Метафизика

Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438
Општа тема за метафизиката во философијата и религиите, мистицизам, езотерија, псијологија, космологија.

Метафизиката (грчки - μεταφυσικά) е дeл од филозофијата коjшто се занимава сo објаснување на природата и потеклото на овој свет. Метафизиката претставува идеалистичка филозофија за прапочетоците на постоењето, за суштината на светот, за предметите што се непристапни за сетилното искуство, како на пример Бог, душата и др.[1] Метафизиката е метод на мислење спротивен на дијалектиката. Таа не ги набљудува работите во нивниот развиток и во нивната заемна врска, туку поединечно, изолирано, во состојба на мир и неподвижност, на застој и непроменливост.
Автоматски споено мислење:

Да се напраи тема за општи дискусии/муабети во области на психологија, филозофија, езотерија, метафизика би било супер :D
Во ред е, „Има нека тајна веза...“:)
Ако погледнеме емпириски сите ние како личности имаме некакво метафизичко искуство, тоа ќе ни помогне да ја препознаеме во секојдневието. Можеби е добар примерот со Ж. П. Сартр, кога доживува метафизичко искуство чекајќи го својот пријател во ресторанот кој доцни и е отсутен, но она што во таа ситуација го перцепира е многу интересно, имено, преполниот ресторан со луѓе за него одеднаш станува “празен“, чудно, а дотолку исполнет со неговиот, отсутен пријател кој го исчекува да дојде.
Сега ова можеби некој ќе го толкува како психолошка состојба, но искрено и реално, тука нешто се случува што има и егзистенцијална димензија, “отсутното да биде присутно“, “присутното отсутно“...
Токму метафизичкото искуство зависно од јачината мислам дека ги дели луѓето на материјалисти или дуалисти. Интересно е и од психолошка гледна точка, Маслов со Пикот, а мислам дека е во сржта на сите учења, само е различен јазик.
Ретко кој е способен да смени парадигми на размислување....сите бараат докази за веќе закоравени ставови кои им се прифатени. Јас на пример сум бил склон на прифаќање на нови учења со леснотија, така да до некои мои 20 и кусур год. сум бил редукционистичко-материјалистички задоен. У принцип и паметот ми функционира многу добро на овие принципи у поглед на решавање на проблеми. Проблемот е што не ги решава егзистенционалните прашања.
Не ми било тешко да ги отфрлам сите тие срања...најтешко ми било да се откажам од концептот за Бог-креатор. Иако сум се сметал атеист доста време право тргање од таа догма ми се случило кога сум се тргнал од материјалистичките сфаќања колку и да звучи парадоксално.
Покана и до @Hyperion VI како претставник на дијалектичкиот материјализам.

А би го оставил тука и ова за Пиковите од Маслов, можеби како некој стартер на муабетот.

 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.208
Поени од реакции
11.718
Токму метафизичкото искуство зависно од јачината мислам дека ги дели луѓето на материјалисти или дуалисти.

Скоро го постирав у поука на денот.....можеби човек се раѓа со веќе поставени рамки на размислување. Нешто како психолошките типови на Јунг
Еве еден правец на размислување.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438

Скоро го постирав у поука на денот.....можеби човек се раѓа со веќе поставени рамки на размислување. Нешто како психолошките типови на Јунг
Еве еден правец на размислување.
Лично мислење - ова не се фиксни состојби, интроверт може да се отвори кон светот, екстроверт може да се свичне кон внатрешното и личноста да добие похолистичка перцепција на реалноста, како метафора се двете хемисфери и нивна синхронизација, машкиот и женскиот принцип, јинг и јенг. Се додека личноста е само во едниот принцип никогаш суштински нема да го свати другиот бидејќи неможеш да знаеш дека не го знаеш тоа што не го знаеш - додека не го искусиш.

Токму метафизичкото искуство носи со себе таква промена на парадигмата.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.208
Поени од реакции
11.718
Лично мислење - ова не се фиксни состојби, интроверт може да се отвори кон светот, екстроверт може да се свичне кон внатрешното и личноста да добие похолистичка перцепција на реалноста, како метафора се двете хемисфери и нивна синхронизација, машкиот и женскиот принцип, јинг и јенг. Се додека личноста е само во едниот принцип никогаш суштински нема да го свати другиот бидејќи неможеш да знаеш дека не го знаеш тоа што не го знаеш - додека не го искусиш.

