дали тој метафизички дел може да има и позитивна физичка манифестација. Како би изгледало во пракса.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
772
Поени од реакции
1.372
Стравот, како и се друго инсталирано од природата си има своја функција, претераниот мутиран, когнитивно побуден страв носиво дисфункција, фобии и растројства. Се слагам дека може да биде јак мотиватор, но најчесто резултира со опсесивно мислење на негативно сценарио и се создава јак луп на мисла и емоција.

Медитацијата дефинитивно помага да се прекине тој луп, самата цел мислам дека е токму тоа, помага да се намали нагонот за преживување кој е всушност главниот мотиватор на стравот. Лично мислам дека е фластер, апче кое треба да се зема како терапија секојдневно, бидејќи после некое време лупот на опсесивни мисли пак се појавува. Можеби некој медитатор би го објаснил многу подобро и поточно. Во христијанството мислам дека има иста пракса, тихување.

Во тој контекст постојат и други пракси кои овозможуваат прекин на тој луп, креативци влегуваат ин д зоун, спортисти исто така, а најпогодна е можеби анализа на планинар кој се искачува на болдер без заштитна опрема, неговиот мозок мора да се стави во ултра фокус на секое движење, ја перцепира секоја нерамнина на карпата, и да сака не може да мисли на кредитите, што со короната. На еден начин е хак користење на нагонот за преживување во фукција на прекин на лупот. Состојбата која ја пријавуваат некои ја нарекуваат и како духовно искуство. Оттука многу стануваат зависни од тие активности, чувствуваат вистинска слобода, секако е поврзано со лачење на хормони.

Генерално, ОСД, ПТСД, биполар, депресија, теоретски се причинети од неадекватен баланс на нагон, емоција и мисла. Додека медицината смета дека пример биполарноста мора да се третира со лекови бидејќи е хемиски дисбаланс на мозокот, некои духовни пракси помагаат со зреење на емоцијата и со тоа надминување на состојбата, наоѓање на балансот. Мајнд овер метр или метр овер мајнд, мое лично мислење е дека и двете спреги функционираат.

Позитивниот аспект и директна физичка манифестација за сега го лоцирам во пласибото.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
1.779
Поени од реакции
608
Во христијанството мислам дека има иста пракса, тихување.
Точно, познат е Исихазмот во Православната Црква како пракса, технички сличен на источните јогини, како и секоја аскеза во религиите, философиите, но по суштина сосема различен во Литургиско-Евхаристиски контекст.
 

Mystical

Profoundly Mistical
Член од
26 ноември 2020
Мислења
26
Поени од реакции
49
Dobro vecer misticni i metafizicki prijateli. Jas sum nov i mozebi ke ve pratam tuka ako mi se dopadne diskusijata.
 

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
273
Поени од реакции
469
Стравот, како и се друго инсталирано од природата си има своја функција, претераниот мутиран, когнитивно побуден страв носиво дисфункција, фобии и растројства. Се слагам дека може да биде јак мотиватор, но најчесто резултира со опсесивно мислење на негативно сценарио и се создава јак луп на мисла и емоција.

Медитацијата дефинитивно помага да се прекине тој луп, самата цел мислам дека е токму тоа, помага да се намали нагонот за преживување кој е всушност главниот мотиватор на стравот. Лично мислам дека е фластер, апче кое треба да се зема како терапија секојдневно, бидејќи после некое време лупот на опсесивни мисли пак се појавува. Можеби некој медитатор би го објаснил многу подобро и поточно. Во христијанството мислам дека има иста пракса, тихување.

Во тој контекст постојат и други пракси кои овозможуваат прекин на тој луп, креативци влегуваат ин д зоун, спортисти исто така, а најпогодна е можеби анализа на планинар кој се искачува на болдер без заштитна опрема, неговиот мозок мора да се стави во ултра фокус на секое движење, ја перцепира секоја нерамнина на карпата, и да сака не може да мисли на кредитите, што со короната. На еден начин е хак користење на нагонот за преживување во фукција на прекин на лупот. Состојбата која ја пријавуваат некои ја нарекуваат и како духовно искуство. Оттука многу стануваат зависни од тие активности, чувствуваат вистинска слобода, секако е поврзано со лачење на хормони.

