Медитација

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е компарацијава ти нема врска. Природата на птиците е таква, да пеат. Откако ке пораснат, никој не им е потребен за да им помогне да ги научи да пеат, туку сами инстинктивно тоа го прават, тоа им е вродено. Ние по природа не медитираме,сами по себе откако ке пораснеме или без ралика и кога сме мали, освен ако некој не ни го каже тоа, па ние да го научиме. Сепак медитацијата е некаква постапка која е измислена од човекот, од која тој очекува дека по определен период практикувајки ја ке има вроди некакви резултати, дека ке биде посмирен, посконцентриран, поинтелигентен можеби и тн.Значи се медитира со некаква цел, а не од чиста мира, бидејки ние никогаш во нашиот живот да не дознаевме или прочитавме дека постои нешто што се вика медитација и дека таа се прави на одреден начин, немаше ни да пробаме да ја практикуваме, бидејки то е нешто што треба да се научи, и не е вродено. Да беше вродено, немаше јас да ве прашувам, што треба да мислам,како да седнам, каква музика да пуштам, дали треба ова она бла бла, туку ке знаев самиот што да правам. Сериозно прашувам, дали и вие пред да се почнале да се интересирате и потоа пред самото медитирање сте очекувале некаков ефект од медитирањето? Уствари со попросто прашање ке ми одговорите. Зошто медитирате?
Првото болдирано:
Има врска компарацијата само кој да ја разбере. Ќе покушам да ти објаснам па како сакаш така свати.

Второто:
не е измислено од човекот, тоа Е природна состојба на него. Најверојатно имаш погрешна претстава за медитацијата и затоа така мислиш. Не е медитација да седиш и да буљаш во едне црна точка, тоа се глупости, со тоа нема ништо да постигнеш. Не ја мешај медитацијата со јогата, таа е на повисок степен од јогата.

Третото:
Вродено е кај човекот. Како дете си во медитивна состојба нон стоп, затоа што не го употребуваш мозокот. Со растење ќе го наполни мозокот со секакви глупости и ќе ја изгуби таа состојба. Немој погрешно да ме разбереш, не велам дека не треебе да учи и да напредува, него со растењето, околностите се такви што самиот се „губи’ во реалноста.Мозокот кога работи тој е секогаш во минатото или во иднината, никогаш не е во сегашноста. Фактички, ние мислиме дека колку повеќе мислиме толку сме по паметни.
Во одреден степен на развојот, мозокот ја превземакомандата над човекот, и наместо ние него да го насочуваме каде да мисли, тој сам си прави што сака. Еве ти еден пример за тоа. Пробај да не мислиш, ќе видиш и сам дека не си во состојба да го направиш тоа. Или друг пример, пробај да задржиш една мисла повеќе од 2мин, (пр. Јас се викам Рајко) ,ќе видиш дека не си во состојба.
Ете баш затоа прави оваа практика, да дојдеш до степен во кој можеш да имаш потполна контрола на самиот себе со помош на свеста.Тогаш си во медитивна состојба на поголем степен. Зошто велам дека е на повисок степан, затоа што таа состојба е погоре од состојбата на птицата и на детето, чија медитивна состојба е инстиктивна.
Покасно има и друга цел...али отом потом.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Покасно има и друга цел...али отом потом.
Во мисла ме кладе :D
--- надополнето: 22 септември 2012 во 11:16 ---
Чекај една узречица, у вези темава.
Stillness of the mind is the experience that ends all questions.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
I have been thinking all day of a way to ask the question: How to stop thinking?

Thinking cannot be stopped. Not that it does not stop, but it cannot be stopped. It stops of its own accord. This distinction has to be understood, otherwise you can go mad chasing your mind.
No-mind does not arise by stopping thinking. When the thinking is no more, no-mind is. The very effort to stop will create more anxiety, it will create conflict, it will make you split. You will be in a constant turmoil within. This is not going to help.
And even if you succeed for a few moments in stopping it forcibly, it is not an achievement at all – because those few moments will be almost dead, they will not be alive. You may feel a sort of stillness, but not silence, because a forced stillness is not silence. Underneath it, deep in the unconscious, the repressed mind goes on working.
So, there is no way to stop the mind. But the mind stops, that is certain. It stops of its own accord.
So what to do? Your question is relevant. Watch – don’t try to stop. There is no need to do any action against the mind. In the first place, who will do it? It will be mind fighting mind itself. You will divide your mind into two: one that is trying to boss over – the top dog – trying to kill the other part of itself, which is absurd. It is a foolish game. It can drive you crazy. Don’t try to stop the mind or the thinking – just watch it, allow it. Allow it total freedom. Let it run as fast as it wants. You don’t try in any way to control it. You just be a witness. It is beautiful!
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:36 ---
И Анушка може да оди со ова :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
I have been thinking all day of a way to ask the question: How to stop thinking?

Thinking cannot be stopped. Not that it does not stop, but it cannot be stopped. It stops of its own accord. This distinction has to be understood, otherwise you can go mad chasing your mind.
No-mind does not arise by stopping thinking. When the thinking is no more, no-mind is. The very effort to stop will create more anxiety, it will create conflict, it will make you split. You will be in a constant turmoil within. This is not going to help.
And even if you succeed for a few moments in stopping it forcibly, it is not an achievement at all – because those few moments will be almost dead, they will not be alive. You may feel a sort of stillness, but not silence, because a forced stillness is not silence. Underneath it, deep in the unconscious, the repressed mind goes on working.
So, there is no way to stop the mind. But the mind stops, that is certain. It stops of its own accord.
So what to do? Your question is relevant. Watch – don’t try to stop. There is no need to do any action against the mind. In the first place, who will do it? It will be mind fighting mind itself. You will divide your mind into two: one that is trying to boss over – the top dog – trying to kill the other part of itself, which is absurd. It is a foolish game. It can drive you crazy. Don’t try to stop the mind or the thinking – just watch it, allow it. Allow it total freedom. Let it run as fast as it wants. You don’t try in any way to control it. You just be a witness. It is beautiful!
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:36 ---
И Анушка може да оди со ова :)
Анушка ме маѓепса...:icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Мал текст за една од гранките на јогата - асана, која е едно од скалилата до успешно совладување на Dharana или концентрација на умот, која води кон Dhyana или успешна медитација, за да се постигне она последното, самади.
Повелете линк.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Штом вака се одел патот на јогата според вас, ете ви, може некој ќе легне и на ова. Иако потребна е тишина, колку што може потешка тишина... Но, never mind. Еве ви за „работа“.​

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

i

--- надополнето: 9 октомври 2012 во 20:16 ---
Go on, meditate!

Kajgana Shop