Токму метафизичкото искуство носи со себе таква промена на парадигмата.
Се согласувам, човек се раѓа со одреден поларитет....бидејки се е поларизирано мора да си на почеток едно. Животот се сведува на деконструкција на поларноста....појди од секс каде се врзуваш со другиот пол преку сексуалниот чин па заврши до ова што го зборуваме околу поларизацијата кај карактерот. На некој начин се се сведува на поништување на полиња :)
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
11.926
Поени од реакции
13.332
Фактички метафизиката нуди некои одговори но без јасни докази како дијалектиката, небулози со други зборови кажано.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438
Фактички метафизиката нуди некои одговори но без јасни докази како дијалектиката, небулози со други зборови кажано.
Токму така Рон, пример Канје Вест, има биполарна хиперманија, оди многу јако у хајот, мозокот му работи 200 на саат и почнува да мисли дека доживува даунлоуд од господ, дека е д чоузен уан, у екстаза е и со зголемен адреналин, се враќа и прави црква, се кандидира за прецедник уверен дека он ќе го спаси светот. А ти се чудиш на која дрога е и зашто никој не го затвора у лудница и што има тоа врска со сметката за парно.
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
56
Поени од реакции
48
Нека биде некоја форма на дендизам, но нели логички нихилизмот и абсурдизмот подобро ја објаснуваат големата слика?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.208
Поени од реакции
11.718
Нека биде некоја форма на дендизам, но нели логички нихилизмот и абсурдизмот подобро ја објаснуваат големата слика?
Можеби, ама кога нихилистите се нихилистички настроени кон нивниот нихилизам и тие што го практикуваат абсурдизмот не го сметаат за абсурд самиот пристап.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438
Се согласувам, човек се раѓа со одреден поларитет....бидејки се е поларизирано мора да си на почеток едно. Животот се сведува на деконструкција на поларноста....појди од секс каде се врзуваш со другиот пол преку сексуалниот чин па заврши до ова што го зборуваме околу поларизацијата кај карактерот. На некој начин се се сведува на поништување на полиња :)
Можеби е спектар во баланс/дисбаланс, можеби се раѓаме со потенцијал за се и како што се освестуваме зависно надворешни фактори одиме повеќе накај едно или друго, а некој останува поблиску... можеби 70/30... 63/37.... можеби?
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
56
Поени од реакции
48
Можеби е спектар во баланс/дисбаланс, можеби се раѓаме со потенцијал за се и како што се освестуваме зависно надворешни фактори одиме повеќе накај едно или друго, а некој останува поблиску... можеби 70/30... 63/37.... можеби?
Колку што ме држи сеќавање Метафизика беше пишувана од некој антички филозоф. Се обработуваа прашања кои неможеа да бидат одговорени со тогашната физика. Заклучок беше дека се се завршува со вид дуализам "или" "или", јинг јанг...
Автоматски споено мислење:

респект до ПрофаундлиСтупид, симнувам капа изгледаш како познавач и мислител. а Bodhidharma ти ми изгледаш како дефиниција за дендизам, можеби сум грешка јеби га Метафизика
 
Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438
Колку што ме држи сеќавање Метафизика беше пишувана од некој антички филозоф. Се обработуваа прашања кои неможеа да бидат одговорени со тогашната физика. Заклучок беше дека се се завршува со вид дуализам "или" "или", јинг јанг...
Автоматски споено мислење:

респект до ПрофаундлиСтупид, симнувам капа изгледаш како познавач и мислител. а Bodhidharma ти ми изгледаш како дефиниција за дендизам, можеби сум грешка јеби га Метафизика
Повели во 8 мин.


Немој респекти те молам, ја само ко и Сократ сватив колку везе немам, колку сум глуп, и секој ден ми се потврдува тоа кога ќе се видам случајно во огледало.
 
Член од
2 ноември 2020
Мислења
56
Поени од реакции
48
Повели во 8 мин.


Немој респекти те молам, ја само ко и Сократ сватив колку везе немам, колку сум глуп, и секој ден ми се потврдува тоа кога ќе се видам случајно во огледало.
AcademyOfIdeas го следам акаунтот повеќе време и ми помогна да сфатам дека голем период сум бил тежок нихилист, песимист и абсурдист без да знам дека имало филозофска гранка за мојте сфаќања и не сум бил единствен што размислува така, дури ми даде надеж. Сега сум горд егзистенцијалист со некој суперлатив на рамнодушност.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.208
Поени од реакции
11.718
AcademyOfIdeas го следам акаунтот повеќе време и ми помогна да сфатам дека голем период сум бил тежок нихилист, песимист и абсурдист без да знам дека имало филозофска гранка за мојте сфаќања и не сум бил единствен што размислува така, дури ми даде надеж. Сега сум горд егзистенцијалист со некој суперлатив на рамнодушност.
Сфати дека ништо не е битно освен битното....битието де.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
239
Поени од реакции
438
AcademyOfIdeas го следам акаунтот повеќе време и ми помогна да сфатам дека голем период сум бил тежок нихилист, песимист и абсурдист без да знам дека имало филозофска гранка за мојте сфаќања и не сум бил единствен што размислува така, дури ми даде надеж. Сега сум горд егзистенцијалист со некој суперлатив на рамнодушност.
Во ред е рамнодушноста, но привремена фаза е пред да се деси испукување на таа латентна енергија, истото го имаше и Говинда, па сега прво ги отвара темите за цицки, жените мастурбираат, швалерисување и сличните полиња на вистинскиот интерес на просветлените.
 

Govinda

Божански Магарац
Член од
20 април 2014
Мислења
3.618
Поени од реакции
3.966
@Snowball Имаш суперлативна рамнодушност. Па кој курац сакаш повеќе со таква супер рамна душа буразеру/ке?
Или да не си размноземљаш ти? :cautious:
 
На врв Bottom