Генерално, ОСД, ПТСД, биполар, депресија, теоретски се причинети од неадекватен баланс на нагон, емоција и мисла. Додека медицината смета дека пример биполарноста мора да се третира со лекови бидејќи е хемиски дисбаланс на мозокот, некои духовни пракси помагаат со зреење на емоцијата и со тоа надминување на состојбата, наоѓање на балансот. Мајнд овер метр или метр овер мајнд, мое лично мислење е дека и двете спреги функционираат.

Позитивниот аспект и директна физичка манифестација за сега го лоцирам во пласибото.
Imam prijatel od amerika , psiholog koj rabotese so vojnici so PTSD, za zal ova so meditacijata ne pominuva zosto ovoj.. ne se sekavam upotrebyvase eden zbor za toj proces na zaposednuvanje na sivata mozocna materija o d dtrana na eden hirmon mislam sto se laci vo toj moment do toj stepen sto predizivikuva duri i fizicka deformacija na samata siva materija , da me ubies nema da se setam odamna bese koga zborevme , plus i bevme vo dryga sostojba za da go razberam jas a toj da se olabavi od site stegi i profesionalni i od strana na dogovor :).
P.s koga bevme ubavo olabaveni toj veke 3 godini bese von dogovor , a iminja ne spomnuvame barem mislam ..... Inaku imam citano so maratoncite koga trcaat imaat edwn tipping point , kade ima moment na #blazenstvo# posle koe teloto prekinuva da cuvstvyva bolka , do moment na celosno iznemostyvanje, u p###u m###in ja trcam ne maratonski ama ovaa tocka mi bega kako happy ending vo masaza :pistoldz: :brlav:
Автоматски споено мислење:

Точно, познат е Исихазмот во Православната Црква како пракса, технички сличен на источните јогини, како и секоја аскеза во религиите, философиите, но по суштина сосема различен во Литургиско-Евхаристиски контекст.
Ako ne se lazam legendata veli sv.Joakim Osogovski praktikuval strog Isihizam, lepceto na sonce na karpa go pravil. Ova kako so pisav e legendata , ne go pisuvam ko zezanje ili slicno, da ne ima nedorazbiranje. Pretpostavyvam od komentarite moi se uocuva deka ne sum pobizen mnogy , no mirot vo manastir kako Sv. Joakim Osogovski ili Lesnovski manastir nemam oseteno na drygo mesto, isto i cistodusevno gostoprimstvo.
 
Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
772
Поени од реакции
1.372
Imam prijatel od amerika , psiholog koj rabotese so vojnici so PTSD, za zal ova so meditacijata ne pominuva zosto ovoj.. ne se sekavam upotrebyvase eden zbor za toj proces na zaposednuvanje na sivata mozocna materija o d dtrana na eden hirmon mislam sto se laci vo toj moment do toj stepen sto predizivikuva duri i fizicka deformacija na samata siva materija , da me ubies nema da se setam odamna bese koga zborevme , plus i bevme vo dryga sostojba za da go razberam jas a toj da se olabavi od site stegi i profesionalni i od strana na dogovor :).
P.s koga bevme ubavo olabaveni toj veke 3 godini bese von dogovor , a iminja ne spomnuvame barem mislam ..... Inaku imam citano so maratoncite koga trcaat imaat edwn tipping point , kade ima moment na #blazenstvo# posle koe teloto prekinuva da cuvstvyva bolka , do moment na celosno iznemostyvanje, u p###u m###in ja trcam ne maratonski ama ovaa tocka mi bega kako happy ending vo masaza :pistoldz: :brlav:
Автоматски споено мислење:


Ako ne se lazam legendata veli sv.Joakim Osogovski praktikuval strog Isihizam, lepceto na sonce na karpa go pravil. Ova kako so pisav e legendata , ne go pisuvam ko zezanje ili slicno, da ne ima nedorazbiranje. Pretpostavyvam od komentarite moi se uocuva deka ne sum pobizen mnogy , no mirot vo manastir kako Sv. Joakim Osogovski ili Lesnovski manastir nemam oseteno na drygo mesto, isto i cistodusevno gostoprimstvo.
За ПТСД и физичката манифестација, истото го гледам кај сите овие состојби, и јака анкциозност има физичка нели манифестација, нешто е тригер, сензорна информација, мисла, која буди јака емоција која после активира хемија хормони и делува на тело. И тоа е баш показател на мајнд овер матер во негативна смисла. Истиот систем - мисла - емоција - тело е и пласибото, ако веруваш во лекот или тевката организмот ќе се стави во мод на самолечење, а мислам дека е тоа природната состојба, кога ти со умот престануваш да му пречиш, па викаат дека ние всушност живееме во ноусибо.
Многу верници со својата цврста верба активираат пласибо.

Не си се истоштил доволно во трчањето изгледа, нели и со постење го доживуваат.
 

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
273
Поени од реакции
469
Ova e dobro , mozes da mi pises kako se vika na angliski #matricata# nousibo ? Sakam da citnam i razgledam, inaku ziveam so vegetrijanec koj e vo proces na wanabe vegan , ama ja masko gze ne se davam braty :) , i tek kako znam so znaci postenje , jadam treva doma ili nekoe susi so treva a komsijava raspaftal toa skarata , mene ligi do kolena , go slapam toa zelenoto i zena mi vika wow , tolku dobro li go napraviv jadenjevo :) , i ja ekstaza vikam ,uffff ne da e dobro . :( , Da se znae koj e maz u kuka dryze.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
772
Поени од реакции
1.372
Ova e dobro , mozes da mi pises kako se vika na angliski #matricata# nousibo ? Sakam da citnam i razgledam, inaku ziveam so vegetrijanec koj e vo proces na wanabe vegan , ama ja masko gze ne se davam braty :) , i tek kako znam so znaci postenje , jadam treva doma ili nekoe susi so treva a komsijava raspaftal toa skarata , mene ligi do kolena , go slapam toa zelenoto i zena mi vika wow , tolku dobro li go napraviv jadenjevo :) , i ja ekstaza vikam ,uffff ne da e dobro . :( , Da se znae koj e maz u kuka dryze.

Повели


Инаку и комшијата со скарата ти направил мајнд овер матер, ти активирал физичка реакција на сензорна информација.... твојот комшија е магичар :D

И ја сум вегетаријанец, но не натегам други да се свичаат бидејќи многу добро знам колку е јака навиката за месо, но натегам да се проба јадење малку, место обилен оброк да се мези како експеримент, парадоксално човек има многу повеќе енергија така.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
772
Поени од реакции
1.372
......и јас го имам видено тој тунел "пријатен",кога ми откажаа белите дробови(пред година и пол).
......
Не бев сигурен дали е за таму, па ајде овде, поврзано е некако со погоре муабетот....

Дали ова искуство делувало трансформативно кај тебе, шифт во поглед на живот?
 
Последно уредено:

Hyperion VI

In search of Light
Член од
3 октомври 2020
Мислења
478
Поени од реакции
727
Не бев согирен дали е за таму, па ајде овде, поврзано е некако со погоре муабетот....

Дали ова искуство делувало трансформативно кај тебе, шифт во поглед на живот?
Зоки делуваше,секако, но не толку трансформативно.
(Повеќе како негативно искуство).

Јас пред тоа веќе ги расчистив сметките со окултните редови,секако,
тогаш бев во некоја форма на "атеизам".
Сатурација 65% имав кога ме донесе хитната :)
Само тоа го гледам на отпусниот лист.
Таа вечер ни пиев алкохол,ниту нешто нелегално.
Автоматски споено мислење:

Зоки делуваше,секако, но не толку трансформативно.
(Повеќе како негативно искуство).

Јас пред тоа веќе ги расчистив сметките со окултните редови,секако,
тогаш бев во некоја форма на "атеизам".
Сатурација 65% имав кога ме донесе хитната :)
Само тоа го гледам на отпусниот лист.
Таа вечер ни пиев алкохол,ниту нешто нелегално.
П.С. Да додадам дека после тоа веќе don't give a feck за животот или смртта(еве ја трансформацијата).
 
Последно уредено:
На врв Bottom